شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه آمریکا برای تغییر نقشه سیاسی در لبنان تلاش میکند، گفت: در شرایط فعلی توطئهای علیه لبنان از بعد اقتصادی و با اهداف سیاسی دنبال میشود، اما مردم تا حد زیادی از خود صبر نشان دادهاند و تلاششان بر این است که این شرایط را با کمک دولت مستقل حاکم و حزبالله تغییر دهند.
حسین رویوران در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به مداخلات خارجی در لبنان و فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا به دولت این کشور، خاطرنشان کرد: آمریکا در لبنان سیاست گرسنه کردن مردم این کشور را دنبال میکند تا شاید بتواند با تشدید انتقادات و ناکارآمد نشان دادن دولت نسبت به حل بحرانها، آنها را علیه حزبالله بشوراند.
وی افزود: اینکه مردم لبنان بیش از 40 میلیارد دلار در بانکها سرمایه داشته باشند و بانکها همه پول را بهجایی دیگر منتقل کرده باشند و مردم نتوانند به پولشان دسترسی داشته باشند، باعث نارضایتیهایی شده است. برخی ممکن است یکمیلیون دلار در بانک داشته باشند، اما ماهی بیش از 3 هزار دلار و روزی بیش از 100 دلار نمیتوانند از پولشان برداشت کنند. با این وضعیت بسیاری از تجار ورشکست شدهاند.
تلاش آمریکا برای مستأصل کردن جامعه لبنان از طریق نظام بانکی
این کارشناس مسائل خاورمیانه با تأکید بر اینکه آمریکا از طریق نظام بانکی به دنبال مستأصل کردن جامعه لبنان است، به واکنش سید حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان، اشاره کرد که گفته بود «ما گرسنه نمیمانیم و اگر مجبور باشیم شما را میکشیم» و گفت: در شرایط فعلی توطئهای علیه لبنان از بعد اقتصادی و با اهداف سیاسی دنبال میشود.
رویوران همچنین فراخوان سید حسن نصرالله را برای ایجاد نهایت کارآیی در کشت در زمینهای کشاورزی در جهت ایجاد الگوی اقتصاد مقاومتی در لبنان برای مقابله با سیاستهای آمریکا ارزیابی کرد و ادامه داد: ورود سفارت آمریکا به صحنه داخلی لبنان اقدامی بی سابقه است. خانم «دوروتی شیا»، سفیر آمریکا در لبنان، خارج از چارچوب همه عرفها عمل میکند. خودش مخالفان را علیه دولت مدیریت میکند و میگوید نخستوزیر باید عوض شود؛ حزبالله باید در کابینه جدید نباشد، با حریری وارد گفتگو میشود و میگوید اگر او نخستوزیر شود، ما اجازه میدهیم پول برگردد و شرایط عوض شود! البته برونوفوشه سفیرفرانسه در لبنان نیز همسو با سفیر آمریکا، با اظهاراتی عجیب و مداخله جویانه از لزوم تغییر نخست وزیر در لبنان سخن گفته بود؟!که بر نگاه مردم لبنان نسبت به فرانسه تاثیر منفی خواهد گذاشت.
سیاست فشار حداکثری آمریکا ضد لبنان
وی تأکید کرد: این اقدامات نشان میدهد که آمریکا سیاست فشار حداکثری را ضد لبنان به کار گرفته است؛ اما باید در نظر داشت، نمیتواند با این سیاست شرایط را در لبنان تغییر دهد؛ چراکه حاکمیت در لبنان حاکمیتی ملی است و نخستوزیر و رئیسجمهور کاملاً مورد وثوق مردم هستند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به روند انتخاب نخستوزیر کنونی در لبنان در پی تشدید اعتراضات مردمی نسبت به فساد حکومتی و همچنین حمایت مردم از وی، ادامه داد: حزبالله تلاش میکند با ایجاد انگیزه تولید با شرایطی که آمریکا ایجاد کرده است، مقابله کند. متأسفانه دولتهای وابسته از 1990 تاکنون، در این 30 سال گذشته، 130 میلیارد دلار بدهی برای لبنان ایجاد کردهاند. آنها مرتب از دیگر کشورها استقراض کردهاند تا ادامه کارشان را بهگونهای مدیریت کنند.
رویوران افزود: دولت «حسان دیاب» باوجوداینکه دولتی بهدوراز فساد است و حتی یک نفر از افرادی که در آن انتخاب شدهاند، پرونده فاسد مالی ندارد، هزینه دولتهای طرفدار آمریکا و فاسد قبلی را میپردازد. دولتهای قبلی با همه مفسدههایی که داشتند، اما چون مورد حمایت مالی غرب بودند، این مفاسد ناپیدا بود. در شرایط کنونی غرب به این دولت پاکدست فشار میآورد و سعی میکند مردم را علیه آن تحریک نماید.
دولت لبنان با این مداخلات خارجی سقوط نمیکند
وی ضمن تأکید بر حساسیت شرایط کنونی در لبنان و لزوم حفظ انسجام داخلی از سوی مردم، احزاب و گروههای سیاسی، اضافه کرد: تصور اینکه دولت لبنان با این مداخلات خارجی سقوط میکند، تصور غلطی است. لبنان روی پای خود میایستد و از این بحران خارج میشود، اما قطعاً نیازمند صبر، استقامت و مقاومت است. مردم لبنان هم در این شرایط تا حد زیادی از خود صبر نشان دادهاند و تلاششان بر این است که این شرایط را با کمک دولت مستقل حاکم و حزبالله تغییر دهند.
ضرورت حفظ انسجام داخلی در لبنان
این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره همراهی احزاب و گروههای سیاسی با دولت این کشور برای عبور از این شرایط و همچنین انتقادات نسبت به سنگاندازی برخی جریانهای داخلی در مسیر تلاشهای دولت برای خروج از بحران نیز گفت: در لبنان هیچگاه شرایط سیاسی یکدست و همگون نبوده است؛ چراکه در آن برخی از گروهها و احزاب سیاسی وابستگی خارجی دارند. همچنین ازآنجاکه قدرتهای موجود در لبنان با هم تفاهم ندارند، نوعی پراکندگی و تقابل داخلی در لبنان ایجاد میکنند.
رویوران در عین حال افزود: اما در حال حاضر اکثریت پارلمانی با حزبالله و دولت آقای حسان دیاب است و افراد دیگر اقلیت هستند که نمیتوانند دولت را ساقط کنند. حزبالله و همپیمانانش با توجه به اکثریت پارلمانی باید با ابتکار عمل، مردم را از این فشار تا جایی که ممکن است خارج کنند.
وی گفت: دولت باید اقتصاد را بهنوعی مدیریت و ظرفیتهای داخلی را زنده کند. متأسفانه مردم لبنان سالها است که ظرفیتهای داخلی خود را رها کردهاند؛ اما در شرایط فعلی ارادهای وجود دارد که این ظرفیتهای داخلی فعال شوند.
0 Comments