جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

هیل: آمریکا در بحبوحه اعتراضات دانشگاهی علیه جنگ غزه، حمایت از اسرائیل را دوچندان می‌کند

تهران- ایرنا- تارنمای «هیل» با اشاره به اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه و کمک ۲۶ میلیارد دلاری جدید برای رژیم اسرائیل که در کنگره ایالات متحده تصویب شد، نوشت: رئیس جمهوری آمریکا این قانون را در بحبوحه تشدید بحران انسانی در غزه و حمله قریب الوقوع اسرائیل به شهر جنوبی رفح، جایی که بیش از یک میلیون غیرنظامی فلسطینی آنجا پناه گرفته‌اند، امضا کرد.

اکثریت کابینه نتانیاهو از پیشنهاد مصر برای جلوگیری از جنگ در رفح حمایت کردند

«سازمان رادیو و تلویزیون» اسرائیل، شنبه هشتم اردیبهشت، به نقل از یک منبع آگاه خبر داد به‌رغم اولویت متفاوت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این دولت، دستیابی به توافق تل‌آویو و حماس، براساس پیشنهاد جدید مصر، ظرف چند روز امکان‌پذیر است. به گفته این منبع آگاه، اکثریت اعضای کابینه نتانیاهو از مفاد پیشنهاد جدید مصر حمایت می‌کنند. پیشنهاد قاهره پیش از این به مقامات حماس ارائه شد و هدف آن دستیابی به توافقی برای مبادله گروگان‌ها و زندانیان و آغاز آتش‌بس موقت است.

Loading

معمای صلح در افغانستان

۱۴۰۰/۰۵/۰۳ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل افغانستان با بیان اینکه جهتگیری‌های ایران همواره در راستای صلح و ثبات افغانستان بوده و از آن حمایت کرده است، نشست بین‌الافغانی در تهران را بسیار سازنده و فتح باب جدیدی ارزیابی کرد و گفت: این نشست از فضای کدورت و بی‌اعتمادی میان طرفین کمی کاست، توانست نقطه عطفی باشد و مسیر را تغییر دهد.

دکتر مجتبی نوروزی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درخصوص نقش ایران در ایجاد ثبات و آرامش در افغانستان خاطرنشان کرد: سیاست رسمی ایران در قبال بحران افغانستان سیاستی منطقی، عقلایی و مبتنی بر عدم دخالت، تشویق همه گروه‌ها به مذاکرات بین الافغانی و همچنین اعلام عدم پذیرش هر جریانی است که بخواهد از مسیر زور و قدرت نظامی در این کشور به قدرت برسد.

وی افزود: در کنار این سیاست سنجیده، باید به خواست و اراده مردم افغانستان و ارزش‌های حقوق بشری که اکنون در این کشور در حال تهدید شدن است، توجه ویژه شود و در همه مذاکرات مورد تأکید قرار گیرد.

این کارشناس مسائل افغانستان با یادآوری اینکه حفظ ساختار جمهوری اسلامی در افغانستان که ساختار مورد پذیرش بخش عمده‌ای از مردم این کشور است، بسیار اهمیت دارد، گفت: ایران باید همواره تأکید کند؛ که هر گروهی بخواهد در قدرت مشارکت داشته باشد، باید به ساز و کار مورد تایید مردم پایبند باشد و از طرف دیگر رأی و نظر مردم مشخص‌کننده ساختار، جایگاه و جریانات در قدرت باشد و نه زور و اسلحه نظامی.

نوروزی با بیان اینکه ایران تا کنون به ضرورت درنظر گرفتن و پیاده شدن همه ارزش‌ها در افغانستان پایبند بوده است، افزود: متاسفانه در حوزه تبلیغات در فضای رسانه‌ای، به دلیل برخی اظهارنظرهای کارشناسی ناسنجیده که ارتباطی هم به موضع رسمی نظام نداشته است، شاهد ایجاد تصویری مخدوش از ایران در این حوزه هستیم که این مسئله ممکن است قدرت بازیگری جمهوری اسلامی را کاهش دهد.

وی تأکید کرد: باید از همه ابزارها برای فشار آوردن بر همه طرف‌ها به ویژه گروه طالبان استفاده کرد تا پایبند به ارزش‌های مورد تأکید جامعه افغانستان باشند، پای میز مذاکره بیایند و در نهایت بر اساس خواست و نظر مردم جایگاهشان تعیین شود.

 

نتایج نشست بین الافغانی در تهران

این تحلیلگر مسائل افغانستان به برگزاری نشست بین الافغانی در تهران اشاره کرد و با ارزیابی مثبت از این اقدامات ادامه داد: نشست تهران بسیار سازنده و فتح باب جدیدی بود که از فضای کدورت و بی‌اعتمادی میان طرفین کمی کاست، توانست نقطه عطفی باشد و مسیر را تغییر دهد.

نوروزی گفت: اینکه در بیانیه پایانی همه دو طرف تأکید کردند مشکل افغانستان راه حل نظامی ندارد، باید پای میز مذاکره با شیوه‌های سیاسی حل شود و گروه‌ها حمله به زیرساخت‌ها و کشتار غیرنظامیان را تقبیح کردند، ارزشمند بود و ممکن است تا حدی نیروهای میدانی این جریانات را مجبور به رعایت حقوق غیرنظامیان و اماکن و زیرساخت‌هایی کند که سرمایه ملی مردم افغانستان است.

وی با اشاره به تداوم خشونت‌ها و تصرفات طالبان در افغانستان با وجود انجام برخی مذاکرات برای یافتن راه حل سیاسی اضافه کرد: بدون شک، آنچه مانع پیشروی طالبان خواهد بود «نشست‌ها» نخواهند بود. طالبان اساسا به دنبال این هستند که با فشار آوردن در میدان نظامی، پای میز مذاکره امتیاز بگیرند. آنچه مانع پیشروی‌های طالبان خواهد بود، مقاومت‌های مردمی و تقویت نیروهای رسمی نظامی دولت افغانستان و اعلام حمایت معنوی از آن‌ها برای ایستادگی بیشتر است.

 

تغییرات میدانی به ضرر طالبان

این کارشناس مسائل افغانستان با بیان اینکه در روزهای اخیر کمی جریان جبهه‌های نبرد علیه طالبان، تغییر کرده است، تصریح کرد: بخشی از توان نظامی طالبان نیروهای فصلی هستند که با شروع تابستان باید جبهه‌ها را ترک کنند و به کشاورزی بپردازند. این ممکن است پشتوانه نیروهای نظامی طالبان را دچار کاهش و خلل کند. بنابراین احتمال می‌رود که تا حدودی سرعت پیشروی طالبان کند شود. ضمن اینکه هماهنگی بیشتری میان فرماندهان مجاهدین و خیزش‌های مردمی که هر کدام در مناطق خود مشغول مقاومت هستند، ایجاد شده که ارزشمند است.

 

تعارض منافع بازیگران خارجی

وی درخصوص اهمیت افزایش رایزنی و هماهنگی کشورهای همسایه و منطقه در جهت فراهم کردن زمینه ایجاد ثبات و آرامش در افغانستان، گفت: به نظر می‌رسد در شرایط فعلی بیش از هر چیزی باید این مسئله به گفتگوهای بین‌الافغانی موکول شود. هر چند هماهنگی بازیگران بیرونی مهم و تاثیرگذار است، اما تعارض منافعی که میان برخی از این بازیگران وجود دارد گره مذاکرات را کورتر خواهد کرد.

نوروزی توضیح داد: شواهدی در دست است که پاکستانی‌ها به سیاست سابق خود، حمایت از طالبان برگشته‌اند به طوری که هم از طالبان حمایت میدانی می‌کنند و هم سمت و سوی جهت گیری‌های آن‌ها چندان به نفع دولت مرکزی و جریانات فارسی زبان و غیرپشتون‌ها نیست. در واقع تنش‌های لفظی میان مقامات افغانستان و پاکستان در روزهای اخیر، موید این سیاست است.

این تحلیلگر مسائل افغانستان افزود: طالبان در شرایط فعلی در فضا و شرایط توهم قدرتمندی و پیروزی و مشروعیت قرار دارند.

نوروزی با هشدار نسبت به هر نوع تعامل که منجر به تقویت این انگاره شود،گفت: طالبان مادامی که احساس کند در موضع قدرت است به دلیل اینکه زمان برایش اهمیت ندارد و تامین امنیت و خواسته‌های مردم هم بر دوشش نیست، تن به مذاکرات واقعی و پذیرش مشارکت دیگران در قدرت نمی‌دهد.

 

اهمیت صلح و ثبات پایدار افغانستان برای ایران

وی در خصوص نقش ایران برای کمک به ایجاد ثبات در افغانستان، یادآور شد: صلح و ثبات پایدار در افغانستان برای ایران بیش از سایر کشورها اهمیت دارد و در راستای تامین منافعش ارزیابی می‌شود. در واقع جهت گیری‌های ایران همواره در راستای صلح و ثبات افغانستان بوده، از آن حمایت کرده است و در این مسیر هم می‌تواند نقش موثر و فعالی داشته باشد.

نوروزی اضافه کرد: به نظر می‌رسد صلح پایدار در افغانستان به امر توسعه بر می‌گردد و توسعه در این کشور جز با کمک کشورهای خارجی و با توسعه ترانزیت که جایگاه و ویژگی خاص افغانستان است، امکان‌پذیر نیست. افغانستان می‌تواند از این مسیر درآمد پایداری داشته باشد و ایران می‌تواند مسیر امنی برای تجار این کشور و آسیای مرکزی باشد تا از این طریق با دنیا تجارت کنند. این مسیر، اگر موانع سیاسی از طرف قدرت‌ها ایجاد نشود، مهم‌ترین عامل ایجاد ثبات پایدار درافغانستان خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *