جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

پاسخ سنجیده اسرائیل به حمله ۱۹ آوریل ایران، به دو طرف این امکان را داد که موقتا دور کنونی نزاعشان را ببندند. با این حال، کارزار پایدار میان دو طرف بعید است که پایان پذیرد و سابقه ای که مداخلات مستقیم نظامی شان برجای گذاشته، گزینه تازه ای را روی میزِ هماوردی قرار می دهد.

غزه عامل تعیین کننده بر انتخابات محلی انگلیس

درپی برگزاری انتخابات محلی در روز پنج شنبه این هفته، کایر استارمر، رهبر حزب کارگر اعتراف کرد جنگ اسرائیل – فلسطین، عامل مهمی در از دست رفتن اکثریت این حزب در شورای شهر اولدهام بوده است.

هشدار شدیداللحن ارتش یمن به اسرائیل درباره حمله به رفح

سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن ضمن اعلام آغاز چهارمین مرحله عملیات‌های این کشور برای حمایت از مردم فلسطین، تأکید کرد که دامنه حملات یمن از دریای مدیترانه تا هر نقطه‌ای خواهد بود که دست این کشور به کشتی‌های عازم فلسطین اشغالی برسد.

Loading

تشدید تنش‌ها میان اروپا و ترکیه و چشم‌انداز آن

۱۳۹۹/۰۹/۲۷ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به برخی سیاست‌های متضاد ترکیه و اتحادیه اروپا خصوصاً در قبال انرژی که منجر به تشدید تنش‌ها و تهدید به تحریم شده است، گفت: زبان تهدید و تحریم نمی‌تواند ترکیه را از اقداماتش در شرق مدیترانه بازدارد؛ به‌علاوه نظامی شدن مدیترانه نه به نفع ترکیه است و نه اتحادیه اروپا.

دکتر علی حاجی محمدی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی درگیری و مناقشه ژئوپلیتیک بین ترکیه و اتحادیه اروپا و در رأس آن فرانسه را ناشی از چند عامل دانست و اظهار داشت: حتی بخشی از تنش‌ها به تفاوت در ارزش‌ها و هنجارهای حاکم بر ساختارهای سیاسی دو کشور برمی‌گردد.

وی افزود: این عوامل شامل مناقشات مذهبی اخیر به‌ویژه در مورد کاریکاتورهای توهین‌آمیز به پیامبر اکرم (ص) و اسلام هراسی رسمی و دولتی در فرانسه و همچنین قتل معلم فرانسوی و اختلاف ترکیه و یونان در مسئله قبرس و طرفداری فرانسه از یونان، اختلاف‌نظر در مناقشه لیبی، مسئله پناه‌جویان و پناهندگان که ترکیه از آن به‌عنوان ابزاری برای فشار به اتحادیه اروپا در قبال عدم تحقق تعهدات اتحادیه استفاده می‌کند.

این کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به ایجاد نوعی خلأ قدرت ناشی از تغییر استراتژی آمریکا در منطقه و به‌ویژه در اتحادیه اروپا به دلیل کاهش نفوذ یا بی‌علاقگی آمریکا، گفت: به همین دلیل است که ترکیه می‌خواهد از این خلأ و یا تعدیل سیاست آمریکا در منطقه مدیترانه استفاده کند و فرانسه هم به‌عنوان یکی از کشورهای مهم اتحادیه اروپا، می‌خواهد نقش اصلی و حافظ منافع اتحادیه اروپا را بازی کند.

 

ناتو بدون ترکیه، باشگاهی اروپایی با آینده مبهم

حاجی محمدی خرید سامانه موشکی اس 400 روسیه توسط ترکیه را عاملی در راستای تضعیف ناتو و سیاست‌های دفاعی غرب و خلاف اصول تأسیسی و ارزش‌های ناتو عنوان کرد و ادامه داد: این مسئله می‌تواند تهدیدی برای اتحادیه و پیمان ناتو باشد اما بااین‌حال کشورهای عضو ناتو به‌طورکلی از به چالش کشیدن ترکیه تا حدی ترس دارند و یا فکر می‌کنند که با توجه به عدم تمایل آمریکا به اجرای تعهدات خود در ناتو، این سازمان بدون ترکیه تبدیل به یک باشگاه اروپایی با یک آینده مبهم می‌شود.

وی گفت: هرچند اروپا تلاش می‌کند که کشورهای آسیای مرکزی، مثل گرجستان و اوکراین و کشورهای دیگر را به جمع خود اضافه کند؛ ولی آن‌ها هیچ‌وقت نمی‌توانند نقش حیاتی ترکیه را در ناتو ایفا کنند. در این صورت اگر ناتو را بدون ترکیه و آمریکا در نظر بگیریم واقعاً بیشتر دچار بحران و فرسایش خواهد شد، اما با توجه به سیاست بایدن مبنی بر تمایل به ایفای نقش و تعهدات سابق در ناتو، طبیعتاً کشورهای اروپایی به دنبال چالش بیشتر با ترکیه نخواهند بود.

این تحلیلگر مسائل ترکیه با تأکید بر اینکه هیچ‌وقت کشورهای اروپایی به دنبال تعمیق شکاف‌های درونی ناتو نخواهند بود، ادامه داد: اروپایی‌ها می‌دانند که در شرایط حساسی قرار دارند و به‌راحتی نمی‌توانند ترکیه را زیاد تحت‌فشار قرار دهند.

حاجی محمدی بابیان اینکه در استراتژی جهانی اتحادیه اروپا که در سال 2019 منتشر شد، تأکید اصلی بر منطقه مدیترانه و حوزه‌های پیرامونی آن بود، اضافه کرد: این تأکید نشان می‌دهد که منطقه مدیترانه و شرق آن به‌طورکلی برای اتحادیه اروپا مهم است. تا حدی به این دلیل که بعد از شروع جنگ در لیبی و سوریه تعداد زیادی از پناهندگان از طریق مدیترانه به اروپا سرازیر شدند؛ اما اتحادیه اروپا نشان داد که یک استراتژی مشترک و یا قدرت کافی برای پاسخگویی به این مسئله را ندارد و تا حدی به‌عنوان نظاره‌گر این مسائل بود.

 

تلاش منفعت‌جویانه ترکیه برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های ناتو

وی با اشاره به سیاست‌های اخیر فرانسه و حضور و مداخلات در لیبی، لبنان و شرق مدیترانه، گفت: فرانسه ضمن حفظ رقابت تاریخی خود با آلمان، می‌خواهد جایگاه خود را در سطح جهانی تغییر دهد؛ به همین دلیل هم سعی می‌کند به یک کنشگر مسلط در منطقه مدیترانه تبدیل شود. در کنار آن فرانسه کنشگری ترکیه در این مناطق را در چارچوب ناتو می‌خواهد، اما ترکیه با توجه به خلأ قدرت موجود، درصدد بهره‌برداری از ظرفیت‌های ناتو در جهت دستیابی به اهداف خود در مدیترانه، آفریقا و خاورمیانه است. به همین جهت کشمکش بین فرانسه و ترکیه در این زمینه در حال شکل‌گیری است.

این تحلیلگر مسائل ترکیه اضافه کرد: در خلأ قدرت ناشی از نبود آمریکا، فرانسه قدرت و امکان طراحی ساختار نظامی و سیاسی در مدیترانه را ندارد و بسیاری از کشورهای اروپایی هم با فرانسه همراهی نمی‌کنند، لذا یک رویکرد مشترک و جمعی در قبال ترکیه وجود ندارد و آن‌ها ملاحظه منافع خودشان با ترکیه را می‌کنند.

حاجی محمدی بابیان اینکه ترکیه به دنبال تبدیل‌شدن به یک قدرت منطقه‌ای در مدیترانه است، ادامه داد: ترکیه در مجاورت 71 درصد ذخایر اکتشاف شده گازی جهان است و توانسته به‌عنوان یک گذرگاه و انتقال‌دهنده انرژی به اروپا جایگاه خاصی برای خود کسب کند؛ یعنی ترکیه به لحاظ جغرافیایی و ژئوپلیتیک یک موقعیت ژئواستراتژیک در مسئله انرژی دارد. درعین‌حال ترکیه به دنبال این است که هم خود تولیدکننده انرژی باشد و هم به‌عنوان انتقال‌دهنده و هاب انرژی در منطقه عمل کند؛ یعنی راهبرد ترکیه در مسئله مصرف انرژی و صادرات آن، راهبردی چندبعدی و چندوجهی است.

وی با بیان اینکه ترکیه سعی می‌کند که منابع انرژی موردنیاز خودش رو از طریق پروژه‌های جاه‌طلبانه‌ی خطوط انرژی تأمین کند، گفت: با توجه به اینکه ترکیه وابستگی خود را به گاز ایران و روسیه مشکل جدی برای امنیت انرژی خود و در جهت کاهش توان چانه‌زنی در معادلات منطقه‌ای ارزیابی می‌کند، اکتشاف منابع عظیم گاز در شرق مدیترانه رویکرد نوینی به سیاست‌های انرژی ترکیه می‌دهد و می‌تواند از آن به‌عنوان یک اهرم اقتصادی در درجه اول و به‌عنوان یک اهرم سیاسی در برابر اروپا در مرحله دوم و در منطقه عمل بکند.

این کارشناس مسائل ترکیه افزود: ترکیه و اتحادیه اروپا در شرایطی نیستند که بتوانند این میزان تنش را ادامه دهند. 35 فصل از سیاست‌های اتحادیه اروپا در ارتباط با انرژی است. اروپا نمی‌خواهد سیاست‌های نوین انرژی ترکیه را قبول کند و تمایل دارد این کشور تنها به‌عنوان یک پل و حلقه رابط عمل کند؛ اما هدف ژئوپلیتیک گازی ترکیه این است که یک کنشگر فعال و سیاست‌گذار انرژی باشد.

 

ناکارآمدی زبان تهدید و تحریم اتحادیه اروپا علیه ترکیه

حاجی محمدی سیاست‌های ترکیه در قبال اروپا را ادامه‌دار دانست و با اشاره به تهدیدهای اروپا مبنی بر تحریم ترکیه، تأکید کرد: به نظر می‌رسد، زبان تهدید و تحریم نمی‌تواند ترکیه را از اقداماتش در منطقه و در شرق مدیترانه بازدارد؛ چراکه نظامی شدن مدیترانه نه به نفع ترکیه است و نه به نفع اتحادیه اروپا. گزینه مطلوب برای آن‌ها رسیدن به توافق جمعی با کشورهای حوزه مدیترانه است.

وی توضیح داد: از یک‌سو ترکیه به دنبال سهم‌خواهی خود در این منطقه است و از سوی دیگر اتحادیه اروپا هم به دنبال این نیست که امنیت انرژی خود را دچار مخاطره کند و یکی از مسیرهای مطمئنش را از دست بدهد.

حاجی محمدی با بیان اینکه اتحادیه اروپا و ترکیه یاد گرفته‌اند که این مناقشات را چگونه مدیریت کنند، گفت: مدیریت مناقشه در سیاست‌های ترکیه و اتحادیه اروپا یک شاخص اصلی برای حل این مناقشات است. معتقدم که در بلندمدت، هم فرانسه و هم ترکیه علاقه مشترکی برای همکاری یا یک روش پایدار حل مناقشه پیدا خواهند کرد، در غیر این صورت دو کشور بازنده بزرگ این مناقشه خواهند بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *