جدیدترین مطالب

افغانستان؛ عرصه ای برای همکاری ایران و روسیه

افغانستان؛ عرصه ای برای همکاری ایران و روسیه

یادداشت خانم ماندانا تیشه یار که در همایش بین المللی به مناسبت «چهل و پنجمین سالگرد انقلاب اسلامی در ایران» که توسط انستیتو شرق شناسی در آکادمی علوم روسیه در سوم و چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار شد، نوشته شده است. 

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

در حالی که طی ماه‌های اخیر رژیم صهیونیستی و همچنین غربی‌ها، حماس را متهم به کارشکنی در مذاکرات برای آتش بس و تبادل سرا کرده‌اند که هره‌های کلیدی این جنبش فلسطینی به کرات طرح‌های خود را برای پایان دادن به کشتار و جنایت اشغالگران در باریکه غزه رائه کرده‌اند. در این باره گفته‌های روز چهارشنبه خلیل الحیه در مصاحبه با الشرق می‌تواند یکی از بارزترین نمونه‌هایی باشد که ثابت می‌کند حماس در عین حفظ خطوط قرمز و اصول مقاومت، برای پایان دادن به رنج بی‌پایان مردم غزه حاضر به انعطاف سیاسی هستند، کما اینکه در همین راستا خلیل الحیه در مقام  نایب رئیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس از شروط این جنبش برای کنار گذاشتن اسلحه رونمایی کرده و گفته به شرط تشکیل کشور مستقل فلسطینی این کار را انجام خواهد.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

روسیه، محور تنش

روسیه، محور تنش

وزیر خارجه ایالات متحده پس از دیدار از شانگهای، روز گذشته در پکن با همتای چینی خود دیدار و درباره روابط نظامی، اقتصادی و تنش‌های میان دو کشور گفت‌وگو کرد. آنتونی بلینکن در این دیدار درباره عوامل منفی در روابط واشنگتن و پکن از‌جمله کمک پکن به مسکو در جنگ اوکراین هشدار داد.

قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

صادق قنادزاده معاون ارتقاء کسب و کار‌های بین المللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در روابط با آفریقا صادرات در حوزه‌های مختلف بالادستی و پایین دستی مانند پتروشیمی، فنی مهندسی و صنایع فلزی را دنبال می‌کنیم افزود: واردات در حوزه‌های کالاهای اساسی مانند محصولات کشاورزی و معدنی راپیگیری می کنیم.

حمایت سیاه پوستان آمریکا از اعتراضات ضد صهیونیستی

اعتراضات ضدصهیونیستی سراسری در دانشگاه‌های آمریکا، محدود به ملیت، نژاد یا دین خاصی نیست. تصاویر و گزارش‌های رسانه، از مشارکت و حضور فعال دانشجویان مسلمان، یهودی، مسیحی و سیاهپوست در این اعتراضات حکایت دارد.

Loading

أحدث المقالات

چین، میزبان مذاکرات آشتی حماس و فتح

جنبش‌های حماس و فتح و یک دیپلمات در پکن عصر جمعه اعلام کردند که چین میزبان مذاکرات آشتی داخلی میان گروه‌های فلسطینی خواهد بود. خبرگزاری رویترز به نقل از ۲ مقام در جنبش‌های فتح و حماس گزارش داد که ریاست هیئت حماس برعهده موسی ابومرزوق، عضو دفتر سیاسی این جنبش و ریاست هیئت جنبش فتح برعهده عزام الاحمد، یکی از اعضای کمیته مرکزی این جنبش است.

افغانستان؛ عرصه ای برای همکاری ایران و روسیه

افغانستان؛ عرصه ای برای همکاری ایران و روسیه

یادداشت خانم ماندانا تیشه یار که در همایش بین المللی به مناسبت «چهل و پنجمین سالگرد انقلاب اسلامی در ایران» که توسط انستیتو شرق شناسی در آکادمی علوم روسیه در سوم و چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار شد، نوشته شده است. 

علی‌اف: فعالیت مرکز نظارت مشترک روسیه و ترکیه به پایان رسید

رئیس‌جمهور آذربایجان در دیدار با صدراعظم آلمان گفت: روند تحدید حدود و حتی تعیین مرزها با ارمنستان آغاز شده است. باید به اطلاع شما برسانم که مرکز نظارت مشترک روسیه و ترکیه مستقر در آذربایجان صبح امروز فعالیت خود را متوقف کرد و دیگر نیازی به آن نیست.

اوکراین| کی‌یف به صلاح خود از موشک‌های دوربرد استفاده می‌کند

سفارش 6 میلیاردی آمریکا برای تولید سلاح برای اوکراین، خروج تانک‌های آبرامز از جبهه، زمان انتقال اف-16‌ها به کی‌یف، برکناری یک مقام ارتش اوکراین، ترس اروپا از پایان کمک نظامی آمریکا و مشکل یافتن سامانه پاتریوت برای کی‌یف، از رویدادهای مهم جنگ هستند.

مقاومت فلسطین برای همه احتمالات در رفح آماده است/ عصبانیت تل‌آویو از ضربه کاری حزب‌الله

تهران- ایرنا- یکی از کارشناسان مسائل مقاومت فلسطین ضمن بی‌نتیجه توصیف کردن تهدیدات رژیم صهیونیستی برای حمله به شهر رفح در جنوب نوار غزه و آمادگی مقاومت فلسطین برای همه احتمالات، به خشم تل آویو از ضربات کاری اخیر حزب‌الله به ارتش این رژیم اشاره کرد.

Loading

تامین مالی خرد؛ تجربه جهانی و وضعیت ایران

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین-رسانه ها:در حالی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاست های کلی اشتغال و برنامه های پنج ساله توسعه بر ایجاد اشتغال برای همه افراد جامعه از جمله طبقات محروم و مناطق روستایی و حمایت های مالی و اعتباری برای نیل به این هدف تاکید می کنند ، گزارش حاضر به این سوال می پردازد که آیا استفاده از شیوه تامین مالی خرد در ایران موفق بوده و چگونه می توان با روش تامین مالی خرد به تولد بنگاه ها و ایجاد اشتغال کمک کرد.

نتایج بررسی ها نشان می دهند که تامین مالی خرد ایده خوبی است که در ایران ناقص اجرا شده و برخلاف الگوی اصیل آن و نیز تجربیات موفق جهانی به شکل یک برنامه چند بعدی و دارای سازوکارهای ابتکاری و متفاوت با بانکداری متعارف مورد توجه قرار نگرفته است.

رویکرد نادرست دولت در اجرای طرح ها و برنامه های تامین مالی خرد نظیر اجرای برنامه های ناگهانی و یکباره که مانند شوک عمل نموده و دسترسی پایداری به خدمات مالی را فراهم نمی کنند، آغاز طرح هایی با اهداف پوپولیستی بدون پشتوانه کارشناسی و مالی کافی که در عمل به سرعت متوقف شده و یا اثربخشی لازم را ندارند، اعطای تسهیلات یارانه ای با اتکای به منابع دولتی بدون تاکید بر گردآوری پس انداز گروه های هدف که علاوه بر ایجاد رانت و انحراف تخصیص ، نرخ بالای نکول وام ها را در پی دارد، عدم تشخیص یا انتخاب نادرست گروه هدف که موجب عدم تناسب میان مبلغ وام و نیاز وام گیرنده برای راه اندازی کسب و کار خرد می شود؛ موجب ناکامی طرح های تامین مالی خرد در ایجاد اشتغال پایدار برای طبقات محروم کشور شده است.

ساز و کار غالب در طرح های تامین مالی خرد در ایران، استفاده از روش اعطای تسهیلات رایج نظام بانکی بدون در نظر گرفتن سایر خدمات مورد نیاز گروه هدف است. به نظر می رسد بانک ها در ایران بستر مناسبی برای گسترش تامین مالی خرد نیستند، زیرا با توجه به ساختار سهامی و لزوم توزیع سود در نظام بانکی و از طرفی حرمت ربا و مشکلات اجرایی روش های مشارکتی، پیاده سازی بانکداری خرد توجیه اقتصادی ندارد و انحراف زیاد منابع قرض الحسنه بانک ها در تخصیص به وام قرض الحسنه نیز بر اساس آمارهای موجود مشهود است.

تجربه محدودی از اجرای طرح هایی که به جای اتکای به منابع دولتی از محل پس اندازهای مردمی تامین منابع کرده اند و دولت تنها نقش ترویجی داشته است، در کشور مشاهده می شود. در این طرح ها با وجودی که تسهیلات بدون وثیقه و ضمانت های معمول و تنها با اتکای به سرمایه اجتماعی گروه وام گیرنده پرداخت می شود، نرخ بازپرداخت تسهیلات در حدود 100 درصد است. در این ساختار که حجم کوچک وام با توجه به محدودیت منابع مالی متکی بر پس انداز روستاییان، امکان ایجاد اشتغال پایدار و تغییر سطح اقتصادی وام گیرندگان را محدود می کند، کمک مالی دولت به صندوق های تامین مالی خرد می تواند گره گشا باشد.

برای نیل به اهداف برنامه های تامین مالی خرد علاوه بر اصلاح رویکرد دولت و پایبندی به اصول این شیوه از تامین مالی، به مسئله رشد شتابان تجارت جهانی و ورود رسمی و غیررسمی کالاهای خارجی به عنوان عامل شکست هر گونه برنامه تامین مالی خرد در ایران باید توجه ویژه داشت. وجود کالاهای رقیب ارزانقیمت مانع از ایجاد تقاضا برای کالاهای تولید شده توسط کسب و کارهای خرد خواهند بود. بدین منظور استفاده کنندگان از خدمات تامین مالی خرد باید توسط نهادهای آموزشی و پژوهشی در زمینه بازاریابی و تولید محصول متناسب با نیاز بازار حمایت و هدایت شوند.

همچنین باید میان دستگاه های دولتی که در زمینه تامین مالی خرد سابقه و تجربه دارند و سازمان هایی که به تازگی به این حوزه ورود می کنند هماهنگی لازم برای انتقال تجربیات ایجاد شود و از شروع طرح هایی بدون ملاحظه عملکرد طرح های قدیمی تر، بدون هماهنگی با سایر سازمان ها و نهادهای مرتبط دولتی و یا بدون پیش بینی منابع مالی لازم اجتناب شود.
بنابراین هر طرح و برنامه جدید تامین مالی خرد در ایران با هدف ایجاد اشتغال و رفع فقر و محرومیت باید با رعایت ملاحظات زیر اجرایی گردد:

– الزام به ارائه عملکرد طرح در ایجاد اشتغال پایدار،
– اتکای بیشتر به پس اندازهای مردمی به جای منابع دولتی،
– الزام به ایفای نقش ترویجی دولت (مواردی مانند رفع نیازهای آموزشی و بازاریابی و هدایت تولید محصول متناسب با نیاز بازار) به جای رویکرد تامین و تزریق صرف منابع مالی،
– استفاده از تجربیات نهادهای با سابقه در تامین مالی خرد در ایران،
– هماهنگی میان سازمان ها و نهادهای دولتی مرتبط با طرح های تامین مالی خرد،
– در اولویت قرار دادن صندوق ها و تشکل های با سابقه و سازمان یافته برای کمک مالی دولت به جای ایجاد نهاد و سازمان جدید با توجه به دشواری های شکل گیری نهادهای تامین مالی خرد به ویژه در محیط های روستایی.

منبع: مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
 

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *