جدیدترین مطالب
منافع و اهداف آمریکا در جنگ غزه
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی روزهای گذشته نوار غزه شاهد آتش بسی موقت برای آزادی متقابل اسرا و زندانیان صهیونیستی و فلسطینی و امداد رسانی محدود به غزه بود؛ آتش بسی که نهایتاً نه به دلیل احترام به رأی مجمع عمومی سازمان ملل و یا قطعنامه شورای امنیت، بلکه به واسطه چانه زنی های سیاسی و میانجیگری قطر و چراغ سبز آمریکا عملیاتی شد.
دکتر محمد مهدی مظاهری – استاد دانشگاه

أحدث المقالات
منافع و اهداف آمریکا در جنگ غزه
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: طی روزهای گذشته نوار غزه شاهد آتش بسی موقت برای آزادی متقابل اسرا و زندانیان صهیونیستی و فلسطینی و امداد رسانی محدود به غزه بود؛ آتش بسی که نهایتاً نه به دلیل احترام به رأی مجمع عمومی سازمان ملل و یا قطعنامه شورای امنیت، بلکه به واسطه چانه زنی های سیاسی و میانجیگری قطر و چراغ سبز آمریکا عملیاتی شد.
دکتر محمد مهدی مظاهری – استاد دانشگاه

نگاه منفعتطلبانه آمریکا به کردستان عراق

رضا میرابیان در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اظهارات رئیس اقلیم کردستان عراق در دیدار با سرکنسول جدید آمریکا در این اقلیم در رابطه با لزوم حضور نظامیان آمریکایی در این منطقه خاطرنشان کرد: این اظهارات که برخلاف مصوبه مجلس نمایندگان عراق مطرح شده است، نمیتواند اجرایی شود و اگر قرار بر اجرای مصوبه باشد، نیروهای آمریکایی باید کردستان عراق را هم تخلیه کنند و آقای بارزانی نمیتواند مانع اجرای مصوبه شود.
وی با بیان اینکه اظهارات رئیس اقلیم کردستان عراق بیشتر بر مبنای ملاحظات سیاسی و خواسته خودشان است و ارتباطی به حاکمیت عراق ندارد، افزود: مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، نیز اخیراً بر ضرورت خروج آمریکا تأکید مجددی داشته و اعلام کرده است ما نیازی به سرباز آمریکایی نداریم؛ بنابراین این تصمیم مجلس، برای آقای بارزانی و یا هر فرد دیگری در آن اقلیم، الزامآور است که این مصوبه را اجرا کند.
نیروهای سیاسی نمیتوانند مانع خروج آمریکا شوند
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا تأکید کرد: این مصوبه مربوط به شیعیان، سنیها و یا کردها نیست و در بین اهل سنت هم نیروهای سیاسی هستند که با خروج نظامیان آمریکا از عراق مخالفاند؛ اما اگر قرار باشد آمریکا عراق را ترک کند، هیچکدام از نیروهای سیاسی به لحاظ قانونی نمیتوانند ممانعتی داشته باشند.
وی در رابطه با چالشهای پیش روی دولت عراق در خصوص همراه کردن اقلیم کردستان عراق برای اجرای مصوبه خروج نظامیان آمریکا، گفت: اجرای این مصوبه طبیعتاً بدون چالش نیست. این مصوبه هنوز در داخل عراق حتی میان شیعیان هم مخالفانی دارد؛ اما بههرحال اکثریت مجلس عراق وقتی مصوبهای را تصویب میکند برای کلیت عراق قانون است و دولت به اجرای آن موظف خواهد بود.
میرابیان گفت: ممکن است از سوی برخی گروههای سیاسی چالشهای جدی هم برای عملیاتی شدن این مصوبه ایجاد شود، اما در نهایت باید دولت با اعمال حاکمیت، خروج نیروهای خارجی از این کشور را اجرایی کند.
کردها میدانند روی حمایت آمریکا نمیتوان حساب کرد
وی در خصوص آینده روابط کردستان عراق و آمریکا در صورت خروج نیروهای آمریکا از این کشور، اظهارداشت: آمریکاییها به دلیل پیوندهای دیرینهای که با کردها دارند رابطه ویژهای با اکراد شمال عراق برقرار کردهاند؛ اما شاهد بودیم در مسئله اعلام خودمختاری و همهپرسی که در کردستان اجرا شد؛ علیرغم اینکه کردها بهشدت روی حمایت آمریکا حساب میکردند، آمریکاییها آنها را تنها گذاشتند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: در سال 2014 هم وقتی داعش به اربیل حمله کرد بارزانی از آمریکا و کشورهای غربی درخواست کمک کرد؛ اما تنها کشوری که به کمکش شتافت، جمهوری اسلامی ایران و سردار سلیمانی بود که اربیل و سلیمانیه را از دست داعش نجات داد؛ بنابراین آنها نیز میدانند که روی حمایت آمریکا نمیشود بهطورجدی حساب کرد. آمریکاییها حتی اگر احساس کنند منافعشان در خروج از عراق است، چندان روی همپیمانان خود مانند کردها و دیگران حساب نخواهند کرد.
کاهش نقش کردها در صورت خروج آمریکا
میرابیان با بیان اینکه به نظر میرسد با خروج نیروهای آمریکایی، کردها نقش و اهمیت کمتری در منطقه خواهند داشت، افزود: کردها هم به این باور رسیدهاند که نگاه آمریکاییها در منطقه نسبت به همراهی با آنها چیست، اما این مسائل را به صورت علنی بیان نمیکنند. در مسئله همهپرسی و هجوم داعش، کردها بهشدت در جلسات خصوصیشان از آمریکاییها ابراز ناراحتی کردند، اما به صورت رسمی مسئلهای را بیان نکردند. آنها به دلیل همان ملاحظات سیاسی و منافعی که با آمریکا پیوند خورده مجبور میشوند سکوت کنند.
مذاکرات خروج آمریکا از عراق چالشهای زیادی دارد
وی در رابطه با احتمال اوجگیری تمایلات جداییطلبانه کردها در صورت اعلام خروج آمریکاییها از عراق و یا حمایت آمریکا از این تصمیم آنها نیز گفت: حتی اگر تنشها در این رابطه قابل توجه باشد، نمیتواند مانع خروج آمریکا باشد، چراکه آمریکا در مذاکرات با اقلیم کردستان طرف نیست، بلکه با دولت عراق که در بغداد مستقر است طرف مذاکره است. همانطور که دیدیم دور اول مذاکرات میان عراق و آمریکا نیز با دولت این کشور انجام شده است.
میرابیان تأکید کرد: قطعاً این مذاکرات بدون چالش نیست و چالشهای زیادی را همراه دارد. ضمن اینکه هنوز هم آمریکاییها به دنبال بهانهای هستند که حضور نظامیشان را در عراق حفظ کنند.
0 Comments