جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران – مسکو

مدیر بخش بین‌الملل راسیا سگودنیا در گفتگویی گفت: ایران و روسیه با یک هدف مشترک به مقابله با غرب و اآریکا پرداخته، متحد شدند و همکاری‌ها را در این قالب پیش بردند.

کمبود شدید سرباز در اوکراین/ ارسال مهمات غربی چاره کار نیست

تهران- ایرنا- «ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

دانشگاه ایلینوی دانشجویان را به بازداشت و تعلیق تهدید کرد

تهران-ایرنا- با ادامه اعتراضات دانشجویی در آمریکا، دانشگاه ایلینوی دانشجویان را تهدید کرد که اگر از چادر زدن [در محوزه دانشگاه] با هدف حمایت از فلسطین  و مخالفت با رژیم صهیونیستی دست بر ندارند، با بازداشت و تعلیق مواجه خواهند شد.

برگزاری همایشی درباره ابن‌سینا در ایرلند

لندن – ایرنا – همزمان با چهلمین سال افتتاح سفارت جمهوری اسلامی ایران در ایرلند، همایشی به منظور معرفی مشترکات فرهنگی، ادبی و تاریخی دو کشور، با محوریت ابن‌سینا دانشمند بلند آوازه و برجسته ایرانی در دوبلین برگزار شد.

Loading

چالش‌ها و چشم‌انداز توافق صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان

۱۴۰۲/۱۲/۲۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین - گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: دولت ارمنستان پس از دیدار سه‌جانبه رئیس‌جمهور آذربایجان، نخست‌وزیر ارمنستان و صدراعظم آلمان در حاشیه نشست امنیتی مونیخ، اعلام کرد ایروان و باکو در این دیدار توافق کردند فعالیت‌ها برای رسیدن به صلح ادامه یابد.

برهان حشمتی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: «آخرین تحول مهمی که در روابط آذربایجان و ارمنستان صورت گرفته، دیدار اخیر بین جیحون بایرامف، وزیر امور خارجه آذربایجان و آرارات میرزویان، وزیر خارجه ارمنستان در برلین بود که نتیجه خاصی از آن حاصل نشد. به جز آن، چند مورد درگیری نظامی جزئی نیز بین نیروهای نظامی دو کشور در مرزها اتفاق افتاد.»

حشمتی در خصوص اینکه توافق صلح بین دو کشور در چه مرحله‌ای قرار دارد، گفت: « در این رابطه خبرهای زیادی منتشر می‌شود از جمله اینکه پیش‌نویس این توافق آماده است و شرط و شروط‌ها نیز از سمت باکو و ایروان به یکدیگر اعلام شده است. منتهی هنوز خیلی از مسائل درباره معاهده صلح مبهم است و مشخص نیست که چه شرط و شروطی از سوی آذربایجان و ارمنستان گذاشته شده است.»

وی افزود: « البته با ارزیابی صحبت‌های مقامات دو کشور و مطالبی که در روزنامه‌ها و رسانه‌ها منتشر می‌شود، می‌توان گفت که جمهوری آذربایجان، ارمنستان را تحت فشار قرار داده تا قانون اساسی‌اش را تغییر دهد و مفادی که به قره‌باغ کوهستانی و پیوندهای قره‌باغ کوهستانی با ارمنستان مربوط می‌شود را از سند استقلالیت که در قانون اساسی نیز به آن استناد شده است، حذف کند.»

به گفته این کارشناس، علاوه بر این، مطالبات ترکیه از ارمنستان را نیز شاهد هستیم؛ از جمله در مورد صرفنظر کردن از پیگیری دیدگاه‌های نسل‌کشی ارامنه در سال 1915 توسط ترک‌ها و همچنین ادعاهای ارضی درباره بخش‌هایی از ترکیه که ایروان آن را ارمنستان غربی اتلاق می‌کند و مدعی است که ارمنستان اصلی همان منطقه است.

وی افزود: «یکی از مطالباتی که جمهوری آذربایجان از ارمنستان دارد واگذاری جنوب ارمنستان به جمهوری آذربایجان و ترکیه است. از این مسئله بعضا تحت عنوان راه مواصلاتی یا دالان زنگزور یاد می‌شود که براساس آن، باید منطقه سیونیک به باکو و آنکارا واگذار شود.»

حشمتی تاکید کرد: « در این بین ارمنستان نیز به نوبه خود مطالباتی دارد، ازجمله در مورد اینکه مرز بین دو کشور چگونه تعیین شود. نقشه‌هایی که باکو به آنها استناد می‌کند مربوط به دهه 1920 است که بر اساس آن، جنوب ارمنستان به آذربایجان تعلق می‌گیرد. اما ارمنستان می‌خواهد که باکو از این نقشه‌ها صرفنظر کند و به نقشه‌هایی که در آخر دوره حکومت شوروی سابق یعنی دهه 1970 و 80 در مرزبندی بین جمهوری‌های شوروی وجود داشت، استناد کند. یعنی بر این اساس مرزها را تعیین و زمینه درگیری‌های مرزی را از بین ببرند.»

به گفته این کارشناس مسائل قفقاز، امروز اختلافات اصلی بین باکو و ایروان روی این موارد است و به نظر نمی‌آید چشم‌انداز روشنی برای حل این اختلافات وجود داشته باشد.

وی افزود: «مطالبات باکو بسیار حداکثری و تحقق آنها به معنای تضعیف و نابودی ارمنستان است. ارمنی‌ها نیز نسبت به این موضوع آگاه هستند. حتی طیف غرب‌گرای سازشکاری مانند طیف کنونی که در ارمنستان حاکم است نیز واقف است که اگر شرط و شروط باکو و علی اف عملیاتی شود به این معنا است که بر کوچک شدن کشور ارمنستان مهر تایید زده‌اند.» حشمتی تاکید کرد: «در صورت پذیرش شروط باکو ممکن است ارمنستان به مرور از بین برود. این مسئله در مقالات علمی در دانشگاه‌های ترکیه و آذربایجان نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد که اگر این شروط عملیاتی شود عملا در آینده ارمنستانی وجود نخواهد داشت و اگر هم باشد یک کشور بسیار کوچک تحت تاثیر ترکیه و جمهوری آذربایجان خواهد بود.»

این کارشناس در نهایت در پاسخ به اینکه اگر معاهده صلح امضا نشود چه چشم‌اندازی در انتظار دو کشور خواهد بود، گفت: «این درگیری‌ها ادامه خواهد داشت چون توازن قوا بین دو طرف به هم خورده است و جمهوری آذربایجان به شدت مسلح شده است. همچنین در ماه‌های اخیر مشاهده کردیم که ارمنستان نیز به سمت تسلیحاتی شدن بیشتر پیش می‌رود و حتی تسلیحاتی از فرانسه و هند به ارمنستان انتقال داده شده است.»

وی افزود: «تحریک باکو و ایروان از سمت قدرت‌های بیگانه باعث می‌شود که درگیری‌ها ادامه داشته باشد. هر چند ممکن است به یک جنگ گسترده منجر نشود، اما درگیری‌های محدود تداوم خواهد داشت. البته یک جنگ گسترده نیز کاملا دور از تصور نیست.»

به گفته این کارشناس، بعد از جنگ اخیر بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، نفرت قومی بین طرفین به شدت افزایش یافته است و همین مسئله احتمال جنگ و درگیری گسترده را بیشتر کرده است.

0 Comments