جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

بلومبرگ: «دستیابی قریب‌الوقوع» آمریکا و عربستان به یک توافق امنیتی / این توافق نسخه جدیدی از چارچوبی است که با هدف انزوای ایران تنظیم شده / آمریکا و عربستان قصد دارند به نتانیاهو، پیشنهاد دهند که به عنوان بخشی از توافق عادی‌سازی به این توافق بپیوندد

خبرگزاری بلومبرگ از افزایش سرعت مذاکرات میان آمریکا و عربستان سعودی در دوره اخیر و نزدیک بودن دو کشور به دستیابی به یک «توافق امنیتی» خبر داد. «مقامات مرتبط با مذاکرات» که به نام آن‌ها اشاره نشده، در گفتگو با این رسانه ابراز «خوش‌بینی» کردند که چنین «توافق تاریخی» تا چند هفته آینده بدست آید.

سازمان ملل: بازسازی غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد

گزارشی که پنج‌شنبه سیزدهم اردیبهشت، از سوی سازمان ملل منتشر شد، بیان کرد که اگر روند بازسازی نوار غزه مطابق با روند بازسازی‌ها در درگیری‌های قبلی انجام شود، بازسازی منازل در نوار غزه ممکن است تا قرن آینده طول بکشد.

Loading

اهداف آمریکا از فروش سلاح به عربستان و پیامدهای راهبردی آن در جنگ یمن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه با بیان اینکه تسلیحاتی که آمریکا به عربستان می‌فروشد در جلوگیری از پیشروی‌های انصارالله موثر بوده، اما تعیین‌کننده سرنوشت جنگ یمن نیست، گفت: بایدن از آنچه در اولین سخنرانی سیاست خارجی خود، مبنی بر پایان تمام حمایت‌ها از عملیات تهاجمی در جنگ یمن، از جمله فروش تسلیحات به عربستان با هدف پایان دادن به جنگ ادعا کرده بود، عدول کرده است.

محمد قاسم محبعلی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اعلام حمایت وزارت خارجه آمریکا از فروش موشک‌های هوا به هوا به عربستان به ارزش ۶۵۰ میلیون دلار با هدف دفاع در مقابل حملات پهپادی فرامرزی خاطرنشان کرد: یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است دولت بایدن به دنبال کمک به عربستان سعودی برای تکمیل ذخایر موشکی است و از این موشک‌ها برای درگیری با اهداف بر روی زمین استفاده نمی‌شود.

وی افزود: آمریکا و عربستان دو متحد هستند و آمریکا عربستان را نه در اندازه اسرائیل، اما جزو متحدان سنتی خود می‌داند و تغییر دولت‌ها تاثیری در این سیاست ندارد. بنابراین طبیعی است که آمریکا در هر شرایطی از عربستان حمایت خواهند کرد.

 

عدول بایدن از شعارهای حقوق بشری

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: بایدن در ابتدا بیشتر به دنبال این بود که به جنگ یمن پایان دهد، اما به نظر می‌رسد همان‌طور که در موافقت‌نامه ترامپ با طالبان تجدیدنظر نکرد، در این مورد هم دنباله‌رو همان سیاست دوره ترامپ است. با توجه به نیاز متقابلی که آمریکا و عربستان به یکدیگر دارند، بایدن هم سیاست‌های حاکمیتی آمریکا را دنبال خواهد کرد.

محبعلی با اشاره به بیانیه آژانس همکاری امنیت دفاعی آمریکا که فروش این تجهیزات به عربستان را در راستای تقویت سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا دانسته و عربستان سعودی را کشور دوست و نیروی مهمی برای پیشرفت‌های اقتصادی و سیاسی در خاورمیانه عنوان کرده است، گفت: عربستان و آمریکا توافقات بسیاری برای فروش سلاح دارند و در دوره ترامپ هم موافقتنامه‌های بسیاری برای فروش سلاح میان دو کشور امضا شد. عربستان سالی حدود 80 میلیارد دلار برای خرید تسلیحات هزینه می‌کند و این خرید هم یکی از این موارد است. در واقع عربستان با توجه به شرایطی که در منطقه می‌بیند به دنبال تقویت قدرت نظامی‌اش است.

وی به پیشروی‌های انصارالله در جبهه‌های مأرب و آزادی آخرین نقطه تحت سیطره نیروهای دولت مستعفی یمن در جنوب آن اشاره کرد و در عین حال افزود: سلاح‌هایی که آمریکا به دنبال فروش آن به عربستان است، تاثیرات چندانی در ارتباط با جنگ یمن نخواهد داشت. عربستان در جنگ یمن همواره برتری هوایی داشته است. این تجهیزات در جلوگیری از پیشروی‌ها موثر بوده، اما تعیین کننده سرنوشت جنگ نیست.

محبعلی توضیح داد: متحدان ریاض در جنگ زمینی یمن، قبایل اهل سنت یمن هستند که بسیاری از آن‌ها در شرایط خاصی با عربستان همکاری می‌کنند؛ قدرت نظامی عربستان بیشتر به‌واسطه نیروی هوایی این کشور است و برخلاف آن، قدرت انصارالله و زیدی‌ها روی زمین است. به نظر می‌رسد وضعیت جنگ بر روی زمین عربستان و حامیان آن، چندان مناسب نیست.

 

بن‌بست در جنگ یمن

وی ادامه داد: با این حال، جنگ یمن از ابتدا فراز و نشیب‌های متعددی داشته و به نظر نمی‌رسد با این تسلیحات چندان تغییری در وضعیت جنگ ایجاد شود. شهری توسط متحدان عربستان سعودی تصرف می‌شود و شهری دیگر توسط متحدان انصارلله. جنگ یمن به بن بست رسیده و به نظر نمی‌رسد در کوتاه مدت، آینده روشنی داشته باشد. مگر اینکه توافق سیاسی میان طرف‌های یمنی روی دهد و عربستان هم از آن توافق رضایت داشته باشد و جنگ پایان یابد.

 

راه حل جنگ یمن، سیاسی است

مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه با بیان اینکه جنگ یمن سال‌هاست که طول کشیده و برخلاف انتظاری که عربستان و حامیان آن داشتند، نتوانستند به سرعت به آن پایان دهند، تصریح کرد: با توجه به شرایطی که یمن دارد، این جنگ، جنگی قبیله‌ای است. یک طرف قبایل زیدی حضور دارند که حدود 40 درصد جمعیت را تشکیل می‌دهند.

محبعلی اضافه کرد: مناطقی که آن‌ها حضور دارند مناطقی کوهستانی و بسیار صعب العبور است و در چنین موقعیت جغرافیایی به سادگی نمی‌توان آن‌ها را شکست داد، سوی دیگر هم قبایل سنی هستند که منطقه بزرگی در جنوب یمن و سواحل یمن را در اختیار دارند. هیچ کدام نمی‌توانند در جنگِ قبایلی کاملا یکدیگر را شکست دهند. بنابراین راه حل جنگ یمن، سیاسی است.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه در عین حال گفت: اینکه اکنون عربستان به دنبال خرید سلاح‌های جنگی بیشتر است و به تقویت نظامی خود می‌پردازد، تنها به دلیل جنگ در یمن نیست. عربستان این هزینه‌ها را در راستای بلندپروازی هایش و آنچه که با عنوان رقابت نظامی با ایران مدنظر دارد انجام می‌دهد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *