جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

ادعای رسانه آمریکایی: اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد

تهران- ایرنا- روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی درباره روند مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، مدعی شد: (رژیم) اسرائیل یک هفته به حماس فرصت داد تا بین گزینه‌های توافق بر سر آتش‌بس یا آغاز حمله زمینی به رفح، یکی را انتخاب کند.

بورل: اسرائیل خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است

لندن- ایرنا- جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به جنگ غزه و بحران انسانی در این باریکه تصریح کرد که پاسخ نامتناسب (رژیم) اسرائیل به عملیات هفتم اکتبر (طوفان الاقصی)، خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است.

آیا آتش‌بس در غزه از کانال مصر برقرار می شود؟

«دولت مصر به تازگی از طرح جدید خود برای آتش بس در جنگ غزه رونمایی کرده است. طرحی که در ادامه ابتکارهای پیشین مصری ها در این رابطه قرار دارد و البته اما و اگرهای زیادی در مورد به نتیجه رسیدن این طرح وجود دارد.»

Loading

چالش‌های پس از همه‌پرسی در ترکیه

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین- ترجمه: تصویب لایحه اصلاح قانون اساسی ترکیه، این کشور را با چالش‌های داخلی و خارجی روبرو ساخته است.

مرکز مطالعات الجزیره در تحلیلی دراین‌باره نوشت: این چالش‌ها مسیر انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری سال 2019 ترکیه را ترسیم خواهد کرد.

همه‌پرسی ۱۶ آوریل ۲۰۱۷ درباره اصلاحات قانون اساسی مربوط به‌نظام ریاست جمهوری، پیروزی‌ای برای اردوغان و حزب عدالت و توسعه حاکم و درعین‌حال شوکی برای آن‌ها به شمار می‌رود.

پیروزی ازاین‌جهت که در این همه‌پرسی نظام حکومتی ترکیه به ریاست جمهوری تغییر یافت، اما شوک ازاین‌جهت که بر اساس نتایج آن، تنها ۵۱.۴ درصد رأی‌دهندگان موافق نظام ریاستی بودند. این نشان داد شکاف مردمی گسترده‌ای درباره این اصلاحات وجود دارد و اردوگاه طرفداران نظام ریاستی در قانع کردن بخش‌های گسترده‌ای از رأی‌دهندگان شکست خوردند.

بر اساس اصلاحات قانون اساسی، اختیارات و حقوقی وجود دارد که به شکل فوری یا تدریجی به رئیس‌جمهور منتقل می‌شود، اما تغییر کامل به‌نظام ریاستی تنها پس از برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در نیمه دوم سال ۲۰۱۹ محقق خواهد شد.

تصویب شکننده همه‌پرسی اصلاحات قانون اساسی این سؤال را مطرح می‌نماید که رئیس‌جمهور و حزب وی برای تضمین موفقیت بیشتر در انتخابات ۲۰۱۹ چه سیاست‌هایی را دنبال خواهند کرد، به‌ویژه پس‌ازآنکه نتایج همه‌پرسی روحیه مخالفان را بالا برد. این در حالی است که روابط آنکارا با اتحادیه اروپا از یک‌سو و آمریکا و روسیه از سوی دیگر دریک دوره امتحان پیچیده قرار دارد.

پیروزی حزب عدالت و توسعه در تصویب تغییر به‌نظام ریاستی به معنای آن نیست که راه برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی سال ۲۰۱۹ هموار است. دراین‌باره علاوه بر پرونده اقتصادی، چالش‌هایی در اکثر پرونده‌های داخلی و خارجی در برابر دولت اردوغان وجود دارد.

در عرصه داخلی، در سطح بازسازی وجهه و نقش حزب عدالت و توسعه حاشیه مانور بزرگی در برابر اردوغان وجود دارد. دراین‌باره برخی معتقدند اردوغان، «علی باباجان» مهندس نهضت اقتصادی ترکیه و اوکان علاء وزیر کشور سابق را برای دو دوره اجرایی بازخواهد گرداند. هم‌چنین شدت رقابت میان فراکسیون اسلامی  و فراکسیون راست میانه‌رو در حزب عدالت و توسعه افزایش خواهد یافت.

در تلاش حزب عدالت و توسعه برای موضع‌گیری جدید سیاسی می‌توان پیش‌بینی نمود که تلاش‌های پراگماتیستی برای ایجاد تعادل میان جریان‌های معارض وجود خواهد داشت. دراین‌باره اردوغان و دولت وی به‌آسانی ائتلاف خود با حزب جنبش ملی را قربانی نخواهند کرد و این رابطه یک چتر مشروع سیاسی برای دولت اردوغان فراهم می‌نماید.

ازآنجاکه نادیده گرفتن طولانی‌مدت مسئله کردها به دلیل ضرورت بازگرداندن جایگاه حزب عدالت و توسعه در مناطق دارای جمعیت اکثریت کرد دشوار است، دولت اردوغان طرحی سیاسی که دارای سهم خواهی کمتری نسبت به طرح ۲۰۱۲ صلح است، مطرح خواهد کرد و این طرح شامل شخصیت‌ها و نیروهای کرد و ملی میانه‌رو خواهد بود و حزب کارگران کردستان ترکیه در آن نادیده گرفته خواهد شد. دراین‌باره تلاش برای توسعه در جنوب شرق کشور، به حزب عدالت و توسعه این امکان را خواهد داد که بر جدیت خود در تلاش برای ایجاد راه‌حل سیاسی برای مسئله کردها بدون فدا کردن ائتلاف خود با حزب ملی تأکید نماید.

در عرصه خارجی، مسئله دشوارتر تعامل با پرونده‌های پیچیده سیاست خارجی خواهد بود. دراین‌باره روشن است که مسائل محل اختلاف روابط ترکیه با امریکا و روسیه به‌ویژه مسائل مربوط به اوضاع سوریه و مسئله نیروهای حمایت از کردها تهدید مستقیمی برای امنیت ملی ترکیه به شمار می‌آید. دراین‌باره نشانه‌هایی وجود ندارد که سیاست روسیه در سوریه در برابر کردها ممکن است در آینده نزدیک و یا با فشارهای ترکیه تغییر کند و از دیدگاه مسکو پرونده سوریه برگه‌ای برای چانه‌زنی با آمریکا به شمار می‌رود. دراین‌باره انتظار می‌رود واشنگتن تلاش نماید خشم ترکیه را از طریق دادن وعده‌هایی مثل گسترش فعالیت‌های مرکز اطلاعاتی مشترک در آنکارا و کنترل سلاح‌هایی که در اختیار یگان‌های حمایت مردم کرد قرار می‌گیرد و خروج این یگان‌ها از رقه به‌محض آزادی آن از تشکیلات داعش، مهار نماید.

این در حالی است که این وعده‌ها اطمینان زیادی به آنکارا نمی‌دهد؛ زیرا اوباما نیز وعده داده بود که یگان‌های حمایت مردم کرد پس از خروج تشکیلات داعش از منبج خارج شوند و به شرق فرات بازگردند، اما هیچ‌یک از این وعده‌ها محقق نشد. آنچه ترکیه می‌تواند برای حفظ منافع خود در شمال سوریه انجام دهد تقویت حضور نظامی خود در مناطق آزادشده توسط عملیات موسوم به سپر فرات و حمایت بیشتر از گروه‌های ارتش آزاد و کمک به سازمان‌دهی و مسلح نمودن گروه‌های عشایری مخالف یگان‌های حمایت مردم کرد در شرق فرات است. اما این‌ها راه‌حل‌های راهبردی برای ترکیه به شمار نمی‌آید و این کشور باید منتظر حل‌وفصل کل بحران سوریه باشد تا بتواند سیاست‌های بلندمدت خود را برای نحوه برخورد با افزایش نقش مسلحانه کردها در شمال سوریه طرح‌ریزی نماید.

از سوی دیگر ادامه وخامت روابط ترکیه با اتحادیه اروپا تهدیدی برای امنیت و اوضاع اقتصادی و پولی ترکیه و میلیون‌ها شهروند ترک مقیم کشورهای اتحادیه اروپا  به شمار می‌آید. چه‌بسا ترکیه و اتحادیه اروپا در کوتاه‌مدت  بتوانند ابزاری برای کاهش تنش میان خود بیابند، به‌ویژه  درصورتی‌که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان پس از انتخابات در این کشور در پایان سال جاری دوباره به قدرت برسد.

روابط ترکیه با اتحادیه اروپا در بلندمدت باید بر اساس اصول کلی و آشکار ترسیم شود؛ برخی از پرونده‌ها از قبیل عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا از سوی این اتحادیه حل‌وفصل شود و دو طرف به دنبال زمینه‌های دیگری برای سازمان‌دهی روابط میان خود باشند. آنچه موضع ترکیه را دراین‌باره تقویت می‌کند، تنها برگه امنیت و پناهندگان نیست، بلکه رویکرد انگلیس پس از برگزیت برای تقویت روابط خود با ترکیه است.

در پایان باید یادآور شد که تأثیر پرونده‌‌های داخلی و خارجی هرچه که باشد، حزب عدالت و توسعه از یک‌سو روی قدرت خود برای ادامه دادن به مسیرش و از سوی دیگر روی ناتوانی مخالفان سیاسی برای عرضه جایگزینی کارآمد برای حکومت کنونی و رقیبی برای اردوغان حساب بازکرده است. دراین‌باره برخی معتقدند که تا انتخابات ۲۰۱۹ زمان زیادی مانده و کسی نمی‌تواند از تکانه‌های سیاسی در فاصله دو سال باقی‌مانده تا انتخابات با اطمینان سخن بگوید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *