جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

روسیه: تمام رزمایش‌های ناتو را از نزدیک زیر نظر داریم

تهران- ایرنا- «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (شنبه) گفت: از آنجایی که آموزش سربازان سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بخشی از جنگ ترکیبی آن علیه روسیه است، مسکو از نزدیک تمام رزمایش‌های این ائتلاف را زیر نظر دارد.

لیونی: از زمان عملیات طوفان الاقصی اسرائیل در حال سقوط آزاد است

تهران – ایرنا – «زیپی لیونی» وزیر امور خارجه اسبق رژیم صهیونیستی با اذعان به تأثیر شدید عملیات طوفان الاقصی بر رژیم صهیونیستی و ناکامی ارتش و کابینه این رژیم در مقابله با مقاومت فلسطین گفت: ما از هفتم اکتبر (15 مهرماه 1402) تاکنون به دلیل اقدامات کابینه بنیامین نتانیاهو، در حال سقوط آزاد هستیم.

وال‌استریت ژورنال: سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا معتقدند پوتین احتمالاً دستور قتل ناوالنی را صادر نکرده است

نشریه «وال‌استریت ژورنال» روز شنبه هشتم اردیبهشت، گزارش داد که سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا به این نتیجه رسیدند که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، «احتمالاً» دستور قتل الکسی ناوالنی، سیاستمدار مخالف مسکو، را صادر نکرده است. این گزارش تأکید می‌کند که واشنگتن رهبر روسیه را از مسئولیت کلی قتل ناوالنی مبرا نکرده است، زیرا این سیاستمدار مخالف با توجه به سوابق خود، چندین بار از سوی مقامات روسی هدف قرار گرفته بود.

احتمال اعزام نیروهای انگلیسی به غزه

پس از اینکه آمریکا اعلام کرد هیچ یک از نیروهای زمینی خود را به غزه اعزام نخواهد کرد، رسانه انگلیسی تلگراف نوشت احتمالا نیروهای این کشور جهت آنچه «کمک‌رسانی در ارسال محموله‌های بشردوستانه به غزه» خوانده شده، در این باریکه مستقر خواهند شد.

واکنش کنگره به جنبش دانشجویی حامی فلسطین؛ تمرکز بر یهودستیزی بجای جنایات صهیونیسم

تهران- ایرنا- جنبش دانشجویی حمایت از مردم غزه در حالی دانشگاه‌های آمریکا را فراگرفته و در حال تسری به دیگر کشورهای جهان است که قانونگذاران کنگره بجای اعتنا به نگرانی دانشجویان و تمرکز بر جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، در صدد تدوین سازوکارهایی نظارتی بر رفتارهای ضدیهودی برآمده اند.

Loading

راهبرد ژئوپلیتیکی سایبری آمریکا و گزینه‌های پیش روی ایران

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس حوزه بین‌الملل فضای مجازی و دیجیتال با تشریح راهبرد سایبری آمریکا، گفت: آمریکا تلاش می‌کند میان متحدانش برای تقویت اینترنتی که خودش آن را جهانی می‌داند همگرایی ایجاد کند.

دکتر بهزاد احمدی لفورکی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی ضمن اشاره به گزارش نشریه هیل، وابسته به کنگره آمریکا که در آن به تلاش واشنگتن برای تقویت اتحاد سایبری در منطقه علیه ایران پرداخته است، تصریح کرد: توافقی که آمریکا با رژیم صهیونیستی و عربستان داشته، از جنبه‌های متعددی برخورداراست، قطعا بخشی از این توافق جنبه دفاعی – امنیتی دارد، منتهی صرفا امنیتی نیست. از صنایع پیشرو مانند 5G وهمکاری درحوزه نسل ششم اینترنت، اکتشافات فضایی گرفته تا مباحث امنیتی مورد توجه بوده و عملاً توافقنامه‌های جداگانه‌ای میان سازمان امنیت سایبری عربستان با FBI و آژانس امنیت سایبری نظارت امنیت داخلی آمریکا امضا شده است.

وی بابیان اینکه توافق انجام شده با عربستان جنبه‌های فراامنیتی در ابعاد اقتصادی و فناورانه هم دارد، گفت: نشریه هیل تلاش کرد با نشان دادن ایران به عنوان تهدیدی مشترک، ادعا کند این همکاری‌ها به دلیل مقابله با ایران است، اما اگر عمیق‌تر نگاه کنیم، این تحلیل ساده‌ای است که این توافقات را صرفا به تهدیدانگاری ایران تقلیل دهیم.

 

هدف راهبردی سایبری آمریکا

این کارشناس حکمرانی بین‌المللی فضای مجازی توضیح داد: ایجاد ابتکارعمل‌های دیپلماتیک فناوری محور، خصوصا ابتکارات سایبری موضوعی است که درچند سال اخیر با جدیت از سوی آمریکا دنبال شده و اخیرا اداره ویژه‌ای در این‌باره در وزارت خارجه تاسیس شده که مدیر آن در سطح سفیر است و باید از کنگره رای اعتماد بگیرد. این وضعیت نشان می‌دهد تا چه اندازه در این راهبرد جدی هستند. براساس این راهبرد، آمریکا تلاش می‌کند میان متحدانش برای تقویت اینترنتی که خودش آن را جهانی می‌داند، در برابر اینترنت بالکانیزه شده‌ای که ادعا دارد چین و روسیه و دیگر بازیگران به دنبال آن هستند، همگرایی ایجاد کند.

احمدی با تاکید براینکه هدف اصلی آمریکا از ایجاد اتحادسازی، صرفا ایران نیست و برای مقابله با نفوذ فزاینده کشورهایی که می‌خواهند تسلط و یکجانبه گرایی آمریکا در فضای سایبر را به چالش بکشند، تلاش می‌کند، افزود: بحث ژئوپلیتیک سایبری نیز برای آمریکا اهمیت راهبردی دارد و برنامه‌ریزی برای اینکه بتواند عمق سایبری خود را تقویت کند و در موضوعات ژئوپلیتیک سایبری دست برتر را داشته باشد، از جمله سیاست‌های مهم دولت بایدن در این حوزه است.

وی با بیان اینکه به نظرمی رسد آمریکا در پنج حوزه «منع گسترش» را درباره ایران دنبال می‌کنند، توضیح داد: آمریکا پیش از این تنها به مساله منع گسترش در حوزه‌های هسته ای، نفوذ منطقه‌ای و موشکی می‌پرداخت، اما خصوصا در دوسال اخیر دو موضوع جدید «منع گسترش سایبری» و «منع گسترش پهپادی» نیز به ابعاد مقابله با ایران اضافه شده است. بنابراین هم تولید ادبیات در اندیشکده‌های آمریکایی در این زمینه افزایش یافته و هم آمریکایی‌ها، درسطح مقامات ارشد، اشاره‌های مکرری به «تهدید فزاینده» ایران در حوزه‌های سایبری و پهپادی دارند. بنابراین تلاش می‌کنند در اجلاس‌های دوجانبه و منطقه‌ای هم بندهایی را در این خصوص بگنجانند و آن را در دستور کار جهانی هم قرار دهند. پیش بینی می‌شود در این باره به سمت صدور قطعنامه‌هایی هم بروند.

این کارشناس حکمرانی بین‌المللی فضای مجازی خاطرنشان کرد: قطعا ایران در حوزه سایبر و پهپاد در آینده بسیار نزدیک، چالش‌های متعددی را با آمریکا خصوصا در سطح بین‌المللی تجربه خواهد کرد.

به گفته احمدی، در حوزه سایبری، نگاه رژیم صهیونیستی به ایران، بیشتر در حوزه موازنه قدرت سایبری تحلیل می‌شود. رژیم صهیونیستی خود را در عرصه سایبری رقیب ایران می‌داند و معتقد است در حوزه‌های آفندی و پدافندی توانمندی‌هایی دارد، اما به تنهایی نمی‌تواند در مقابل توانمندی‌های ایران قراربگیرد؛ بنابراین به دنبال شرکای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است و امارات در منطقه جایگاه ویژه‌ای در این حوزه پیدا کرده و عربستان نیز غیررسمی این اتحادسازی را با رژیم صهیونیستی انجام داده است.

 

نیاز سایبری عربستان

وی با بیان اینکه تصویرپردازی از ایران به عنوان دشمن سرسخت و روایت‌سازی و تشدید درک تهدید از سوی ایران به نفع رژیم صهیونیستی و آمریکا است و آن‌ها دستورکار مشخصی برا بزرگنمایی در این خصوص دارند، درحالی‌که ایران با حمله استاکس‌نت به تاسیسات هسته‌ای نطنز از اولین قربانیان تروریسم سایبری بوده است، ادامه داد: با اینکه عربستان در حوزه سایبری درحال رشد است، اما در مقایسه با ایران و امارات توان سایبری کمتری دارد، بنابراین خود را نیازمند ورود به چنین ائتلاف‌هایی می‌بیند. معتقدم نگاهی تقلیل‌گرایانه است که تصورکنیم ائتلاف سازی سعودی در حوزه امنیت سایبری بیشتر در تقابل با ایران بوده. عربستان ممکن است درک تهدید سایبری از سوی ایران داشته باشد، اما از سوی دیگر بازیگران، از جمله رژیم صهیونیستی و حتی رقبای عربش، مانند قطر نیز نگرانی دارد و این دلیلی برای ائتلاف‌سازی است.

به اعتقاد این کارشناس حکمرانی بین‌المللی فضای مجازی، توافقات سایبری آمریکا با عربستان جنبه‌های اقتصادی و فناورانه قدرتمندی دارد که به آن پرداخته نشده است.عربستان با مباحثی مانند نسل‌های جدید ارتباطی، تقویت اقتصاد دیجیتال و خصوصا تشدید همکاری‌های فضایی با نگاه تقویت اقتصاد فضاپایه وارد همکاری شده که آن را باید در راستای برنامه‌های بلندپروازانه محمد بن سلمان با عنوان پروژه 2030 تحلیل کرد.

احمدی تاکیدکرد: عربستان در رقابت با دیگر بازیگران، خصوصا امارات، ایران و حتی رژیم صهیونیستی تلاش می‌کند با تعریف زیرساخت‌های دیجیتالی قوی، بتواند خود را از اقتصاد نفتی جدا و گذار دیجیتالی خود را تسریع کند و در این زمینه سرمایه گذاری‌های هنگفتی نیز در حوزه‌های هوش مصنوعی انجام داده است.

 

مسیر پیش روی ایران

وی با بیان اینکه ایران باید برای مقابله با ائتلاف‌سازی‌ها علیه خود در این زمینه، فعالیت در دو حوزه داخلی و بین‌المللی را مدنظر داشته باشد، اضافه کرد: ما باید سهم اقتصاد دیجیتال و اقتصاد فضاپایه را از تولید ناخالص داخلی خود بالا ببریم. براین اساس گام دوم، باید تقویت زیرساخت‌های ارتباطاتی و فناوری اطلاعات و همچنین وضع قوانینی باشد که رشد اقتصاد دیجیتال را تسهیل کند و بتواند باعث رشد و رونق آن شود. ضمن اینکه باید به افزایش تقویت و توان دفاع سایبری کشور نیز توجه داشت.

این کارشناس حکمرانی بین‌المللی فضای مجازی، وصل کردن این اقتصاد به بازارهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و کسب سهم از آن‌ها را از دیگر راهبردهای مهم عنوان کرد و گفت: خدمات و تجهیزات ما می‌تواند برای کشورهای آفریقایی و برخی کشورهای آسیایی جذاب باشد.

احمدی با بیان اینکه باید مواضع شفافی در عرصه امنیت سایبری برای ایجاد بازدارندگی داشته باشیم و قاطعانه اعلام کنیم می‌توانیم به حملات سایبری، از هر منبعی که باشد، واکنش نشان دهیم، بر ضرورت عقد توافقنامه‌های امنیت سایبری با کشورهای دوست و همسو تاکید کرد و افزود: با اینکه در مباحث ژئوپلیتیکی، عربستان و برخی کشورهای عربی رقیب و بعضا دشمن ما معرفی می‌شوند، در حوزه‌های ICT دغدغه‌های بسیار مشابهی با ما دارند.

وی گفت: با استفاده از تجربه‌ای که اروپایی‌ها براساس رویکردهای کارکردی و یا نوکارکردی در دهه‌های 1960و 1970 داشتند، می‌توانیم از ظرفیت‌های همکاری‌های کارکردی در حوزه سایبر و اقتصاد دیجیتال برای تقویت روابط با همسایگانمان از جمله عربستان استفاده کنیم. درست همانند حوزه محیط زیست که حوزه‌ای کارکردی است که دولت‌ها در زمینه آن با یکدیگر رقابت نمی‌کنند، بلکه تلاش می‌کنند در آن موارد با یکدیگر همکاری داشته باشند. همکاری در حوزه‌های کارکردی، مواضع را در حوزه‌های سخت، نرم‌تر می‌کند.

این تحلیلگر حکمرانی بین‌المللی فضای مجازی، با تاکید برضرورت توجه به حضور پررنگ و موثر در کنفرانس‌ها و مجامع بین‌المللی که به هنجارها، قواعد و حقوق سایبری و همچنین مجامع تعریف کننده حقوق «فضای ماورا جو» شکل می‌دهند، اضافه کرد: باید مجامع منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را برای گفتگوهای جنوب-جنوب در حوزه حکمرانی بین‌المللی فضای سایبری و حتی فضای ماورای جو برگزارکرد. ما دغدغه‌های بسیار مشابهی در این حوزه‌ها داریم.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *