جدیدترین مطالب

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

Loading

أحدث المقالات

مونولوگ| اعتراضات ضداسرائیلی در غرب، فروپاشی تابوی یهودستیزی

یک کارشناس روابط بین الملل در ویدئویی تحلیلی برای خبرگزاری تسنیم اظهار داشت اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در غرب نشان دهنده عمق تضاد دولت ها و ملت ها و همچنین پایانی بر اتهام یهودستیز بودن جنبش‌های ضداسرائیلی است.

دستگیری ۳۰۰ نفر در دانشگاههای کلمبیا و نیویورک؛ نسبت دادن اعتراضات به غیردانشجویان

نیویورک – ایرنا- رئیس گشت پلیس نیویورک در پی یورش شب گذشته به دانشجویان در دانشگاه های نیویورک به ویژه دانشگاه کلمبیا و برخورد خشونت آمیز با دانشجویان حامی فلسطین و مخالف اسرائیل اعلام کرد: حدود ۳۰۰ نفر در دانشگاه کلمبیا و سیتی کالج نیویورک دستگیر شده اند.

Loading

اهداف ترکیه از تقویت حضور خود در صحنه افغانستان

۱۴۰۰/۰۷/۰۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل ترکیه درباره نقش‌آفرینی ترکیه در افغانستان بعد از سقوط دولت کابل و قدرت گرفتن طالبان گفت: سقوط کابل و تسلط طالبان بر صحنه سیاسی افغانستان، زمینه‌ساز دور جدیدی از رقابت‌های منطقه‌ای شده است.

حسن اشرفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره پیشینه حضور ترکیه در افغانستان اظهار داشت: «این پیشینه را باید در دوران عثمانی و به ویژه پس از آن در دوران تاسیس جمهوری ترکیه جستجو کرد. در این دوره امان‌الله‌خان، شاه افغانستان در یک سفر تاریخی با مصطفی کمال آتاتورک در اواخر 1927 دیدار کرد و پس از امضای یک سند همکاری و بعد از هفت ماه، در ژوئن 1928 به کابل بازگشت. »

اشرفی در پاسخ به این پرسش که در شرایط جدیدِ افغانستان، ترکیه چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ اظهار داشت: «مدیریت تنش با غرب، تاسیس راه لاجورد که افغانستان را از طریق ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان به دریای سیاه و در نهایت از مسیر ترکیه به دریای مدیترانه و اروپا متصل می‌کند، تقویت جایگاه ترکیه در منطقه شبه قاره، نزدیک شدن به چین به عنوان قطب اقتصاد جهان، تداوم سیاست‌های عثمانی‌گرایانه.»

وی با اشاره به اینکه ترکیه قصد دارد با اعزام گروه‌های تروریستی حاضر در سوریه و لیبی به افغانستان، محیط امنیتی این کشور را تحت کنترل بگیرد، افزود: «مسئولیت تامین امنیت فرودگاه کابل این امکان را برای ترک‌ها فراهم می‌کند. درواقع ترکیه می‌خواهد با دور ساختن بخشی از گروه‌های تروریستی از مرزهای خود، برخی کشورهای منطقه را با چالش امنیتی مواجه سازد. حضور و فعالیت گروه‌های تروریستی تحت حمایت ترکیه در مرزهای چین، هند و حوزه جنوب روسیه چالشی اساسی برای امنیت و اقتصاد این کشورها محسوب شده و ابزاری برای حضور بیشتر آنکارا در این مناطق و تاثیرگذاری در روندهای آتی منطقه‌ای فراهم خواهد کرد.»

این کارشناس درباره مدیریت تنش با غرب نیز گفت: «ترکیه به عنوان عضو ناتو قصد دارد در سایه نیاز آمریکا و اتحادیه اروپا برای مدیریت بحران در افغانستان با حضور در این کشور و فرودگاه کابل روابط تنش‌‌آمیز خود با غرب را ترمیم کند. از منظر آمریکا نیز حضور ترکیه در افغانستان نزد طالبان با حساسیت کمتری روبرو خواهد شد.»

راه لاجورد نیز دیگر موضوعی بود که کارشناس مسائل ترکیه به آن اشاره کرد و توضیح داد: «ترکیه به‌طور خاص به پروژه گذرگاهی موسوم به «راه لاجورد» یا همان Lapis Lazuli corridor چشم دوخته است؛ راهی که بر ارزش ژئوپلیتیک ترکیه به عنوان گذرگاه انرژی می‌افزاید.»

اشرفی با تأکید بر اینکه «تقویت جایگاه ترکیه در منطقه شبه قاره» از دیگر اهداف ترکیه در راستای نقش‌آفرینی‌اش در افغانستان محسوب می‌شود، ادامه داد: «آنکارا دارای روابط راهبردی و امنیتی نزدیک با اسلام‌آباد است و در صورتی که بتواند خود را به عنوان یک بازیگر فعال در صحنه افغانستان مطرح کند، این امکان برای ترکیه فراهم خواهد شد تا نقش و جایگاهش را در سراسر منطقه شبه قاره ارتقا بخشیده و امتیازات جدیدی را در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی به دست آورد.»

به گفته این کارشناس، نزدیک شدن به قطب اقتصاد جهان یعنی چین نیز برای آنکارا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. وی در این رابطه توضیح داد: «چین در حال حاضر به قطب اقتصادی برای بازرگانان ترکیه تبدیل شده و آن‌ها تلاش می‌کنند تا کالاهای خود را از استانبول، مرمره و اروپا با قطار به مرزهای شرقی رسانده و از آنجا با ورود به گرجستان و عبور از جمهوری آذربایجان، دریای خزر و قزاقستان به چین وارد کنند. از این رو حضور در افغانستان فرصت‌های بیشتری برای همکاری در حوزه اقتصادی میان آنکارا و پکن فراهم خواهد کرد.»

تداوم سیاست‌های عثمانی‌گرایانه دیگر موردی بود که کارشناس مسائل ترکیه به آن اشاره کرد و ادامه داد: «مناطق شمالی افغانستان، یعنی ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان مهم‌ترین محور پیگیری سیاست‌های ترک‌گرایانه در حوزه‌ای است که در ادبیات سیاسی ترکیه «جهانِ ترک» شناخته می‌شود. در شرایط کنونی و به ویژه پس از تحولات اخیر قره‌باغ و توافق برای احداث گذرگاه نخجوان – باکو، اتصال ترکیه به جهان عثمانی و استفاده از ظرفیت‌های افغانستان برای تقویت نفوذ منطقه‌ای ترکیه در حوزه جغرافیایی مذکور، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار خواهد بود.»

اما یکی از اهدافی که ترکیه دنبال می‌کند و برای کشور ما نیز بسیار حائز اهمیت است، مسئله اتصال مرزی و جغرافیایی ترکیه با افغانستان و پاکستان است تا آنکارا سیاست دور زدن ایران از شمال و نفوذ مستقیم در مناطق هدف را پیگری کند که اثر مستقیم چنین سیاستی کاهش وابستگی کابل و اسلام‌آباد به تهران خواهد بود.»

این کارشناس افزود: «در چنین شرایطی به نظر می‌رسد ضروری است تا ایران از کنشگری فعالانه در عرصه سیاسی و دیپلماتیک غفلت نکند؛ چرا که برخی کشورها ممکن است با توجه به تجربیات گذشته مانع از حضور موثر ایران در صحنه افغانستان شوند؛ درحالیکه جمهوری اسلامی ایران از پتانسیل بالایی برای نقش‌آفرینی در صحنه افغانستان برخوردار است.»

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *