جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران و ارمنستان در برابر زنگه زور

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران و ارمنستان در برابر زنگه زور

آنی بدلیان، سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان، بعدازظهر شنبه در شبکه اجتماعی ایکس خبر از مقدمات برای تأسیس سرکنسولگری ارمنستان در تبریز داد و نوشت که «در پی گفت‌وگو با طرف ایرانی، امروز دولت ارمنستان به طور رسمی تصمیم به افتتاح کنسولگری در تبریز را تأیید کرد. اقدامات مقدماتی در حال انجام است». براساس این گزارش، از اکتبر ۲۰۲۲، سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر «قاپان» آغاز به کار کرده است و با افتتاح سرکنسولگری جمهوری ارمنستان در شهر تبریز، عمل متقابل از سوی دولت ارمنستان انجام خواهد شد

ببینید | توافق مهم ایران و افغانستان بر سر آب از زبان سخنگوی وزارت خارجه

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه گفت: از ابتدای سال جاری هم بحث رهاسازی آب از سد کمال خان شروع شد. در چارچوب گفتگوهای صورت گرفته و اعلام طرف افغانستانی بر تعهد و پایبندی به معاهده و تامین حقابه ایران، در حال حاضر شاهد جریان آب به سمت مرزهای ایران هستیم. بر اساس اطلاعاتی که دریافت کردم از زمان رهاسازی این آب تا روزهای اخیر، حدود ۱۱۲ میلیون متر مکعب آب وارد مرزها و خاک ایران شده است و جریان آب همچنان ادامه دارد. رهاسازی آب از سد کجکی هم شروع شده است. حجم این آب هم امیدواریم به آب سد کمال خان هم اضافه شود و حجم آب ورودی به ایران افزایش یابد./همشهری آنلاین

اسرائیل در قبال حماس کوتاه آمد؟

رسانه آمریکایی روز دوشنبه در گزارشی به نقل از مقامات مطلع نوشت تل‌آویو به کاهش تعداد اسرای صهیونیست که در مرحله اول توافق آتش‌بس با حماس آزاد می‌شوند، رضایت داده است.

کناره گیری وزیر اول مسلمان اسکاتلند

حمزه یوسف، وزیر اول اسکاتلند چند روز پس از پایان دادن به ائتلاف حاکم که از حزب ملی اسکاتلند و حزب سبزها تشکیل شده بود، از مقامش استعفا کرد.

Loading

تحولات جدید آفریقا، فرصتی برای نقش‌آفرینان غیر غربی

۱۴۰۳/۰۱/۲۱ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین - گفتگو: یک کارشناس مسائل آفریقا گفت: در ماه‌های اخیر تغییر و تحولات مهمی در ساختار قدرت برخی کشورهای آفریقا روی داده است.

جعفر قنادباشی، در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره سیر تحولات در قاره آفریقا اظهار داشت: «از جمله این تغییرات می‌توان به ریاست جمهوری باسیرو دیومایه در سنگال اشاره کرد؛ شخصی که درست 10 روز بعد از آزادی از زندان به ریاست جمهوری انتخاب شد و جوان‌ترین رئیس جمهور تاریخ این کشور است. همچنین عبدالفتاح السیسی برای بار سوم و شش سال دیگر رئیس جمهور مصر شد و رئیس جمهوری دموکراتیک کنگو هم با انتخاب اولین نخست وزیر زن تلاش دارد این کشور را با وجود خشونت در منطقه، به سوی توسعه پیش ببرد.»

قنادباشی با طرح این سوال که براین اساس اگر آفریقا را فرصتی برای تجارت در نظر بگیریم، این تحولات به چه معناست؟ ادامه داد: «در آفریقا شاهد سرآغاز یک مرحله تحول در حکمرانی هستیم و این نویددهنده نظم جدیدی است که مدت‌هاست غربی‌ها و احزاب سیاسی در آفریقا به طرق متفاوت خواستار تحقق آن بودند. این خواسته آنها خواسته‌ای است که بعد از جنگ سرد شکل گرفته بود.»

وی افزود: «در زمان جنگ سرد کشورهای آفریقایی به دو دسته طرفداران شرق و غرب تقسیم می‌شدند و انواع مناقشات سیاسی و نظامی در آفریقا به معنای رویارویی نیابتی بین شرق و غرب تلقی می‌شد.»

به گفته این کارشناس، بعد از جنگ سرد و فروپاشی شوروی سابق یک خلاء ایدئولوژیک در آفریقا شکل گرفت. از یک سو مناقشات جدیدی بر مبنای رقابت‌های میان کشورهای اروپایی و آمریکا در آنجا شکل گرفت و از سوی دیگر مناقشه میان مجموعه کشورهای غربی و قدرت‌هایی مانند چین صحنه سیاسی آفریقا را تحت تاثیر خود قرار داد.

قنادباشی با اشاره به اینکه غربی‌ها درصدد یافتن توجیهاتی برای حضور خود در آفریقا بودند، توضیح داد: «زیرا دیگر خطر شوروی سابق به عنوان بهانه‌ای برای حضورشان در آنجا از میان رفته بود. بر این اساس بود که کشورهای غربی کوشیدند تا با فراهم ساختن شرایط و بستر لازم جهت فعال شدن شاخه‌های گروه‌های تکفیری- تروریستی از جمله داعش در کشورهای نفت‌خیز و گازخیز و دارای منابع ارزشمند و به بهانه مقابله با این گروه‌ها به ادامه حضور نظامی و یا اعزام نیروهای نظامی به برخی از این کشورها و همچنین ایجاد پایگاه‌های جدید نظامی(مراکز پهپادی) مبادرت ورزند.»

این کارشناس تاکید کرد: «لیکن این سیاست کشورهای غربی به دلیل آگاهی عمومی در کشورهای آفریقایی و همچنین به دلیل رنگ باختن و افشای ماهیت گروه‌های تروریستی دیری نپایید. لذا نهضت‌ها و حرکت‌های جدیدی در بسیاری از کشورهای آفریقایی در میان نسل تازه و تحصیل‌کرده شکل گرفت که از یک طرف همسویی با گروه‌های تروریستی را برنمی‌تابیدند و از سوی دیگر خواستار پایان سیطره یا سلطه کشورهای اروپایی به‌ویژه فرانسه و انگلیس بر کشورهایشان بودند.»

به گفته قنادباشی، این تحلیل که نسل جوان آفریقایی برای کشورهای خود، خواسته‌های جدید و اهداف و انگیزه‌های تازه‌ای را مدنظر قرار دادند، مصادیق بسیاری در کشورهای آفریقایی دارد. کارشناس مسائل آفریقا معتقد است این موضوعی است که سران کشورهای ذی نفوذ در آفریقا و قدرت‌های استعماری سابق را به شدت نگران می‌کند و در این زمینه اخراج فرانسه از کشورهای بورکینافاسو، مالی و نیجر و تحولات بعد از آن را شاهد بوده‌ایم. البته احتمال جایگزینی این قدرت‌ها از سوی چین یا برخی دیگر از کشورهای نیمه صنعتی مانند برزیل، هند، مالزی و یا حتی ترکیه وجود دارد.

وی ادامه داد: « ناگفته نماند کوشش دولت‌های پاریس، لندن و واشنگتن طی چند سال گذشته این بوده که به هر طریقی جریان‌های سیاسی در آفریقا را به سمت و سوی منافع خود هدایت کنند.»

قنادباشی افزود: این همان چیزی است که جوانان آفریقایی و شخصیت‌های مستقل در این قاره را وامی‌دارد تا در برابر این سیاست جدید که به اصطلاح آن را سیاستی برخواسته از استعمار فرانوین دانسته‌اند مقابله کرده و موجبات روی کار آمدن شخصیت‌های مستقل و مدافع منافع ملی در آفریقا را فراهم کنند.

این کارشناس در ادامه تاکید کرد: «تحولات فعلی آفریقا نشانگر چالش تازه‌ای میان نسل جوانی است که خواستار پایان هرگونه مداخله خارجی در امور این قاره هستند و دولت‌هایی که با از دست دادن اکثر اهرم‌های تاثیرگذار خود در آفریقا تاحد ممکن خواستار حفظ منافع خود هستند.»

قنادباشی ادامه داد: «لذا شور و هیجان انتخاباتی که امروز در کشورهای مختلف آفریقا شاهد هستیم، مبتنی بر چنین چالشی است و نماد موفقیت هر یک از این دو طرف در قالب پیروزی یک شخصیت سیاسی در راس امور اجرایی قابل مشاهده است.»

وی تاکید کرد: «طبیعتا در چنین شرایطی حذف سیطره و سلطه استعمارگران سنتی در آفریقا و روی کار آمدن مدافعان منافع ملی، فرصت تازه و ذی‌قیمتی را برای کشورهایی همچون ایران در جهت همکاری‌های بیشتر اقتصادی فراهم می‌کند و به معنای حذف موانع جدی است که طی چهار دهه گذشته به طور نامحسوس از حضور اقتصادی و تجاری ایران در این کشورها جلوگیری کرده بود.»

0 Comments