جدیدترین مطالب

انتقال تمرکز روسیه از سوریه به لیبی

شورای راهبردی آنلاین-رصد: سقوط دمشق نشان‌دهنده‌ی تغییری با ابعاد تاریخی است. سوریه که زمانی نماد بازگشت روسیه به صحنه جهانی بود، اکنون به وضوح شکنندگی اتحادهایی که بر اساس اجبار و مصلحت ساخته شده‌ بودند، به نمایش گذاشته است.

تحلیلی بر سفر نخست وزیر عراق به انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل، سفر نخست‌وزیر عراق به انگلیس و توافق‌های حاصله در این سفر را برای آینده عراق در غرب آسیا حائز اهمیت دانست و گفت: عراق در مسیر عبور از یک دولت “نابسامان” به لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی به سمت یک دولت با ثبات اقتصادی‌، سیاسی و امنیتی در منطقه است.

نگاهی به ابعاد و پیامدهای آتش‌بس غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: برقراری آتش‌بس دائمی یکی از شروط مهم حماس برای توافق بود و رژیم اسرائیل ناچار به اجرای آن خواهد بود.

چرا سیاست خارجی ترامپ به سختی قابل تعریف است؟

شورای راهبردی آنلاین – رصد: معمولاً دونالد ترامپ در عرصه روابط خارجی یک انزواگرا توصیف می‌شود. به گفته منتقدان، ترامپ سزاوار این عنوان است، زیرا او راهبرد دیرینه آمریکا در زمینه مداخله عمیق را رها می‌کند، راهبردی که خواستار ترویج و حفاظت از نظم جهانی لیبرال با استفاده از قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا است؛ اما این توصیف انزواگرایانه دقیق نیست.

بیانیه شورای راهبردی روابط خارجی درباره آتش‌بس جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین: شورای راهبردی روابط خارجی با صدور بیانیه‌ای ضمن تبریک آتش‌بس جنگ غزه به ملت قهرمان فلسطین، اعضای محور مقاومت و همه آزادیخواهان جهان، خطاب به فلسطینیان اعلام کرد: شما بار دیگر به اثبات رساندید که نمی‌توان با قدرت نظامی اراده ملت‌ها را منکوب ساخت. 

پشتیبانی غرب از نقش نیابتی امارات در غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی حدود ۱۵ سال اخیر امارات نقش متفاوتی از آنچه که تصور می‌رود را به عهده گرفته است؛ یعنی نقشی فراتر از نقش منطقه‌ای و نقشی که دارای ابعاد سیاسی و نظامی است.

Loading

أحدث المقالات

بازگشت پرماجرای ترامپ به کاخ سفید

کارشناس مسائل آمریکا، گفت: مواضع اخیر دونالد ترامپ درباره کانادا، کانال پاناما، گرینلند و مکزیک نشان از وضعیت اقتصادی نامناسب آمریکا و تلاش برای گرفتن امتیازهایی از این کشورها است.

Loading

چشم انداز مذاکرات صلح یمن و مخاطرات گفتگوهای یمنی – یمنی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیر میز یمن اندیشکده مرصاد با بیان اینکه در شرایط فعلی، آتش بس به معنی پایان تجاوز نظامی عربستان به خاک یمن را باید مساله ای تثبیت شده دانست، تاکید کرد: ولی پایان درگیری داخلی بین گروه‌های یمنی با توجه به منافع بعضا متضاد این گروه‌ها و حمایت طرف‌های منطقه ای رقیب از این ظرفیت برای توسعه منافع خود در منطقه مهم تنگه باب المندب، چندان در دسترس نیست.

احمد حاجی صادقیان در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اخبار منتشر شده درخصوص تحقق پیشرفت ملموس در رایزنی‌های دو هیات عمانی و عربستانی در صنعاء با انصارالله یمن، در رابطه با سناریوهای پیش روی یمن با توجه به احتمال آتش بس میان آنها، تصریح کرد: در روزهای گذشته، دو هیات از عربستان و عمان در حال مذاکره با رهبران جنبش انصارالله در صنعاء با محوریت بررسی راه‌های تمدید آتش بس و برقراری صلح در یمن هستند؛ اما باید این مسئله را مد نظر قرار دهیم که علت ورود عربستان به پرونده آتش بس و صلح با انصارالله، به بن بست خوردن همه جبهه‌های سیاسی و نظامی برای ریاض بود.

وی افزود: از طرفی در جبهه نظامی، سعودی‌ها علیرغم تلاش‌های بیش از یک ساله و حتی برکناری «منصورهادی» که بسیاری وی را عامل اصلی اختلاف در این جبهه می‌دانستند، نتوانستند در جبهه مزدوران خود همگرایی ایجاد کنند و اختلافات در این نیروها همچنان باقی است. این اختلافات در حالی است که در سمت مقابل انصارالله و دولت نجات ملی توانسته است با سازماندهی منابع مالی و انسانی خود یک نیروی نظامی منسجم و قابل اتکاء ایجاد کرده و با استفاده از همین ظرفیت، نه تنها امنیت قابل قبولی در مناطق تحت کنترل خود ایجاد کند، بلکه عملیات‌های آفندی و پیشروی سرزمینی را نیز در دستور کار قراردهد.

این تحلیلگر مسائل یمن به اختلافات و تنشهای اخیر میان عربستان و آمریکا اشاره کرد و ادامه داد: در فضای منطقه ای و بین‌المللی نیز افزایش واگرایی بین ریاض و واشنگتن محرک مهمی برای ریاض ایجاد کرد تا پرونده‌های مربوط به امنیت ملی خود را هرچه سریعتر ببندد و از این طریق ضربه پذیری خود را در فضای متشنج فعلی نظام بین‌الملل کاهش دهد.

حاجی صادقیان با اشاره به هشدار «محمد النعیمی»، عضو شورای عالی سیاسی یمن نسبت به تداوم غارت منابع نفتی و معدنی یمن توسط دولت مستعفی و شرکت‌هایی که همچنان در این کشور فعالیت می‌کنند، تاکید کرد: با درنظر گرفتن این شرایط، باید گفت آتش بس به معنی پایان تجاوز نظامی عربستان به خاک یمن را باید مساله ای تثبیت شده دانست، ولی پایان درگیری داخلی بین گروه‌های یمنی با توجه به منافع بعضا متضاد این گروه‌ها و حمایت طرف‌های منطقه ای رقیب از این ظرفیت برای توسعه منافع خود در منطقه مهم تنگه باب المندب، چندان در دسترس نیست.

مدیر میز یمن در اندیشکده مرصاد، ضمن تشریح مخاطرات پیش روی مذاکرات یمنی – یمنی، به تاکید انصارالله بر ضرورت شکل گیری گفت وگوهای یمنی- یمنی و بدون دخالت‌های خارجی اشاره کرد و اظهارداشت: با توجه به طرحی که برای تاسیس یک دولت انتقالی و ایجاد سازوکار مذاکره گروه‌های یمنی در ذیل این دولت مطرح شده، باید گفت این مسیری است که یک بار از سال 2011 تا 2014 در یمن پیموده شده و در نهایت به جنگ داخلی و تجاوز نظامی سعودی‌ها به یمن منتهی گشت.

وی ادامه داد: در واقع مشکل اصلی در این زمینه حضور فعال قدرت‌های منطقه ای با منافع بعضا متضاد با یکدیگر در یمن است. تلاش‌های کشورهای شورای همکاری برای تبدیل یمن به حوزه نفوذ خود که از همان سال 2011 شدت گرفت، موجب شد مسیر گفتگوهای ملی 2013-2014 کاملا منحرف شود. به این دلایل، با توجه به اینکه در حال حاضر هنوز یک دولت مستقر و مقتدر در تمام خاک یمن مستقر نیست و نشانه ای از پایان تلاش‌های کشورهای منطقه به خصوص عربستان و امارات برای توسعه حوزه نفوذ خود در یمن مشاهده نمی‌شود، نمی‌توان نسبت به آینده مذاکرات یمنی – یمنی در طرح موجود سعودی‌ها خوشبین بود.

حاجی صادقیان توضیح داد: از مهمترین نشانه‌های ادامه تلاش عربستان برای توسعه نفوذ خود در یمن می‌توان به ادعای «محمد آل جابر»، سفیر عربستان در یمن، پس از دیدار با مقامات انصارالله در صنعا اشاره کرد. وی در رشته توییتی که پس از انتشار خبر دیدارهایش در صنعا منتشر کرد ماموریت خود را وساطت بین گروه‌های یمنی با هدف ایجاد سازوکار مذاکرات یمنی – یمنی اعلام کرد.

وی اضافه کرد: همزمان امارات نیز که با امضای قرارداد امنیتی با دولت «رشاد العلیمی»، محمل حقوقی برای حضور نظامی در خاک یمن در اختیار دارد، حضور نیروهای خود در پایگاه نظامی «الریان» در استان «حضرموت» را افزایش داده است. این دو اقدام، تنها به عنوان نمونه، نشان دهنده ادامه رویکرد قبلی امارات و عربستان برای توسعه نفوذ خود از طریق گروه‌های سیاسی بومی در یمن است که مانع تشکیل دولت مقتدر در تمامیت خاک یمن و در نهایت تکرار تجربه حوادث 2011 تا 2014 خواهد شد.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Samir Design Group گروه طراحی سمیر