جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

عکس | بازگشت ترامپ به جلد نشریه معروف آمریکایی؛ صدای پای دونالد در راهروهای کاخ سفید شنیده می‌شود؟

مجله آمریکایی تایم روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در گفتگویی اختصاصی با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، به تفصیل به بررسی برنامه‌های او در صورت انتخاب مجدد پرداخت. این مجله آمریکایی به همین مناسبت جلد خود را به تصویر دونالد ترامپ با عنوان «اگر او پیروز شود» اختصاص داد./ فرارو

خانه تابستانی رئیس یک شرکت آلمانی به دلیل ارسال سلاح برای اوکراین به آتش کشیده شد

افراط گرایان چپ گرای آلمان مسئولیت آتش زدن یک خانه تابستانی در ملک آرمین پاپرگر، رئیس شرکت دفاعی راین متال را بر عهده گرفتند و در توضیح این اقدام خود گفتند که این شرکت با تامین سلاح به اوکراین خود را ثروتمندتر می کند.

دانش‌آموزان باید بدانند چرا ایران حاضر به ایجاد روابط با برخی کشورها و دولت‌ها نیست

دانش‌آموزان باید بدانند چرا ایران حاضر به ایجاد روابط با برخی کشورها و دولت‌ها نیست

رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز معلم در دیدار هزاران نفر از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور، گسترش تظاهرات حمایت از ملت فلسطین در آمریکا و کشورهای دیگر را نشانه استمرار اولویت مسئله غزه در افکار عمومی جهان خواندند و تأکید کردند: جنایات رژیم صهیونیستی و همدستی آمریکا با او، حقانیت مواضع نظام و ملت ایران را در نفی رژیم اشغالگر و بدبینی به آمریکا اثبات کرد و همه بدانند هیچ راه حلی برای حل مسئله فلسطین جز بازگشت این سرزمین به صاحبان مسلمان، یهودی و مسیحی آن وجود ندارد و روابط با رژیم صهیونیستی و عادی‌سازی، مشکلی را حل نخواهد کرد.

خروج ناوهای اروپایی از دریای سرخ؛ نوبت به هلند رسید

همزمان با تشدید درگیری‌های دریایی میان ارتش یمن و ائتلاف آمریکایی و اروپایی، یک ناوچه هلندی پس از نزدیک به یک ماه حضور در منطقه دریای سرخ به بندر بمبئی رسید تا پس از آن به سمت کشورهای شرق آسیا برود.

Loading

پارادوکس قدرت آلمان

شورا آنلاین – ترجمه: هانس کوندنانی از متفکران برجسته نسل جوان آلمان است. پارادوکس قدرت آلمان، کتاب جدید وی، بررسی هوشمندانه ای از سیاست خارجی اخیر آلمان بوده که مقالات زیادی نیز از آن استخراج شده است.

ویلیام پترسون، استاد دانشگاه استون انگلیس در نقدی که درباره کتاب پارادوکس قدرت آلمان، نوشته هانس کوندنانی (Hans Kundnani) در نشریه روابط بین الملل اندیشکده چتم هاوس منتشر شد، نوشت: نقطه قوت این کتاب در تاکید کوندنانی بر بعد اقتصادی سیاست خارجی آلمان است. اکارت کهر (Eckart Kehr) آلمانی در رساله خود در سال 1927 از پیشگامانی بود که بر اهمیت اقتصاد داخلی در سیاست خارجی آلمان در عصر امپراتوری تاکید کرد.

در حالیکه در دوره بعد از جنگ، چگونگی احیای دوباره آلمان دوپاره و نیمه-مستقل در سازمان های چند جانبه اروپایی و آتلانتیک، هدف (و نه موضوع) توجه و سیاست بین المللی بود، با سست شدن ساختارهای بین المللی، آلمان به عنوان «شکل دهنده» سیاست جدید شرقی (Ostpolitik) ظهور کرد و اهمیت اقتصاد داخلی آن در سیاست خارجی بیش از پیش آشکار شد.

چنین تاکیدی اولین بار توسط آنگلا اشتنت (Angela Stent) برای تحلیل ریشه های Ostpolitik یا سیاست جدید شرقی در کتاب راهگشای وی یعنی از تحریم تا سیاست شرقی مورد اشاره قرار گرفت. همچنانکه در مطالعات بعدی نیز اغلب از این کشور به عنوان یک «دولت تاجر» یاد شد. با این حال برعکس اشتنت، دیگران نتوانستند تحقیقی تجربی در تایید این توصیف را ارائه دهند و این مفهوم در حد حرف باقی ماند.

کوندنانی پیش از این نیز در مقاله ای تاثیرگذار، آلمان را به عنوان «قدرتی جغرافیایی-اقتصادی» توصیف کرده بود که به طور سنتی ویژگی های یک غول اقتصادی و کوتوله سیاسی را داشته است. در دنیای پس از جنگ سرد، هنگامی که آلمان چندان در کمند الزامات امنیتی گرفتار نبود، این کشور توانست از قدرت اقتصادی گسترده خود برای تحمیل منافع ملی‌اش بر دیگران بهره برد و بر همین اساس نیز کوندنانی اصطلاح «شبه-هژمونی اقتصادی-جغرافیایی» را مطرح می کند و به طور مفصل به توضیح چگونگی به کارگیری این نیروی اقتصادی داخلی در سیاست خارجی می پردازد. به نوشته وی، تعدادی از شرکت های بزرگ و تخصصی که روابط اداره‌جات دولتی و اتحادیه های تجاری را تنظیم می کنند، در تحقق این امر نقش کلیدی دارند. به نحوی که همگام با جهانی شدن و توسعه بین المللی شرکت های آلمانی، این شرکت‌های بزرگ بیش از پیش به اندازه فعالان سیاسی اهمیت یافتند.

در حالیکه دولت کنونی بریتانیا نیز آگاهانه به تجاری سازی سیاست خارجی خود اقدام کرده، اما ضعف صنعت صادرات این کشور باعث شده که این اقدامات هم از نظر اقتصادی و هم از نظر قدرت شکست بخورد. اما در آلمان این سیاست از طریق شرکت های صادرات-محور به جلو رانده می شود. در مقایسه با بریتانیا، قدرت شرکت های صادرات-محور آلمان موفقیت را هم در بعد اقتصادی و هم از لحاظ قدرت تضمین می کنند.

هرچند که آلمان از لحاظ بیرونی کاملا مستقل است، اما از لحاظ درونی همچنان نیمه-مستقل مانده است. در نظام آلمان، قدرت از لحاظ درونی متمرکز نیست و دولت فدرال مجبور است قدرت را با سازمان های شبه- دولتی از جمله بوندس بانک و دادگاه قانون اساسی فدرال که در تحول سیاست بحرانی منطقه یورو نیز نقش بسیار برجسته ای ایفا کردند، سهیم شود.

در واقع، تعدد دعوت از دادگاه قانون اساسی فدرال برای نظارت بر مطابقت اقدامات سیاست خارجی آلمان با قانون اساسی، موجب شد که سطح بازیگری این دادگاه از «بازی با کارت وتو» به عضویت در هیات، تغییر یابد.

مشارکت این بازیگرها در فرایند تصمیم‌سازی، خطر پیش‌بینی‌ناپذیری در حوزه سیاست خارجی را به همراه دارد. حال آنکه چنین سیستمی نمی تواند برای ساختار سیاست گذاری این کشور با توجه به نقش فزاینده آلمان و انتظارات روزافزون شرکای اروپایی اش، مناسب باشد.

هر کتابی با موضوع سیاست های معاصر، احتمالا بعضی حوادث روز را تجربه می کند. همچنانکه بحران جاری اکراین و بحث تغییر در سیاست خارجی آلمان در « ارزیابی 2014» که مورد توجه کودنانی نیز بوده، نشان می دهد که بخش امنیتی آلمان کهنه و منسوخ شده است. کوندنانی در بخش نتیجه گیری که از کل کتاب بحث برانگیزتر است، بر این نکته تاکید دارد که آلمان در حال تبدیل شدن به یک چالش برای دیگر کشورهای اروپایی است.

به نوشته وی، در حالی که در دوره جنگ های جهانی رشد قدرت آلمان موجب ائتلاف قدرت های نظامی علیه آن شد، در دوره جدید، موقعیت برجسته آلمان در منطقه یورو منجر به واکنش های نه چندان دوستانه شده است و در پشت صحنه، کشورهایی همچون فرانسه، ایتالیا و اسپانیا هستند که در کانون منطقه جدید یورو قرار دارند. با این حال این دیدگاه بیش از حد تیره و تار به نظر می رسد. ضمن آنکه وابستگی اروپا به قدرت آتش آلمان احتمال چنین مساله ای را کمرنگ می نماید.

این کتاب مقدمه ای سرزنده و نوشته ای خوب درباره سیاست خارجی معاصر آلمان است و در آن هانس کوندنانی آلمان را به عنوان قدرتی اقتصادی-جغرافیایی معرفی می کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *