جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

آینده اردن نامعلوم است

آینده اردن نامعلوم است

محمد علی مهتدی در یادداشتی می نویسد: نشانه های زیادی حاکی از آن است که رژیم صهیونیستی همچنان بنا دارد که سکنه فلسطینی کرانه باختری را به اردن و سکنه نوار غزه را به مصر کوچ دهد که در این صورت معلوم نیست رژیم پادشاهی اردن چه سرنوشتی در آینده خواهد داشت.
Loading

ابعاد، اهداف و پیامدهای عملیات انصارالله در امارات

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ائتلاف سعودی در فروردین ماه سال 1394 با هدف اشغال یمن و ضمیمه کردن خاک این کشور به عربستان، یمن را مورد تهاجم همه‌جانبه قرار دادند؛ اما عملیاتی که قرار بود در کمتر از یک ماه به اهداف خود دست یابد، نزدیک به 7 سال طول کشیده و به باتلاقی برای متجاوزان تبدیل شده است. همچنانکه عملیات موشکی و پهپادی اخیر انصارالله در امارات، جنگ یمن را وارد دور جدیدی از «موازنه‌سازی» کرده است. امروز نه تنها عربستان بلکه امارات نیز در مجموعه اهداف عملیاتی انصارالله قرار گرفته است. حمید خوش‌آیند – کارشناس مسائل منطقه

جزئیات عملیات ویژه «اعصار یمن» در امارات

از سال 1971 که امارات تأسیس شد، سابقه نداشته این کشور با چنین سطحی از حملات موشکی و پهپادی به عمق خاک خود مواجه شود. براساس اطلاعات موجود، انصارالله در یک عملیات ترکیبی ویژه‌ به نام «گردباد یمن»، با 20 پهپاد تهاجمی و 5 موشک بالستیک، امارات را مورد هدف قرار داد. در قالب این عملیات، دو فرودگاه دبی و ابوظبی که پیشرفته‌ترین پدافندهای موشکی را در اختیار دارند و شهرک صنعتی «المصفح» واقع در جنوب غربی ابوظبی و تعدادی از تاسیسات مهم و حساس امارات مورد هدف قرار گرفتند.

شهرک المصفح که صهیونیست‌ها اخیرا در حال سرمایه‌گذاری‌هایی در آن هستند، اصلی‌ترین منطقه صنعتی امارات به‌شمار می‌رود که مرکز استقرار شرکت‌های بزرگ فنی، مهندسی و صنعتی آمریکایی و اروپایی است. این شهرک همچنین محل استقرار شرکت‌ها و صنایع های‌تک به ویژه هوش مصنوعی و نیز شرکت‌های بزرگ خودرو‌سازی جهان مانند آئودی، مرسدس بنز، پورشه، فولکس واگن و بی‌ام دبیلو است.

 

دلایل انصارالله برای هدف قرار دادن امارات

حمله پهپادی و موشکی انصارالله به امارات از مدت‌ها پیش قابل‌پیش‌بینی بود. پیش‌از‌این، مقامات عالی انصارالله و دولت نجات ملی به امارات هشدار داده بودند که در صورت افزایش دامنه فعالیت‌های نظامی ابوظبی در یمن، این کشور با واکنش سختی مواجه خواهد شد.

بنابراین کاملاً مشخص است که عملیات ویژه انصارالله در امارات، یک «واکنش طبیعی» به روند رو به‌رشد مداخلات نظامی و میدانی امارات در یمن است که برخلاف ادعاهای قبلی مبنی بر کناره‌گیری از جنگ یمن، افزایش معناداری نیز پیدا کرده است.

اوایل سال 2019 بود که ابوظبی اعلام کرد به‌دنبال خروج از ائتلاف سعودی و پایان مداخله نظامی خود در یمن است تا اینکه در فوریه 2020 محمد بن زاید حاکم امارات طی یک مراسم رسمی در پایگاه نظامی زاید، تکمیل فرآیند خروج نظامی از یمن را اعلام نمود.

با اینکه امارات اعلام کرده بود به حضور نظامی خود در ائتلاف سعودی پایان داده است، اما واقعیات صحنه یمن خلاف این ادعا را نشان می‌دهد. امارات برخلاف آنچه اعلام کرده بود، همچنان به اقدامات خصمانه خود علیه انصارالله ادامه داده است. اخیراً اخبار موثقی منتشر شده است که نشان می‌دهد معامله پنهانی بین عربستان و امارات شکل گرفته که به‌موجب آن، ریاض تمام استان‌های جنوبی یمن از جمله شبوه را به امارات تحویل می‌دهد و در ازای آن، امارات همچون گذشته تمام ظرفیت‌های نظامی خود را در یمن به کار می‌گیرد!

در ماه‌های گذشته و همزمان با گسترش فتوحات میدانی انصارالله در مأرب، امارات از طریق گردان‌های العمالقه دو جبهه جدید در استان تعز و شبوه باز کرده است تا در روند عملیات آزادسازی مأرب اخلال ایجاد کند!

هم‌اکنون امارات به سه شکل در جنگ یمن حضور نظامی و میدانی دارد:

نخست، از طریق اشغال مناطق جنوب غربی یمن. درحال حاضر یمن به سه بخش تقسیم شده است: «دولت نجات ملی» در صنعا که شامل مناطق شمالی یمن است، «دولت خودخوانده منصور هادی» مستقر در مأرب که عمدتاً دربرگیرنده مناطق شرقی و بیابانی است و «شورای انتقالی جنوب» منتهی به تنگه باب‌المندب که در جنوب یمن مستقر بوده و توسط مزدوران وابسته به امارات اشغال شده است.

دوم، حمایت مالی، لجستیکی و… از 90 هزار جنگجو در سراسر یمن که در راستای منافع سعودی و امارات عمل می‌کنند؛ و سوم، اشغال چندین جزیره کلیدی و مهم از جمله جزیره سقطری و جزیره میون واقع در تنگه باب‌المندب.

 

پیامدهای راهبردی

عملیات انصارالله در عرصه‌های مختلف اقتصادی، امنیتی، سیاسی و غیره دارای پیامدهای راهبردی مهمی است.

فرود موشک‌ها و پهپادهای انتحاری یمن در مهم‌ترین منطقه اقتصادی امارات یعنی شهرک المصفح، یک هشدار جدی به ابوظبی است که بقای اقتصادی این کشور ذره‌ای با تهدیدات اساسی مواجه است. این موضوع می‌تواند باعث فرار سرمایه، تکنولوژی و عدم سرمایه‌گذاری خارجی در امارات شود. آن‌هم در شرایطی که امارات هزینه‌های کلانی برای تبدیل‌شدن به قطب مهم اقتصادی، صنعتی، تجاری و جهانگردی در جهان عرب و حاشیه خلیج‌فارس نموده است.

امارات سال‌هاست به دنبال تبدیل شدن به مرکز ترانزیت انرژی در منطقه است. تمرکز امارات روی خلیج عدن و تلاش برای اتصال آن به دبی عمدتاً در راستای نیل به این هدف است. امارات به دنبال ایجاد یک کریدور ترانزیت انرژی از طریق اتصال دبی به بندر عدن یا تنگه باب‌المندب و از آنجا به بندر خلیج عقبه در جنوب فلسطین اشغالی است تا بتواند ضمن تأمین انرژی مورد نیاز رژیم‌صهیونیستی بر تنگه باب‌المندب نیز که 40 درصد انرژی دنیا از آنجا منتقل می‌شود، تسلط یابد. عملیات راهبردی انصارالله در عمق خاک امارات، خط بطلانی بر این پروژه بزرگ امارات در منطقه است.

امارات کشوری فاقد عمق استراتژیکی است و خلاءهای امنیتی زیادی دارد. یکی از دلایل اصلی امارات برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی، جبران آسیب‌پذیری امنیتی خود بوده است. یک توافق نانوشته بین ابوظبی و تل‌آویو وجود دارد که امارات در قبال گرفتن تضمین‌های امنیتی از رژیم‌صهیونیستی، نیازهای انرژی این رژیم را تأمین کند. عملیات انصارالله در امارات نشان داد که نزدیکی با رژیم‌صهیونیستی به هر شکلی، نمی‌تواند برای امارات امنیت‌آفرین باشد. لذا کارکرد توافق ابراهیم حداقل برای امارات که بخش مهمی از آن است به طور کامل زیر سئوال رفت.

و در نهایت اینکه عملیات انصارالله در امارات، معادلات امنیتی منطقه را تغییر خواهد داد. اینکه کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در حال سرمایه‌گذاری روی رژیم‌صهیونیستی با هدف خرید امنیت و تامین نیازهای امنیتی خود هستند، بی‌نتیجه است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *