جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

شویگو:ارتش روسیه از ابتدای امسال، کنترل 547 کیلومترمربع از قلمرو مناطق جدید را به دست گرفته

سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه گفت: از ابتدای سال جاری، ارتش روسیه 547 کیلومتر مربع از قلمرو مناطق جدید کشور را تحت کنترل خود درآورده است. در دو هفته گذشته شهرک های نووباخموتوفکا، سمیونوکا و بردیچی در جمهوری خلق دونتسک آزاد شدند.

عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟

منابع آگاه اعلام کردند دولت جو بایدن و عربستان درحال بررسی‌های نهایی درباره توافقی درخصوص ضمانت‌های امنیتی آمریکا به عربستان و کمک به این کشور در زمینه هسته‌ای برای اهداف غیرنظامی هستند.

کلافگی رژیم صهیونیستی از حملات سایبری/ تلاش برای ساخت «گنبد الکترونیکی»

تهران- ایرنا- رژیم صهیونیستی که از ابتدای عملیات «طوفان الاقصی» علاوه بر حملات نظامی با حملات سایبری گسترده نیز مواجه بوده است، در تلاشی مذبوحانه به دنبال ایجاد «گنبد الکترونیکی» برای دفع این حملات است.

Loading

پیامدهای راهبردی افزایش بودجه نظامی در آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بودجه نظامی آمریکا برای سال 2023 با رقم «بی‌سابقه» 858 میلیارد دلاری که 80 میلیارد دلار بیشتر از بودجه نظامی سال جاری است، با 83 رأی موافق و 11 رأی مخالف به تصویب سنا رسید. این موضوع با انتقادات زیادی در داخل آمریکا مواجه شده است. برسام محمدی - کارشناس مسائل بین‌الملل

اختصاص 10 میلیارد دلار کمک به تایوان و 6 میلیارد دلار برای مهار روسیه در اروپا که 600 میلیون دلار آن شامل کمک به اوکراین است، از بخش‌های «جنجالی» بودجه نظامی 2023 است که به آن ماهیت ضدچینی و ضدروسی داده است. این علاوه‌بر ارقام جداگانه‌ای است که در بودجه نظامی 2023 برای حذف روسیه از برخی سازمان‌های بین‌المللی اختصاص داده شده است.

اختصاص 858 میلیارد دلار بودجه نظامی تنها برای یک سال، نشانگر روند رو به رشد «نظامی‌گری» در سیاست خارجی آمریکا است که بر اثر نفوذ فزاینده «مجموعه نظامی» در آن شکل گرفته است.

این مسئله با تمرکز بر هزینه‌های نظامی تصویب شده برای سال 2023، نه تنها «پیامدهای مهم» در عرصه‌های داخلی آمریکا خواهد داشت، بلکه «چالش‌های جدیدی» را نیز در سطح بین‌الملل ایجاد خواهد نمود.

پیامدهای داخلی؛ افزایش هزینه‌های نظامی ایالات متحده در شرایطی که شاخص‌های اقتصادی و رفاه عمومی در این کشور به صورت روزافزون کاهش یافته و تورم و هزینه‌های زندگی روند افزایشی دارد، قطعاً برای دولت و مجالس نمایندگان و سنا از ناحیه افکار عمومی «دردسرساز» خواهد بود.

دولت آمریکا درحالی اقدام به افزایش شدید هزینه‌های نظامی کرده است که نرخ تورم این کشور نسبت به یک دهه گذشته چهار برابر شده است. در سال جاری میلادی، نرخ تورم برای نخستین بار رکورد 40 ساله را شکست و براساس آمارهای رسمی از 8 و نیم درصد نیز عبور کرده است.

در همین حال قیمت حامل‌های انرژی و سوخت مصرفی مردم نیز در ماه‌های اخیر روند افزایشی داشته و هزینه‌های زندگی نیز به‌قدری زیاد شده است که براساس نظرسنجی جدید «مؤسسه کوالتریک»، بیش از نیمی از حقوق‌بگیران آمریکایی به دنبال شغل دوم یا بیشتر برای تأمین هزینه‌های خود هستند.

منتقدان داخلی از جمله هم‌حزبی‌های بایدن، درخصوص افزایش بی‌سابقه هزینه‌های نظامی آمریکا بر این اعتقادند که در دوران تورم، دولت بایدن و اکثر نمایندگان کنگره فکر می‌کنند که پنتاگون باید پول بیشتری دریافت کند و مردم باید پول کمتری دریافت کنند، آنهم در وضعیتی که دولت بایدن تا امروز هیچ قانونی را پیشنهاد نکرده است که در طول یک بحران سردرگم هزینه زندگی به مردم کمک کند.

پیامدهای بین‌المللی؛ افزایش هزینه‌های نظامی ایالات متحده، از یک منظر به معنای تقویت «دولت بحران‌ساز» و «بحران‌زیست» در آمریکاست که نشانه‌های آن را در سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی این کشور می‌توان مشاهده کرد.

سوء استفاده از بحران‌های گوناگون در چهار گوشه جهان، خصوصیت اصلی چنین دولتی است؛ دولتی که با هدف بهره‌برداری‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی و … به دنبال تشدید سازوکارهای «نظامی‌گری» در مناطق مختلف جهان به‌ویژه شرق آسیا، محیط پیرامون روسیه و غرب آسیاست.

اختصاص مبلغی قابل توجه (10 میلیارد دلار) در بودجه نظامی 2023 به تایوان که در گام نخست قرار است 2 میلیارد دلار آن در قالب تسلیحات به تایوان داده شود، مسئله نگران‌کننده‌ای است که با واکنش شدید چین مواجه شده است.

دولت چین ضمن «هشدار» به آمریکا از دولت بایدن خواسته است هزینه‌های ضدچینی را از بودجه نظامی 2023 حذف کند. پکن همچنین هشدار داده است اگر آمریکا به بازی با کارت تایوان علیه چین ادامه دهد، این کشور تمام اقدامات لازم برای دفاع از حاکمیت، امنیت و تمامیت ارضی‌اش را به کار خواهد بست.

در مورد اختصاص بودجه‌ای برای دور کردن روسیه از اروپا و تقویت اوکراین در جنگ با مسکو، این مسئله نه تنها هیچ کمکی به توقف جنگ در اوکراین نخواهد کرد، بلکه به تشدید اوضاع نظامی منجر خواهد شد.

با توجه به اینکه در بودجه نظامی 2023، به شرکت‌های اسلحه‌سازی که همواره نقش کلیدی در سیاست خارجی دارند، این اجازه داده شده است که بدون محدودیت اقدام به تولید تجهیزات جنگی کنند، لذا این مسئله نیز موجب افزایش رقابت‌های تسلیحاتی خواهد شد.

در نتیجه این شرکت‎ها برای کسب «سود حداکثری» ناشی از فروش اسلحه، تلاش خواهند کرد زمینه گسترش جنگ‌های منطقه‌ای و بحران‌های نوظهور در سطح دنیا را به‌وجود آورند.

شایان ذکر است از 14 تریلیون دلاری که پنتاگون از آغاز جنگ در افغانستان در سال 2001 هزینه کرده است، یک سوم تا یک دوم آن به پیمانکاران دفاعی اختصاص یافته است. به عنوان مثال در سال 2022، علیرغم لفاظی‌های دولت بایدن در مورد مسائل زنجیره تامین و چالش‌های ناشی از تورم، پیمانکاران نظامی حاشیه سود بیشتری نسبت به سطح معمول به دست آوردند که شرکت «ریتون» 3.9 میلیارد دلار و «لاکهید مارتین» 4.2 میلیارد دلار سود کردند!

 

نکته پایانی

نمایندگان کنگره به‌حدی هزینه‌های نظامی آمریکا برای سال 2023 را افزایش داده‌اند که حتی از اوج بودجه‌های نظامی پنتاگون در دوره جنگ سرد هم پیشی گرفته است! به قول «استفان سلمر» از بنیانگذاران مؤسسه اصلاح سیاست امنیتی، این رقم «بودجه‌های نظامی در دوران جنگ سرد را شرمنده خود کرده است!» اگر ایالات متحده به این مسیر ادامه دهد، احتمالاً در آینده نزدیک شاهد بودجه نظامی تریلیون دلاری در سال خواهیم بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *