جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

بورل: اسرائیل خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است

لندن- ایرنا- جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به جنگ غزه و بحران انسانی در این باریکه تصریح کرد که پاسخ نامتناسب (رژیم) اسرائیل به عملیات هفتم اکتبر (طوفان الاقصی)، خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است.

آیا آتش‌بس در غزه از کانال مصر برقرار می شود؟

«دولت مصر به تازگی از طرح جدید خود برای آتش بس در جنگ غزه رونمایی کرده است. طرحی که در ادامه ابتکارهای پیشین مصری ها در این رابطه قرار دارد و البته اما و اگرهای زیادی در مورد به نتیجه رسیدن این طرح وجود دارد.»

Loading

محدودیت های پیشروی داعش

۱۳۹۴/۰۵/۰۴ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: اندکی پس از اینکه تکریت به دست نیروهای امنیتی عراق و شبه نظامیان افتاد، داعش، رمادی، مرکز استان انبار عراق را تصرف کرد و چند روز بعد بر شهر باستانی پالمیرا در مرکز سوریه مسلط شد. این روند نشان می دهد که داعش یک سازمان انطباق‌پذیر و دارای نوآوری است که می تواند شکست‌ها را از مجرای نیروی انسانی، منابع و سرزمین جبران کرده و به این ترتیب از ضعف طرف مقابل خود استفاده کند.

فیصل ایتانی در مقاله‌ای که اندیشکده شورای آتلانتیک منتشر کرد، نوشت: آنچه مبهم است این است که آیا راهبرد فعلی آمریکا در اقدام به حملات هوایی و حمایت از نیروهای نظامی عراقی قادر خواهد بود که نیروهای داعش را «ضعیف کند و سرانجام شکست دهد» و اگر قادر است، این فرایند چقدر طول خواهد کشید؟

اما با تاکید بر راهبرد آمریکا سبب می شود از یک موضوع بسیار مهم غافل شویم: موانع اصلی در مسیر پیشبرد اهداف داعش، حملات هوایی آمریکا یا تلاش برای آموزش و تجهیز متحدان عراقی و سوری نیست، بلکه بیشتر واقعیت‌های نظامی، جغرافیایی و ترکیب جمعیتی در عراق و سوریه است که بر سر راه توسعه داعش مانع ایجاد کرده است.

برخی از این واقعیت‌ها، با وجود ضعف نیروهای نظامی عراقی، همچنان در عراق قابل مشاهده هستند. آشکارترین مورد این است که اگر چه داعش به طور موثر بر مناطق سنی مذهب عرب‌نشین تسلط دارد و به این دلیل توانایی آماده‌سازی سازوبرگ نظامی را دارد؛ با وجود این نمی تواند با تعداد زیاد شیعیان عراقی (که بر عراق غلبه دارند) برابری کند.

به واقع ضعف حکومت و ارتش عراق در مواجهه با داعش، زمینه را برای شکل گیری نیروهای شبه نظامی که با عنوان بسیج مردمی عراق شناخته می شوند، به وجود آورد. بسیج مردمی عراق مورد حمایت دولت عراق و البته به این دولت نیز پاسخگو است.

بسیج مردمی عراق با پشتیبانی ایران، آسیب های جدی به داعش وارد آورده است. نیروهای شبه نظامی عراقی مورد تایید آیت الله سیستانی، از مراجع برجسته عراقی، است. تقریبا هماهنگ با شبه نظامیان شیعی، نیروهای کرد نیز مانع بسیار مهمی در مسیر توسعه داعش به شمار می روند. به طور خلاصه، داعش نمی تواند بر رقیبان کرد و اعراب شیعه مذهب فائق بیاید. لذا بی تردید یک قدرت تروریستی نابه هنجار باقی خواهد ماند که بر بخش‌های مهمی از مناطق سنی نشین عراق مسلط خواهد ماند.

موقعیت نظامی و سیاسی در سوریه بسیار پیچیده تر از عراق است، به طوری که در سوریه دشمنی بسیار شدیدتری با داعش وجود دارد. این در حالی است که داعش در سوریه پایه های مستحکمی دارد. در حالیکه سنی های عراق عموما تحت تسلط داعش در آمده اند، اعراب سنی سوریه تحت کنترل افرادی هستند که همگی با داعش مخالف هستند. دولت سوریه نیز با داعش مبارزه می‌کند حال آنکه توانایی اعمال کنترل کامل بر قلمرو خود در برابر داعش را ندارد و به واقع پیروزی‌های مهمی که داعش اخیرا در سوریه به دست آورده است، به زیان دولت حاکم بر سوریه است.

عمدتا مانع اصلی که بر سر راه توسعه و پیشروی داعش در سوریه وجود دارد، حضور طیفی از گروه‌های شورشی در سوریه است که نیروهای خود را از میان اعراب سنی و کردها تامین می کنند و همگی علیه داعش فعالیت می کنند. به واقع گروه‌ها و تجمع هایی نظیر جبهه انقلابیون، جبهه اسلامی، جبهه جنوبی و یگان‌های مدافع خلق کرد هستند که شکست‌های سنگینی بر داعش وارد آورده اند و مانع توسعه سلطه داعش به مکان‌هایی فراتر از استان‌های کم جمعیت رقه و دیر الزور شده اند.

آنچه مسلم است این است که داعش توانسته به عنوان «خلافت خود خوانده» به حیات خود ادامه دهد و بر تعدادی از قلمروهای همجوار با حداقل جمعیت و منابع اعمال کنترل کند. داعش توانسته است به خوبی از این منابع و نقطه ضعف‌های دشمنان خود استفاده کند و با بهره‌برداری از بیابان‌های پهناور شرق سوریه و غرب عراق به منظور فرار از حملات دشمنان و حمله به آنها استفاده کند. داعش به عنوان یک گروه شورشی تروریستی به حیات خود ادامه خواهد داد، اما در راستای ایجاد یک قدرت گسترده و ایجادکننده دولت، با موانع جدی و احتمالا غیر قابل عبوری مواجه خواهد بود، زیرا دشمنانش در عراق بسیار قدرتمند و در سوریه بسیار زیاد هستند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *