جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

کرملین اظهارات اخیر مکرون و کامرون را «خطرناک» خواند

تهران- ایرنا- «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین امروز (جمعه) گفت که اظهارات اخیر «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه و «دیوید کامرون» وزیر امور خارجه انگلیس درباره جنگ اوکراین «خطرناک» و عامل تشدید تنش است.

پیام اضطراری مکرون به اروپا: خطری مرگبار در کمین است

نشریه اکونومیست این هفته سرمقاله خود را به مصاحبه‌ای با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه درباره چشم انداز بدبینانه او برای آینده اروپا اختصاص داده است. آقای مکرون معتقد است که خطراتی قریب الوقوع این منطقه را تهدید می‌کند که باید فورا به آنها رسیدگی شود.

واکنش مسکو به سخنان کامرون درباره حق کی یف برای استفاده از تسلیحات انگلیسی جهت حمله به روسیه

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت، سخنان دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا در مورد حق کی یف برای استفاده از تسلیحات بریتانیا برای حمله به خاک روسیه، اولین اعتراف صریح غرب به جنگ با روسیه با دستان اوکراین است.

آخرین وضعیت گورهای دسته‌جمعی در بیمارستان‌های غزه؛ رژیم صهیونیستی اعضای بدن قربانیان را سرقت می‌کند

وضعیت اجساد در گور‌های دسته‌جمعی بیمارستان‌های ناصر و الشفا شهر غزه گمانه‌زنی‌هایی را درباره سرقت اعضای بدن و شکنجه و زنده به گور کردن قربانیان ایجاد کرده است.

غریب آبادی: ۲۸ زندانی پاکستانی در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان آزاد می‌شوند

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه ضمن اعلام این که در جریان سفر رئیس قوه قضائیه به استان هرمزگان ۲۸ زندانی پاکستانی آزاد خواهند شد، گفت که همزمان؛ برخی اتباع ایرانی زندانی در پاکستان نیز در آستانه آزادی هستند.

Loading

لفاظی‌های جنگ سردی آمریکا علیه چین و روسیه و پیامدهای آن

۱۴۰۰/۰۹/۲۷ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه در شرایط کنونی، میان چین و آمریکا و به میزان کمتر میان روسیه و آمریکا، شاهد جنگ سرد کم شدت هستیم، گفت: رقابتی که میان آمریکا با روسیه و چین وجود دارد، ابعاد نظم آینده‌ای را که دنیا و این کشور با آن مواجه خواهد بود، شکل خواهد داد.

دیاکو حسینی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به تهدیدات و مناقشات لفظی میان آمریکا با چین و روسیه و همچنین اعمال تحریم‌های جدید واشنگتن علیه این دو کشور اظهار داشت: سیاستی که در دوره اوباما اجرایی شد، در شرایط کنونی تقریبا شکل نهایی به خود گرفته و اکنون چین و روسیه، به عنوان دو قدرت چالش‌گر آمریکا در نظم بین‌المللی، به رسمیت شناخته شده‌اند و ویژگی‌های مشترکی مانند اقتدارگرایی و تلاش برای واژگون کردن نظم موجود بین‌المللی به رهبری آمریکا دارند.

وی با اشاره به افزایش تنش میان آمریکا با روسیه و چین در اروپای شرقی و دریای جنوبی چین افزود: روسیه چالش‌گر منطقه‌ای برای آمریکا است؛ هرچند وجود تسلیحات هسته‌ای و برخورداری آمریکا از یک ارتش نسبتا قدرتمند در اروپا، ابعاد گسترده‌تری به آن می‌دهد؛ اما چین چالشی جهانی برای آمریکا محسوب می‌شود که نقطه شروع آن به لحاظ استراتژیک در دریای چین جنوبی است.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه آمریکا پکن را تنها رقیبی می‌داند که می‌تواند تمامی ابزارهای قدرت اقتصادی، سیاسی، نظامی و فناوری را با هم ترکیب و چالشی پایدار برای نظام بین‌المللی موجود ایجاد کند، ادامه داد: چالش آمریکا با چین به این منطقه هم محدود نمی‌شود؛ چرا که اکنون این کشور به دلیل نوسازی تسلیحات هسته‌ای، تقویت ناوگان دریایی، فناوری‌های نوین و فناوری‌های سایبری و حضور در فضا به سرعت در حال پیشرفت است و در برخی از حوزه‌ها ممکن است در آینده بسیار نزدیک از آمریکا سبقت بگیرد.

حسینی با بیان اینکه رقابتی که میان آمریکا با روسیه و چین وجود دارد، ابعاد نظم آینده‌ای را که دنیا و این کشور با آن مواجه خواهد بود، شکل خواهد داد، به تاکیدات روسیه و چین در خصوص ضرورت توجه به چندجانبه‌گرایی در نظم نوین جهانی اشاره کرد و گفت: باید تفاوت اصولی چندجانبه‌گرایی و جهان چند قطبی را درک کنیم. جهانی ممکن است تک قطبی باشد، اما چندجانبه‌گرایی در آن به عنوان اصل حاکم پذیرفته شده باشد. ضمن اینکه ممکن است جهانی چند قطبی وجود داشته باشد، اما نظم حاکم بر آن یکجانبه‌گرایی باشد.

وی اضافه کرد: آنچه امروز به عنوان نظم و ساختار شکل‌گیری تدریجی جهانی مطرح است، جهان چندقطبی است که روسیه، چین و آمریکا و در درجه‌ای پایین‌تر و با احتمالی کمتر اتحادیه اروپا در آن بازیگری کنند. از نگاه چین و روسیه نظم ایده‌آل بین‌المللی مبتنی بر جهانی چندقطبی است، به نحوی که چین و روسیه همتراز با ایالات متحده تعریف شوند، اما آمریکا تلاش فراوانی داشته که مانع از تحقق آن شود.

 

پذیرش پایان رهبری آمریکا در جهانی تک قطبی

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه در دوره اوباما تلویحی و در دوره ترامپ به صراحت پذیرفته شد که دوره جهان تک قطبی به رهبری آمریکا به پایان خود رسیده و این کشور باید خود را برای مسائلی نوپدید آماده کند، توضیح داد: در این دوره‌ها، دو دیدگاه جدید در آمریکا ایجاد شد. در دیدگاه اول؛ آمریکا باید تلاش کند ظهور جهان چندقطبی را به عقب بیندازد و از شکل‌گیری این قطب‌های جدید که می‌توانند چالش آن و متحدانش باشد جلوگیری کند. این راه حل در دوره ترامپ با جدیت پیگیری شد و این چالش‌گران یا قطب‌های جدید قدرت به عنوان دشمنان آمریکا مورد شناسایی قرار گرفتند.

حسینی ادامه داد: نگاه دوم که در دوره اوباما شاهد آن بودیم و به نظر می‌رسد در دولت بایدن هم از سرگرفته شده، مبتنی بر این نظر است که آمریکا باید خود را با جهان جدید سازگار کند، محدودیت‌های قدرت خود را بشناسد و تلاش کند تا جایی که ممکن است در این ساختار جدید منافع خود را تامین نماید و در عین حال همچنان رهبری کشورهای غربی و دموکراسی‌ها را برعهده داشته باشد.

 

تسلط بر تایوان و اوکراین؛ نقطه عطف قدرت چین و روسیه

وی ضمن اشاره به پیامدهای لفاظی‌های جنگ سردی آمریکا علیه روسیه و چین؛ از جمله تغییر تمرکز جغرافیایی در سیاست خارجی آمریکا، افزایش توجه به آسیاپاسیفیک و تشدید رقابت قدرت‌های منطقه‌ای در خاورمیانه، تصریح کرد: آمریکا به خوبی درک کرده که بازیابی حوزه نفوذ سابق روسیه به عنوان قدرت بزرگ اوراسیایی در نهایت زمانی به اوج و نقطه عطف خود خواهد رسید که اوکراین تحت تسلط روسیه درآید. در خصوص چین نیز، اوج حرکت به سمت تبدیل شدن به هژمون منطقه‌ای زمانی آغاز خواهد شد که تایوان تحت کنترل چین درآید.

این کارشناس مسائل بین‌الملل، گفت: با این تحلیل آمریکا تمام تلاش خود را بر این قرار داده که مانع از پیروزی چین و روسیه در خصوص تایوان و اوکراین شود. در واقع در شرایط فعلی به نظر می‌رسد دولت بایدن تلاش می‌کند وضعیت موجود را با کمترین هزینه، در اوکراین و تایوان، بدون اینکه بخواهد با روسیه و چین وارد چالشی شود که ممکن است ابعاد ناشناخته‌ای داشته باشد، حفظ کند.

 

جنگ سرد کم شدت میان آمریکا با روسیه و چین

حسینی تاکید کرد: در شرایط کنونی، میان چین و آمریکا و به میزان کمتر میان روسیه و آمریکا، شاهد جنگ سرد کم شدت هستیم. این جنگ مدت‌هاست که شروع شده و به نظر می‌رسد در آینده هم همچنان ادامه خواهد داشت. آن‌ها هیچ اشتیاق و منافعی به شدت دادن به این جنگ ندارند؛ چرا که می‌تواند منافع اقتصادی آن‌ها را تهدید کند و ابعاد آن نیز مطلقاً ایدئولوژیک نیست که باعث شود اشتیاق به آن را کاهش دهد.

وی ادامه داد: به رغم تنش‌های دوره‌ای میان این کشورها، همچنان علاقه به حل و فصل این اختلافات وجود دارد و تلاش می‌کنند از طریق دیپلماسی و توافقات این چالش‌ها را حل و فصل کنند و وارد بعد نظامی نشوند. البته در عین حال همیشه این احتمال وجود دارد که اختلافات کم شدت و کشمکش‌های لفظی به واسطه اشتباهات محاسباتی و دست کم گرفتن اراده طرف مقابل در دفاع از وضع موجود منجر به تشدید رقابت‌ها و برخوردهای نظامی شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *