جدیدترین مطالب

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر تحولات اخیر در روابط مصر و ترکیه و پیامدهای آن

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مصر و ترکیه روابط رو به پیشرفتی را طی می‌کنند. در 7 ماه گذشته، شاهد دو «تحول مهم» در مناسبات ترکیه و مصر بوده‌ایم؛ نخست سفر اردوغان به مصر (۱۴ فوریه ۲۰۲۴ / ۲۵ بهمن ۱۴۰۲) که برای نخستین بار بعد از حوادث سال 2013 مصر و برکنار مرسی از قدرت انجام شد. دوم، سفر اخیر سیسی، رئیس جمهور مصر به ترکیه (14 شهریور 1403) که بعد از 12 سال انجام شد و می‌توان آن را بسیار مهم و آغاز مرحله جدیدی در روابط مصر و ترکیه عنوان کرد.

کریدور زنگزور؛ دربردارنده منافع ناتو و غرب در منطقه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در آذربایجان گفت: کریدور غیر قابل پذیرش زنگزور، مسیری برای عبور غرب و ناتو به سمت دریای خزر است که باز کردن این مسیر در راستای منافع روسیه نیست و نمی‌تواند در سیاست راهبردی این کشور جایی داشته باشد.

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

Loading

پایبندی به برجام رابه آمریکا گوشزد می‌کنیم

۱۳۹۶/۰۵/۲۸ | نمای راهبردی

شورای راهبردی آنلاین- رسانه ها:سفیر روسیه در تهران با تاکید بر پایبندی ایران به برجام خاطرنشان کرد که در این شرایط اظهار نگرانی آمریکا بی‌دلیل بوده و این امر را در مذاکراتی که مسکو با واشنگتن خواهد داشت، گوشزد خواهد کرد.
این دیپلمات روس برخلاف برخی تحلیل ها که روی کار آمدن ترامپ را به نفع روسیه می دانست، بر این باور است که روابط فعلی مسکو و واشنگتن به مراتب حتی بدتر از زمان حضور اوباما در کاخ سفید است، اما با این وجود کرملین بر مذاکره بین مقام‌های دو کشور تاکید دارد.  نقش آمریکا در منطقه و پایبندی به برجام از مواردی هستند که او می‌گوید باید در خصوص آنها با آمریکایی‌ها مذاکره شود. جاگاریان همچنین در خصوص تحریم‌های اعمال شده علیه ایران ، کره شمالی و روسیه گفت هرچند این تحریم‌ها غیرقانونی هستند، اما  به کره شمالی می‌گوییم که با آزمایش‌های موشکی بهانه به آمریکایی‌ها ندهد.  لوان جاگاریان  در گفت‌وگویی  از آینده منطقه و گسترش گروه‌های تروریستی در آن ابراز نگرانی کرد، چراکه به عقیده او با وجود تلاش‌های بسیار برای مقابله با آنها هم‌چنان شاهد گسترش فعالیت‌های تروریستی در منطقه و حتی جهان هستیم. او همراهی نکردن برخی از کشورهای غربی و آمریکا با ایران، روسیه و ترکیه در سوریه را از عواملی دانست که باعث کندی در مقابله با این گروه‌ها شده است.

متن کامل این گفت‌وگو بدین شرح است:

همکاری‌های دفاعی ایران و روسیه به ویژه در سوریه به چه صورت دنبال می‌شود؟

در سوریه تهران و مسکو هماهنگی بسیار نزدیکی دارند. باید تاکید کنم که سیاست ما در سوریه با ایران شباهت زیادی دارد و فقط حضور نظامی ایران و روسیه در سوریه قانونی است.  سایر کشورهای خارجی که در این کشور حضور نظامی دارند غیرقانونی هستند، زیرا از دولت قانونی سوریه مجوز حضور را دریافت نکرده‌اند. ما با ایران در بعد نظامی و سیاسی همکاری می‌کنیم.

زمانی که ایران مقر داعش را هدف قرار داد، روسیه در جریان این ماجرا بود؟

ما از رسانه‌ها شنیدیم و قبل از آن مطلع نبودیم.

رفت‌وآمدهای سیاسی مقامات ایرانی و روسی در چه سطح و مقامی ادامه دارد؟

درباره تعاملات و رفت‌ و آمدهای سیاسی مقامات دو کشور، چندی پیش آقای جابری انصاری از مسکو دیدار کرد و با لاورنتیف دیدار داشت. قبل از سفر او چندین بار نماینده رئیس‌جمهور روسیه در امور سوریه هم به ایران سفر و با آقای علی شمخانی و جابری انصاری ملاقات‌هایی داشتند. این نوع رفت و آمدهای مداوم به همکاری‌های بیش‌تر و تنگاتنگ کمک می‌کند. خوشبختانه جلسه سه جانبه نظامی، بین‌المللی ایران، روسیه و ترکیه در تهران و در سطح کارشناسان برگزار شد تا بتوانیم بعد از این جلسه تاریخ جدید را برای ملاقات ششم آستانه تعیین کنیم. باید هرچه سریع‌تر به نتیجه برسیم. جلسات آستانه نباید بی‌پایان باشد.

 روسیه در مورد مذاکرات آستانه چقدر با آمریکایی‌ها هماهنگ بوده و جلب نظر آنها چقدر برای شما اهمیت دارد؟

روابط روسیه با آمریکا خیلی بد است، حتی شاید بدتر از زمان اوباما باشد. مطلع هستید که ما چند صد نفر از آمریکایی‌ها را از مسکو اخراج کردیم و دیگر اجازه دسترسی آن‌ها به ییلاق‌های تابستانی را نمی‌دهیم، ولی به هر حال چه بخواهیم و چه نخواهیم آمریکا در سوریه بازیگر مهمی است. ما با آمریکا و اردن در مورد ایجاد منطقه تنش‌زدایی در جنوب سوریه به نتیجه رسیده‌ایم که  ما خودمان دعوت کردیم که آمریکا به عنوان ناظر و نه تضمین‌کننده در مذاکرات مثل اردن حضور داشته باشد .ابتدا در مذاکرات قزاقستان، سفیر آمریکا شرکت کرد و بعد سطح حضور آنها کمی بالاتر رفت. بنا بر این اگرچه روابط ما با آمریکا خوب نیست،‌ ولی باید تلاش کنیم در زمینه‌هایی که امکان‌پذیر است با هم همکاری داشته باشیم.

روسیه چه منافعی را در خاورمیانه یا سوریه دنبال می‌کند؟ 

حضور روسیه در خاورمیانه به منظور حفظ ثبات و امنیت در منطقه است، مثل جمهوری اسلامی ایران. ما علیه مداخله سایر کشورهای بیگانه اقدام می‌کنیم. ما در رابطه با سوریه فعالانه عمل می‌کنیم، زیرا کشورهای خارجی تلاش کردند دولت قانونی و رژیم قانونی اسد را با زور بر کنار کنند. ما دیگر دنبال پایگاه‌های نظامی نیستیم، ولی مجبور هستیم در سوریه پایگاه داشته باشیم. هدف ما با ایران یکی است.

پایگاه نظامی طرطوس که در سوریه است،‌ باعث نمی‌شود نگاه ویژه‌تری به سوریه نسبت به عراق داشته باشید؟

ببینید ما چه با دولت عراق و چه دولت سوریه روابط خوبی به صورت سنتی و معنوی داریم،‌ اما چون دولت سوریه از ما درخواست کمک کرد، ما هم موافقت کردیم. بنا بر این ما در آنجا پایگاه نظامی داشته و خواهیم داشت. اگر دولت سوریه مخالفتی با این موضوع داشت ما این کار را نمی‌کردیم. در مجموع عراق و سوریه برای ما تفاوتی ندارند و هر دو کشور ضد تروریسم مبارزه می‌کنند. پیروزی مردم عراق علیه داعش پیروزی همه ما محسوب می‌شود.

روسیه تا چه زمانی از اسد دفاع خواهد کرد؟

تاکید می‌کنم که ما از آقای اسد دفاع نمی‌کنیم ما از حقوق بین‌المللی دفاع می‌کنیم و اگر مردم سوریه رئیس‌جمهور جدید دیگری را انتخاب کنند، ما به انتخاب آنها احترام خواهیم گذاشت، ولی این انتخابات باید در فضای آزاد و عادلانه برگزار شود. ما، شما و سایر کشورها باید چنین شرایطی را برای مردم سوریه ایجاد کنیم.

با توجه به هزینه‌های سنگین نبرد در سوریه تا چه وقت در سوریه باقی خواهید ماند؟ فکر می‌کنید سوریه راه‌حلی کوتاه مدت داشته باشد یا بلندمدت؟

روسای جمهور سوریه و روسیه تصمیم می‌گیرند که روسیه تا چه زمانی در سوریه باقی بماند. در خصوص راه حل سوریه هم بعید به نظر می‌رسد که در کوتاه مدت مساله به نتیجه برسد.

برخی کارشناسان بر این باورند که حجم روابط اقتصادی ایران و روسیه نسبت به روابط دوستانه و تعاملات سیاسی و دفاعی دو کشور بسیار کم است. شما همکاری‌های دو کشور را راهبردی می‌دانید؟

ما از سطح همکاری‌های دو جانبه تهران و مسکو در بعد سیاسی راضی هستیم، ولی همکاری‌های دو کشور در حوزه تجاری و بازرگانی اصلا رضایت‌بخش نیست، چرا که پتانسیل و امکانات دو کشور بسیار زیاد است و با استفاده از آنها می‌توانیم شاهد روابط اقتصادی بیش‌تری نسبت به آنچه که امروز وجود دارد، باشیم. ما به طرف ایرانی پیشنهاد کردیم که ظرف دو ماه کمیسیون مشترک ایران و روسیه در مسکو برگزار شود. الان منتظر جواب ایران هستیم. ما پنجم اکتبر را برای این منظور پیشنهاد کردیم که امیدواریم این جلسه کمک کند، البته قبل از این جلسه رفت و آمدهای بسیاری داریم. در وزارت صنعت، معدن و تجارت با حضور آقای عراقچی، نعمت‌زاده و موذنی قرارداد بسیار مهمی بین دو شرکت ایدرو و ترانس ماش هولدینگ بسته شد که قرار است برای مترو تولید واگن داشته باشند. این یکی از الگوهای همکاری‌ دو جانبه بین ایران و روسیه است که ادامه پیدا خواهد کرد.

در حال حاضر روابط اقتصادی و بازگانی تهران و مسکو در چه سطحی است؟

روابط اقتصادی دو کشور در سطحی است که من راضی نیستم. بنابراین در روزهای آتی باید با همکاران در این رابطه کار کنم. قبلا رییس بخش ایرانی کمیسیون مشترک آقای واعظی بودند. ما می خواهیم هرچه سریعتر بدانیم کدام وزارت خانه و کدام وزیر عهده دار این همکاری با روسیه خواهد بود. از آقای واعظی تشکر می کنم بابت زحمتهایی که در راستای فعال تر شدن همکاری های دوجانبه کشیدند و امیدوارم که فردی که جای او می آید فعال تر باشد. کمیسون مشترک چند گروه کاری دارد و ما در خصوص چند پروژه با ایران همکاری می کنیم که از آن جمله می توان به حوزه های انرژی اتمی ، انرژی حرارتی و… اشاره کرد.

گفته می‌شود روابط سیاسی و دفاعی تهران و مسکو بر روی همکاری‌های فرهنگی دو کشور سایه افکنده است؟

ما تلاش می‌کنیم مرکز فرهنگی روسیه باز شود. هر چند که دیر انجام می‌شود، ولی ما می‌دانیم علاقه مردم ایران برای آموزش زبان روسی زیاد است و باید در این زمینه تلاش کنیم

در رابطه با تحریم‌های آمریکا علیه روسیه، ایران و کره شمالی فکر می‌کنید موضع این کشورها چگونه باید باشد؟

این تحریم‌ها غیرقانونی است. چه در رابطه با روسیه باشد چه  کره شمالی و  چه ایران. پیام ما به کره شمالی این است که از انجام آزمایش‌های موشکی که بهانه به دست آمریکایی‌ها می‌دهد، خودداری کند، چراکه این اقدامات باعث می‌شود آمریکایی‌ها برای افزایش حضور نظامی خود در منطقه بهانه‌ای پیدا کنند.

 اگر احیانا اقدامی از سوی آمریکا جهت نقض برجام انجام شود، واکنش روسیه چه خواهد بود؟ به اجرای برجام ادامه می‌دهد؟

ما درباره اظهارنظرهایی که از سوی ترامپ انجام می‌شود نگران هستیم. روسیه برای امضای برجام تلاش بسیار کرده ، برجام یک قرارداد دو جانبه بین ایران و آمریکا نبوده و قراردادی چند جانبه است. کشورهای اروپایی هم با رویکرد آمریکا مخالفت کرده و بسیار نگران هستند. من تاکید می‌کنم که از نظر روسیه، ایران به صورت کامل به تعهدات خود درخصوص برجام پایبند بوده و آمریکایی‌ها اعتراضی نباید داشته باشند. بنا بر این در گفت‌وگوهایی که با آمریکایی‌ها داشته و خواهیم داشت بر این موضوع تاکید خواهیم کرد ولی امیدوارم که چین از سوی خود و به خصوص متحدان نظامی آمریکا یعنی فرانسه،‌ آلمان و به ویژه انگلیس با آمریکا در رابطه با این موضوع مذاکره کنند.

 فکر می‌کنید آمریکایی‌ها برخوردی خارج از چارچوب برجام داشته باشند؟

در شرایط فعلی به نظرم بعید می‌رسد. معتقدم که باز هم باید با آمریکایی‌ها مذاکره کنیم. باید ببینیم نزدیک‌ترین زمان برای گفت‌وگو بر سر اجرای برجام و پایبند ماندن به تعهدات کجا و کی خواهد بود.

پس می‌توان از صحبت‌های شما این‌طور برداشت کرد که روسیه در صورت تخطی آمریکا از برجام پشت ایران خواهد ماند؟ بله. ما خیلی خیلی بر این موضوع تاکید می‌کنیم که برجام باید اجرا شود.

نگاه روسیه بعد از ملاقات ترامپ و پوتین نسبت به رئیس‌جمهور آمریکا چه تغییری داشته است؟  من الان نمی‌توانم بگویم که چه تغییری به وجود آمده است؛ اما ملاقات حضوری ترامپ و پوتین باعث شد که  این دو نفر یکدیگر را بهتر بفهمند. البته می‌خواهم تاکید کنم که آقای ترامپ امکانات محدودی دارد و کنگره محدودیت‌های بسیاری برای او ایجاد کرده است و دیگر نمی‌تواند تصمیم گیری‌های زیادی داشته باشد. آنها از دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان رای‌گیری می‌کنند و باید بگویم که برخورد آنها با روسیه مثل با ایران خصمانه است.

روسیه در رابطه با برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان سکوت کرده است. در ایران ضرب‌المثلی داریم که سکوت علامت رضایت است. مسکو موافق برگزاری این رفراندوم است؟

. سکوت ما علامت رضایت ما نیست؛ اما این موضوع داخلی آنهاست و لازم است تا بغداد با اربیل مذاکره کند

 صحبت‌های شما به این معنی است که روسیه هیچ مذاکره یا رویکردی در قبال برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان نخواهد داشت؟

خیر. اگر یادتان باشد زمانی در رابطه با کردهای سوریه بحثی در جریان بود و آنها درخواست خودمختاری داشتند. ما می‌گوییم باید دمشق با کردهای سوریه وارد گفت‌وگو شود و مذاکرات به صورت سوری _سوری دنبال شود.

 استفاده روسیه از پایگاه نظامی همدان در ایران واکنش‌هایی به دنبال داشت نظر شما در این‌باره چیست؟

بله من در رابطه با واکنش‌ها شنیده‌ام. اول باید بگویم که این پایگاه نظامی نبود، چون طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هیچ کشوری حق ندارد در خاک این کشور پایگاه نظامی داشته باشد و ما به این قانون احترام می‌گذاریم. آنچه مربوط به حضور موقتی نیروهای مسلح یا جنگنده‌های روس در ایران می‌شود، موقتی بود و با دریافت مجوز از مقام‌های عالی رتبه ایران انجام شد. دیگر این‌که هدف از حضور ما مبارزه مشترک ضد دشمن مشترک بود. درواقع می‌شود گفت که خون ما و شما با هم در سوریه ریخته است. بنا بر این باید با یکدیگر برای مبارزه با دشمن مشترک همکاری کنیم، نه این‌که بگوییم دو قرن پیش ما زمینی را تصرف کردیم یا نکردیم. باید به آینده نگاه کنیم و آینده روابط را ببینیم.

مسکو در حوزه انرژی اتمی چه همکاری هایی با تهران دارد و  همکاری ها در خصوص نیروگاه بوشهر چطور پیش می‌رود؟

هم اکنون در حال اجرایی شدن مرحله دوم نیروگاه بوشهر هستیم و آقای کمالوندی چندی پیش به روسیه سفر و با مسئولان روس اتم دیدار کرد و این رفت و آمدها همچنان ادامه دارد. هنوز در مرحله گفت‌وگوهای کارشناسی هستیم. آقای کمالوندی چندی پیش با همتای روس خود دیدار کرد که قرار است پاییز هم سفری به تهران داشته باشد. ما با ایران فقط در مورد نیروگاه بوشهر صحبت نمی‌کنیم، بلکه در مورد فردو و ایزوتوپ‌های پایدار که طبق برجام به عهده روسیه است هم در ارتباط هستیم در گذشته روسیه از ایران  آب سنگین هم خریداری می کرده است.

به آینده منطقه و خاورمیانه خوشبین هستید؟ خیر. خوشبین نیستم.

چه نگرانی درخصوص آینده منطقه دارید؟ نگران این هستم که تروریست‌ها در حال مقاومت هستند و چنان‌چه می‌دانید روسیه، ایران و کشورهای غربی مدت‌ها است علیه تروریست‌ها می‌جنگند، ولی نمی‌توانند در نهایت آنها را سرکوب کنند چون قوی هستند، اما در هر حال ما به این نوع همکاری‌ها ادامه خواهیم داد. حیف است که برخی از کشورهای غربی که آمریکا در راس آنها است آماده همکاری با ایران و روسیه نیستند. ما آمادگی همکاری داریم ولی یک شرط داریم، آن هم این است که این نوع همکاری باید مساوی و برابر باشد.

الان این همکاری‌ها مساوی نیست؟

 خیر. ما سلطه آمریکایی‌ها را قبول نداریم. همه کشورها چه آنها که به لحاظ مساحت کوچک هستند و چه آنها که وسیع و پنهاورند در نظام بین‌الملل مساوی و برابرند.

به عقیده شما روسیه می‌تواند جلوی پیشرفت داعش به سمت آسیای مرکزی را بگیرد؟

ما تلاش می‌کنیم ولی تنهایی نمی‌شود. بنا بر این ما با دوستان خود متحد می‌شویم که در راس آنها جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.

 آیا به زودی شاهد سفر هیات روسی به ایران خواهیم بود؟

تا پایان سال جاری منتظر سفر رئیس دوما روسیه هستیم که حدود یک ماه پیش با آقای لاریجانی ملاقات داشت و آقای لاریجانی از وی برای سفر به ایران دعوت کردند که او هم پذیرفت.

 شما یک ارمنی‌تبار روس هستید، گفته می‌شود همچنان ارمنی تبارها در حکومت روسیه نقش‌ پر رنگی دارند؟

خیر،‌ این شایعه است که برخی آن را پخش می‌کنند. در روسیه نمایندگانی از ملیت‌های مختلف حضور دارند. روسیه کشوری کثیرالملیت است و در آنجا نژاد و مذهب افراد مطرح نیست. ما همه نماینده‌های روسیه هستیم و هدف همه ما خدمت به دولت روسیه است.

چه کسانی این شایعات را پخش می‌کنند؟

من گاه‌گاه این مطالب را در اینترنت می‌خوانم، ولی در این منطقه سفیر روسیه در عمان تاتار است. سفیر روسیه در بحرین، آذربایجانی و سفیر ما در قطر تاجیک است.

 سفیر روسیه در ایران از برخی اظهار نظرهای ایرانی‌ها در خصوص روابط تاریخی تهران و مسکو گلایه داشته و براین باور است که اگر مردم تاریخ را بیشتر مطالعه کنند خواهند دید که این فقط ایران نبوده که در طول تاریخ خساراتی متحمل شده است.ارزیابی او از رویکرد ایرانی ها نسبت به روسیه کاملا مثبت است و گفت که در مجموع حدود 11 سال از عمر خود را در ایران گذرانده است. یک بار در ماموریتی 5 ساله و بعد هم به عنوان سفیر 6 سال می شود که در ایران است.  جاگاریان به تماس‌هایی که با مردم ایران داشته اشاره و تاکید کرد که این نگاه مثبت نسبت به روسیه به ویژه در دوره رئیس‌جمهوری پوتین بیش‌تر بوده است ؛چرا که  او را فردی قوی، باتجربه و فعال می داند که دید مثبتی نسبت به مردم ایران دارد و می گوید که این  امر باعث افتخارش استجاگاریان با جدیت می گوید که سفیر روسیه که تدوین عهدنامه ترکمانچای را برعهده داشت در ایران کشته شد و مجسمه او در حیاط سفارت موجود است.  او در پاسخ به این سئوال که خودتان هم برخی انتقادها نسبت به سیاست‌های گذشته روسیه در قبال ایران را شنیده‌اید؟ گفت :بله،‌ مثلا می‌گویند 200 سال پیش قفقاز جنوبی را از ما گرفته‌اند (قرارداد ترکمانچای). من ارمنی هستم. از گرجستان. من هم می‌گویم آقا محمدخان قاجار در سال 1793 به تفلیس حمله کرد و آنجا را به آتش کشید بنا بر این به نظر من باید به آینده نگاه کرد چون گذشته دیگر گذشته است.

روسیه قراردادهای گردشگری زیادی با ایران امضا کرده و  سفر ایرانی‌ها به روسیه هم افزایش چشمگیری داشته است، در همین راستا روسیه هم اقدام متقابلی برای فرستادن گردشگر به ایران دارد؟ 

ما نمی‌توانیم به زور گردشگران را به ایران بفرستیم. ایران کشوری باستانی و تاریخی است ولی اینجا محدودیت‌هایی وجود دارد. این محدودیت‌ها باعث می‌شود که روس‌ها، تایلند، امارات، اروپای جنوبی و ترکیه را ترجیح بدهند. ما این محدودیت‌ها را درک می‌کنیم و آن را رعایت کرده و به آن احترام می‌گذاریم. ولی گردشگران ما ترجیح می‌دهند به جای دیگری سفر کنند.

 آقای سفیر امروز گردشگران آلمانی،‌ اسپانیایی، ایتالیایی و فرانسوی بسیاری با وجود همین چارچوب‌ها که شما می‌گویید به ایران سفر می‌کنند. فکر نمی‌کنید با تبلیغ بیش‌تر و بهتر بتوانیم چهره زیبایی از ایران ارائه کرده و باتوجه به جاذبه های فراوان تاریخی و فرهنگی ایران بتوان گردشگران روس را جذب کرد؟

 ما نمی توانیم خیلی اصرار کنیم زیرا در صورتی که اتفاقی بیفتد، باعث دردسر سفارت می‌شود، چون در این صورت ما مجبور هستیم مداخله کنیم. اما به هر حال کسی هم جلوی آمدن آنها را نگرفته و مشکلی ایجاد نمی کند. این وظیفه سفارت شما در روسیه است که گردشگران روس را جذب کند. باید شرکت‌های گردشگری ایرانی با حمایت سفارت شما در مسکو فعال شوند.

بین سفارت‌های ایران و روسیه گفت‌وگویی برای جذب گردشگران در جریان است؟

خیر. این وظیفه سفارتخانه‌ها نیست. وظیفه سازمان‌های گردشگری دو کشور است. ما موسسات گردشگری داریم و در سفارت هم دفتر “ویزیت راشا “داریم. در سفارت شما هم احتمالا چنین دفتری وجود دارد.

آمار گردشگرانی که سال گذشته از ایران به روسیه سفر کرده‌اند، چقدر است؟

سال گذشته بیش از 63 هزار نفر ایرانی از روسیه بازدید کردند. ما علاوه بر تهران، در رشت و اصفهان هم برای مسافران ایرانی روادید صادر می کنیم. بعضی روزها آن‌قدر درخواست صدور روادید زیاد است که راننده‌ها و بسیاری از دیپلمات‌ها را به بخش کنسولی می‌فرستند تا به صدور روادید کمک کنند. همه کشورها از حضور گردشگران خارجی استقبال می‌کنند. در روسیه هم نسبت به حضور ایرانی‌ها و چینی‌ها رویکرد مثبتی وجود دارد و به عنوان سفیر روسیه در ایران می‌گویم هر چقدر ایرانی بیش‌تری به روسیه سفر کند، بهتر است. ما برخی روزها 800 الی 900 روادید صادر می‌کنیم. اکثرا گردشگری هستند و عده‌ای هم تاجر و دانشجو هستند. اگر تجار در روسیه میزبان داشته باشند برای سفر مساله‌ای ندارند.

لغو روادید ایران و روسیه به نوعی با خاور دور روسیه است، نه کل روسیه و شامل شهرهایی مثل مسکو و سن پترزبورگ نمی‌شود، در حالی که در خبرها از لغو روادید با روسیه گفته می شود ؟

من در مصاحبه‌های بسیار تاکید کردم که حرف‌های من درست منعکس شود. ما در حال حاضر فقط در مورد لغو روادید برای گردشگران صحبت می‌کنیم. لغو روادید برای گروه‌های گردشگر است که از 5 الی 50 نفر باشنداین قرارداد لغو روادید گردشگری در حاشیه سفر آقای روحانی به مسکو امضا شد. وزارت امور خارجه روسیه 12 آوریل رسما اعلام کرد که روسیه تمام اقدامات داخلی را انجام داده و منتظر اقدامات ایران و پاسخ کتبی آنها هستیم. بنا بر این لغو روادید محلی هنوز مطرح نیست. ولی در عین حال ما دریافت روادید برای تجار و دانشجویان را بی‌اندازه آسان کردیم و شاهد افزایش سفرهای آنها به روسیه نیز هستیم .

 درمورد مسابقات جام جهانی فوتبال 2018 که قرار است در مسکو برگزار شود، آیا امکان دارد تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه روی این مسابقات تاثیر بگذارد؟ 

هیچ تاثیری نخواهد گذاشت. تحریم‌ها غیرقانونی و یک طرفه از سوی آمریکا اعمال شده است و هیچ یک از تحریم‌ها از سوی شورای امنیت سازمان ملل دیگر اعمال نمی‌شود و غیرقانونی است. در قبال این تحریم‌های آمریکا ما و شما در یک سنگر قرار داریم. ما این اقدامات را رد کرده و هیچ تاثیری روی مسابقات نخواهد گذاشت.

شما معتقدید با وجود این تحریم‌ها مسابقات 2018 بدون هیچ مساله‌ای برگزار خواهد شد؟

نه تنها معتقدیم، بلکه شک و تردیدی نداریم.

طرف‌های ایرانی برای داشتن سفر بهتر اتباع ایرانی با شما رایزنی‌هایی داشته‌اند؟ گامی در مورد داشتن لیدرهایی که به زبان انگلیسی مسلط باشند برداشته شده است؟ راهکارهایی برای مقابله با ایجاد بازار سیاه برای بلیط‌های مسابقات اندیشیده شده است؟

خیر، امیدوارم که بازار سیاه ایجاد نشود. همچنین امیدوارم تا چند ماه دیگر این قرارداد لغو روادید گردشگری اجرایی شود چرا که پس از آن گروه‌های ایرانی برای دیدن مسابقات نیازی به دریافت روادید نخواهند داشت و لزومی ندارد به کنسولگری روسیه مراجعه کنند.

بخش کنسولی ما در هفته چهار روز کار می‌کند. بر روی زبان انگلیسی هم داریم کار می کنیم، راهنماهایی در روسیه به صورت داوطلبانه با گردشگران همراهی خواهند کرد. علاوه براین چند ماه پیش جام کنفدراسیون‌ در روسیه برگزار شد که تیم آلمان هم پیروز شد و همه اعتراف می‌کنند که سطح سازمان دهی ما بسیار عالی بود. این بازی‌ها در مسکو، سن پترزبورگ، سوچی و کازان برگزار شد. سردار آزمون، هم وطن شما هم در تیم کازان بازی می‌کنند.

مبع: ایسنا

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *