جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

Loading

ابعاد حقوقی تصمیم وزارت دادگستری آمریکا برای اعطای مصونیت به بن سلمان

۱۴۰۱/۰۹/۱۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد حقوق بین‌الملل تاکید کرد: اتهامات علیه محمد بن سلمان در پرونده قتل جمال خاشچقی جدی است و اقدام آمریکا در مصونیت دادن به او، سیاسی و فاقد جایگاه حقوقی محسوب می‌شود.

دکتر غلامرضا خواجی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به تصمیم وزارت دادگستری آمریکا برای اعطای مصونیت به بن سلمان و عدم پیگیری پرونده قتل جمال خاشقچی در حالی که مقامات و دستگاه‌های اطلاعاتی این کشور پیش از این به اشکال مختلف بر دست داشتن بن سلمان در قتل خاشقچی صحه گذاشته و آشکارا درباره آن موضع گیری کرده بودند، تصریح کرد: ارتکاب قتل خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول کاملا احراز شده و براساس کنوانسیون 1961، این اقدام، جرمی بین‌المللی است.

وی با تاکید بر اینکه کشورهایی که کنوانسیون 1961 را امضا کرده‌اند نمی‌توانند به عامل این جرم مصونیت دهند، گفت: اقدام اخیر آمریکا در شرایطی انجام شده است که برای این کشور محرز شده بن سلمان پادشاه آینده عربستان است؛ لذا اگر او با این اتهام قتل به تاج و تخت برسد، به لحاظ حقوق بین‌الملل بشردوستانه، رژیم این کشور غیرقانونی و نامشروع است. اکنون نیز که بن سلمان به عنوان ولیعهد فعالیت می‌کند و به عنوان نخست وزیر نیز منصوب شده است، همچنان باید در دادگاهی صالحه این اتهام رسیدگی شود.

این تحلیلگر حقوق بین‌الملل ضمن اشاره به شعارهای انتخابات سال ۲۰۲۰ بایدن که در آن‌ها بارها در جمع هواداران خود عنوان کرده بود بر سر ماجرای قتل خاشقچی مسامحه نخواهد کرد و مسببان اصلی این جنایت باید مجازات شوند، ادامه داد: اتهام مجرمیت علیه بن سلمان جدی است و اقدام آمریکا در مصونیت دادن به او، هیچ پایه حقوقی ندارد و تصمیمی کاملا سیاسی است.

خواجی ضمن اشاره به تلاش آمریکا برای بهبود مناسبات خود با عربستان در رقابت با چین و روسیه و همچنین کنترل بازار انرژی در شرایط جنگ اوکراین، افزود: قاضی آمریکایی دادگاه خاشقچی به دولت آمریکا مهلت داده بود تا نسبت به درخواست وکیل بن سلمان برای اعطای مصونیت قانونی به موکلش به دلیل سمت سیاسی بالای وی اظهارنظر کند، اما براساس گزارش رسانه‌های آمریکایی حتی پاسخ به این درخواست الزام آور نبوده و کاخ سفید می‌توانست به هیچ وجه نظری در این باره اعلام نکند، اما با این حال تصمیم به اعطای مصونیت توسط قاضی با فشار سیاسی گرفته شده و کاخ سفید نیز با آن موافقت کرد.

وی با تاکید براینکه آمریکا جرم‌های بین‌المللی متعددی در سطوح مختلف مرتکب شده است، گفت: این جرایم برای آمریکایی‌ها عادی است و آن را عملی مجرمانه نمی‌دانند. آمریکا درخصوص ارتکاب جرایم بین‌المللی، نزد کارشناسان آبرویی ندارد، اما افکار عمومی دنیا باید با اطلاع از ظرایف این پرونده‌ها و جرایم از این نقض آشکار قوانین بین‌المللی آگاه شود.

این استاد حقوق بین‌الملل با بیان اینکه در پی قتل خاشقچی آمریکا و کشورهای غربی به دنبال ممنوعیت فروش سلاح به عربستان بودند، اما اکنون به بن سلمان مصونیت دادند، یادآورشد: آمریکا ابتدا با ادعا و ژست حمایت از حقوق بشر، بحث ممنوعیت فروش سلاح به عربستان را مطرح کرد، اما این‌ها مانورهای تبلیغاتی بوده است. منافعی که این کشور با عربستان، به عنوان گاو شیرده خود، دارد به گونه‌ای است که اگر عربستان و اتباعش بزرگترین جرایم را حتی در آمریکا مرتکب شوند، روابط خود را با آن کاهش نمی‌دهد.

خواجی با بیان اینکه قتل در هر سفارت یا کنسولگری جرمی بین‌المللی است، بر نقش ترکیه در پیگیری پرونده قتل خاشقچی تاکید کرد و افزود: اوضاع اقتصادی این کشورها به گونه‌ای است که عربستان با وعده‌های مالی و لابی گری، مانع پرداختن به جنایات ضدحقوق بشری خود می‌شود. با این حال، قضات و وکلای ترکیه که تعهد و مسئولیت حقوقی دارند، باید این پرونده را در سطح بین‌المللی پیگری کنند. حتی کشورهای دیگر نیز این امکان را دارند که آن را مطرح کنند و برای نمونه می‌توانند در ملاقات با دادستان دادگاه کیفری بین‌المللی این مسئله را پیگیری نمایند.

این استاد حقوق بین‌الملل با تاکید بر نقش و اهمیت برگزاری «موت‌کورت‌های بین‌المللی» توضیح داد: آمریکا و سوئیس و هلند، با شبیه سازی دادگاه‌های حقوقی و کیفری بین‌المللی، پرونده هایی را مطرح می‌کنند؛ این مسئله برای مقابله با کشورهای مستقل و یا مخالف نیز انجام می‌شود. در این دادگاه‌های شبیه سازی شده سران این کشورها را به عنوان مجرم بین‌المللی، معرفی می‌کنند. اکنون که مدعیان حقوق بشر درباره این جنایت فجیع سکوت کرده‌اند، کشورهای دیگر یا حتی دانشگاه‌های آنها می‌توانند با برگزاری دادگاه‌های شبیه‌سازی‌شده این جنایت را بررسی قضایی و کیفری کنند.

این تحلیلگر مسائل حقوق بین‌الملل ادامه داد: البته ایران نیز «موت‌کورت‌های» خوبی برگزار کرده است و دانشگاه‌های کشور می‌توانند شبیه‌سازی محاکمه بن سلمان را انجام دهند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *