جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

فرانسه: ۱۵۰ هزار سرباز روس در جنگ اوکراین کشته شدند

بر اساس برآوردهای وزیر خارجه فرانسه، از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، حدود ۱۵۰ هزار سرباز روسیه کشته شدند. با این‌‌حال، این تخمین کمتر از برآورد زلنسکی است که شمار آن را ۱۸۰ هزار سرباز روسی عنوان کرده بود.

سفر مدیر سیا به مصر با دستورکار آتش‌بس در غزه

مقام‌های امنیتی مصر روز جمعه خبر دادند «ویلیام برنز» مدیر سیا به منظور برگزاری نشست‌هایی درباره آتش‌بس و تبادل اسرا میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی وارد قاهره شده است.

بریتانیا تحریم‌های جدیدی علیه شهرک‌نشینان خشونت‌ورز اسرائیلی اعمال کرد

دیوید کامرون، وزارت خارجه بریتانیا، جمعه ۱۴ اردیبهشت، طی بیانیه‌ای اعلام کرد بریتانیا تحریم‌هایی را علیه «دو گروه افراطی اسرائیلی» و تعدادی از افرادی که به گفته آن در خشونت ورزی‌ها علیه فلسطینیان در کرانه باختری دست داشتند، اعمال کرده است.

نبرد ایران و اسرائیل و جنگ ژئوپولتیک با ماهیت رولت روسی / اعراب می توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟

برای دولت‌های عربی منطقه که خواستار گفتگو و دیپلماسی جهت خودداری از گسترش جنگ غزه به کل منطقه هستند، یک جنگ تمام عیار بین ایران و اسرائیل آن‌ها را در معرض آتش متقابل طرفین قرار خواهد داد. چنین نتیجه‌ای بدترین سناریوی ممکن خواهد بود که رهبران ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس سال هاست به دنبال اجتناب از آن هستند.

Loading

راهبرد منطقه ای ایران برای مقابله با تجزیه عراق

۱۳۹۶/۰۷/۰۷ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: شمخانی در نشست غیر علنی پارلمان از ترسیم نقشه راهی جدید با هدف حفظ یکپارچگی عراق خبر داده است.

در زمانی که نهادهای حکومتی در بغداد برای برخورد با همه پرسی استقلال اقلیم کردستان به روش های قانونی و قانون اساسی متوسل شده اند؛ نشانه های نزدیک شدن این کشور به انکارا و تهران افزایش یافته است. علی شمخانی مقام مسئول بلند پایه ایرانی دیروز گفت کشورش نقشه راهی را برای مقابله با تجزیه عراق آماده کرده است.
از نیمه های شب گذشته بغداد و اربیل برای کنترل صحنه “پس از برگزاری همه پرسی” در انتظار به سر می برند با وجود این که پس از اعلام کمیته عالی انتخابات مبنی بر رای مثبت بیش از ٩٢ درصد از شرکت کنندگان در همه پرسی برای جدایی از عراق؛دو طرف برای نشان دادن ورق های بیشتر به منظور آمادگی برای تحولات آتی تلاش می کنند.
در این میان خطوط هوایی مصر، لبنان، اردن، ترکیه و دبی تعلیق پروازهای خود به اقلیم کردستان و بالعکس را از بامداد روز جمعه اعلام کردند، این امر بنا به درخواست مقامات عراق صورت گرفته است و تا زمانی که اربیل کنترل دو فرودگاه اربیل و سلیمانیه را به مقامات عراقی تحویل ندهد، ادامه خواهد یافت.
در هنگام نشست پارلمان عراق با حضور نخست وزیر حیدر العبادی که نمایندگان کرد در آن شرکت نکردند، نمایندگان طرحی را تصویب کردند که طبق آن دولت به گسترش نیروهای این کشور در مناطق مورد اختلاف با اقلیم کردستان و سیطره بر چاه های نفت آن از جمله استان کرکوک ملزم می شود. این مصوبه طبق متنی که خبرگزاری آناتولی ترکیه منتشر کرد فرمانده کل نیروهای مسلح یعنی نخست وزیر را به اتخاذ تمام تدابیر مندرج در قانون اساسی و دیگر قوانین برای پاسداری از عراق و حمایت شهروندان و صدور دستورات به نیروهای امنیتی برای بازگشت و استقرار در تمام مناطق مورد اختلاف از جمله کرکوک طبق وضعیت پیش از تاریخ ١٠ ژوئن ٢٠١۴ یعنی تاریخ سقوط شهر موصل به دست داعش ملزم می شود. همچنین این مصوبه خواستار فراخواندن سفرا و نمایندگان کشورهایی شد که در این اقلیم نمایندگی دارند تا بستن و انتقال این نمایندگی ها به خارج از این منطقه به آن ها ابلاغ شود.
همچنین در متن این مصوبه از رئیس جمهور کرد عراق فواد معصوم خواسته شده است که به وظایف خود طبق قانون اساسی در جهت حفظ استقلال، حاکمیت، وحدت و یکپارچگی سرزمینی عراق عمل کند و بر لزوم عدم قبول گفتگوی مشروط از سوی حکومت بلکه تنها پس از لغو نتایج همه پرسی تاکید شده است. منابع عراقی گفتند نمایندگان کرد با سلیم الجبوری رئیس پارلمان با هدف دعوت به انجام گفتگو مکاتبه کرده اند.
با وجود این که منابع کرد این تصمیم را “به مثابه اعلام جنگ” دانستند؛ نهادهای عراقی برای تمکیل اقدامات و رویارویی با همه پرسی به روش های قانونی و قانون اساسی تلاش می کنند. در این میان توده مردم عراق خشمگین هستند و تا حدودی دولت را مسئول عدم برخورد قاطع با طرح بارزانی می دانند.
در مقابل تهدیدها بغداد که تا مرز توسل به نیروی نظامی طبق گفته مسئولان رسمی این کشور پیش می رد؛ “شعار استقبال از مذاکره و گفتگو” از سوی مقامات اریبل مطرح می شود چون مسئولان کرد نزدیک به تیم بارزانی هنگام صحبت با آن ها، در باره امکانات بغداد و توانایی اش بر تحمیل یک واقعیت نظامی در مقابله با پیشمرگه ابراز تردید می کنند. مقامات نزدیک به بارزانی لحن شدید العبادی را در چارچوب فشارهایی تلقی می کنند که وی از سوی رقیب خود یعنی نوری المالکی و تیم او در معرض آن قرار دارد و می افزایند ما مواضع دولت را جدی نمی گیریم.
آن ها می گویند مسائل در مرحله پس از همه پرسی باید به صورت طبیعی در جریان باشد به این علت که این همه پرسی از نظر قانونی الزام آور نیست و به معنای جدایی مستقیم نمی باشد در نتیجه دولت نباید سقف خواسته های خود را بالا ببرد؛ به نظر می رسد برخی در اربیل در انتظار موضع گیری مرجعیت دینی در عراق می باشند.
در سطح منطقه ای، افزایش میزان اطمینان در لحن مسئولان عراقی بلند پایه در قبال هدف های آنکارا قابل توجه به نظر می رسد و از افزایش سطح همکاری صحبت می کنند. همین مسئله درباره تهران نیز صدق می کند با وجود ابهام ها و مسایلی که اخیرا در روابط بغداد- تهران ظاهر شده است.
بغداد به ناچار باید روی موضع منطقه ای تقریبا یکپارچه یا حداقل سه جانبه از سوی ترکیه و ایران تحت عنوان “ایجاد مانع در برابر پیامدهای همه پرسی و کنترل افسار گسیختگی بارزانی” حساب کند و این در زمانی است که ناظران مسایل در انتظار ماهیت موضع گیری هستند که قرار است امروز از دیدار سران ترکیه و روسیه یعنی رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین در خلال دیدار این دو در ترکیه، صورت گیرد.
در این میان دیروز مسئله قابل توجه این بود که از علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نقل شد ، نقشه راهی از سوی کشورش برای مقابله با تجزیه عراق پس از این همه پرسی غیر قانونی، ترسیم شده است”. جبار کوچکی نژاد، نماینده ایران در گفتگو با خبرگزاری مهر گفت” شمخانی در نشست غیر علنی پارلمان از ترسیم نقشه راهی جدید با هدف حفظ یکپارچگی عراق خبر داده است”. کوچکی نژاد توضیح داد در طی این نشست بر ادامه همکاری میان دولت مرکزی عراق، ایران و ترکیه تاکید شده است که با فعالیت در جهت جلوگیری از این همه پرسی غیر قانونی آغاز شد. همپنین شمخانی به موضوع دیدارهایی با برخی از گروه ها در اقلیم کردستان در کنار اعمال تحریم ها و محاصره در این مرحله جدید پرداخت… شمخانی تصریح کرد دولت مرکزی عراق باید خواسته های خود را آشکارا از نهادهای بین المللی، ترکیه و ایران اعلام کند”.
سیاستمداران هنگام صحبت از تحولات در بغداد و انتظار در قبال تحولات جدید به برجستگی نقش رئیس ستاد ارتش عراق سپهبد عثمان الغانمی در مرحله کنونی اشاره می کنند به این ترتیب که پس از سفر چند روز پیش خود به آنکارا دیروز به تهران سفر کرد و پس از دیدار با همتای ایرانی خود محمد باقری، این مسئول ایرانی موضع گیری واضحی انجام داد و گفت” دو کشور مواضع مشترکی درباره مخالفت با همه پرسی دارند و تهران با تغییر جغرافیایی در عراق مخالف است” .وی افزود کشورش آماده هرگونه همکاری با طرف عراقی در مرزهای مشترک دو کشور است. لازم به ذکر است طبق اعلام دو روز گذشته ایران، رئیس ستاد ارتش ترکیه، ژنرال هلوسی آکار در راس هیئتی بلند پایه هفته آینده به تهران سفر خواهد کرد.

منبع: اداره کل رسانه های خارجی وزارت فرهنگ

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *