جدیدترین مطالب

أحدث المقالات

تنش کنونی آنکارا و ریاض راهبردی نیست
«جعفر حق پناه»، کارشناس مسائل ترکیه و استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفتوگویی در خصوص ورود پنجمین گروه نظامیان ترکیه به قطر و نادیده گرفته شدن درخواست کشورهای عربی برای تعطیلی پایگاه ترکیه در این کشور، با اشاره به اینکه تنش کنونی آنکارا و ریاض راهبردی نیست، بیان داشت: استقرار نیروی نظامی ترکیه در پایگاه قطر مربوط به سال 2014 و بنا بر قراردادی است که مورد تأیید و حمایت ضمنی آمریکا بود؛ زیرا ورود نظامیان آمریکایی به منطقه به تدریج از دولت دوم اوباما کمتر میشود و کشورهای متحد آمریکا مانند انگلیس و ترکیه به خلیجفارس میآیند.
وی با توجه به دلایل حضور نظامی ترکیه در قطر یادآوری کرد: این قضیه صرفاً به موقعیت قطر ارتباطی ندارد. از طرفی بین ترکیه و قطر پیوستگیهای دیگری وجود دارد و هر دو کشور نشان دادهاند که از گروههای اخوانی در منطقه حمایت میکنند.
کارشناس مسائل ترکیه با یادآوری دیدگاههای مشترک آنکارا و دوحه گفت: آنها در بحران سوریه نیز اشتراک نظر دارند که بعضاً تفاوتهای جدی با عربستان، امارات و مصر داشته است؛ اما این موارد، اختلافات بنیادین و اصولی در موضوعات راهبردی نیست، بلکه نوعی رقابت قدرت ترکیه که خود را قدرت منطقهای میداند با عربستان و تا حدودی مصر محسوب میشود.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به نوع تنشهای آنکارا با ریاض مطرح کرد: دایره منازعه تعریفشده و میانجیگری و حکمیت آمریکا در این موارد پذیرفته شده است. از این جهت این اختلاف بین ترکیه و عربستان اساساً با اختلافاتی که بین کشورهای دیگر منطقه به وجود میآید متفاوت است.
وی در پاسخ به این پرسش که «آنکارا تا چه زمانی مواضع کنونی خود را در قبال ریاض حفظ خواهد کرد؟ آیا احتمال میرود که ترکیه تنش خود را با عربستان کاهش دهد؟» بیان داشت: این بحران، بحران غیرقابلکنترلی نیست. به نظر میرسد همه طرفهای این تنش علیرغم اینکه به شدت به خواستههای خود اصرار دارند؛ در عین حال چارچوبی کلی را پذیرفتهاند و در قالب آن حرکت میکنند. بر این اساس بعید به نظر میرسد که رابطه عربستان و ترکیه دچار تنشهای حاد شود و از حد کنونی فراتر رود.
0 Comments