جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

اهداف ترکیه از تقویت حضور خود در صحنه افغانستان

۱۴۰۰/۰۷/۰۲ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل ترکیه درباره نقش‌آفرینی ترکیه در افغانستان بعد از سقوط دولت کابل و قدرت گرفتن طالبان گفت: سقوط کابل و تسلط طالبان بر صحنه سیاسی افغانستان، زمینه‌ساز دور جدیدی از رقابت‌های منطقه‌ای شده است.

حسن اشرفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درباره پیشینه حضور ترکیه در افغانستان اظهار داشت: «این پیشینه را باید در دوران عثمانی و به ویژه پس از آن در دوران تاسیس جمهوری ترکیه جستجو کرد. در این دوره امان‌الله‌خان، شاه افغانستان در یک سفر تاریخی با مصطفی کمال آتاتورک در اواخر 1927 دیدار کرد و پس از امضای یک سند همکاری و بعد از هفت ماه، در ژوئن 1928 به کابل بازگشت. »

اشرفی در پاسخ به این پرسش که در شرایط جدیدِ افغانستان، ترکیه چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ اظهار داشت: «مدیریت تنش با غرب، تاسیس راه لاجورد که افغانستان را از طریق ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان به دریای سیاه و در نهایت از مسیر ترکیه به دریای مدیترانه و اروپا متصل می‌کند، تقویت جایگاه ترکیه در منطقه شبه قاره، نزدیک شدن به چین به عنوان قطب اقتصاد جهان، تداوم سیاست‌های عثمانی‌گرایانه.»

وی با اشاره به اینکه ترکیه قصد دارد با اعزام گروه‌های تروریستی حاضر در سوریه و لیبی به افغانستان، محیط امنیتی این کشور را تحت کنترل بگیرد، افزود: «مسئولیت تامین امنیت فرودگاه کابل این امکان را برای ترک‌ها فراهم می‌کند. درواقع ترکیه می‌خواهد با دور ساختن بخشی از گروه‌های تروریستی از مرزهای خود، برخی کشورهای منطقه را با چالش امنیتی مواجه سازد. حضور و فعالیت گروه‌های تروریستی تحت حمایت ترکیه در مرزهای چین، هند و حوزه جنوب روسیه چالشی اساسی برای امنیت و اقتصاد این کشورها محسوب شده و ابزاری برای حضور بیشتر آنکارا در این مناطق و تاثیرگذاری در روندهای آتی منطقه‌ای فراهم خواهد کرد.»

این کارشناس درباره مدیریت تنش با غرب نیز گفت: «ترکیه به عنوان عضو ناتو قصد دارد در سایه نیاز آمریکا و اتحادیه اروپا برای مدیریت بحران در افغانستان با حضور در این کشور و فرودگاه کابل روابط تنش‌‌آمیز خود با غرب را ترمیم کند. از منظر آمریکا نیز حضور ترکیه در افغانستان نزد طالبان با حساسیت کمتری روبرو خواهد شد.»

راه لاجورد نیز دیگر موضوعی بود که کارشناس مسائل ترکیه به آن اشاره کرد و توضیح داد: «ترکیه به‌طور خاص به پروژه گذرگاهی موسوم به «راه لاجورد» یا همان Lapis Lazuli corridor چشم دوخته است؛ راهی که بر ارزش ژئوپلیتیک ترکیه به عنوان گذرگاه انرژی می‌افزاید.»

اشرفی با تأکید بر اینکه «تقویت جایگاه ترکیه در منطقه شبه قاره» از دیگر اهداف ترکیه در راستای نقش‌آفرینی‌اش در افغانستان محسوب می‌شود، ادامه داد: «آنکارا دارای روابط راهبردی و امنیتی نزدیک با اسلام‌آباد است و در صورتی که بتواند خود را به عنوان یک بازیگر فعال در صحنه افغانستان مطرح کند، این امکان برای ترکیه فراهم خواهد شد تا نقش و جایگاهش را در سراسر منطقه شبه قاره ارتقا بخشیده و امتیازات جدیدی را در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی به دست آورد.»

به گفته این کارشناس، نزدیک شدن به قطب اقتصاد جهان یعنی چین نیز برای آنکارا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. وی در این رابطه توضیح داد: «چین در حال حاضر به قطب اقتصادی برای بازرگانان ترکیه تبدیل شده و آن‌ها تلاش می‌کنند تا کالاهای خود را از استانبول، مرمره و اروپا با قطار به مرزهای شرقی رسانده و از آنجا با ورود به گرجستان و عبور از جمهوری آذربایجان، دریای خزر و قزاقستان به چین وارد کنند. از این رو حضور در افغانستان فرصت‌های بیشتری برای همکاری در حوزه اقتصادی میان آنکارا و پکن فراهم خواهد کرد.»

تداوم سیاست‌های عثمانی‌گرایانه دیگر موردی بود که کارشناس مسائل ترکیه به آن اشاره کرد و ادامه داد: «مناطق شمالی افغانستان، یعنی ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان مهم‌ترین محور پیگیری سیاست‌های ترک‌گرایانه در حوزه‌ای است که در ادبیات سیاسی ترکیه «جهانِ ترک» شناخته می‌شود. در شرایط کنونی و به ویژه پس از تحولات اخیر قره‌باغ و توافق برای احداث گذرگاه نخجوان – باکو، اتصال ترکیه به جهان عثمانی و استفاده از ظرفیت‌های افغانستان برای تقویت نفوذ منطقه‌ای ترکیه در حوزه جغرافیایی مذکور، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار خواهد بود.»

اما یکی از اهدافی که ترکیه دنبال می‌کند و برای کشور ما نیز بسیار حائز اهمیت است، مسئله اتصال مرزی و جغرافیایی ترکیه با افغانستان و پاکستان است تا آنکارا سیاست دور زدن ایران از شمال و نفوذ مستقیم در مناطق هدف را پیگری کند که اثر مستقیم چنین سیاستی کاهش وابستگی کابل و اسلام‌آباد به تهران خواهد بود.»

این کارشناس افزود: «در چنین شرایطی به نظر می‌رسد ضروری است تا ایران از کنشگری فعالانه در عرصه سیاسی و دیپلماتیک غفلت نکند؛ چرا که برخی کشورها ممکن است با توجه به تجربیات گذشته مانع از حضور موثر ایران در صحنه افغانستان شوند؛ درحالیکه جمهوری اسلامی ایران از پتانسیل بالایی برای نقش‌آفرینی در صحنه افغانستان برخوردار است.»

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *