جدیدترین مطالب

تحلیلی بر طرح‌های صلح ارائه شده برای آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: طرح‌هایی که از سوی برخی دولت‌های عربی و آمریکا برای آتش‌بس در غزه و پایان جنگ مطرح می‌شود، عملیاتی نیستند و بیش از آنکه، نگاه به حل بحران در غزه و رفح داشته باشند، منافع ملی آنها را دنبال می‌کنند.

روند روبه رشد شناسایی دولت مستقل فلسطین در جهان

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین الملل گفت که موضع چین درباره موافقت با به رسمیت شناختن دولت فلسطین موضوع تازه‌ای نیست، اما این موافقت و همراهی در روند جهانی موجب تقویت موضع حمایت از فلسطین و تشکیل دولت مستقل فلسطینی می‌شود.

نقش آفرینی فرانسه در غرب آسیا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا درباره تلاش فرانسه برای مذاکره با کشورهای منطقه درباره جنگ غزه گفت: غرب آسیا در حال پوست‌اندازی و دگردیسی است؛ نتانیاهو رفتنی است و همه برای یک تغییر بزرگ خود را آماده می‌کنند.

چرایی اهمیت تداوم مبارزه با تروریسم در افغانستان و پاکستان از منظر اندیشکده آمریکایی

شورای راهبردی آنلاین-رصد: گروه ارشد مطالعاتی موسسه صلح ایالات متحده (یوسیپ) می‌گوید واشنگتن باید قبل از آن‌که خیلی دیر شود، توجه و تلاش‌های ضد تروریسم خود را بر آسیای مرکزی و جنوبی متمرکز کند. سه سال پس از خروج آمریکا از افغانستان، خطر تروریسم ناشی از جنوب آسیا همچنان بالا است و سیاستگذاران باید هوشیارتر عمل کنند.

سخنرانی آقای خلیل الحیه، نائب رئیس حماس در نوار غزه در سومین نشست گفت‌وگوهای ایرانی-عربی

شورای راهبردی آنلاین: سومین نشست گفتگوهای ایرانی-عربی با شعار برای تعامل و همکاری روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ آغاز شد و متفکران ایرانی و عربی در دور روز جلسات کارشناسی به مهم ترین مسائل منطقه و روابط ایرانی – عربی پرداختند.

تحلیلی بر طرح ویزای یکپارچه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: منابع خاص اخیرا به شبکه «العربیه» گفتند که طرح ویزای یکپارچه خلیج فارس که به دارندگان آن اجازه ورود به همه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را می‌دهد از اوایل سال آینده میلادی 2025 به مورد اجرا گذاشته خواهد شد. اما به واقع، این طرح چقدر قابلیت اجرایی شدن دارد؟ آیا یک طرح نمایشی است یا به صورت هدفمند قرار است دنبال شود؟

محدودیت‌‌‌های استفاده اوکراین از سلاح‌های غربی در جنگ با روسیه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: به هر میزان جبهه اوکراین در جنگ با روسیه تضعیف شود، احتمال استفاده این کشور از تسلیحات آمریکا و اروپا برای حمله به خاک روسیه و مناطق اشغال شده فعلی افزایش پیدا می‌کند، اما اتخاذ چنین تصمیمی به همراهی و هماهنگی مسائل داخلی این کشورها به‌ویژه آمریکا نیاز دارد.

راهبرد چین در غرب آسیا

شورای راهبردی آنلاین-رصد: وزارت امورخارجه چین در ماه نوامبر پنج نکته را در خصوص موضع پکن در قبال حل بحران فلسطین- رژیم اسرائیل اعلام کرد. چین خواستار توقف خصومت‌ها، حفاظت از غیرنظامیان، ارائه کمک‌های بشردوستانه به آن‌ها، گسترش هماهنگی بین‌المللی دیپلماتیک، و یافتن یک راه‌حل سیاسی مشترک شد که دیدگاه‌های جوامع عربی، اسلامی و جوامع گسترده‌تر بین‌المللی را در نظر داشته باشد. این پنج مورد را وانگ یی، وزیر امورخارجه چین در نشست شورای امنیت سازمان ملل مطرح کرد اما این به هیچ وجه اولین گام پکن برای حل برخی مشکلات که خاورمیانه را فلج کرده است، نبود.

Loading

أحدث المقالات

تحلیلی بر طرح‌های صلح ارائه شده برای آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: طرح‌هایی که از سوی برخی دولت‌های عربی و آمریکا برای آتش‌بس در غزه و پایان جنگ مطرح می‌شود، عملیاتی نیستند و بیش از آنکه، نگاه به حل بحران در غزه و رفح داشته باشند، منافع ملی آنها را دنبال می‌کنند.

پیشنهادهای ایران به گروه بریکس در عرصه حمل‌ونقل

مسکو- ایرنا- نخستین نشست وزرای حمل و نقل کشورهای عضو گروه بریکس با طرح پیشنهادهای مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای همکاری‌ها در عرصه حمل‌ونقل و لجستیک همراه بود.

Loading

رویکرد کلان ترکیه در پیشبرد سیاست منطقه‌ای، اروپایی و تعامل با قدرت‌ها

۱۴۰۲/۰۴/۳۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: دبیر دپارتمان ترکیه شناسی در انجمن مطالعات غرب آسیا گفت: ترکیه تلاش دارد با عبور از تنش‌هایی که در سال‌های گذشته با برخی کشور‌های منطقه و همسایگانش تجربه کرد، سیاست کاهش تنش را به طور جدی در دستور کار قرار دهد. افزایش تنش‌ها، تاثیرات منفی بر اقتصاد این کشور داشته و آنکارا اکنون موقعیت مناسبی برای تحمل هزینه های بیشتر ندارد.

هانیه پناهلو در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با بیان اینکه ترکیه به دنبال پیشبرد سیاست‌های منطقه ای، اروپایی و تعریف جایگاه خود به عنوان بازیگری کلیدی در صحنه جهانی است و این رویکرد پس از تغییرات انتخابات 2023 نیز ادامه خواهد داشت؛ تصریح کرد: آنکارا همچنان تلاش دارد نفوذ خود در خاورمیانه، شمال آفریقا و مناطق قفقاز را افزایش دهد و ضمن تلاش برای حفظ منافع استراتژیک خود، جایگاهش را به عنوان یک میانجی، بازیگر مهم و قدرت منطقه ای تثبیت کند و این امر، اغلب نقش آفرینی های ترکیه را در درگیری‌ها و بحران‌های منطقه ای به دنبال دارد.

وی با بیان اینکه رویکرد کلان ترکیه در منطقه با ترکیبی از عملگرایی و تمایل به حضور فعال در امور منطقه ای دنبال می شود، ادامه داد: تمرکز بر خاورمیانه، یکی از جنبه ‌های کلیدی این سیاست منطقه ای است. تلاش‌ها برای میانجیگری در درگیری‌های منطقه ای، مانند بحران قطر نیز نشان دهنده تمایل این کشور به ایفای نقش میانجی گر در منطقه است.

این تحلیلگر مسائل ترکیه، ضمن اشاره به مراودات این کشور با کشور‌های بالکان، قفقاز و آسیای مرکزی، گفت: ترکیه تلاش دارد پلی بین اروپا و آسیا باشد و خود را به عنوان مرکز ترانزیت کلیدی برای انرژی و تجارت قراردهد و با استفاده از موقعیت استراتژیک و پروژه ‌های زیرساختی خود مانند خط لوله نفت باکو- تفلیس- سیهان و خط لوله گاز طبیعی ترک استریم نفوذ منطقه ای و یکپارچگی اقتصادی خود را افزایش دهد.

پناهلو ضمن تشریح اهمیت راهبردی روابط با جهان عرب به ویژه کشور‌های حوزه خلیج فارس برای ترکیه، به تعیین سفیر جدید در ترکیه و مصر بعد از حدود یک دهه قطعی روابط میان این دو کشور اشاره کرد و افزود: در سال‌های گذشته تلاش ترکیه برای اکتشاف منابع در دریای مدیترانه، منجر به شکلگیری جبهه ای واحد علیه این کشور بین مصر، رژیم صهیونیستی، لبنان، قبرس و یونان شد و اکنون اردوغان به دنبال تغییر این شرایط است. آنکارا به دنبال حفظ مشارکت‌های اقتصادی، جذب سرمایه گذاری و ارتقای روابط دیپلماتیک با این کشور‌ها و رژیم صهیونیستی است.

به گفته این کارشناس مسائل ترکیه، با توجه به بهبود روابط قطر با امارات و عربستان، ترکیه تلاش می کند رقابتش با مصر در لیبی را کاهش دهد و با توجه به چالش‌های اقتصادی، آنکارا دیگر مایل به پرداخت هزینه برای حضور نظامی در لیبی نیست. از همین رو است که به درخواست‌های مصر برای توقف فعالیت‌های اعضای اخوان المسلمین و عدم تمدید ویزای برخی از رهبران آن پاسخ مثبت داد. در نتیجه این تحولات، ما شاهد کمرنگ شدن روابط ترکیه با اخوان هستیم، هرچند که همچنان حمایت‌ها از این جنبش ادامه دارد و این موضوع از جمله چالش‌های مهم میان دو کشور باقی خواهد ماند

دبیر دپارتمان ترکیه شناسی در انجمن مطالعات غرب آسیا، با اشاره به انتقادات اردوغان در جریان رقابت‌های انتخاباتی نسبت به مواضع غرب درخصوص ترکیه و همچنین عدم تمایل آمریکا برای پیروزی مجدد او در انتخابات، اظهارداشت: با همه این انتقادات، همچنان ترکیه در درجه اول بر تمایل دیرینه خود در پیوستن به اتحادیه اروپا متمرکز است و تلاش‌های قابل توجهی برای همسوکردن سیاستها، قوانین و نهاد‌های خود با استاندارد‌های اتحادیه اروپا انجام داده، هرچند که مواضع این کشور و رقابت‌هایی که در مدیترانه صورت داده، خوشایند کشور‌های اروپایی و آمریکا نیست و ما در مناقشات شاهد حمایت آن‌ها از جبهه مقابل ترکیه هستیم. اما درهرحال، ترکیه برای بهبود اوضاع اقتصادی علاوه بر جذب سرمایه از امارات و عربستان،نیازمند اکتشافات زیرزمینی در دریای مدیترانه است که بهبود مناسبات با مصر و یونان می تواند به این هدف کمک کند.

وی به تلاش‌های ترکیه برای پیشبرد مذاکرات با یونان و کاهش تنش‌ها با این کشور اشاره کرد و ادامه داد: ترکیه به دنبال تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با کشور‌های عضو اتحادیه اروپا است تا درحوزه ‌های روابط دیپلماتیک، گسترش تجارت و سرمایه گذاری و تقویت همکاری در زمینه ‌هایی مانند انرژی، امنیت و مهاجرت، خود را به عنوان شریکی قابل اعتماد و پلی بین اروپا و خاورمیانه معرفی کند. پیوستن به اتحادیه اروپا برای ترکیه بسیار استراتژیک است، هرچند که چنین تحولی، چشم انداز مبهمی دارد و مسیر ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا با چالش‌ها و موانع متعددی مواجه شده، روند الحاق کند بوده و اختلافات و تنش‌هایی بین ترکیه و اتحادیه اروپا وجود داشته است.

پناهلو با بیان اینکه چالش‌های ترکیه و اروپا، منجر به رویکردی پیچیده تر و متفاوت تر در پیگیری سیاست اروپایی توسط ترکیه شده است،توضیح داد: در سال‌های اخیر، ترکیه مشارکت و همکاری‌های جایگزینی در خارج از اتحادیه اروپا، به ویژه در خاورمیانه، آفریقا و اوراسیا را دنبال کرده است. این تنوع مشارکت‌ها با هدف ارتقای جایگاه اقتصادی و سیاسی ترکیه و در عین حال به عنوان یک نقطه قوت در مذاکرات و چانه زنی‌های این کشور با اتحادیه اروپا بوده است.

این تحلیلگر مسائل ترکیه، در ادامه ضمن تشریح رویکرد ترکیه در تعامل با قدرت‌های بزرگ جهانی،  مواضع متوازن، مستقلانه و عمل ‌گرایانه را از ویژگی‌های سیاست خارجی ترکیه عنوان کرد و با اشاره به تنش‌های تاریخی و نابرابری‌های ژئوپلیتیکی ترکیه و روسیه در سال‌های اخیر اشاره کرد و افزود: اردوغان تلاش می کند روابط عمل گرایانه  و همکاری در زمینه انرژی، دفاع و درگیری‌‌های منطقه ‌ای، از جمله در روند آستانه برای سوریه، را توسعه دهد. تعامل ترکیه با روسیه از آرزوی تنوع بخشیدن به مشارکتها، حفاظت از منافع امنیتی و بهره برداری از فرصت‌ها برای همکاری اقتصادی ناشی می شود و در حال حاضر میانجیگری ترکیه در جنگ روسیه و اوکراین یکی از نمونه ‌های بارز این هدف است. همانطور که درجریان سفر زلنسکی به ترکیه، بلافاصله اعلام شد مقامات روسیه نیز سفری به آنکارا خواهند داشت.

پناهلو، چالش‌های اقتصادی را مهمترین و اولویت دارترین مساله پیش روی دولت جدید در این کشور برشمرد و خاطرنشان کرد: در دوره جدید، ترکیه تلاش دارد با کاهش تنشها، ضمن حفظ توازن قوا، هرجا منافعش تامین شود، به آن سو چرخش کند و با کاهش اقدامات نظامی و دوری از تنش‌های گذشته در خاورمیانه مشکلات خود با مصر و سوریه را کاهش دهد و در این رابطه شاهد افزایش همکاری‌ها با اردن نیز بوده ایم.

0 Comments