جدیدترین مطالب

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

رضا مقاتلی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اقدام استراتژیک ایران در عدم شتابزدگی در اتخاذ تصمیماتش را می توان از دیدگاه عقلانیت و از منظر منافع ملی شایسته ی حمایت جمعی دانست و بر تلاش ها برای عدم قرار گرفتن در زمین و طراحی شطرنجی اسرائیل و کابینه ی جنگ طلب نتانیاهو مراقبت جدی کرد.

به روایت یک چوپان دروغگو

رژیمِ صهیونیستی در یکی از آخرین حملاتِ خود، مسجدِ فاخُورِه در شمالِ غزه را هم، تخریب کرد.

تحلیلی بر اهمیت و جایگاه تدابیر دیوان لاهه در قبال جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دیپلمات پیشین کشورمان گفت: دیوان دادگستری بین‌المللی در لاهه، اوایل فروردین ماه تدابیر جدیدی اتخاذ کرد که به موجب آن، رژیم صهیونیستی ملزم به انجام اقدامات لازم و موثر جهت همکاری با سازمان ملل بدون هرگونه تاخیر است.

«وعده صادق» پاسخ مشروع ایران به تجاوزات صهیونیست‌ها بود

سفیر سوریه در تهران درباره عملیات تنبیهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه رژیم صهیونیستی گفت: «وعده صادق» عملیات دفاعی مشروع از سوی جمهوری اسلامی ایران است که در چارچوب حق دفاع از خود و در پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق انجام شد.

هیچ کشور‌ی اینگونه عملیاتی بر روی فضای اسرائیل نداشته است

کریمی کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به عملیات تنبیهی وعده صادق گفت: هیچ کشوری اینگونه عملیاتی بر روی فضای اسرائیل نداشته است،این عملیات ، وزن ژئوپلوتیک ایران در محیط خاورمیانه و حتی در محیط جهانی را افزایش داد و توان بازدارندگی ایران را بالا برد.

کامرون خطاب به نتانیاهو: درگیری را تشدید نکنید

وزیر خارجه انگلیس که به سرزمین‌های اشغالی سفر کرده است ضمن تکرار ادعا‌ها علیه پاسخ مشروع ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه، به سران این رژیم هشدار داد که در صورت اقدامات تلافی‌جویانه، درگیری‌ها را تشدید نکنند تا بتوانند روی بحران غزه متمرکز بمانند.

Loading

أحدث المقالات

حماس: ایران ثابت کرد دوران عربده‌کشی اسرائیل به پایان رسیده است

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در بیانیه‌ای تاکید کرد: ما همچنان پیگیر تحولات پاسخ مشروع و شایسته و بایسته ایران به رژیم صهیونیستی در نتیجه جنایت هدف قرار دادن ساختمان کنسولگری ایران در دمشق و ترور تعدادی از فرمادهان سپاه پاسداران هستیم.

روایت نویسنده پاکستانی از ضربِ شست ایران علیه اسرائیل و دوگانگی غرب

اسلام‌آباد – ایرنا – یک نویسنده پاکستانی حمایت‌های کورکورانه غرب از رژیم صهیونیستی را دلیل نسل کشی مردم غزه و اقدامات تحریک آمیز علیه جمهوری اسلامی ایران دانست و تاکید کرد: آمریکا و متحدانش مسوول تجاوزات اسرائیل در منطقه هستند.

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

هدف نهایی اسرائیل از تجاوز به ساختمان کنسولگری ایران

رضا مقاتلی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اقدام استراتژیک ایران در عدم شتابزدگی در اتخاذ تصمیماتش را می توان از دیدگاه عقلانیت و از منظر منافع ملی شایسته ی حمایت جمعی دانست و بر تلاش ها برای عدم قرار گرفتن در زمین و طراحی شطرنجی اسرائیل و کابینه ی جنگ طلب نتانیاهو مراقبت جدی کرد.
Loading

ترکیه در آستانه ورود به پرونده یمن

۱۳۹۹/۰۹/۱۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ترکیه یکی از بازیگران مهم منطقه‌ای است که در سال‌های اخیر از یک «سیاست خارجی تهاجمی» برخوردار شده است؛ کشوری که روزی سیاست «تنش صفر» با همسایگان را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار داده بود، با عبور از سیاست مذکور وارد سطوح متعددی از درگیری‌های سیاسی، امنیتی، نظامی و میدانی در منطقه غرب آسیا، قفقاز و شمال آفریقا شده است. کمتر نقطه بحرانی در منطقه می‌توان سراغ داشت که ترکیه در آن حضور فعال نداشته باشد. حمید خوش‌آیند – تحلیلگر مسائل بین‌الملل

زمزمه ورود به یمن

اخیراً و پس از پایان جنگ قره‌باغ که ترکیه سعی داشت حضور نظامی، میدانی و سیاسی جدی‌ای در آن داشته باشد، زمزمه‌هایی مبنی بر ورود ترکیه به پرونده یمن به گوش می‌رسد. این در حالی است که به‌تازگی «یاسین اوکتای»، مشاور اردوغان و از شخصیت‌های نزدیک به او مقاله‌ای در روزنامه ینی‌شفق وابسته به حزب حاکم ترکیه با عنوان «همان‌طور که لیبی و آذربایجان را نجات داد، آیا ترکیه برای نجات یمن از “طوفان قاطعیت” وارد عمل خواهد شد؟» منتشر کرد. این یک پیام تهدیدآمیز و خطرناک برای سعودی است که خود را آماده ورود ترکیه به یمن بکند!

 

اهداف ترکیه از ورود به یمن

در یک نگاه کلی، سنخیت کمتری چه ازنظر ژئوپلیتیکی و چه ازنظر میدانی و اقتصادی می‌توان بین ترکیه و یمن یافت تا بر اساس آن بتوان ورود آنکارا به پرونده یمن را توجیه نمود و مورد تحلیل قرار داد. کما اینکه یمن با توجه به شرایط خاصی که به‌خصوص ازنظر بازیگران خارجی دخیل در آن برخوردار است و چینش بازیگران داخلی و خارجی درگیر در یمن و سطح و دامنه نقش‌آفرینی آن‌ها نیز از همان ابتدای وقوع بحران و جنگ در این کشور مشخص است، جزو مناطق اصلی هدف‌گذاری شده در سیاست خارجی ترکیه محسوب نشده بود. اما با این تفاسیر، ترکیه در حال ورود به یمن است. اهم اهداف ترکیه در این رابطه به شرح زیر است:

الف) ضرورت پیشبرد سیاست نوعثمانی‌گرایی

دلیل اول را باید در سیاست «نوعثمانی‌گرایی» دولت ترکیه در غرب آسیا جستجو کرد که کماکان درصدد گسترش حوزه نفوذ خود با هدف احیای مجد و عظمت سیاسی (و نه سرزمینی) امپراتوری سابق عثمانی است که یمن هم‌زمانی جزو آن به شمار می‌رفت که در سال 1918 از آن جدا شد. احیای مجد و عظمت سابق که در امپراتوری عثمانی تبلور داشت، سرفصل اصلی اهداف سیاست خارجی اردوغان است که از هر ابزاری برای پیشبرد آن بهره می‌برد. به باور اردوغان که نقش ممتازی در سیاست‌های کلان خارجی ترکیه دارد، این کشور از یک «ظلم تاریخی» رنج می‌برد که به اعتقاد او پس از جنگ جهانی اول و به دست نیرو‌های متفق رقم خورد و باعث فروپاشی امپراتوری عثمانی گردید. اردوغان هنوز دل در گرو امپراتوری عثمانی دارد و می‌خواهد آن را در دنیای کنونی احیا کند. حاضر است هزینه‌های آن را نیز بپردازد. این مهم یعنی اعتقاد به ظلم تاریخی و رهایی از آن‌که به بروز جاه‌طلبی‌های برگرفته از سنت‌های عثمانی شده است، موتور محرکه بخش عمده‌ای از رفتارها، کردار‌ها و سیاست‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای ترکیه تحت رهبری اردوغان در این چند سال اخیر بوده است. یمن بااینکه در عصر عثمانی از پایتخت این امپراتوری بسیار دور بود، برای اسلامبول اهمیت ویژه‌ای داشت. چراکه اولاً، حاکمیت بر شهرهای مکه و مدینه که قلب جهان اسلام محسوب می‌شدند و لازمه مشروعیت خلافت عثمانی بودند از طریق یمن امکان‌پذیر بود و ثانیاً یمن مشرف بر شاهراه اقتصادی دریای سرخ و بنادر آن بود که اصلی‌ترین بنادر تجارت شرق و غرب با هند محسوب می‌شد. این نگاه یعنی ایجاد یک جای پای محکم در نقطه‌ای که اولاً مشرف به کریدورهای دریایی مهم و بنادر آن بوده و ثانیاً هم‌جوار با مرزهای سعودی است، هم‌اکنون نیز برای ترکیه اهمیت خاصی دارد.

ب) ضرورت ناشی از رویکرد اخوانی در سیاست خارجی

دلیل دوم تلاش آنکارا برای ورود به پرونده یمن، در رویکرد اخوانی سیاست خارجی ترکیه نهفته است. تجربه نشان داده است هر جا که ترکیه احساس کرده گروه‌های اخوانی از «قابلیت و ظرفیت» بازیگری و بازیگردانی مؤثر در معادلات داخلی یک کشور و یا منطقه‌ای برخوردار هستند، حمایت جدی از آن‌ها را ولو اینکه مستلزم حضور در میدان‌های آشوب منطقه‌ای هم بوده باشد، در دستور کار قرار داده است. لیبی و حمایت از دولت اخوانی «وفاق» مثال بارز در این زمینه است. از این دیدگاه تلاش ترکیه برای ورود به پرونده یمن با حمایت از گروه اخوانی اصلاح «التجمع الیمنی للاصلاح» که تا پیش‌ازاین به‌عنوان بخش مهمی از دولت مستعفی هادی ایفای نقش می‌کرد، ارتباط دارد. حزب الاصلاح در ماه‌های اخیر که «استان مأرب» پایگاه سنتی نفوذ و خاستگاه اجتماعی و پایتخت کنش‌وزری اجتماعی اخوانی‌ها محسوب می‌شود، با سعودی‌ها‌ و منصور هادی دچار اختلاف و شکاف گردیده و در جبهه تحولات میدانی یمن هم با یک «بن‌بست» مواجه شده است. گرایش اخوانی الاصلاح که برای حفظ جایگاه سیاسی خود نیازمند حمایت خارجی است و نیز استفاده از این گروه جهت «چالش‌زایی» علیه دربار سعودی که جزو برنامه‌های جدی ترکیه در ماه‌های اخیر است و در ادامه توضیح داده خواهد شد، می‌تواند بستر جدی و زمینه اصلی ورود و حضور ترکیه در یمن باشد. از این منظرگاه حزب الاصلاح، میزان و دامنه نقش‌آفرینی ترکیه در یمن را نیز مشخص می‌کند. البته این اقدام یعنی حضور و ورود به یمن، با رویکرد اسلام‌گرایی اخوانی ترکیه نیز همخوانی دارد.

ج) دستیابی به مرجعیت منطقه‌ای از طریق تضعیف سعودی

اما دلیل سوم ورود ترکیه به پرونده یمن که از پتانسیل‌های اخوانی‌ها در یمن بهره می‌برد، عمدتاً در «رقابت» آنکارا و ریاض قابل جستجوست. دولت ترکیه به‌خوبی می‌داند که سعودی بیش از هر نقطه دیگری در یمن که آن را به‌عنوان «عمق امنیتی» خود تعریف کرده است، «آسیب‌پذیر» است. ترکیه درصدد کسب وجهه بالای سیاسی «برندسازی» از خود در جهان اسلام با هدف نیل به «مرجعیت منطقه‌ای» در غرب آسیا است.

تلاش بر سر مرجعیت منطقه‌ای، ترکیه را بیش از هر کشور دیگری با عربستان در انداخته است. چراکه ازنظر سعودی دستیابی به مقام مرجعیت در جهان اسلام توسط ترکیه چیزی جز به معنای در حاشیه قرار گرفتن اسلام وهابی (و منافع و سرمایه‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و… ناشی از آن) که در دربار سعودی تئوریزه شده است، در مقابل اسلام اخوانی نیست. برای همین است که هیئت علمای ارشد دربار سعودی اخیراً با صدور فتوایی، با این تفسیر که اخوان‌المسلمین یک گروه منحرف و فتنه‌انگیز بوده و نماینده اسلام نیست، آن را در لیست گروه‌های تروریستی قرار داد! موضوعی که در کنار تحریم کالاهای ترکیه‌ای در عربستان و ممنوعیت سفر شهروندان سعودی باهدف گردشگری به این کشور، موجب عصبانیت آنکارا شده و دولت اردوغان را بیش‌ازپیش در ورود به یمن باهدف «تضعیف محور سعودی» در معادلات میدانی و سیاسی آن مصرّ و مصمم‌تر ساخته است.

 

سخن آخر

بررسی روند تحولات موجود نشان می‌دهد «نشانه‌های» ورود ترکیه به پرونده یمن با اهدافی که به آن‌ها اشاره شد ظهور و بروز یافته است. این در حالی است که برخی منابع آگاه نظامی و امنیتی در منطقه نیز مدعی ورود پهپادهای ترکیه به خط درگیری‌ها در جنوب یمن برای مقابله با نیروهای تحت امر امارات شده‌اند. ورود ترکیه به‌عنوان بازیگری جدید با اهداف و منافع خاص خود به یمن، اگرچه بر پیچیدگی اوضاع یمن خواهد افزود و این کشور را وارد معادلات یمن خواهد کرد، اما محققاً به تضعیف محور سعودی در ابعاد میدانی، سیاسی و امنیتی معادلات یمن نیز خواهد انجامید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *