جدیدترین مطالب

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

در حالی که طی ماه‌های اخیر رژیم صهیونیستی و همچنین غربی‌ها، حماس را متهم به کارشکنی در مذاکرات برای آتش بس و تبادل سرا کرده‌اند که هره‌های کلیدی این جنبش فلسطینی به کرات طرح‌های خود را برای پایان دادن به کشتار و جنایت اشغالگران در باریکه غزه رائه کرده‌اند. در این باره گفته‌های روز چهارشنبه خلیل الحیه در مصاحبه با الشرق می‌تواند یکی از بارزترین نمونه‌هایی باشد که ثابت می‌کند حماس در عین حفظ خطوط قرمز و اصول مقاومت، برای پایان دادن به رنج بی‌پایان مردم غزه حاضر به انعطاف سیاسی هستند، کما اینکه در همین راستا خلیل الحیه در مقام  نایب رئیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس از شروط این جنبش برای کنار گذاشتن اسلحه رونمایی کرده و گفته به شرط تشکیل کشور مستقل فلسطینی این کار را انجام خواهد.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

روسیه، محور تنش

روسیه، محور تنش

وزیر خارجه ایالات متحده پس از دیدار از شانگهای، روز گذشته در پکن با همتای چینی خود دیدار و درباره روابط نظامی، اقتصادی و تنش‌های میان دو کشور گفت‌وگو کرد. آنتونی بلینکن در این دیدار درباره عوامل منفی در روابط واشنگتن و پکن از‌جمله کمک پکن به مسکو در جنگ اوکراین هشدار داد.

قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

صادق قنادزاده معاون ارتقاء کسب و کار‌های بین المللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در روابط با آفریقا صادرات در حوزه‌های مختلف بالادستی و پایین دستی مانند پتروشیمی، فنی مهندسی و صنایع فلزی را دنبال می‌کنیم افزود: واردات در حوزه‌های کالاهای اساسی مانند محصولات کشاورزی و معدنی راپیگیری می کنیم.

حمایت سیاه پوستان آمریکا از اعتراضات ضد صهیونیستی

اعتراضات ضدصهیونیستی سراسری در دانشگاه‌های آمریکا، محدود به ملیت، نژاد یا دین خاصی نیست. تصاویر و گزارش‌های رسانه، از مشارکت و حضور فعال دانشجویان مسلمان، یهودی، مسیحی و سیاهپوست در این اعتراضات حکایت دارد.

Loading

أحدث المقالات

ببینید | تحلیلگر آمریکایی: دانشجویان معترض، نیروهای نیابتی ایران هستند!

جاناتان گرینبلات، سیاستمدار و مشاور اوباما مدعی شد: ‏همانگونه که ایران نیروهای نیابتی نظامی مانند حزب‌الله دارد، گروه‌های دانشجویی یهودی و فلسطینی [حامیان فلسطین] نیز نیروهای نیابتی ایران در دانشگاه‌ها هستند./ خبرگزاری دانشجو

توپ گوستاو، سلاح معجزه‌آسا نازی‌ها/ عکس

زمانی نازی ها بزرگترین توپ جهان را ساختند که ۱,۴۹۰ تن وزن داشت و گلوله هایی به طول بیش از ۳.۶ متر را شلیک می کرد تا فرانسه را ویران کنند. توپ ریلی Schwerer Gustav که آلمانی ها آن را «سلاح معجزه آسا» می نامیدند، بزرگترین آتشبار توپخانه ای بود که در جنگ جهانی دوم به کار گرفته شد.

واژگون‌شدن خودروی «بن‌گویر» و زخمی‌شدن وی

منابع محلی در سرزمین‌های اشغالی از واژگون‌شدن خودروی حامل ایتامار بن گویر، وزیر نژادپرست و جنجالی امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و انتقال وی به بیمارستان خبر می‌دهند.

Loading

رویکرد ترکیه در قبال جنگ اوکراین و روابط با روسیه

۱۴۰۱/۰۲/۱۳ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل ترکیه با بیان اینکه روابط ترکیه و روسیه در سال‌های اخیر با وجود انتقادات کشورهای عضو ناتو بُعد نسبتا استراتژیک پیدا کرده بود، گفت: با وجود گستردگی روابط ترکیه و روسیه، در شرایط جنگ اوکراین و اعمال فشارهای همه‌جانبه به روسیه، آنکارا به‌طور کامل در زمین ناتو بازی نمی‌کند و در رابطه با روسیه بی‌محابا وارد عمل نمی‌شود.

رسول علیپور در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به روابط گسترده و عمیق ترکیه با روسیه و اوکراین تصریح کرد: تداوم تقابل نظامی روسیه و اوکراین می‌تواند اقتصاد، امنیت و روابط ترکیه را با روسیه و غرب تحت تأثیر قرار دهد، بنابراین آنکارا در این شرایط تلاش کرد در موضع‌گیری‌ها جانب احتیاط را رعایت کند و سیاست متوازنی در پیش بگیرد.

 

تهدید منافع ترکیه در جنگ اوکراین و روسیه

وی با بیان اینکه بروز جنگ میان روسیه و اوکراین برخلاف خواسته‌ها و منافع ترکیه بود به گفتگوی تلفنی اردوغان با پوتین و تأکید بر اهمیت مذاکرات استانبول برای برقراری صلح بین مسکو و کی یف اشاره کرد و افزود: اکنون ترکیه تلاش می‌کند با دیپلماسی فعال، از طولانی شدن جنگ جلوگیری کند و تا حد امکان از تبعات منفی آن بکاهد و شاهد مذاکرات گوناگون‌شان در این باره از جمله با دبیر کل سازمان ملل هستیم.

این کارشناس مسائل ترکیه گفت: حجم تجارت ترکیه با اوکراین در سال 2021، 7.4 میلیارد دلار بود و روابط تجاری 34.7 میلیارد دلاری نیز با روسیه داشت. البته بخش اعظم واردات از روسیه مربوط به واردات انرژی بود و حجم واردات محصولات کشاورزی نیز در سال 2021، به 4.3 میلیارد دلار رسید و 1.8 میلیارد دلار نیز واردات گندم داشت. ترکیه به‌مرور در حال افزایش روابط با اوکراین بود و اوکراین نیز در زمینه صادرات گندم به ترکیه در جایگاه دوم بعد از روسیه قرار دارد.

علیپور ضمن تشریح آمار منتشر شده از سوی وزارت تجارت ترکیه در خصوص روابط تجاری ترکیه با روسیه و اوکراین ادامه داد: بر اساس این آمار 64.6 درصد واردات گندم ترکیه از روسیه و 13.4 درصد آن از طریق اوکراین صورت گرفته است. ترکیه 65.5 درصد روغن آفتابگردان موردنیازش را از روسیه و 4.2 درصد آن را از اوکراین وارد می‌کند. ضمن اینکه اگر در هفته‌های اخیر نگاهی به بازار ترکیه داشته باشیم شاهد آشفتگی در خصوص برخی محصولات وارداتی مانند روغن آفتابگردان بودیم. به دلیل نگرانی از چگونگی واردات محصولات از روسیه، مردم به فروشگاه‌ها هجوم بردند و قیمت‌ها چند برابر شد.

وی با بیان اینکه ترکیه بیشترین حجم از واردات انرژی خود را از روسیه انجام می‌دهد و سال 2020، ترکیه 33.6 درصد از کل حجم گاز وارداتی خود را از روسیه تأمین کرد، گفت: حتی در بحران ساقط شدن هواپیمای روسی توسط ترکیه در سال 2015، صادرات گاز روسیه به ترکیه دچار قطعی یا کاهش نشد. از طرفی اگرچه ممکن است جنگ باعث خلل در صادرات گاز به ترکیه نشود، اما قطعاً می‌تواند قیمت گاز را افزایش دهد که ممکن است تراز تجاری منفی برای ترکیه به همراه داشته باشد.

این تحلیلگر مسائل ترکیه، صنعت گردشگری این کشور را یکی از بخش‌هایی برشمرد که در پی جنگ اوکراین آسیب دید و اضافه کرد: بیشترین گردشگران در ترکیه، گردشگران روسی هستند و آلمان و اوکراین، جایگاه دوم و سوم را به خود اختصاص داده‌اند. درواقع 23 درصد کل گردشگران خارجی از روسیه و اوکراین هستند. ترکیه بسیار امیدوار بود که با نزدیک شدن به دوره پساکرونا، امسال بتواند در صنعت گردشگری عقب‌ماندگی چند سال گذشته را جبران کند و حساب ویژه‌ای در این زمینه باز کرده بود؛ اما پیش‌بینی می‌شود صنعت گردشگری ترکیه بر اثر جنگ اوکراین، حدود 15 میلیارد دلار متضرر شود.

علیپور به تشریح آمار روابط نظامی رو به گسترش ترکیه با روسیه و اوکراین ازجمله خرید سامانه موشکی اس. 400 از روسیه و فروش پهپاد «بایراکتار» به اوکراین پرداخت و گفت: ترکیه در سال 2021 در حوزه ساخت‌وساز و ساختمان‌سازی، در 67 کشور دنیا و 384 پروژه ساختمان‌سازی 29.3 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است که روسیه با 11.2 میلیارد دلار در صدر این سرمایه‌گذاری‌ها قرار دارد و 38 درصد از کل پروژه‌های ساخت‌وساز خارجی ترکیه در روسیه انجام می‌شود. اوکراین نیز در رده چهارم با حجم 1.6 میلیارد دلار قرار دارد. جنگ روسیه و اوکراین به‌شدت این بخش را تحت تأثیر قرار داده و فاجعه‌ای برای این بخش از صنعت ترکیه بوده است.

 

پیامدهای مثبت جنگ اوکراین برای ترکیه

این کارشناس مسائل ترکیه، درعین‌حال اظهار داشت: باوجود این شرایط، برخی کارشناسان در ترکیه معتقدند تشدید تقابل میان روسیه و غرب در نهایت به نفع ترکیه تمام می‌شود و هرچند که این بحران پیامدهایی برای ترکیه داشته است، اما اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک ترکیه را افزایش خواهد داد.

وی توضیح داد: حامیان این نگرش معتقدند در مواقع کاهش تنش، بلوک‌های شرق و غرب به سیاست‌هایی که برخلاف منافع ترکیه است گرایش پیدا می‌کنند؛ مثلاً در بحران سوریه، آمریکا و روسیه، هر دو برخلاف منافع ترکیه عمل کردند و همکاری لازم را در زمینه دغدغه‌های ترکیه نداشتند. بنابراین اگرچه جنگ اوکراین پیامدهای منفی برای ترکیه داشته، اما ظرفیت‌هایی نیز در خود دارد که این کشور باید تلاش کند حداکثر استفاده را از آن فرصت‌ها داشته باشد.

علیپور افزود: برای مثال این جنگ به گرایش کشورهای اروپایی به منابع جایگزین انرژی منتج می‌شود که می‌تواند به افزایش توجهات به کریدور گاز جنوب که از میدان گازی «شاه دنیز» آذربایجان آغاز و از طریق ترکیه به اروپا می‌رسد، معطوف شود و افزایش اهمیت ژئوپلیتیکی ترکیه به‌عنوان عضوی از ناتو و رشد درآمدهای ترانزیتی را به همراه داشته باشد.

 

رفتار محتاطانه ترکیه در قبال روسیه

این تحلیلگر مسائل ترکیه با بیان اینکه روابط ترکیه و روسیه در سال‌های اخیر باوجود انتقادات کشورهای عضو ناتو، بُعد نسبتا استراتژیک پیدا کرده بود و آن‌ها در پروژه‌های گازی، نظامی، هسته‌ای و تجاری متعددی سرمایه‌گذاری‌های زیادی کردند، گفت: ترکیه بااینکه عضوی از ناتو است، اما تلاش کرده بسیار محتاطانه در برابر روسیه رفتار کند و معتقد است جنگ اوکراین در پی سیاست‌های ناتو رخ داد. پیش از بحران اوکراین نیز ترکیه به این نتیجه رسیده بود که بااینکه عضوی از ناتو است، اما این پیمان نظامی در بسترهای مختلف، ازجمله در خصوص سوریه، آزموده شده و هیچ‌گاه گلوله‌ای برای ترکیه شلیک نکرده، حتی در موارد متعدد از ناتو ضربه نیز دیده است.

وی با یادآوری اتهامات ترکیه به آمریکا به‌عنوان عضو مهم ناتو، در قبال حمایت از کودتا علیه اردوغان اظهار داشت: ترکیه کاملاً در زمین ناتو بازی نمی‌کند و بر این اساس همواره از کارت شرق برای تنظیم روابطش با غرب استفاده می‌کند. باوجود فشارهای گسترده و تحریم‌ها علیه روسیه، این کشور برعلیه روسیه و اوکراین بی‌محابا وارد عمل نشده و دیپلماسی را به‌عنوان راه‌حل انتخاب کرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *