جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

امیرعبداللهیان وارد گامبیا شد + فیلم

تهران- ایرنا- حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در راس هیاتی به‌ منظور شرکت در پانزدهمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی وارد بانجول پایتخت گامبیا شد.

اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد

تهران- ایرنا- یک زن سوئدی افراطی و ضد اسلام روز جمعه در شهر مالمو در سوئد در اقدامی شنیع یک نسخه از قرآن کریم را به آتش کشید.

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

Loading

ابعاد راهبردی نبرد الحدیده

۱۳۹۷/۰۳/۳۰ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: عربستان سعودی در طول سه سال گذشته با استفاده از همه ابزارهای نظامی تلاش داشت تا یمن را اشغال کند، اما با ناکامی مواجه شد. این در حالی است که گسترش دامنه حملات موشکی ارتش یمن به تاسیسات نفتی عربستان موجب شده که این کشور به شدت از افزایش توان موشکی یمن نگران شود.

حسن هانی‌زاده*

اخیرا نیز مدیران شرکت نفتی آرامکو به مقامات عربستان اعلام کردند که به دلیل ناامن شدن نیمی از مناطق شرقی و جنوبی عربستان قادر به ادامه فعالیت حفاری خود نیستند و از این رو ممکن است از ادامه کار منصرف شوند که در این صورت ریاض برای صادرات نفتی خود با بحران مواجه خواهد شد، لذا رژیم عربستان با هدف پایان دادن به حملات موشکی ارتش یمن حمله به شهر الحدیده را آغاز کرده است.

بندر الحدیده در 225 کیلومتری غرب صنعا پایتخت یمن قرار دارد؛ جمعیت 3 میلیونی الحدیده که عموما زیدی مذهب هستند اهمیت خاصی به این بندر استراتژیک بخشیده است. این بندر بعد از بندر عدن مهم‌ترین شاهراه دریایی یمن تلقی می‌شود و با داشتن پایانه‌های تخلیه و بارگیری، نقش موثری در اقتصاد یمن ایفا می‌کند. به همین دلیل عربستان سعودی با این تصور که انصارالله کمک‌های نظامی خود را از این طریق دریافت می‌کند یک ائتلاف گسترده بین‌المللی برای اشغال این بندر مهم تجاری آغاز کرده است. هدف عربستان و امارات متحده از حمله به شهر الحدیده،‌ قطع ارتباط شمال و جنوب و در نهایت پیشروی به سمت شهر صعده و صنعا خواهد بود. بنابراین یکی از اهداف عربستان و امارات می تواند استفاده از بندر الحدیده به عنوان مرکز استقرار نیروهایی باشد که ماموریت اشغال صنعا به آنها واگذار خواهد شد، چرا که الحدیده نزدیک‌ترین بندر به صنعا است و سهل‌الوصول ترین منطقه‌ای است که دسترسی متجاوزان به صنعا را نسبت به دیگر نقاط امکان‌پذیر می‌کند. بنابراین هر طرفی که بتواند بر این منطقه مسلط شود در حقیقت کلید برتری خود را هم بر شمال یمن و هم بر جنوب آن به دست آورده است.

البته این مسئله به معنای پیروزی عربستان بر این منطقه نیست، چرا که ارتش و مردم در کنار انصارالله تا کنون مانع این امر شده‌اند. چنانکه عربستان سعودی و امارات متحده طی یک هفته گذشته بیش از 650 کشته متحمل شده‌اند، لذا احتمال پررنگ شدن درگیری ها در آینده بسیار محتمل خواهد بود

اما از جمله دلایلی که عربستان سعودی این زمان را برای تشدید حملات به بندر الحدیده انتخاب کرده می‌توان به آغاز مسابقات جام جهانی و توجه افکار عمومی به این رخداد مهم ورزشی و استفاده از نیروهای تفنگدار دریایی آمریکا در حمله به این شهر بندری یمن اشاره کرد. اگرچه برآیند گزارش‌ها نشان می‌دهد که عربستان باوجود برخورداری از پشتیبانی هوایی گسترده نتوانسته این شهر را به اشغال خود درآورد.

در حال حاضر نیروهای عربستان، امارات، سودان، اردن و نیز نیروهای ویژه دریایی آمریکا، انگلیس و رژیم اسرائیل در بخش‌های شمالی بندر الحدیده مستقر شده‌اند، اما نتوانسته‌اند اسکله‌های دریایی این بندر را به اشغال خود درآورند. اعتقاد عربستان این است که اگر شهر الحدیده اشغال شود،‌ نیروهای انصارالله سرانجام تسلیم خواهند شد، ریاض خواهد توانست اراده خود را بر ملت یمن تحمیل کند و از طریق تجزیه یمن، این کشور را به تبعیت از سیاست‌های خود وادارد. در واقع، عربستان به همراه متحدان خود اکنون به صورت جدی به دنبال تجزیه یمن هستند تا بتوانند در عین نفوذ بر باب المندب تاثیر و حضور انصارالله را تا حد بسیار زیادی در یمن کم‌رنگ کنند. پس اولویت ریاض اکنون جنگ نظامی است به طوری که اگر پیروز جنگ الحدیده باشد می‌تواند مذاکرات را نادیده بگیرد.

اما به نظر می‌رسد که انصارالله هوشمندانه راه را برای نفوذ نیروهای سعودی و اماراتی به شهر الحدیده باز گذاشته‌اند تا بتوانند از رهگذر جنگ پارتیزانی این شهر را به باتلاقی برای نیروهای متجاوز سعودی و اماراتی تبدیل کنند.

این در حالی است که عربستان و امارات به زعم خود در پی آن هستند که با سقوط شهر الحدیده، در آینده صنعا پایتخت یمن را محاصره کنند که در این صورت جنگ خونینی میان انصارالله با رژیم آل سعود آغاز خواهد شد.  همچنین باید توجه داشت که شهر الحدیده برای عربستان بسیار سرنوشت‌ساز است و اگر مزدوران آل‌سعود در این شهر شکست بخورند ناچار خواهند بود به شرایط حوثی‌ها و انقلابیون یمن تن بدهند.

در این میان باوجود تجاوز نظامی ریاض و ابوظبی به این بندر یمنی، اما شاهد سکوت مجامع بین‌المللی هستیم. طبیعی است که سکوت جامعه جهانی نسبت به ورود نیروهای سعودی و اماراتی به شهر الحدیده نتیجه همکاری مشترک آمریکا، انگلیس و اسرائیل با متجاوزان است، چراکه آمریکا به دلیل آنکه خود در این تجاوز از سیاست‌های عربستان و امارات حمایت و به آنها کمک می‌کند، از برگزاری نشست شورای امنیت برای بررسی اوضاع فاجعه‌بار شهر الحدیده جلوگیری می‌کند.

کارشناس مسائل غرب آسیا*

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *