جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

بورل: اسرائیل خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است

لندن- ایرنا- جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به جنگ غزه و بحران انسانی در این باریکه تصریح کرد که پاسخ نامتناسب (رژیم) اسرائیل به عملیات هفتم اکتبر (طوفان الاقصی)، خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است.

Loading
اندیشکده بلفر مطرح کرد

برجام، بهترین گزینه برای آمریکا

۱۳۹۶/۰۷/۰۹ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین _ رسانه ها: مدیر اجرایی پروژه مدیریت اتم در مرکز بلفر معتقد است در صورتی که دور بعدی مذاکرات در مورد برنامه هسته ای ایران وجود داشته باشد، توافقی بهتر از برجام برای آمریکا نیست.

«مارتین مالین» مدیر اجرایی پروژه مدیریت اتم در مرکز بلفر در مقاله ای که در سایت تحلیلی نشنال اینترست منتشر شده، می نویسد: با توجه به سخنان رحیمیان معاون سازمان انرژی اتمی در سال ۲۰۱۵ سقوط برجام امنیت ملی آمریکا را به خطر می اندازد، لذا برجام بهترین گزینه برای آمریکا بوده و ترامپ راهی جز پذیرش آن ندارد. 

مالین در ادامه مقاله خود می نویسد: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در نخستین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل بار دیگر به این نکته اشاره کرد که توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ را قبول نداشته و آنرا مایه خجالت برای آمریکا می داند.

در واقع دولت ترامپ بارها موضع خود را در برابر توافق هسته ای ایران (برجام) اعلام کرده است. ترامپ جولای سال جاری از مشاوران و کارکنان دولت خود خواست راهی جهت خروج آمریکا از برجام پیدا کنند. در ماه سپتامبر نیز «نیکی هیلی» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد بهانه ای جهت خروج واشنگتن از برجام ارائه نمود و ادعا کرد ایران برجام را نقض می کند.

واقعیت این است که از آغاز ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» تا کنون تنش میان ایران و آمریکا افزایش یافته است. دولت ترامپ باید اواسط ماه اکتبر پایبندی ایران به برجام را مجددا تایید کند. در صورت عدم تایید،  کنگره ظرف مدت ۶۰ روز می تواند تحریم هایی را که در زمان انعقاد برجام لغو شده بود، بار دیگر بر تهران تحمیل کند. این در حالی است که تهران اخیرا آمریکا را به نقض برجام متهم نموده بعد از اینکه کنگره تحریم های جدیدی را علیه تهران – در پی آزمایش موشکی اخیر ایران – مطرح نمود.

در حال حاضر علی رغم مواجهه بودن آمریکا با مسئله حاد کره شمالی، دولت ترامپ می خواهد بار دیگر با ایران پای میز مذاکره نشسته و توافق هسته ای دیگری را رقم زند. منتقدان برجام در آمریکا نیز خواهان اعمال محدودیت های موثرتر و قوی تر علیه فعالیت های منطقه ای و پیشرفت های موشکی ایران بعد از فروپاشی برجام می باشند.

سوال مهمی که مطرح می شود این است که در صورت فروپاشی برجام برنامه هسته ای ایران چگونه خواهد بود و ایران چه اقدامی انجام خواهد داد؟

قطعا مصاحبه آگوست ۲۰۱۵ «پژمان رحیمیان» معاون سازمان انرژی اتمی ایران و یکی از شخصیت های کلیدی در تیم مذاکره کننده ایران می تواند در پاسخ به این سوال کمک کننده باشد.

رحیمیان بعد از اعلام رسمی برجام مصاحبه ای با روزنامه ایران انجام داد که در آن وی طرحهای احتمالی ایران بعد از سقوط برجام را مطرح کرد. اظهارات او بسیار دقیق و از لحاظ فنی بسیار متمرکز بود.

رحیمیان در مصاحبه گفت: ما به شرایط قبل از توافق باز نخواهیم گشت و جهان با یک وضعیت جدید مواجه خواهد شد.

وی سه اصل اساسی استرتژی ایران در صورت سقوط برجام را مطرح کرد: اولین اصل برگشت پذیری است. به این معنا که اگر برجام توسط آمریکا نقض شود ایران ظرفیت برنامه هسته ای خود را به زمان قبل از برجام باز خواهد گرداند و غنی سازی اورانیوم در تاسیسات نظنز و فردو را از سر خواهد گرفت. اصل دوم گسترش برنامه هسته ای ایران است. در زمان انعقاد برجام، ایران سانتریفیوژهای قدیمی و جدید خود را نابود کرد. در صورت سقوط برجام تهران سانتریفیوژهای بیشتر، جدیدتر و با ظرفیت بیشتر را تولید خواهد کرد.

اصل سوم : ادامه روند توسعه و تحقیق جهت تولید نسل بعدی سانتریفیوژهاست که کارآمدی  بهتر و ظرفیت بیشتری نسبت به پیشینیان خود دارند.

رئیس جمهور ایران نیز بعد از توافق گفت: ایران ظرف چند ساعت می تواند برنامه هسته ای خود را به قبل از برجام بازگرداند و قطعا برنامه هسته ای جدید بسیار پیشرفته تر خواهد بود .

دولت ترامپ ممکن است بر این باور باشد که طیف گسترده ای از گزینه ها را جهت جلوگیری از بازسازی و رشد برنامه هسته ای ایران پیش رو دارد . در واقع اینطور نیست. متخصصان و کارشناسان به خوبی می دانند گزینه های پیش روی واشنگتن بسیار گران و محدود است. در صورت سقوط برجام گزینه های پش روی دولت ترامپ عبارت است از : ۱. دولت می تواند جهت ایجاد توافق دیپلماتیک جدید تلاش کند. ۲. دولت آمریکا می تواند فشار بین المللی را با تحریم های اقتصادی جدید سازماندهی کند. ۳. دولت ترامپ می تواند تاسیسات هسته ای ایران را تخریب کرده و یا آنها را با یک حمله نظامی نابود کند.

دور جدید مذاکرات و انعقاد قرارداد جدید تقریبا غیر ممکن است. اگر برجام حذف شده و ایران شروع به توسعه زیر ساخت های هسته ای خود کند ، دیگر انگیزه ای جهت حضور در میز مذاکره نخواهد داشت. همانطور که وزیر امور خارجه ایران هفته گذشته توئیت کرد: برجام قابل مذاکره مجدد نبوده و توافق بهتر خیال پردازی محض است. وقت آن رسیده آمریکا آسمان و ریسمان بافتن را کنار گذاشته و همانند ایران پایبندی به برجام را آغاز کند.

بازگرداندن تحریم های موثر توسط جامعه بین المللی نیز ممکن نیست زیرا آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون پایبندی ایران به برجام را مورد تایید قرار داده است. اگر کشورهای دیگر به این نتیجه برسند که آمریکا به طور یک جانبه برجام را رد می کند، با توجه به خروج آمریکا از توافقات محبوب بین المللی نظیر توافق آب و هوایی پاریس، ترامپ احتمالا متوجه خواهد شد که متحد شدن مجدد جامعه بین المللی علیه ایران تقریبا غیر ممکن است. همانطور که وزیر امور خارجه فرانسه هفته گذشته گفت: حتی اگر ترامپ برجام را کنار بگذارد، دیگر طرفهای توافق آن را قبول داشته و به آن متعهد خواهند بود .

مسئله تخریب و بمباران تاسیسات هسته ای ایران نیز همواره مورد بررسی قرار گرفته و هزینه های آن بیشتر از سود آن برآورد شده است. همانطور که گیتس وزیر دفاع اسبق آمریکا هشت سال پیش گفت: حمله نظامی آمریکا به ایران کارایی موقت داشته و فقط زمان را برای ما می خرد، این در حالی است که با حمله نظامی برنامه هسته ای ایران عمیق تر و مخفی تر دنبال خواهد شد. حمله نظامی تبعات خطرناکی خواهد داشت از جمله اینکه آمریکا را در جنگ دیگری در خاورمیانه درگیر خواهد کرد.

مالین در پایان می نویسد: ترامپ و اعضای کنگره باید به سخنان رحیمیان توجه نموده و این مهم را مد نظر قرار دهند که موضوع برجام بسیار متفاوت از مسئله حمایت تهران از تروریسم یا برنامه موشکی آن است. با سقوط برجام، دور بعدی مذاکرات توافقی بهتر برای آمریکا در پی نخواهد داشت و در واقع برجام بهترین گزینه برای آمریکاست.

منبع: خبرگزاری مهر

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *