جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

سندرز از تظاهرات دانشجویان آمریکا حمایت کرد/ اعتراض به حمایت مالی دولت آمریکا از تل آویو

تهران- ایرنا- برنی سندر سناتور مستقل آمریکایی از تظاهرات دانشجویی در دانشگاه‌های این کشور حمایت کرد و گفت که دانشجویان بنا به دلایل درست به حمایت نظامی و مالی ایالات متحده از اسرائیل اعتراض می‌کنند.

ببینید | حمله پهپادی اوکراین به پایگاه هوایی روسیه

۲۷ آپریل اوکراینی ها با استفاده از تعدادی پهپاد انتحاری به پایگاه هوایی کوشیوفسکایای در منطقه کراسنودار حملاتی را ترتیب دادند که تعدادی از پهپادها توسط پدافند روسیه سرنگون شدند و تعدادی نیز به اهداف مورد نظر رسیدند.

Loading

آثار راهبردی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا

۱۳۹۹/۱۰/۱۸ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای همکاری آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا با بیان اینکه شاید با برگزیت در آینده وحدت میان کشورهای اتحادیه اروپا با محوریت فرانسه و آلمان بیشتر شود، گفت: البته این‌ها در حوزه تئوریک و روی کاغذ مطرح است و باید دید فرانسه و آلمان چطور می‌خواهند از این شرایط به‌عنوان فرصتی برای توسعه همگرایی در اتحادیه اروپا استفاده کنند.

مرتضی مکی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه تعیین برنده و یا بازنده توافق برگزیت در شرایط فعلی دشوار است، خاطرنشان کرد: قطعاً اهدافی که انگلیس از برگزیت دارد اهداف بلندمدتی است که در کوتاه‌مدت نمی‌تواند محقق شود؛ بنابراین نمی‌توانیم از اکنون بگوییم بریتانیا برنده و یا بازنده این توافق است.

وی به هدف انگلیس برای ارتقای جایگاه اقتصادی، سیاسی و نظامی خود در عرصه اروپا و نظام بین‌الملل اشاره کرد و افزود: این تفکر و اندیشه در میان برخی از جریان‌های حاکم در حزب محافظه‌کار و جریان راست افراطی وجود داشت که اتحادیه اروپا با قواعد و مقرراتی که برای کشورهای عضو اتحادیه تنظیم کرده عملاً دست و پای انگلیس را برای اینکه بتواند نقش‌آفرینی جدی‌تر و مهم‌تری در عرصه اروپا و جهان داشته باشد بسته است و آن‌ها می‌توانند با امضای توافق‌نامه‌های تجارت آزاد با بسیاری از قطب‌های قدرت جایگاه خود را در جهان ارتقا دهند.

این کارشناس مسائل اروپا گفت: از سوی دیگر اتحادیه اروپا نیز با از دست دادن انگلیس جایگاه اقتصادی و به‌خصوص سیاسی و نظامی خود را در عرصه جهان کاهش می‌دهد، چراکه انگلیس ششمین قدرت جهان و سومین قدرت اروپا است و خروج چنین کشوری از اتحادیه اروپا قطعاً قدرت اقتصادی اروپا را کاهش خواهد داد.

 

احتمال افزایش وحدت در اروپا پس از برگزیت

مکی با یادآوری اینکه همواره انگلیس به‌عنوان «اسب ترووایی» در اتحادیه اروپا تلقی می‌شد که از پیشرفت و توسعه همگرایی در این اتحادیه به رهبری فرانسه و آلمان، جلوگیری می‌کرد، ادامه داد: این باور وجود داشت که انگلیس اجازه نمی‌دهد انسجام و وحدت میان کشورهای اروپایی قوت بگیرد. به‌خصوص کشورهایی که با آلمان و فرانسه به دلایل تاریخی، سیاسی و اقتصادی ستیزی داشتند تلاش می‌کردند با همراهی انگلیس آن محور را در قبال آلمان و فرانسه شکل دهند و باعث می‌شد این دو کشور به‌عنوان موتور محرکه اروپا نتوانند همگرایی و فرآیند تصمیم‌سازی را به‌سادگی و سرعت پیش ببرند.

وی با بیان اینکه شاید خروج انگلیس این نقطه‌ضعف اتحادیه اروپا را کاهش دهد و در آینده وحدت میان کشورهای اتحادیه اروپا با محوریت فرانسه و آلمان بیشتر شود، گفت: دیگر کشورهای شرق اروپا آن شریک قدرتمند را ندارند که بخواهند مقابل تصمیمات فرانسه و آلمان بایستند. البته این‌ها در حوزه تئوریک و روی کاغذ مطرح است و باید ببینیم فرانسه و آلمان چطور می‌خواهند از این شرایط به‌عنوان فرصتی برای توسعه همگرایی در اتحادیه اروپا استفاده کنند.

این کارشناس مسائل اروپا در خصوص برخی تحلیل‌ها مبنی بر کاهش حضور و نفوذ جهانی بریتانیا و تغییر در توانمندی‌های آن در حوزه‌های نظامی – سیاسی و اقتصادی، اظهار داشت: جهان در دوره گذار قرار دارد و نمی‌توان گفت نظریه‌ها تا چه حد می‌توانند با واقعیات سیاسی جهان منطبق باشند. در جهانی زندگی می‌کنیم که بسیار سیال است و بسیاری از متغیرهای بسیاری از بحران‌ها و پدیده‌های جهانی و منطقه‌ای در حال تغییر هستند و همین مسئله پیش‌بینی آینده را بسیار دشوار کرده است.

مکی توضیح داد: در این نکته شکی نیست که کشورهایی که در یک اتحادیه با انسجام و وحدت بالایی حضورداشته باشند به همان اندازه هم می‌توانند نقش اثرگذار بیشتری در عرصه منطقه‌ای و جهانی به دست آورند. البته شاید این مسئله در مورد قدرت‌های متوسط و ضعیف صدق کند و قدرت‌های بزرگ و با تاریخ استعماری مثل انگلیس شامل این تحلیل نباشند. به‌هرحال ما نیازمند گذر زمان هستیم تا ببینیم انگلیس چطور می‌خواهد از فرصت برگزیت برای ارتقای جایگاه خود استفاده کند.

 

تلاش انگلیس برای احیای قدرت خود در خلیج‌فارس

این تحلیلگر مسائل اروپا با بیان اینکه از هم‌اکنون نیز انگلیس در منطقه خلیج‌فارس تلاش می‌کند با توجه به سوابق استعماری و نفوذ تاریخی، سیاسی و فرهنگی که دارد بازگشتی به این منطقه داشته باشد، گفت: با توجه به اینکه آمریکا می‌خواهد بر شرق آسیا و چین متمرکز شود، شاید بازگشتی از سوی انگلیس به این منطقه را شاهد باشیم.

وی درعین‌حال تأکید کرد: باید در نظر داشت شرایط منطقه خلیج‌فارس برخلاف شرایط چهار دهه پیش است، قدرت‌هایی در منطقه شکل‌گرفته‌اند که با حضور آن‌ها انگلیس نمی‌تواند بدون گفتگو، مذاکره و توافق به جایگاه پنج دهه قبل خودش بازگردد.

مکی با تأکید بر اینکه در شرایط گذاری قرار داریم که همه تلاش می‌کنند از آن حداکثر استفاده را برای ارتقای جایگاه و تقویت قدرت سیاسی، نظامی و امنیتی خود ببرند، گفت: جایگاه، تجربه و سوابق استعماری و سیاسی که انگلیس در عرصه جهانی دارد به آن کمک می‌کند که با اراده قوی‌تری برای پیشبرد اهدافش به جلو حرکت کند.

 

ترامپ هم برای انگلیس فرصت نبود

این کارشناس مسائل اروپا در رابطه با چشم‌انداز روابط بریتانیا و آمریکا پس از برگزیت نیز گفت: برای انگلیس ترجیح این بود یک رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه قابل پیش‌بینی در آمریکا بر سر کار بیاید، شاید ترامپ به انگلیسی‌ها وعده وعیدهای زیادی می‌داد، ولی او یک چهره غیرقابل‌پیش‌بینی بود که نمی‌توانست برای انگلیسی‌ها فرصت تلقی شود تا بتوانند این توافقنامه تجارت آزاد یا همکاری سیاسی و امنیتی گسترده و فراآتلانتیکی دست پیدا کنند، به‌خصوص با توجه به یکجانبه‌گرایی که ترامپ داشت با آن سیاست چند‌جانبه‌گرایی انگلیس چنان تطابق نداشت.

وی افزود: ازاین‌جهت انگلیسی‌ها در قبال رفتن ترامپ از قدرت هم شاید آن‌چنان ناراحت نباشند، اما بایدن نیز رئیس‌جمهور دلخواه آن‌ها نیست، او هم یک سیاست چندجانبه‌گرایانه‌ای دارد که با انگلیسی‌ها در حوزه‌های مختلفی اختلاف دارد. به‌خصوص آن‌ها از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا راضی نیستند و ترجیح می‌دادند که انگلیس در داخل اتحادیه اروپا باشد.

 

انگلیس برای آینده خود روی آمریکا متمرکز نخواهد شد

مکی ادامه داد: انگلیسی‌ها با توجه به تجربه دوره ترامپ و سابقه‌ای که از بایدن دارند، قطعاً روی آمریکا متمرکز نخواهند شد و گفتگوهای خود را با هند، چین، استرالیا و کشورهای شرق آسیا برای توافقنامه تجارت آزاد آغاز کردند تا بتوانند جایگزینی برای اروپا و حتی آمریکا پیدا کنند.

وی تأکید کرد: این سیاست با توجه به شرایط گذار بین‌المللی، سیاست منطقی‌تر و مؤثرتری است که انگلیس بتواند روند توسعه و پیشرفت خود را در عرصه جهانی و اروپایی پیش ببرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *