جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

تنش یا مذاکره؟

تنش یا مذاکره؟

علی اکبر فرازی می گوید: زمانی که تنش‌زدایی و اعتمادسازی توسط تهران انجام شد و ترتیبات منطقه‌ای در سطح عملیاتی از جانب ایران به سمت کاهش تنش میل کرد، می‌توان روندی را ترسیم کرد که یا خبری از ناتوی عربی یا ناتوی عربی – غربی یا ناتوی عربی – غربی – عبری و سامانه یکپارچه پدافند عربی نباشد یا ایران هم باید جزء ترتیبات قرار گیرد.

​​​​​​​لتونی: اوکراین مجوز غرب برای حمله به خاک روسیه را دریافت کرده است

تهران- ایرنا- بایبا برازه وزیر خارجه لتونی با بیان اینکه در حال حاضر کشورهایی وجود دارند که بدون هیچگونه محدودیت و پیش‌شرطی، سلاح‌های خود را در اختیار کی‌یف قرار داده‌اند، گفت: اوکراین پیش‌تر مجوز غرب برای حمله به خاک روسیه را دریافت کرده است.

نماینده پاکستان: عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل برای حل مناقشه کنونی بسیار حائز اهمیت است

اسلام‌آباد- ایرنا- نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل مصونیت از مجازات را علت اصلی سرکشی رژیم آپارتاید اسرائیل از اجرای قطعنامه آتش‌بس شورای امنیت در غزه دانست و تاکید کرد: برداشته شدن حق وتو و تصویب عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل برای حل مناقشه کنونی بسیار حائز اهمیت است.

پلیس آمریکا دانش‌آموز مسلح را در محوطه مدرسه کشت

تهران- ایرنا- اداره پلیس شهر مونت هورب در ایالت ویسکانسین آمریکا روز چهارشنبه (به وقت محلی) در بیانیه‌ای اعلام کرد که در جریان یک حادثه تیراندازی در محوطه بیرونی یک دبیرستان در این شهر، یک دانش‌آموز مسلح به دست افسران پلیس کشته شد.

مقام حماس: پایان رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است

تهران- ایرنا- عزت الرشق عضو دفتر سیاسی جنبش حماس در واکنش به قطع رابطه دیپلماتیک کلمبیا با رژیم صهیونیستی و اعتراضات گسترده افکار عمومی جهانی در حمایت از غزه گفت که همه این رویدادها متغیرهایی هستند که نشان می‌دهد پایان رژیم صهیونیستی اجتناب ناپذیر است.

Loading
تحليلگران انديشکده رند به ضرورت حفظ نظام کنوني دمشق اعتراف کردند

نقشه صلح سوریه

۱۳۹۴/۱۰/۲۶ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: جنگ سوریه نسل جوانی را به افراط گرایی کشانده است و باعث کشته یا معلول شدن صدها هزار بی گناه شده، میلیون ها سوری را مجبور به فرار از وطن خود کرده، ثبات کشورهای همسایه را متزلزل نموده، پیوندهای همبستگی اروپا را از هم گسسته و عدم تحمل مذهبی را در آمریکا و جاهای دیگر تشدید کرده است. تقریبا می شود گفت که هر نوع صلحی از این جنگ بهتر است.

جیمز دابینز، جفری مارتینی و فیلیپ گوردون در تحلیلی که اندیشکده رند منتشر کرد، با نگارش این مقدمه و اعتراف به اینکه حفظ نظام کنونی در دمشق برای مقابله با بحران در سوریه ضروری است، نوشتند: از همین رو در این مقاله به راهی برای پایان دادن به این جنگ خواهیم پرداخت که به نظر عملی ترین راه ممکن است.

جنگ سوریه در طول چهار سال گذشته به جنگ «هابزی» همه علیه همه تبدیل شده است که در آن مخالفان علیه دولت، سنی علیه شیعه، عرب علیه کرد و میانه‌رو علیه افراط‌گرا به نزاع پرداخته اند. این جنگ ده ها هزار ستیزه جوی خارجی را از اروپا، آمریکای شمالی و آفریقا به خود جذب کرده و نیروهای نظامی بیش از 10 کشور خارجی در آن دخیل هستند.

شاید پیش از این، براندازی حکومت بشار اسد به هزینه های انسانی، راهبردی، سیاسی و اقتصادی آن می‌ارزید اما دیگر زمان آن سپری شده است و فی الحال، ماندن یا رفتن بشار اسد صرفا یک گزینه مصلحتی بوده و آمریکا باید دنبال گزینه ای باشد که جنگ را به سرعت متوقف می کند.

برای رسیدن به صلح دو راه وجود دارد که در توالی با هم متفاوت هستند؛ اولی عبارتست از تمهید طرح سیاسی فراگیر بین جناح های سوری و حامیان خارجی شان و در پی آن، اجرای آتش‌بس و شروع فرایند بازسازی. رویکرد دوم هم عبارتست از توافق بر سر آتش بس فوری و به دنبال آن، شروع مذاکرات درباره نحوه بازسازی دولت و کشور سوریه.

واضح است که رویکرد اول ارجحیت دارد. اما متاسفانه اگر از توافق در مورد رهبری هم بگذریم، به نظر نمی رسد که جناح های درگیر سوری بر سر مقدمات جزئی دولت جدید سوریه به توافق برسند و بدون این توافق مقدماتی، جنگ دوباره آغاز شده و مذاکرات به شکست کشیده خواهد شد.

بنابراین، تمرکز بر آتش بس فوری  و به دنبال آن، تمهیدات مورد توافق بین المللی برای اجرای این آتش بس عملی به نظر می رسد. هر چند که این آتش بس شرط کافی برای حل و فصل سیاسی محسوب نمی شود، اما به نظر محتمل است.

مناطق امن به عنوان اساس صلح

هدف هر نوع طرح ثبات سوریه باید تامین امنیت تقریبا 6/16 میلیون سوری باشد که هنوز در این کشور ساکن هستند. پیشنهادات مطروحه، ضمن اذعان به سه واقعیت اساسی، این هدف را در کانون توجه خود دارند. اولا، چهار سال جنگ و صدها هزار کشته باعث شده که سوریه بر اساس  قوم و فرقه تقسیم شود. ثانیا، براندازی نظام توسط قدرت نظامی اپوزیسیون احتمال موفقیت چندانی ندارد. ثالثا، خطوط جبهه های فعلی باید اساس اصلی متارکه جنگ تلقی شود. با توجه به این واقعیت ها، تفویض قدرت به جوامع محلی و پذیرش مناطق مورد توافقی که تقسیمات قومی و خطوط نبرد فعلی را دربر گیرد، تنها امید برای توقف خونریزی در سوریه محسوب می شود. با این حال، جغرافیای قومی- فرقه ای سوریه با خطوط میدان های جنگ مطابقت ندارد و مناطق مربوط به عرب سنی تحت کنترل گروه های مختلف می باشد.

بنابراین، پیشنهاد ما ایجاد سه منطقه مورد توافق یعنی یک منطقه جغرافیایی پیوسته و دو منطقه ناپیوسته در سوریه است. اولی، مناطق پیوسته تحت کنترل نظام، شامل حومه جنوبی دمشق تا حمص، طرطوس، بنی یاس، و لاذقیه تا مرز ترکیه در مدیترانه. دومی مناطق ناپیوسته کردها شامل سرزمین های شمالی در شرق حلب تا حسکه و قامشلی و نیز مناطق بالای شمال غرب کشور که اکنون در کنترل کردهاست. منطقه سوم شامل دو منطقه ای است که عمدتا در کنترل مخالفان قرار دارد که یکی جنوب غرب کشور در اطراف درعا و دیگری در اطراف ادلب را در بر می گیرد.

چالش دیپلماتیک

هرچند که حصول توافق بر سر این خطوط، دشوار خواهد بود، اما با توجه به هزینه های وضع موجود و با در نظر گرفتن اختلافات در دستیابی به توافق سیاسی جامع، باید سریعا به آن اقدام نمود. ایجاد گروه حامیان بین‌المللی سوریه، که وزیران خارجه کشورهای خارجی فعال از جمله ایران و عربستان را گرد هم می آورد، گام مفیدی در این راستاست. با این حال، این گروه کافی نیست و حصول توافق بین بیش از 20 کشور دخیل در سوریه دور یک میز ممکن نیست. برای همین آمریکا باید به مذاکرات دوجانبه، به ویژه با روسیه، ترکیه و عربستان بپردازد.

در این میان، هماهنگی با عربستان از بقیه دشوارتر خواهد بود. ریاض به شدت به برکناری اسد اصرار می ورزد و این کشور در حال حاضر با هر نوع توافقی که شامل جدول زمانی برای کناره گیری اسد نباشد، مخالفت می‌کند. نمایندگان سعودی که از بحران پناهجویان آسیبی نمی‌بینند و آنقدر ثروت دارند که برای ادامه جنگ از مخالفان حمایت کنند، تاکید دارند که «راه حل نظامی» گزینه مطلوب تری از راه حل سیاسی است. آمریکا باید به عربستان سعودی تفهیم کند که این نسخه ای برای نجات از باتلاقی پرهزینه است که در آن افراط گرایی در کل منطقه و در ورای آن رو به گسترش است. ترکیه هم مثل عربستان بر براندازی اسد پافشاری کرده و به راحتی گردن به توافق نخواهد گذاشت. از این رو، سیاست آنکارا حمایت از هر گروهی است که برای براندازی اسد مفید است. به همین خاطر، گسترش افراط گرایی و سیل ورود ستیزه جویان خارجی از ترکیه به سوریه فزونی گرفته است. آنکارا باید بداند که قدرت کردها و استقلال آنها در سوریه با تداوم جنگ تحکیم می یابد و آنها در این شرایط به شریک کردهای شمال عراق تبدیل خواهند شد.

انتقادات احتمالی

منتقدان این پیشنهادات معتقدند که تقسیم سوریه به مناطق مورد توافق، موجب پاکسازی فرقه ای و قومی اقلیت های ساکن در این مناطق خواهد شد. همچنین، سایر منتقدان معتقدند که بعد از این جنگ وحشیانه، دیگر پذیرش بقای اسد غیر اخلاقی است. با این حال، این امر در صورتی منطقی بود که راهی برای برکناری اسد وجود داشت و از اداره درست سوریه بدون اسد نگرانی وجود نداشت. در هر حال، همه می دانند که هیچ راه حلی در سوریه بدون ریسک و هزینه نیست و پیشنهاد حاضر هم از این امر مستثنی نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *