جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

انگیزه دانشجویان از تداوم اعتراضات؛ در کوی دانشگاه‌های آمریکا چه می‌گذرد؟

در حالی اعتراض دانشجویان در امریکا وارد سومین هفته خود شده که خشونت‌ها علیه دانشجویان شدت گرفته است. اما معترضان چه کسانی هستند و چه انگیزه‌ای دارند و چه خواسته‌هایی را دنبال می‌کنند؟ گزارش خبرآنلاین را بخوانید.

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

شورای روابط اسلامی – آمریکایی خطاب به بایدن: کمک به نسل کشی در غزه را متوقف کنید

تهران- ایرنا- شورای روابط اسلامی-آمریکایی از اظهارات جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا درباره اعتراضات حامیان فلسطین انتقاد کرده و خواستار قطع کمک به نسل‌کشی مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی شد.

گورهای جمعی، مکان‌هایی که ابعاد نقض حقوق شهدای غزه را افشا می‌کند

با کشف تعداد بیشتری از گورهای جمعی در نقاط مختلف نوار غزه و بیرون آوردن پیکرهایی بدون سر، دست، پوست و یا با دست و پاهای بسته و نیز اجسادی که هنوز سرم و وسایل پزشکی به آنها وصل هستند، اجساد کودکان و اجسادی که به شدت متلاشی شده‌اند، ابعاد دیگری از جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی در حملاتش به نوار غزه نمایان شده و مسوولان مختلف آغاز تحقیقاتی بین‌المللی و مستقل درباره این گورها را خواستار شده‌اند.

Loading

بازگشت رقابت‌های جهانی در سایه همه‌گیری کرونا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک عضو هیئت‌علمی دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه با بیان اینکه اثرات کوتاه، میان و بلندمدت کرونا بر سیاست،‌ امنیت و اقتصاد بین‌الملل بسیار چشمگیر خواهد بود، گفت: رقابتی که در زمینه واکسن و‌ نحوه توزیع آن در کشورهای تولیدکنندگان و متحدین آنها پیش آمده، در حال ایجاد جغرافیای اقتصادی جدیدی است که در آینده ممکن است مورداستفاده قرار گیرد.

دکتر مهدی فاخری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه شیوع کرونا دو نوع اثر کلان و خرد را در روابط بین‌الملل ایجاد کرده است، خاطرنشان کرد: در بررسی بُعد کلان باید گفت جریانی که از قبل به شکل قوت گرفتن چین و میزان تأثیرگذاری آن بر شرق آسیا و رقابت‌های جهانی و بین‌المللی شروع شده بود با کنترلی که آن‌ها توانستند در زمینه همه‌گیری کرونا داشته باشند و همچنین پاسخ‌های سیاسی، امنیتی و علمی – فناورانه که توانستند به این قضیه بدهند، تقویت شد.

وی افزود: از طرف دیگر جناح پوپولیستِ یک‌جانبه‌گرایی که در مناطق مختلف جهان در حال قدرت گرفتن بودند، از آمریکا گرفته تا آمریکای لاتین تا اروپا و حتی شرق آسیا تضعیف شدند و با باخت ترامپ در انتخابات آمریکا، این جابجایی سیاسی که صورت گرفت منجر به تقویت چین و تضعیف آمریکا شد. این اثر سیاسی بسیار مهمی است که در آینده می‌توانیم نتیجه‌اش را ببینیم.

 

آثار گسترده کرونا بر سیاست،‌ امنیت و اقتصاد بین‌الملل

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل مسئله اقتصادی را دومین نکته در آثار کلان کرونا عنوان کرد و گفت: غرب که بعد از بحران مالی سال 2008 توانسته بود ظرف حدود 12 سال به‌تدریج، سامانی به اقتصاد خود و اقتصاد بین‌الملل بدهد تحت تأثیر این مسئله عملاً روند مثبت رشد اقتصادی‌اش را از دست داد. همه کشورها و خصوصاً کشورهای توسعه‌یافته غربی دچار تبعاتی شدند که اثراتش را در آینده خواهیم دید.

فاخری توضیح داد: همه این کشورهایی که به‌نوعی فرمان و مهار اقتصاد بین‌الملل را در اختیار دارند، به‌صورت میانگین 5 درصد رشد تولید ناخالص داخلی‌شان اثر منفی را تجربه کرد؛ بنابراین این مسئله همچنان در میان‌مدت و بلند‌مدت اثرات تجاری و توسعه اقتصادی خود را نشان خواهد داد.

وی اضافه کرد: همین مسئله بر تعهدات بین‌المللی که کشورها داشته‌اند هم تأثیر خود را برجای خواهد گذاشت؛ مثلاً در ارتباط با مسئله گرمایش زمین و تصمیمات کنوانسیون پاریس شاهد این موضوع هستیم. درواقع عملاً تمام روندهای کلانی را که در جهان شکل‌گرفته بود و نزدیک به نتیجه گرفتن بود، اگر نگوییم از بین می‌برد، حداقل با تأخیر مواجه می‌کند.

این استاد دانشگاه در بررسی ابعاد خرد آثار همه‌گیری کرونا در روابط بین‌الملل نیز گفت: طبیعتاً این رقابت فناورانه – تجاری – سیاسی که درزمینه تولید واکسن، فروش و پیش‌فروش آن و‌ نحوه توزیع واکسن در کشورهای تولیدکنندگان و متحدین آنها پیش آمده، خود در حقیقت در حال ایجاد یک جغرافیای اقتصادی جدیدی است که بعد‌ها ممکن است مورداستفاده قرار بگیرد،‌ خصوصاً با این هشدارهایی که در مورد بیماری‌های واگیردار آتی داده می‌شود، می‌شود این‌گونه فکر کرد که اثرات کوتاه، میان و بلندمدت کرونا روی سیاست،‌ امنیت و اقتصاد بین‌الملل بسیار چشمگیر خواهد بود.

 

تقویت شکاف شمال – جنوب

فاخری در مورد آثار شیوع کرونا بر تقویت شکاف شمال و جنوب نیز تأکید کرد: لزوماً به‌صورت مستقیم یا عمدی چنین مسئله‌ای رخ نخواهد داد، اما تبعات بلندمدت شیوع کرونا در جهت تقویت این شکاف خواهد بود.

این استاد روابط بین‌الملل ادامه داد: ما دو تجربه در اواخر قرن بیستم و قرن بیست و یکم داشتیم؛ یکی تجربه ایدز و دیگری تجربه سارس و حالا هم کرونا. ‌مشخصاً در مورد ایدز مانند مورد اخیر کرونا، شرکت‌های چندملیتی داروسازی به دلیل فناوری که در اختیار داشتند،‌ شروع به تولید واکسن و دارو کردند و در مورد فروش و بازاریابی هم بسیار سخت‌گیرانه عمل کردند.

وی افزود: تا جایی که کشورهایی مانند برزیل، هند، آفریقای جنوبی و این اواخر ایران که درحال‌توسعه بودند و بعد هم به لحاظ اقتصادی درگیر این مسئله شدند، استدلال می‌کردند که موضوع منافع تجاری شرکت‌های چندملیتی دارویی نمی‌تواند بهداشت و سلامت عمومی جوامعشان را به خطر بیندازد، بنابراین وارد نبردی شدند.

فاخری گفت: این نبرد حتی در سازمان جهانی تجارت هم مطرح شد و برای حق ثبت اختراعات که برای دارو در نظر گرفته شده بود، دوران موقتی معافیتی در نظر گرفته شد که کشورها بتوانند از طریق طرح‌های ژنریک این داروها را تولید کنند که کردند؛ یعنی ‌برزیل، چین و هند و این قبیل کشورها، داروهایی را با هزینه کمتر تولید کردند و توانستند تا اندازه زیادی مانع از رشد انفجاری آن بیماری شوند.

 

نقش تعیین‌کننده کشورهای توانمند درحال‌توسعه

این عضو هیئت‌علمی دانشکده روابط بین‌الملل با بیان اینکه این اتفاق درباره سارس و کرونا هم افتاد، تأکید کرد: هرچند که در موج و فاز اولیه این شکاف به وجود می‌آید و تعمیق هم می‌شود، اما به‌تدریج کشورهای درحال‌توسعه با واکنشی که نشان می‌دهند، کمی این فاصله را کاهش خواهند داد. آن‌ها با افزایش توانمندی‌های فنی خود و تجارب مشترک و به اشتراک گذاشتن تجارب هم سبب می‌شوند که شاید آن سناریویی که طراحی‌شده به‌نحوی‌که مطلوب طراحان است، پیش نرود و یک جنبه تعادلی به وجود بیاید.

وی افزود: تجارب بیش از 40 سال اخیر در ارتباط با این دو بیماری و همچنین در موارد دیگری مثل ابولا، جنون گاوی، آنفلوانزای مرغی و سایر بیماری‌های واگیر،‌ عملاً کشورهای درحال‌توسعه توانمند را در وضعیتی قرار داده که توانستند حداقل به نیازهای بخشی از جامعه خود پاسخ دهند و آن سناریوی به انحصار کشیدن بازار و بهره‌برداری سیاسی کردن از آن،‌ آن‌گونه که پیش‌بینی‌شده جلو نرود و شاید زمان در این مورد به کمک کشورهای درحال‌توسعه بیاید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *