جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

هدف ائتلاف‌ سازی یا اجماع جدید منطقه‌ای؟

هدف ائتلاف‌ سازی یا اجماع جدید منطقه‌ای؟

جلال خوشچهره در یادداشتی می نویسد: اهمیت اجلاس ریاض از آن روست که در شمار هزار شرکت کننده، دوازده رئیس دولت، و نیز وزیران امور خارجه ایالات متحده و تروئیکای اروپایی حضور دارند. مهم‌تر این که «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده بلافاصله پس از خروج از چین، راهی ریاض شد تا با مقام‌های سعودی وارد گفت‌وگو شود. این گفت‌وگو پیش از سفر او به تل‌آویو است که قرار است آخرین رایزنی‌ها درباره آتش بس در غزه و احتمال حمله اسرائیل به «رفح» و نیز خطر وقوع جنگ گسترده در جنوب لبنان انجام گیرد.

صاحب‌نظر روس: ایران الگوی مثال‌زدنی پیشرفت برای شرق و غرب است

مسکو- ایرنا- خانم لودمیلا آودیووا ایران‌شناس، شاعر و نویسنده روس بر این باور است که ایران معاصر راه طولانی پیشرفت که نیازمند چند قرن است را در چند دهه و پس از انقلاب اسلامی پیموده و به کشوری مثال‌زدنی برای شرق و غرب جهان تبدیل شده است.

Loading

ریشه‌ها و پیامدهای اعتراضات اخیر در قزاقستان

۱۴۰۰/۱۰/۲۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه تحولات قزاقستان برای هر کدام از قدرت‌های ذینفع فرصتی را فراهم آورده است، گفت: این تحولات از سویی فرصتی ژئوپلیتیکی برای افزایش نفوذ و ایفای نقش روسیه فراهم کرده و از سوی دیگر فرصتی به نفع غرب و ناتو محسوب می‌شود، چرا که یکی از سناریوهای محتمل، ایجاد بحران در هم‌جواری روسیه و چین و تحمیل هزینه‌های بیشتر به رقبای بین‌المللی غرب است.

عفیفه عابدی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی ضمن اشاره به ناآرامی‌های اخیر در قزاقستان، بروز این تنش‌ها را به دلیل انباشت قدرت و ثروت در حکومت، تغییر نسل از نسل وفادار به نظام کمونیستی شوروی به نسل جوان با ذائقه سیاسی جدید و افزایش مطالبات اقتصادی مردم، قابل پیش‌بینی از قبل از وقوع آن دانست و افزود: زمینه‌های بحران در این کشور بیش از آنکه مسائل هویتی و قومیتی باشد، ریشه در مشکلات سیاسی و اقتصادی دارد.

وی گفت: حکومت قزاقستان در چند سال گذشته تلاش کرده بود با انتقال قدرت، وعده «تغییر» را به مردم بدهد و بحران را به تعویق بیندازد و یا آن را خنثی کند که ظاهرا این تلاش موفق و رضایت‌بخش نبوده است.

پژوهشگر پژوهشکده مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: با وجود چنین زمینه‌هایی، تصمیم جدید دولت قزاقستان، جرقه بحران کنونی در این کشور را روشن کرد. البته اعتراضاتی که به دلیل افزایش قیمت سوخت شاهد هستیم، تحول تازه‌ای نیست و در سال‌های گذشته نیز این کشور کم‌وبیش و به‌بهانه‌های مختلف با انواع اعتراضات خشونت‌آمیز مواجه بوده است.

عابدی افزایش قیمت سوخت همزمان با زمستانی سرد را عامل افزایش فشار مضاعف به طبقه ضعیف اقتصادی در قزاقستان و بروز اعتراضات خشونت آمیز دانست و گفت: قزاقستان، کشوری ثروتمند به لحاظ منابع طبیعی و درآمدی در آسیای مرکزی شناخته می‌شود، اما ظاهرا به نظر می‌رسد که اکثریت جامعه سهم خود را از آن ناچیز می‌داند.

وی با بیان اینکه زمینه‌های بحران در قزاقستان غیرقابل انکار است، در خصوص پیامدهای اعتراضات مردمی و ناآرامی‌ها در این کشور تصریح کرد: اعتراضات اخیر در این کشور، باعث درخواست کمک از پیمان امنیت جمعی شد و شاهد حضور نیروهای روسی و سایر متحدان آن در این پیمان برای برقراری نظم و امنیت در قزاقستان هستیم که پیامدهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی به همراه خواهد داشت.

این کارشناس مسائل بین‌الملل به سخنان اخیر رئیس جمهوری قزاقستان مبنی بر اینکه نظم به کشور بازگشته است، اشاره و پیش بینی کرد: این اعتراضات به دلیل شرایط ویژه‌ای که دارد؛ از جمله فقدان رهبری و عدم انسجام و نحوه مقابله با آن به‌نوعی فروکش نماید. البته احتمال می‌رود پس از آن همچنان با تضعیف دولت، افزایش و عمیق‌تر شدن نارضایتی عمومی و فراهم شدن زمینه برای مداخلات خارجی در این کشور مواجه خواهیم بود.

 

ارزیابی روسیه از ناآرامی در قزاقستان

عابدی با اشاره به اظهارات پوتین که گفته بود مسکو انقلاب‌های رنگی در سرزمین‌های پیشین اتحاد جماهیر شوروی را تحمل نخواهد کرد، ادامه داد: روس‌ها سلسله تحولات در کشورهای اتحاد جماهیر شوروی را صرف‌نظر از علل و زمینه‌های داخلی که در همه کشورها وجود دارد، در راستای پروژه‌های غربی با هدف مداخله در این کشورها و تغییر نظام‌های سیاسی و نخبگان به نفع غرب می‌بینند. در واقع پوتین، تحولات قزاقستان را مانند بحران اوکراین در سال 2014 ارزیابی کرده است و عامل خارجی را در آن دخیل می‌داند.

وی با بیان اینکه روسیه و چین حمایت خود را از دولت قزاقستان برای بازگرداندن نظم مبتنی بر قانون اساسی این کشور اعلام کرده‌اند، گفت: اگرچه ممکن است غرب هم منافعی در تحولات این کشور داشته باشد، اما در هر حال تحولات قزاقستان فرصت و موقعیتی ژئوپلیتیکی برای روسیه فراهم کرده که با حضور در قزاقستان بار دیگر خود را حامی جمهوری‌های بازمانده از اتحاد جماهیر شوروی نشان دهد و از سوی دیگر هم با اعطای این ماموریت به پیمان امنیت جمعی که پیمانی در مقابل ناتو و غرب محسوب می‌شود، ضمن بازنمایی مجدد از فلسفه و اهمیت وجودی این پیمان به رهبری روسیه، توانایی این پیمان را در برقراری ثبات و امنیت در منطقه اثبات کند.

این پژوهشگر پژوهشکده مجمع تشخیص مصلحت، ضمن اشاره به رقابت‌ها بر سر انرژی خصوصا با روسیه و همچنین جایگاه قزاقستان در این خصوص، یادآورشد: از دهه ۱۹۸۰ قزاقستان به عنوان کشوری صادرکننده نفت، گاز و اورانیوم خام و غنی‌ شده قابل اعتماد به روسیه، چین و اروپا شناخته شده و به دلیل ذخایر غنی نفت، گاز، ذغال سنگ و اورانیوم، تامین کننده امنیت انرژی مورد نیاز کشورهای مختلف در شرق و غرب است.

عابدی با بیان اینکه تحولات قزاقستان، زمینه‌های رقابت قدرت‌ها در این کشور و منطقه را فراهم می‌کند، افزود: به دلیل فاصله جغرافیایی میان قزاقستان و ناتو، احتمال اندکی وجود دارد که آن‌ها منافع مستقیمی در تحولات این کشور دنبال کنند و در صورت مداخله، قطعا هزینه‌های زیادی برای آن‌ها دارد. اما ناآرامی در قزاقستان به نفع غرب و ناتو است، چرا که با ایجاد بحرانی در همجواری روسیه و چین، هزینه‌هایی را به این کشورها تحمیل می‌کنند. در هر حال این شرایط فرصتی برای غرب محسوب می‌شود.

وی اضافه کرد: بررسی سه دهه سیاست آمریکا و ناتو در آسیای مرکزی نشان می‌دهد آن‌ها تلاش دارند از طریق قرادادها و همکاری‌ها با آسیای مرکزی، سیاستی خزنده را در این منطقه دنبال کنند؛ چرا که با در نظر داشتن فاصله جغرافیایی، مداخله مستقیم آن‌ها در این کشورها دشوار است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *