جدیدترین مطالب

تردید عربستان درباره توافق تجارت آزاد شورای همکاری خلیج فارس با چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دیپلمات پیشین کشورمان درباره تردید عربستان برای تعامل با چین در چارچوب توافق تجارت آزاد چین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت: این موضوع صرفا دلیل اقتصادی یا سیاسی ندارد، ضمن آنکه دلایل این تعلل و تاخیر با توجه به تحولات منطقه و بین‌الملل به‌طور لحظه‌ای تغییر کرده و قطعا در راستای منافع هر یک از کشورهای طرف توافق است.

تحلیلی بر قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای عضویت کامل فلسطین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پاره کردن منشور سازمان ملل از سوی نماینده رژیم اسرائیل در واکنش به قطعنامه عضویت کامل فلسطین به‌معنای پذیرش پایان دادن به دولتی به اسم اسرائیل توسط نماینده این رژیم است.

نقش آمریکا در عملیات نظامی رژیم‌ صهیونیستی در رفح

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از ابتدای تأسیس رژیم ‌صهیونیستی تاکنون، آمریکا همواره بخش مهمی از «سیاست‌های جنگ‌طلبانه» این رژیم‌ در منطقه بوده است. جنگ غزه و حمله به رفح نیز از این قاعده مستثنا نیست.

راهبرد تحریمی آمریکا در حوزه هوش مصنوعی و الزامات مقابله با آن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیرکل نظام فنی، اجرایی و ارزشیابی وزارت نفت گفت: هوش مصنوعی این قابلیت را دارد که فاصله کشورهای کمتر توسعه یافته با کشورهای توسعه یافته را به‌سرعت در حوزه علم و فناوری کاهش دهد، از این ‌رو، آمریکا به‌دنبال اعمال تحریم بر هوش مصنوعی در کشورهای رقیب خود ازجمله ایران است.

Loading

أحدث المقالات

Loading

موضع دوگانه و ناکارآمد اتحادیه اروپا در قبال جنگ غزه

۱۴۰۲/۱۰/۲۷ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: وزیر خارجه فرانسه اخیرا و پس از آن که دو وزیر صهیونیست خواستار اسکان مردم غزه در خارج از این منطقه شدند، اظهار داشت که غزه سرزمین فلسطین است و آینده آن به تصمیم اسرائیل وابسته نیست.

علیرضا ثمودی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به پیشینه نقش‌‏آفرینی اتحادیه اروپا در قبال مسئله فلسطین گفت: «‎‏اتحادیه اروپا یکی از اعضای کمیته چهارجانبه است که تقریبا در اوایل هزاره سوم در خصوص مسئله فلسطین تشکیل شد؛ این کمیته شامل روسیه، اروپا، آمریکا و سازمان ملل بود. منتها موضوعی که مطرح می‎شود این است که اتحادیه اروپا در این رابطه یک بازیگر حاشیه‎ای و ثانویه است. زیرا اصلی‎ترین بازیگر آمریکا محسوب می‎شود و لذا اتحادیه اروپا نمی‎تواند در این زمینه خیلی فعال باشد و بیشتر به عنوان یک اهداکننده مالی محسوب می‏شود.»

به گفته ثمودی، مهمترین موضع اتحادیه اروپا درباره موضوع فلسطین بحث دو دولتی است و سیاست اصلی اتحادیه اروپا بازگشت به مرزهای 1967 و تشکیل دو دولت است. از این رو تمام موضع‏گیری‎های اتحادیه اروپا در سال‎های اخیر بر اساس این دو نگاه کلی استوار بوده است.

وی تاکید کرد: «کشورهای اروپایی با شهرک‎سازی‎های اسرائیلی در کرانه باختری به شدت مخالف هستند و حتی تحریم‎هایی را در این خصوص اعمال کرده‎اند. به این صورت که اگر محصولاتی در آن شهرک‏‌ها تولید شده باشد اتحادیه اروپا آن را نمی‎پذیرد. نکته دیگر اینکه اتحادیه اروپا مدعی است که گروه حماس یک گروه تروریستی است و با خروج نام حماس از فهرست گروه‎های تروریستی مخالف هستند.»

این کارشناس با اشاره به اینکه همه کشورهای این اتحادیه موضع مشترکی در قبال موضوع فلسطین ندارند، گفت: «با توجه به سوابق تاریخی و نزدیکی به رژیم صهیونیستی، مواضع اعضای اتحادیه اروپا متفاوت است.»

ثمودی در خصوص موضع وزیر خارجه فرانسه نیز توضیح داد: «علاوه بر وزیر خارجه فرانسه، وزیر خارجه هلند و برخی دیگر از مقامات اروپایی نیز در این رابطه موضع گیری کرده‏اند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و خانم اورزولا فون در لاین به عنوان رئیس کمیسیون اروپا از جمله افرادی هستند که موضع‏گیری کردند. بورل گفته است که سخنان دو وزیر افراطی اسرائیلی غیرمسئولانه و تحریک‏آمیز و نقض فاحش حقوق بشر است. همچنین بورل معتقد است تجربه 30 سال گذشته نشان داده که راه حل باید از بیرون تزریق شود. به این معنا که خود فلسطینی‎ها و اسرائیلی‎ها نمی‏توانند به یک توافق برسند و از بیرون باید راه حلی ارائه شود بلکه این معضل حل و فصل شود.»

کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه کشورهای اروپایی به طور کلی حملات رژیم صهیونیستی بعد از حمله اولیه حماس را دفاع از خود می‏دانند، گفت: «بعد از اختلافاتی که بین حماس و فتح به دنبال انتخابات پارلمانی شکل گرفت، اشتباهی که اتحادیه اروپا مرتکب شد این بود که آن انتخابات قانونی را نپذیرفت و روابط خود با حماس را قطع کرد. در آن مقطع اتحادیه اروپا با ادعای تروریستی بودن حماس، ارتباط خود با این گروه را مشروط به آن کرد که حماس اقدامات تروریستی انجام ندهد و رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد. از آن زمان به بعد روابط بین حماس و اتحادیه اروپا روابط دوستانه‎ای نبوده است.»

ثمودی ادامه داد: «تاکید مقامات اروپایی در چند روز اخیر در مورد غزه و کوچاندن اجباری فلسطینی‎ها این بود که به راهکار دو دولت پایبند هستند. به طور کلی اروپایی‎ها این اهداف را در قبال غزه در نظر دارند: نخست اینکه رژیم صهیونیستی حضور امنیتی در غزه نداشته باشد، دوم اینکه حماس در قدرت نباشد و در نهایت مخالف کوچاندن اجباری فلسطینی‎ها از غزه هستند.»

وی در ادامه با اشاره به اینکه اروپایی‎ها حملات رژیم صهیونیستی به غزه را نیز محکوم کرده‌‏اند، تاکید کرد با این وجود کشورهای اروپایی بازیگر مهمی درعرصه تحولات فلسطین نیستند و آمریکا تصمیم‎گیر است. البته چین هم می‏توانست اثرگذار باشد، اما مواضعش در قبال حماس و رژیم صهیونیستی باعث شده تا حدودی از این رژیم فاصله بگیرد و نتواند نقش یک میانجی را ایفا کند. در واقع موضع‎گیری اتحادیه اروپا در شرایط کنونی همچنان حمایت از رژیم صهیونیستی است اما با چاشنی انتقاد از اقدامات این رژیم در قبال فلسطینیان.

کارشناس مسائل اروپا تاکید کرد: «اگر 20 سال اخیر را نگاهی بیندازیم حتی طی توافق اسلو و مادرید که در اروپا انجام شد، اتحادیه اروپا نتوانست کنشگری خاصی داشته باشد؛ زیرا یک بازیگر فرعی است و صرفا در مسائل هنجاری می‏تواند اثرگذار باشد. همچنین اتحادیه اروپا درگیر مسائل داخلی است و در حوزه سیاست خارجی نیز بیشتر حواسش را معطوف به جنگ اوکراین کرده است.»

وی ادامه داد: «موضع‎گیری شدید اروپا در قبال جنگ اوکراین و محکومیت حملات روسیه و انفعال نسبی آنها در قبال جنگ در فلسطین با واکنش‏‌هایی روبرو شد و برخی، بروکسل را به داشتن استانداردهای دوگانه در رابطه با مسئله جنگ و نقض حقوق بشر محکوم می‎کنند.»

0 Comments