جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

واکنش سخنگوی کرملین به تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال محدودیت در ترانزیت گاز مایع روسیه

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین روسیه درباره برنامه های اتحادیه اروپا برای اعمال محدودیت در ترانزیت گاز مایع روسیه گفت، استدلال ها مناسب و منطقی نیستند و باید منتظر بود تا ببینیم چه محدودیت‌های غیرقانونی دیگری را در نظر خواهند گرفت.

واکنش سخنگوی کرملین به تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال محدودیت در ترانزیت گاز مایع روسیه

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین روسیه درباره برنامه های اتحادیه اروپا برای اعمال محدودیت در ترانزیت گاز مایع روسیه گفت، استدلال ها مناسب و منطقی نیستند و باید منتظر بود تا ببینیم چه محدودیت‌های غیرقانونی دیگری را در نظر خواهند گرفت.

Loading

پیامدهای عملکرد سیاسی و غیرحرفه‌ای آژانس بر ایفای مسئولیتش در قبال ایران

۱۴۰۰/۰۱/۳۰ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه تا به امروز شاهد موضع‌گیری مستقلی از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در قبال مسائل متعددی که در رابطه با ایران بوده است، نبودیم، گفت: طفره رفتن این نهاد بین‌المللی از مسئولیت‌هایش نسبت به ایران می‌تواند در میان‌مدت به همکاری‌های ایران و آژانس و باورپذیر بودن صداقت و عملکرد حرفه ای آن به‌طورجدی آسیب بزند.

دیاکو حسینی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به مواضع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص بازرسی‌ها از تأسیسات هسته‌ای ایران و درعین‌حال نادیده گرفتن سایر مسئولیت‌های عملی‌اش در قبال ایران، خاطرنشان کرد: موضوع بازرسی‌ها برای آژانس اهمیت بسیار بالایی دارد، اما واقعیت این است که به‌هرحال این نهاد بین‌المللی استقلال کافی را ندارد و یک ابزار است.

وی افزود: متأسفانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت تأثیر نیاز سیاسی کشورهای مختلف و قدرت‌های بزرگ قرار دارد و تا به امروز شاهد موضع‌گیری مستقلی از سوی این نهاد در قبال مسائل متعددی که در رابطه با ایران بوده است، نبودیم.

 

طفره رفتن آژانس از مسئولیت‌هایش به همکاری‌ها آسیب می‌زند

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل تأکید کرد: قاعدتاً زمانی که ایران کامل‌ترین و جامع‌ترین بازرسی‌های ممکن را در بین همه کشورها پذیرفته، باید این ایمنی را در برابر حملات سایبری یا حملات فیزیکی غیرقانونی از سوی دیگران داشته باشد اما طفره رفتن آژانس در رابطه با مسئولیت‌هایش نسبت به ایران می‌تواند در میان‌مدت به همکاری‌های ایران و آژانس و باورپذیر بودن صداقت و عملکرد حرفه ای آن به‌طورجدی آسیب بزند.

وی با ابراز امیدواری نسبت به تغییر در رویکرد این نهاد بین‌المللی نسبت به ایران، به حادثه اخیر دریکی از مجتمع‌های صنعتی سایت هسته‌ای نطنز اشاره کرد و ادامه داد: درگذشته هم این حملات صورت گرفته و تجربه نشان داده که این دست اقدامات نمی‌تواند مانع پیشرفت‌های ایران شود.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل بابیان اینکه موجودیت آژانس و عملکرد آن تا اندازه زیادی توسط یک سوخت سیاسی به جلو می‌رود، توضیح داد: حداقل در دو دهه اخیر، مسئله برنامه‌های اتمی ایران در صدر اولویت‌های رسیدگی آژانس بوده درحالی‌که کشورهایی هستند که به‌رغم داشتن فعالیت‌های اتمی و حتی تسلیحات هسته‌ای، حتی عضو NPT هم نیستند و هیچ نوع رژیم بازرسی دقیقی بر آن‌ها جاری نیست.

 

انگیزه‌های سیاسی و غیرحرفه‌ای آژانس

حسینی ادامه داد: رزیم‌ها و کشورهایی هم هستند که فعالیت‌های هسته‌ای غیرنظامی دارند، اما ابعادی از این فعالیت‌ها برای دیگران نامعلوم است؛ بااین‌حال آژانس آن‌ها را در صدر فعالیت‌های خود قرار نداده است؛ بنابراین متأسفانه علت پیگیری یک موضوع برای این نهاد بین‌المللی، انگیزه‌های سیاسی و اتمسفر سیاسی که در روابط بین‌الملل حاکم است بوده و این انگیزه‌ها است که آژانس را روبه‌جلو حرکت می‌دهد.

 

بخشی از انفعال آژانس تحت تأثیر رویکرد قدرت‌ها

وی با تأکید بر اینکه بخشی از انفعال آژانس تحت تأثیر رویکرد قدرت‌ها است، اضافه کرد: آمریکا و قدرت‌های هسته‌ای به‌طور خاص و عمدتاً کشورهای غربی، تمایلی نداشتند که مثلاً حملات انجام‌گرفته به ایران در سایت نطنز محکوم شود و یا یک اقدام قاطعی در برابر آن صورت بگیرد؛ بنابراین آژانس هم به‌طور طبیعی همان‌طور که سال‌ها این کار را کرده، از این رویه سیاسی پیروی می‌کند.

حسینی در خصوص پیامدهای رویکردهای سیاسی و غیرحرفه‌ای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تأثیر آن بر روابط ایران و آژانس و همچنین مذاکرات برجام، گفت: البته این مسئله می‌تواند مقدمه بحران تازه‌ای در روابط ایران و کشورهای غربی به‌خصوص ایالات‌متحده شود؛ هرچند که دررسیدن به آن نقطه درواقع آمریکا مقصر اصلی بوده است؛ به این دلیل که از برجام خارج‌شده و حاضر نبوده در این دوره جدید هم تحریم‌ها را رفع کند و به توافق برگردد.

وی با اشاره به قانون تصویب‌شده در مجلس در خصوص لغو محدودیت‌های هسته‌ای و کاهش دسترسی بازرسان، ادامه داد: اگر با توجه به این قانون و توافقی که بین ایران و آژانس صورت گرفته، در مدت‌زمان معینی که زمان زیادی از آن باقی نمانده، تحریم‌ها رفع نشود و برجام به‌طور کامل احیا نگردد، خودبه‌خود بخشی از رژیم بازرسی آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران آسیب خواهد دید، بخشی از نظارت‌ها حذف و قطع خواهد شد.

 

کاهش همکاری‌ها به دلیل ضعف عملکرد آژانس و طرف‌های غربی

مدیر برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری تأکید کرد: البته متأسفانه به دلیل ضعف عملکرد آژانس و طرف‌های غربی در برجام، ما در آن مسیر هستیم و عدم پایبندی آمریکا و سایر طرف‌های برجام به تعهداتشان ما را در مسیر کاهش روابط بین ایران و آژانس مطابق برجام و پروتکل الحاقی قرار خواهد داد و می‌تواند یک دور تازه‌ای از تنش‌ها بین ایران و آژانس را ایجاد کند.

حسینی با بیان اینکه اقدامات خرابکارانه می‌تواند این روند منفی را تسریع کند، گفت: قطعاً بحران در روابط ایران و آژانس و آسیب رسیدن به همکاری‌ها در میان‌مدت به نفع هیچ طرفی نیست، به این دلیل که دوباره ایران و غرب را وارد فاز تازه‌ای از بحران ادامه‌دار خواهد کرد. هیچ طرفی نمی‌تواند این بحران و این کاهش همکاری‌ها را به‌عنوان یک منفعت سیاسی برای خود تعریف کند.

به گفته این تحلیلگر مسائل بین‌الملل؛ تنها رژیم صهیونیستی و کشورهای همراه و هم‌نظر با آن بیشترین سود را از این وضعیت خواهند برد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *