جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

تحولات جدید آفریقا، فرصتی برای نقش‌آفرینان غیر غربی

۱۴۰۳/۰۱/۲۱ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین - گفتگو: یک کارشناس مسائل آفریقا گفت: در ماه‌های اخیر تغییر و تحولات مهمی در ساختار قدرت برخی کشورهای آفریقا روی داده است.

جعفر قنادباشی، در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره سیر تحولات در قاره آفریقا اظهار داشت: «از جمله این تغییرات می‌توان به ریاست جمهوری باسیرو دیومایه در سنگال اشاره کرد؛ شخصی که درست 10 روز بعد از آزادی از زندان به ریاست جمهوری انتخاب شد و جوان‌ترین رئیس جمهور تاریخ این کشور است. همچنین عبدالفتاح السیسی برای بار سوم و شش سال دیگر رئیس جمهور مصر شد و رئیس جمهوری دموکراتیک کنگو هم با انتخاب اولین نخست وزیر زن تلاش دارد این کشور را با وجود خشونت در منطقه، به سوی توسعه پیش ببرد.»

قنادباشی با طرح این سوال که براین اساس اگر آفریقا را فرصتی برای تجارت در نظر بگیریم، این تحولات به چه معناست؟ ادامه داد: «در آفریقا شاهد سرآغاز یک مرحله تحول در حکمرانی هستیم و این نویددهنده نظم جدیدی است که مدت‌هاست غربی‌ها و احزاب سیاسی در آفریقا به طرق متفاوت خواستار تحقق آن بودند. این خواسته آنها خواسته‌ای است که بعد از جنگ سرد شکل گرفته بود.»

وی افزود: «در زمان جنگ سرد کشورهای آفریقایی به دو دسته طرفداران شرق و غرب تقسیم می‌شدند و انواع مناقشات سیاسی و نظامی در آفریقا به معنای رویارویی نیابتی بین شرق و غرب تلقی می‌شد.»

به گفته این کارشناس، بعد از جنگ سرد و فروپاشی شوروی سابق یک خلاء ایدئولوژیک در آفریقا شکل گرفت. از یک سو مناقشات جدیدی بر مبنای رقابت‌های میان کشورهای اروپایی و آمریکا در آنجا شکل گرفت و از سوی دیگر مناقشه میان مجموعه کشورهای غربی و قدرت‌هایی مانند چین صحنه سیاسی آفریقا را تحت تاثیر خود قرار داد.

قنادباشی با اشاره به اینکه غربی‌ها درصدد یافتن توجیهاتی برای حضور خود در آفریقا بودند، توضیح داد: «زیرا دیگر خطر شوروی سابق به عنوان بهانه‌ای برای حضورشان در آنجا از میان رفته بود. بر این اساس بود که کشورهای غربی کوشیدند تا با فراهم ساختن شرایط و بستر لازم جهت فعال شدن شاخه‌های گروه‌های تکفیری- تروریستی از جمله داعش در کشورهای نفت‌خیز و گازخیز و دارای منابع ارزشمند و به بهانه مقابله با این گروه‌ها به ادامه حضور نظامی و یا اعزام نیروهای نظامی به برخی از این کشورها و همچنین ایجاد پایگاه‌های جدید نظامی(مراکز پهپادی) مبادرت ورزند.»

این کارشناس تاکید کرد: «لیکن این سیاست کشورهای غربی به دلیل آگاهی عمومی در کشورهای آفریقایی و همچنین به دلیل رنگ باختن و افشای ماهیت گروه‌های تروریستی دیری نپایید. لذا نهضت‌ها و حرکت‌های جدیدی در بسیاری از کشورهای آفریقایی در میان نسل تازه و تحصیل‌کرده شکل گرفت که از یک طرف همسویی با گروه‌های تروریستی را برنمی‌تابیدند و از سوی دیگر خواستار پایان سیطره یا سلطه کشورهای اروپایی به‌ویژه فرانسه و انگلیس بر کشورهایشان بودند.»

به گفته قنادباشی، این تحلیل که نسل جوان آفریقایی برای کشورهای خود، خواسته‌های جدید و اهداف و انگیزه‌های تازه‌ای را مدنظر قرار دادند، مصادیق بسیاری در کشورهای آفریقایی دارد. کارشناس مسائل آفریقا معتقد است این موضوعی است که سران کشورهای ذی نفوذ در آفریقا و قدرت‌های استعماری سابق را به شدت نگران می‌کند و در این زمینه اخراج فرانسه از کشورهای بورکینافاسو، مالی و نیجر و تحولات بعد از آن را شاهد بوده‌ایم. البته احتمال جایگزینی این قدرت‌ها از سوی چین یا برخی دیگر از کشورهای نیمه صنعتی مانند برزیل، هند، مالزی و یا حتی ترکیه وجود دارد.

وی ادامه داد: « ناگفته نماند کوشش دولت‌های پاریس، لندن و واشنگتن طی چند سال گذشته این بوده که به هر طریقی جریان‌های سیاسی در آفریقا را به سمت و سوی منافع خود هدایت کنند.»

قنادباشی افزود: این همان چیزی است که جوانان آفریقایی و شخصیت‌های مستقل در این قاره را وامی‌دارد تا در برابر این سیاست جدید که به اصطلاح آن را سیاستی برخواسته از استعمار فرانوین دانسته‌اند مقابله کرده و موجبات روی کار آمدن شخصیت‌های مستقل و مدافع منافع ملی در آفریقا را فراهم کنند.

این کارشناس در ادامه تاکید کرد: «تحولات فعلی آفریقا نشانگر چالش تازه‌ای میان نسل جوانی است که خواستار پایان هرگونه مداخله خارجی در امور این قاره هستند و دولت‌هایی که با از دست دادن اکثر اهرم‌های تاثیرگذار خود در آفریقا تاحد ممکن خواستار حفظ منافع خود هستند.»

قنادباشی ادامه داد: «لذا شور و هیجان انتخاباتی که امروز در کشورهای مختلف آفریقا شاهد هستیم، مبتنی بر چنین چالشی است و نماد موفقیت هر یک از این دو طرف در قالب پیروزی یک شخصیت سیاسی در راس امور اجرایی قابل مشاهده است.»

وی تاکید کرد: «طبیعتا در چنین شرایطی حذف سیطره و سلطه استعمارگران سنتی در آفریقا و روی کار آمدن مدافعان منافع ملی، فرصت تازه و ذی‌قیمتی را برای کشورهایی همچون ایران در جهت همکاری‌های بیشتر اقتصادی فراهم می‌کند و به معنای حذف موانع جدی است که طی چهار دهه گذشته به طور نامحسوس از حضور اقتصادی و تجاری ایران در این کشورها جلوگیری کرده بود.»

0 Comments