جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

نبنزیا: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل اولین گام برای حل مناقشه در خاورمیانه است

تهران- ایرنا- واسیلی نبنزیا نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست مجمع عمومی روز چهارشنبه (به وقت محلی) این سازمان گفت: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل به عنوان یک کشور مستقل از شروط اساسی و اولین گام برای حل و فصل مسالمت‌آمیز مناقشه در خاورمیانه است.

تاکید بر اهمیت احترام اروپا به نیروهای مسلح ایران

وزیر امور خارجه با اشاره به نقش سازنده سپاه پاسداران در کمک به امنیت پایدار در منطقه و مبارزه با تروریسم، خواستار توجه اتحادیه اروپا در احترام به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حقوق بین‌الملل شد.

Loading

ثبات عراق و جنگ داعش

۱۳۹۴/۰۶/۱۸ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: جنگ با داعش برای منافع امنیت ملی آمریکا امری حیاتی محسوب می شود.

آنتونی کوردزمن در تحلیلی که مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل منتشر کرد، با بیان این مطلب نوشت: داعش نه تنها خطر ایجاد مرکز عمده تروریسم و افراط گرایی در حساس ترین بخش خاورمیانه را به همراه دارد (چیزی که جریان صادرات انرژی و اقتصاد جهانی را به مخاطره می اندازد)، بلکه به کانون اصلی تروریسم بین المللی تبدیل خواهد شد.

با این حال، باید دانست که داعش صرفا یکی از علل بی ثباتی منطقه بوده و تنها یکی از تهدیدهایی  است که در پی شیوع خشونت فرقه ای و قومی به وجود آمده است.

نیروی نظامی نمی تواند برای عراق ثبات و امنیت بیاورد

وضعیت عراق گواه صادقی است بر این مدعا که صرف شکست داعش مایه ثبات و امنیت عراق نخواهد شد و وحدت و استقلال آن در برابر تهدیدهای دیگر تضمین نمی شود. اقدامات نظامی به تنهایی رژیم و اقتصاد باثبات را به ارمغان نیاورده و تنش‌های موجود در عراق را کاهش نخواهد داد. همان طور که این فرض در سوریه، لیبی و یمن نیز مصداق پیدا می کند، اقدامات نظامی باید با اقدامات سیاسی و اقتصادی توام بوده و حکومت پایداری را پدید آورد.

لزوم راه حل نظامی- مدنی

هر نوع تحلیل کلی از موانع ثبات عراق باید در گام نخست تهدید داعش را تصدیق کند. بعضی اوقات آمریکا و سایر قدرت های خارجی چنان بر داعش متمرکز می شوند که گویا شکست نظامی داعش می تواند تهدیدهای گسترده ناشی از افراط گرایی را از بین برده و تنش ها را کاهش داده و ثبات لازم را به عراق و سوریه برگرداند.

هرچند که کلیت وضعیت نظامی- مدنی عراق از سوریه بهتر است، اما واضح است که عراق نباید برای پرداختن به مشکلات داخلی منتظر پیروزی بر داعش باشد. اگر عراق برای شکاف های قومی و فرقه ای که کشور را چندپاره می کند چاره ای نیندیشد، نمی تواند نیروی کارآمد امنیتی و اجرای قانون را ایجاد کند. هر دو دولت بوش و اوباما در ایجاد فرایندی سیاسی که عراق را بر اساس قوم و فرقه چند پاره کرد، مقصر هستند. بنابراین اگر روابط سیاسی و اقتصادی پایدار بین اقوام و مذاهب در عراق ایجاد نشود، شکست داعش چیزی را عوض نخواهد کرد.

نگاهی به تاریخچه و مقیاس وسیع مشکلات ثبات عراق

بعد از سال 1950، حاکمیت عراق هرگز به طور موثر از پتانسیل های موجود برای توسعه کشور بهره نبرده و به نیازهای جمعیت در حال رشد پاسخ نداده است. مضاف برآنکه حمله نظامی این کشور به ایران نیز باعث نابودی اقتصاد و محدود شدن توسعه داخلی شد.

هر چند که بسیاری از عراقی ها تبعیض علیه شیعیان و وسعت مشکلات با کردهای عراق را تکذیب می کنند، اما این مسائل موانع کلیدی توسعه عراق از سال 1958 تا اواخر دهه 70  بود. این کشمکش ها با پاکسازی بی رحمانه رقبا توسط صدام حسین به اوج خود رسید و تا سال 2003 به ایجاد دیکتاتوری بی رحم سرکوبگر که بر قدرت اقلیت سنی های عرب استوار بود، کمک کرد.

اصلاحات موثر مستلزم زمان و رفع چالش های فراوان است

اصلاحات جدید دولت حیدر عبادی نیز نتوانسته دردی از مشکلات روزافزون جامعه عراقی دوا کند. به نحوی که دولت با تظاهرات روزافزون عمومی مواجه است که به خاطر موج گرما و ناتوانی کشور در تامین برق کافی به وقوع پیوسته است. دعوت آیت الله العظمی سیستانی به مبارزه با فساد و تظاهرات ضددولتی باعث شد که معاون انرژی نخست وزیر استعفا دهد و حیدر عبادی هم در اوت 2015، برنامه اصلاحات گسترده ای را اعلام نماید.

اصلاحات عبادی

حیدر عبادی از حمایت آیت الله سیستانی برخوردار است و توصیه های وی را با شخصیت های برجسته  سیاسی سنی هماهنگ می کند. در نتیجه، پارلمان عراق به اتفاق آرا این اصلاحات را تصویب کرد. با این حال، باید در میزان تحقق نتایج این برنامه محتاط بود، چرا که دولت های عراق هرگز قادر به عملی کردن وعده  ها نبوده اند و از طرفی، جوهره اصلی اصلاحات عبادی هم عمدتا بر سیاست متمرکز است.

داعش و واقعیت های شکاف فرقه ای و چشم انداز فدرالیسم

باید دانست که عراق نمی تواند مسائل فرقه ای خود را صرفا با تمرکز بر استان انبار و نینوا و یا سایر مناطقی که تحت کنترل داعش است، حل و فصل کند. جمعیت شناسی حال حاضر عراق بدین معناست که رویکردی روشن از «فدرالیسم» یا تقسیم بندی عراق به شیعه و سنی وجود ندارد. چالش فراروی دولت عراق به سادگی «آزادسازی» غرب کشور نیست، بلکه یافتن راهی برای پایان دادن به فرقه گرایی و اختلاف در کشور است.

یک راه عملی برای پایان دادن به تنش و خشونت بین سنی و شیعه باید در نظر گرفتن نقش حیاتی شهرنشینان و ورود درآمد نفتی در اقتصاد و توسعه عراق باشد. آب هم مساله ای دیگر است. توسعه روستایی از زمان سرنگونی سلطنت در سال 1958 اولویت فرعی داشته و این در حالی است که تغییرات آب و هوایی بارندگی را تحت تاثیر قرار داده و آب دجله و فرات هم با افزایش مصرف آب در ترکیه، سوریه و عراق تحت تاثیر قرار گرفته است.

شکست و از بین بردن داعش اولویتی حیاتی است، اما این امر تا زمانیکه سوریه ثبات نیافته، امنیت عراق را تضمین نخواهد کرد، چرا که جنگ داخلی سوریه و عناصر افراطی آن خواه ناخواه به عراق هم کشیده می شود. از طرفی، این امر تنش بین کردها و عرب ها را هم حل نخواهد کرد.

مساله کردها

موفقیت اخیر دولت اقلیم کردستان در جنگ با داعش باعث شد که این دولت کنترل حوزه های نفتی کرکوک را به دست گیرد و معلوم نیست که بعد از شکست داعش در نینوا، قلمرو دولت اقلیم کردستان چگونه خواهد بود. همچنین، چشم انداز وضعیت اقوام و فرقه های داخل قلمرو تحت کنترل کردها معلوم نیست؛ جنگ با داعش هیچ یک از این مسائل را حل نمی کند و هیچ را ه حلی هم برای آن وجود ندارد. و در نهایت مشخص نیست استقلال کردها چه تاثیری بر جنگ با داعش و درگیری های قومی در منطقه خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *