جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

حمله هوایی دشمن صهیونیستی به حومه دمشق

بنابر اعلام ارتش سوریه، در پی این حمله، ۸ سرباز سوری زخمی شدند و موشک‌های دشمن یک ساختمان سه طبقه وابسته به تشکیلات امنیتی سوریه در منطقه نجها را مورد هدف قرار دادند.

شلیک مستقیم پلیس آمریکا به دانشجویان

دانشگاه‌های مختلف آمریکا از جمله دانشگاه‌های لس آنجلس، تگزاس، پورتلند و نیوهمپشایر همچنان صحنه تحصن‌ها و اعتراضات مسالمت آمیز ضدصهیونیستی دانشجویان است.

تحولات اوکراین|قصد بایدن برای حمایت غیرعلنی از کی‌یف

هشتصدمین روز جنگ و سخنان وزیر خارجه انگلیس درباره حق اوکراین برای حمله به خاک روسیه، عدم قصد ترکیه برای انتقال سامانه اس-400 روسی به کی‌یف، سود برخی کشورهای اروپایی از ادامه درگیری و تلاش دبیرکل ناتو برای جمع آوری 100 میلیارد دلار کمک برای اوکراین.

Loading
کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با سایت شورا مطرح کرد

راه برون‌رفت ایران از رقابت‌های منفی منطقه ای

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا معتقد است: قدرت جمهوری اسلامی ایران، مبنای بازدارندگی دارد و این مبنا در آموزه های دینی و همچنین در راهبرد حضرت امام(ره) و امام خامنه ای(مدظله العالی)، به این معنا است که ما به اندازه ای قدرتمند باشیم که نه تنها کسی نتواند به ما حمله نکند بلکه نتواند به فکر حمله کردن نیز به بیفتد.

امیر حیات ­مقدم رئیس پژوهشکده امنیت ملی دانشگاه عالی دفاع ملی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: امروز دنیا کاملا آگاه است که توان موشکی جمهوری اسلامی ایران تنها برای بازدارندگی دشمنان انقلاب اسلامی تقویت شده است ولی برای اینکه رقابت های منطقه ای به رفاقت های منطقه ای تبدیل شود، بهتر است یک پیمان عدم تعرض با تمام کشورهای منطقه حتی با کشور عربستان منعقد شود تا تمام کشورهای منطقه نسبت به جمهوری اسلامی ایران احساس امنیت کنند و رقابت در مسیر واقعی شاخص های علمی، توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرار بگیرد.

آنچه در ادامه می خوانید متن کامل این گفتگوست.

پرسش: توان بازدارندگی جمهوری اسلامی با توجه به تحولات اخیر در منطقه چگونه حفظ و تقویت شده است؟

توانی که جمهوری اسلامی ایران در منطقه دارد مبنایش بازدارندگی است. بازدارندگی راهبردی است که از آموزه های دینی، قرآن مجید و سنت گرفته شده است. بنا به همین مبانی، از گذشته تا کنون هیچ وقت جمهوری اسلامی ایران به هیچ کشوری هجوم نبرده است و نخواهد برد. در جنگ ایران و عراق هم هیچگاه ایران به عراق حمله نکرد بلکه این رژیم بعث بود که به انقلاب اسلامی و ایران حمله کرد. بنابراین قدرت جمهوری اسلامی ایران، مبنای بازدارندگی دارد که این مبنا در آموزه های دینی، توان بازدارندگی در راهبرد حضرت امام(ره) و امام خامنه ای به این معنا است که ما به اندازه ای قدرتمند باشیم که نه تنها کسی نتواند به ما حمله نکند بلکه نتواند به فکر حمله کردن نیز به بیفتد. در همین راستا نیز در چند سال گذشته ایران در حوزه های مختلف توان خود را گسترش داده است. هر چند نیروهای مسلح ایران به لحاظ تیپ و لشگر، به لحاظ عددی اضافه نشده اند ولی از جهت انسجام و تخصص در ابعاد مختلف توسعه پیدا کرده است. مخصوصاً از بعد موشکی که توان بازدارندگی بسیار قوی‌ای محسوب می شود. امروز دنیا کاملا آگاه است که توان موشکی جمهوری اسلامی ایران تنها برای بازدارندگی دشمنان انقلاب اسلامی تقویت شده است. یک موشک جمهوری اسلامی به هیچ کشوری شلیک نخواهد شد ولی طبیعی است که اگر به موشکی به سمت ایران شلیک شود، در راستای رهبرد بازدارندگی،  که به معنای وارد کردن ضربه دوم است ایران هم به سمت دشمن شلیک خواهیم کرد. براین اساس جمهوری اسلامی تا کنون به هیچ کشوری ضربه اول را نزده و هیچ وقت هم این اقدام را نخواهد کرد.

 

پرسش: با وجود تشدید رقابت‌های منطقه‌ای، رویکرد و دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تهدیدات چیست؟

در بحث منطقه ای، موضوعی که پیش آمده بحث ایران هراسی و شیعه هراسی است که این مسئله سوغات نامبارک آمریکا به طور مشخص و انگلیسی ها در منطقه است. و این در حالی است که ایران با هیچ یک از کشورهای منطقه دشمنی ندارد. اما از آنجا که امروزه مفهوم رقابت تغییر کرده و از چانه زنی صرف خارج شده و به قدرت درون زای هر کشوری بدل شده است، برای اینکه رقابت در مسیر اصلی خودش قرار گیرد و رقابت های منطقه ای به رفاقت های منطقه ای تبدیل شود، پیشنهاد می شود که یک پیمان عدم تعرض با تمام کشورهای منطقه حتی با کشور عربستان منعقد شود تا تمام کشورهای منطقه نسبت به جمهوری اسلامی ایران احساس امنیت کنند و رقابت در مسیر واقعی شاخص های علمی، توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی قرار بگیرد. با صراحت می گویم که توان نظامی ایران علیه هیچ کشوری در منطقه استفاده نخواهد شد. به این دلیل که بنای جمهوری اسلامی ایران بر ضربه اول نیست. در مدت حدود چهل سال عمر مبارک انقلاب اسلامی هم ثبت نشده که جمهوری اسلامی ضربه اول را به کشوری زده باشد و هیچگاه هم نخواهد زد. این مسئله به عنوان راهبرد کلی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. ما در منطقه به دنبال قدرت برتر منطقه ای هستیم، اما مفهوم قدرت منطقه ای، تهیه و تجهیز انبارهای تسلیحات و مهمات نیست بلکه قدرت منطقه ای، شامل شاخص های دیگری همچون شاخص علمی، سیاسی و … می شود که امروزه در همین راستا بویژه در عرصه علمی، تلاش های خوبی شده است. انتخابات اخیر ریاست جمهوری که با مشارکت بیش از چهل و یک میلیون نفر همراه بود، نماد قدرت سیاسی جمهوری اسلامی ایران است که قدرت ممتازی به وی بخشیده به طوری که هیچ یک از کشورهای منطقه از چنین قدرتی برخوردار نیستند. شاخص های قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی شامل تمام ابعاد سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی و اجتماعی و همچنین بعد نظامی است. شاخص نظامی، در قدرت منطقه ای کم اهمیت نیست با وجود این  مجموعه تمام شاخص هاست که قدرت منطقه ای را تبیین می کند. جمهوری اسلامی به استثناء رژیم صهیونیستی، نسبت به دیگر کشورهای منطقه اعلام رفاقت می کند و آمادگی دارد تا با تمام کشورهای منطقه ارتباط حسنه داشته باشد. امیدوار هستیم یک یا دو کشوری که دچار برخوردهای تکبر آمیز هستند از حالت استکباری خارج شوند و بتوانیم ارتباطات تعریف شده ای با این کشورها داشته باشیم.

 

پرسش: توان بازدارندگی دفاعی جمهوری اسلامی برای چه سناریوهایی طراحی شده است؟

چنانکه اشاره کردم توان بازدارندگی ما برای وارد کردن ضربه دوم، تهیه و طراحی شده است. این توانی که ما داریم برای انهدام و نابودی تروریسم در منطقه است. همچنانکه اگر توان بازدارندگی نبود، نفوذ از مرزهای جغرافیایی برای داعش کار سختی نبود، هرچند همین الان هم به دلیل مرز گسترده ای که داریم نفوذ برای داعش و گروه های تروریستی سخت نیست ولی به این مسئله واقف هستند که اگر نفوذ کنند منهدم می شوند. این توان بازدارندگی جمهوری اسلامی است که مانع شده تا داعش که بخش عظیمی از یک کشور را تصرف کرده، جرأت عبور از مرزهای ایران را نداشته باشد. داعش و گروه های تروریستی تکفیری می دانند که اگر اقدام به نفوذ به کشور ما کنند از بین می روند. بازدارندگی یعنی ایجاد هراس در دل دشمنی که قصد تجاوز دارد. تروریسم بحث عمده بین المللی، منطقه ای و ملی محسوب می شود که تمام توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تروریسم برنامه ریزی شده است. انشالله از توان موجود به نحو احسن استفاده شود و ریشه تروریسم در منطقه از بین رفته و مردم کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه و یمن در کمال آسایش و آرامش زندگی کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *