جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

دانشجویان معترض در آمریکا، آقازاده هستند

عضو هیات علمی دانشگاه تهران درباره خیزش بزرگ ضد صهیونیستی در دانشگاه‌های آمریکا گفت: بسیاری از والدین دانشجویان معترض، درون حکومت آمریکا مشغول هستند و این‌ها درواقع آقازاده‌ محسوب می‌شوند.

Loading

نقش تجاری مسلط روسیه در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

۱۳۹۸/۰۸/۰۲ | اقتصادی, خبر تاپ, رصد

شورای راهبردی آنلاین – رصد: علیرغم سلطه روسیه بر تجارت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، تجارت خارجی این کشور کمترین وابستگی را به این اتحادیه دارد.

سام بوتیا در یادداشتی که پایگاه اینترنتی «اوراسیا نت» آن را منتشر کرد؛ نوشت: یک اتحادیه گمرکی به دنبال تقویت تجارت است. بر همین اساس نیز، اعضای آن بر کالاهای یکدیگر تعرفه های وارداتی اعمال نمی‌کنند و نرخ مالیات بر کالاهایی که از خارج از اتحادیه وارد می شوند یکسان است. این قوانین از اعضای اتحادیه در برابر رقابت خارجی محافظت کرده و تجارت در داخل اتحادیه را تشویق می کند. اما اگر یکی از اعضا بسیار بزرگتر از دیگر اعضا باشد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟

این موضوع در اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU)[1] مصداق دارد که در سال 2015 تاسیس شده است. اگرچه همواره واضح بود که این اتحادیه در درجه اول به نفع روسیه است، اما اکنون با استفاده از داده های تجاری چند ساله صندوق بین المللی پول، می توان میزان تغییر الگوهای تجاری بین پنج عضو اتحادیه اوراسیا، شامل روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان را مشخص کرد. داده ها نشان می دهد که کارکرد یک کشور کوچک و منزوی از حد انتظار بهتر بوده است.

در سال 2018 تجارت با روسیه 96.9 درصد از کل تجارت اتحادیه اوراسیا را به خود اختصاص داده و باقی 3.1 درصد به تجارت بین چهار کشور کوچک اختصاص یافته است.

این موضوع، از چشم انداز دیگر اعضای این اتحادیه، یک پیشرفت محسوب می شود. در سال 2000، کل معاملات تجاری بین این پنج کشور، که بعدا اتحادیه اوراسیا را تشکیل دادند، 14.1 میلیارد دلار ارزش داشت که 13.9 میلیارد دلار از این مقدار به تجارت بین روسیه و چهار کشور دیگر مربوط می شد، یعنی روسیه 98.6 درصد از تجارت بین این اتحادیه آینده را به خود اختصاص داده بود.

میزان کل تجارت بین این کشورها در طول دهه بعد به تدریج افزایش یافته و در سال 2012 به 73.1 میلیارد دلار رسیده است. پس از آن، کاهش رشد اقتصادی منطقه ای در بین سال های 16-2014 (ناشی از افت قیمت جهانی انرژی و تحریم های کشورهای غربی علیه روسیه در پی الحاق کریمه) باعث کاهش شدید تجارت در اتحادیه اوراسیا شده است. در هر حال، تشکیل اتحادیه اوراسیا را می توان پاسخ روسیه به کاهش رشد اقتصادی و راهی برای تضمین بازاری انحصاری برای صادرات این کشور قلمداد کرد.

با این حال، حتی با تاسیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال 2015 نیز کل معاملات تجاری بین کشورهای عضو این اتحادیه به اندازه 2012 نرسیده است.

 

گردش مالی اتحادیه اقتصادی اوراسیا

سهم تجاری اعضا در اتحادیه اوراسیا چقدر است؟

ارمنستان تنها عضوی است که سهم تجاری آن در داخل اتحادیه اوراسیا در طول دو دهه گذشته افزایش یافته است. در سال 2000، تجارت ارمنستان با کشورهایی که بعدا اوراسیا را تشکیل دادند، 15.6 درصد از کل معاملات تجاری خارجی این کشور را به خود اختصاص داده بود و این مقدار تا سال 2018 به 27 درصد افزایش یافته است. البته باز هم عمده تجارت با روسیه بوده است، بطوریکه، از تجارت 2 میلیارد دلاری ارمنستان با اتحادیه اوراسیا حدود 1.92 میلیارد دلار به تجارت با روسیه اختصاص یافته است. در مقابل، تجارت ارمنستان با قرقیزستان ناچیز بوده است، بطوریکه طی دهه گذشته متوسط معاملات بین این دو کشور کمتر از یک میلیون دلار بوده است. کالاهای مشابه این دو کشور یکی از مشکلات آنهاست، بطوریکه هر دو کشور عمدتا صادرکننده سنگ معدن فلز و نیروی کار هستند. مرزهای بسته ارمنستان با دو همسایه خود، یعنی ترکیه و آذربایجان، مشکل دیگری است که برای دهه ها باعث انزوای اقتصاد این کشور شده است.

از سوی دیگر، بلاروس شدیدا به اتحادیه اوراسیا وابسته است. حدود 51 درصد از کل تجارت خارجی بلاروس با اعضای اتحادیه اوراسیا (عمدتا روسیه) بوده است – هرچند که این میزان در مقایسه با مقدار (60 درصد ) آن در آغاز هزاره کنونی عملا کمتر شده است.

در حقیقت، به استثنای ارمنستان، سهم تجارت خارجی همه‌ی دیگر اعضای اتحادیه اوراسیا با این اتحادیه کاهش یافته است – بدین معنا که آنها به تجارت خارجی خود تنوع بخشیده اند.

حدود 35 درصد از تجارت قرقیزستان با اعضای اتحادیه اوراسیا انجام می گیرد. بازهم این میزان در مقایسه با عدد 57 درصدی سال 2007 کاهش داشته است.

روسیه با 8 درصد در سال 2018 در واقع کمترین سهم تجارت را با اعضای اتحادیه اوراسیا داشته و این میزان در مقایسه با سهم 10 درصدی سال 2000 کمی کاهش  داشته است. به عبارت دیگر، علیرغم سلطه روسیه بر تجارت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، تجارت خارجی این کشور کمترین وابستگی را به این اتحادیه دارد.

 

سهم اتحادیه اقتصادی اوراسیا در تجارت خارجی اعضا 

با توجه به شیوه سلطه روسیه، اوراسیا یک اتحادیه گمرکی سنتی محسوب نمی شود. روسیه در جریان سرمایه و نیروی کار از/ به اقتصادهای کوچک اوراسیا محوریت دارد. طبیعی است که این کشورهای کوچک  به جای توسعه تجارت با یکدیگر به دنبال دست یابی به بازار بزرگ روسیه باشند. همچنین، تا جایی که به جریان آزاد نیروی کار مربوط است، عضویت در اوراسیا برای دو کشور ارمنستان و قرقیزستان مزیت بزرگی محسوب می شود، بطوریکه، مهاجران از این دو کشور سالانه میلیاردها دلار از روسیه به وطن خود ارسال می کنند. با این حال، از منظر چشم انداز تجاری، اتحادیه اوراسیا عمدتا کانالی برای روابط دوجانبه روسیه با چهار عضو دیگر به شمار می رود.

[1] Eurasian Economic Union

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *