جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

پاسخ سنجیده اسرائیل به حمله ۱۹ آوریل ایران، به دو طرف این امکان را داد که موقتا دور کنونی نزاعشان را ببندند. با این حال، کارزار پایدار میان دو طرف بعید است که پایان پذیرد و سابقه ای که مداخلات مستقیم نظامی شان برجای گذاشته، گزینه تازه ای را روی میزِ هماوردی قرار می دهد.

غزه عامل تعیین کننده بر انتخابات محلی انگلیس

درپی برگزاری انتخابات محلی در روز پنج شنبه این هفته، کایر استارمر، رهبر حزب کارگر اعتراف کرد جنگ اسرائیل – فلسطین، عامل مهمی در از دست رفتن اکثریت این حزب در شورای شهر اولدهام بوده است.

هشدار شدیداللحن ارتش یمن به اسرائیل درباره حمله به رفح

سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن ضمن اعلام آغاز چهارمین مرحله عملیات‌های این کشور برای حمایت از مردم فلسطین، تأکید کرد که دامنه حملات یمن از دریای مدیترانه تا هر نقطه‌ای خواهد بود که دست این کشور به کشتی‌های عازم فلسطین اشغالی برسد.

Loading

نیاز ایران به راهبرد جامع انرژی

۱۳۹۴/۱۰/۲۱ | خبرهای شورا

شورا آنلاین: دکتر سیدکمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی در نشست بررسی چشم انداز گاز بر ضرورت تدوین و اجرای راهبرد جامع انرژی در کشور تاکید کرد. آنچه در پی می آید خلاصه ای از سخنرانی وی در این نشست است.

ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین مصرف گاز را دارند و دلیل آن دسترسی بیشتر شهر ها و مناطق کشور به این منبع انرژی است. اما این امر نباید باعث شود که توسعۀ صادرات گاز را فراموش کنیم.

نه تنها از منابع خود، بلکه ضرورت دارد تا از منابع کشورهای اطراف نیز استفاده و گاز را وارد و صادر کنیم و با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور، به دنبال ایجاد بازار مبادلاتی گاز باشیم.

در حال حاضر میزان صادرات گاز بسیار پایین است. یکی از دلایل عمده این امر، این است که تولید گاز به دلیل اینکه واحدهای فازهای پارس جنوبی تکمیل نشده، هنوز به حد اعلای خود نرسیده است. البته بحمد ا… به زودی فازهای جدیدی هم افتتاح خواهد شد.

چنانچه ما گازی را که تولید می کنیم، به برق تبدیل کرده و با ایجاد ازش افزوده، برق را صادر کنیم، از این طریق نیز می‌توانیم جایگاه و موقعیت جمهوری اسلامی ایران را ارتقا بخشیم.

شورای راهبردی روابط خارجی در این حوزه ها کار کرده و راهبردهایی را تقدیم مقام معظم رهبری می کند. این راهبردها با آینده نگری در پی تامین  منافع آینده کشور در حوزه های مختلف از جمله انرژی است.

ما در کشور راهبرد انرژی نداشتیم و اتفاقاً یکی از پیشنهادهایی که خدمت مقام معظم رهبری مطرح شده و ایشان نیز به دولت ابلاغ فرمودند، این است که یک راهبرد جامع انرژی طراحی شود.

باید روی ترکیب منابع مختلف انرژی، تولید، مصرف و صادرات برنامه ریزی شود. نبود دید راهبردی در کشور باعث شده است تا در این زمینه مشکلاتی به وجود آید.

به دلیل اینکه همه مردمان ایران صاحبان منابع گازی کشور هستند و باید از این نعمت الهی برخوردار باشند، در گذشته سعی شده گازرسانی توسعه پیدا کند. البته اینکه همۀ مردم از نعمت گاز استفاده کنند، امر خوبی است، ولی چون ارزان ارائه شده، با شدت انرژی بسیار بالایی، اسراف می شود. در صورتیکه طرح جامع راهبردی انرژی طراحی شود، یقیناً یکی از بخش های آن همین کار فرهنگی خواهد بود که شدت انرژی را پایین بیاورد.

داشتن دید راهبردی برای کشور خیلی مهم است. زمانی که متصدی وزارت خارجه بودم یکی از کارهایی که خیلی اصرار داشتم و متأسفانه موفق نشدم انجام دهم، خرید کل گاز ترکمنستان بود. مذاکراتی هم شد، ولی متأسفانه همراهی نشد و انجام نگرفت. ممکن است در آن زمان منفعت کمی حاصل می شد، ولی در دید درازمدت برای کشورمان خیلی منفعت داشت. فرضاً اگر آن زمان کل گاز ترکمنستان را با یک قرارداد 35 ساله خریده بودیم، امروز خیلی می توانستیم منتفع شویم.

اگر دید راهبردی در کشور وجود داشته باشد و اعمال شود، کشور می تواند همۀ منافع خودش را تأمین کند، ولی وقتی که بخشی نگاه شود و دستگاه ها منافع خودشان را لحاظ کنند، طبیعتاً منافع و آثار درازمدت مغفول واقع می شود.

ایجاد توازن بین مصارف مختلف گاز نیز مقوله ای راهبردی است. تقسیم بندی باید به صورتی باشد که فقط در یک جهت شاهد مصرف نباشیم و در راهبردی هم که شورای راهبردی تهیه کرده است، این مسائل لحاظ شده اند.

در رابطه با تربیت دیپلمات های متخصص در حوزه های مختلف اقتصادی از جمله انرژی جهت شرکت در مذاکرات و مجامع بین المللی هم باید همکاری های مناسبی بین وزارتخانه‌های امور خارجه و نفت صورت گیرد. در گذشته در وزارت امور خارجه معاونتی تحت عنوان معاونت اقتصادی فعال بود که عملکرد بسیار مفید و مؤثری داشت. در حال حاضر چنین معاونتی در این وزارتخانه وجود ندارد، ولی جا دارد که برای هماهنگی بیشتر در این زمینه‌ها چنین معاونتی دوباره ایجاد شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *