جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

علل تعویق انتخابات در لیبی و چشم انداز آن

۱۴۰۰/۱۰/۱۹ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه انتخابات در لیبی به جای ایجاد لیبی واحد، گسل‌ها را در این کشور تشدید می‌کند، گفت: شرایط فعلی، اوضاعی بسیار پیچیده و خطرناک در لیبی رقم زده و به نظر می‌رسد شاهد تداوم این نوع بحران‌ها، حتی خشونت‌آمیزتر از گذشته، همراه با تشدید رقابت‌های داخلی و منطقه‌ای خواهیم بود.

دکتر احمد بخشی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، ضمن اشاره به تعویق انتخابات در لیبی و موکول شدن برگزاری آن از دسامبر 2021 به فوریه سال نو میلادی خاطرنشان کرد: یک دهه است که لیبی از هرج و مرج لطمه دیده و این کشور دو یا سه پاره شده است. این وضعیت ضمن ایجاد مشکلات متعدد برای مردم لیبی، پیامدهای منطقه‌ای و بین‌المللی داشته است.

وی به برگزاری مذاکرات متعدد، از جمله در تونس و پاریس، در راستای پایان هرج و مرج و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در لیبی اشاره کرد و افزود: در جریان این مذاکرات با اینکه زمانی برای برگزاری انتخابات مشخص شد، اما عوامل و شاخص‌هایی که برای برگزاری انتخابات و همچنین دولت‌سازی و نظم‌بخشی به جامعه‌ای که به صورت ملوک الطوایفی اداره می‌شده است، مورد توجه قرار نگرفت.

این تحلیلگر مسائل آفریقا تاکید کرد: نتیجه فرایندی که طی شد، این بود که اختلافاتی که میان برگزارکنندگان انتخابات از یک سو و همچنین کاندیداها وجود دارد باعث شد انتخابات به تعویق بیفتد. به گفته سخنگوی دولت لیبی، لجاجت میان مجلس نمایندگان و کمیسیون انتخابات، شرایط در لیبی را به این مرحله کشانده است.

بخشی ضمن تشریح چالش‌هایی که در پی بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی در لیبی ایجاد شده است، به آرای متفاوت در هیئت بررسی صلاحیت‌ها و دادگاه استیناف اشاره کرد و گفت: این رد و تائید صلاحیت‌ها، ابهاماتی در روند برگزاری انتخابات ایجاد کرده که شرایط را برای آینده لیبی مبهم ساخته است تا جایی که رد شدن برخی کاندیداها، مسائلی را نسبت به تاثیر تحرکات آن‌ها بر ایجاد ناامنی و تداوم هرج و مرج در لیبی به میان کشید. ضمن اینکه در صورت تائید، عملکرد آن‌ها در آینده و در جریان تضاد میان رقبا نیز موضوع قابل توجهی خواهد بود.

 

جامعه لیبی در برزخ

وی تصریح کرد: در واقع جامعه لیبی در حالتی برزخی قرار گرفته که پیش از این تنها میان دولت موقت و خلیفه حفتر وجود داشت، اما اکنون علاوه بر وجود این دو طرف و تداوم و بقای این شرایط، انتظاری نیز با عنوان انتخابات و مباحث مربوط به دموکراسی به وجود آمده که برای قاره آفریقا، فرانسه و برخی کشورهای دیگر اهمیت دارد. علاوه بر این‌ها، رقابت گروه‌ها و رقابت‌های منطقه‌ای نیز وضعیت را پیچیده‌تر کرده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به شرایط سیاسی و اجتماعی در لیبی و افزایش گسست قبیله‌ای و منطقه‌ای و همچنین عدم ایجاد همگرایی در 10 سال گذشته، ادامه داد: اختلافات میان طرف‌ها شرایط را برای لیبی حساس و پرتنش کرده است، برخی تداوم وضع موجود را با وجود دولت موقت برنمی‌تابند. عده‌ای رقابت نامزدها را در انتخابات برای شرایط فعلی لیبی خطرناک می‌بینند و ضمن اینکه برای دوران پساانتخابات نیز چالش‌ها و ابهامات متعددی وجود دارد.

 

چشم انداز تداوم بحران‌ها در لیبی

بخشی تاکید کرد: این شرایط، اوضاعی بسیار پیچیده و خطرناک در لیبی رقم زده و به نظر می‌رسد شاهد تداوم این نوع بحران‌ها، حتی خشونت‌آمیزتر از گذشته و همراه با تشدید رقابت‌های داخلی و منطقه‌ای خواهیم بود. با اینکه در کنفرانس پاریس تاکید شد که باید انتخاباتی در لیبی برگزار شود و قبل از آن حدود 20 هزار نیروی خارجی حاضر در این کشور که البته با یکدیگر رقابت دارند، باید از لیبی خارج شوند، اما شاهد تحرک ویژه‌ای نبودیم. در این وضعیت آینده لیبی با ابهاماتی روبرو است و چشم انداز مثبت و روشنی نمی‌توان برای آن ترسیم کرد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه خروج از بن بست فعلی در لیبی نیاز به هوشمندی بالایی دارد و البته متاسفانه هزینه‌های متعددی را به جامعه لیبی تحمیل خواهد کرد، یادآور شد: به دلیل چند دستگی در ساختار و میان گروه‌ها، گفتمان واحدی در این کشور حاکم نیست که بتواند حرف آخر را بزند.

بخشی در عین حال ادامه داد: به نظر می‌رسد اگر نیرویی مبتنی بر مشارکت بین‌المللی می‌توانست در این شرایط ورود پیدا کند و با توجه به مشکلات لیبی، به تشکیل دولتی ائتلافی کمک نماید، می‌شد به راه حلی رسید. در این شرایط، چشم انداز خوبی برای برگزاری انتخابات، مشارکت و تشکیل دولت وجود ندارد و تداوم بحران با شدتی بیشتر را شاهد خواهیم بود.

این کارشناس مسائل آفریقا برگزاری انتخابات در ماه فوریه را هم محتمل ندانست و با بیان اینکه برخی گزارش‌ها از احتمال برگزاری انتخابات در شش ماه آینده خبر داده‌اند، افزود: متاسفانه با وجود تمایل برای برگزاری انتخابات، هیچ زمینه‌سازی برای آن نشده است، در واقع باید قبل از برگزاری انتخابات در جامعه قبیله‌ای لیبی، شاخص‌هایی ایجاد و ارائه شود. در این کشور شرایط جغرافیایی آرا را تعیین می‌کند و این مسئله برای وحدت ملی و منافع ملی خطرناک است.

بخشی با اشاره به پرونده‌های بین‌المللی و سیاسی تعدادی از نامزدهای انتخابات در لیبی، حضور این افراد را تنها به دلیل مطالبه قومی و قبیله‌ای دانست و گفت: حذف یا حضور این افراد مشکلاتی را ایجاد می‌کند و در واقع انتخابات تبدیل به بن بستی در لیبی شده که راه برون رفت از آن نیز پرهزینه و زمان بر خواهد بود و مشکلاتی برای منطقه و نظام بین‌الملل ایجاد خواهد کرد.

وی با بیان اینکه توافقات انجام شده در تونس و پاریس اشکالات جدی دارند، اضافه کرد: به نظر می‌رسد باید ابتدا دولتی ائتلافی شکل می‌گرفت و در گذر زمانی دو مرحله‌ای و انتقالی به انتخابات می‌رسیدند. متاسفانه از آنجا که این امر شکل نگرفته است، علی‌رغم نقش‌آفرینی سازمان‌های بین‌الملل و کشورها، بحران تشدید می‌شود و تداوم می‌یابد. متاسفانه این انتخابات به جای ایجاد لیبی واحد، گسل‌ها را در این کشور تشدید می‌کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *