جدیدترین مطالب

سایه جنگ گسترده بر خاورمیانه

سایه جنگ گسترده بر خاورمیانه

اکبر فیجانی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تنها یک گزینه متصور است و آن حمله اتمی محدود اما برق آسا به ایران است. اما، گرچه از رژیم نسل کش اسرائیل هر جنایتی بر می آید، با توجه به قدرت دفاعی و تهاجمی ایران و توان و همراهی گروه های مقاومت منطقه، و تبعات اقتصادی امنیتی آن برای جهان، در حالت عادی وقوع چنین اقدام خطرناکی بعید است. 

ایران به «اسرائیل» حمله نکرد!

ایران به «اسرائیل» حمله نکرد!

علی مفتح در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در بحث حمله به «اسرائیل» هم همین است! اول اینکه، ایران به خاک رژیم صهیونیستی حمله نکرده است. بحث در اینجا مربوط به سازمان ملل و حقوق بین الملل نیست. بحث در درجه اول اخلاقی و سیاسی است! رژیم صهیونیستی یک رژیم اشغالگر است که ادعای خاک دارد اما در واقعیت خاکی ندارد (چه برسد به عمق راهبردی)! اصلا حمله انتقام جویانه کشورمان هم هیچ حمله ای به اسرائیل یا خاک آن نبود چرا که اساسا موجودیتی با این مختصات و مشخصات وجود ندارد.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران به بهانه پهپادی

وزارت خزانه داری آمریکا در راستای ادامه سیاست‌های تحریمی خود علیه جمهوری اسلامی ایران، بیش از ۱۲ نهاد، شخص و کشتی را به بهانه ایفای نقش در تسهیل و تامین مالی فروش مخفیانه پهپاد‌های ایرانی در جنگ اوکراین و روسیه تحریم کرد.

Loading

أحدث المقالات

گورهای جمعی بیمارستان ناصر و ظن ربودن اعضای بدن شهدای فلسطینی توسط اسرائیل

فیلم‌ها و عکس‌های مستند شده در مجتمع پزشکی ناصر در خان یونس، در جنوب نوار غزه، منجر به بروز شبهاتی در خصوص سرقت اعضای بدن برخی از قربانیان شده است.نیروهای امدادرسانی می‌گویند: آنها اجسادی را با دستان بسته، شکم باز شده و بخیه زده پیدا کردند که با روش‌های معمول بخیه زدن زخم‌ها در نوار غزه مغایرت دارد و این موضوع شبهه‌هایی را در مورد سرقت برخی از اعضای بدن انسان ایجاد می‌کند.

حمله اسرائیل به کنسولگری ایران صلح منطقه را به خطر انداخت

سفیر و معاون نمایندگی پاکستان در سازمان ملل خواستار توقف ماشین جنگی اسرائیل در نسل‌کشی مردم غزه شد و افزود: تلاش رژیم اشغالگر اسرائیل برای گسترش جنگ غزه به ویژه تجاوز به سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق، صلح منطقه‌ را تهدید کرده است.

Loading

خطر جنگ منطقه‌ای در لیبی و ناکارآمدی سازمان ملل

۱۳۹۸/۱۲/۱۸ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در لیبی با انتقاد از نقش و عملکرد سازمان ملل در قبال بحران لیبی گفت: امکان بروز جنگ منطقه‌ای در لیبی بعید به نظر می‌رسد؛ اما خشونت‌های فعلی و جدال‌های سیاسی به طور جدی ادامه پیدا خواهد کرد.

حسین اکبری در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به هشدار سازمان ملل نسبت به تبدیل درگیری‌های لیبی به جنگ منطقه‌ای به دلیل حضور کشورهای خارجی در این کشور و شکست مذاکرات صلح در ژنو خاطرنشان کرد: بحران لیبی بعد از ایجاد خلاء دولت در این کشور آغاز شد که به نوعی سازمان ملل هم در ایجاد آن بی‌نقش نبود، بحرانی که تبدیل به درگیری‌های داخلی شد.

وی با بیان اینکه ظاهر بحران لیبی درگیری‌های داخلی بین دولت شرق و غرب است، اما عمق بحران تضاد منافع کشورهای بیرونی و بازیگران خارجی عمدتا فرامنطقه‌ای را نشان می‌دهد، گفت: فرانسه، روسیه، عربستان سعودی، امارات و مصر به عنوان بازیگران اصلی پشت دولت شرق هستند و دولت غرب به پایتختی طرابلس از حمایت کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، ترکیه، قطر و برخی جریانات اخوانی در تونس و سودان برخوردار است.

 

بازی دوگانه برخی کشورها در قبال لیبی

این تحلیل‌گر تحولات لیبی افزود: کشورهایی مانند الجزایر، ایتالیا و برخی کشورهای همسایه سعی می‌کنند موضع بینابینی خود را حفظ کنند، اما آن‌ها هم به نوعی ناخواسته در برخی مسائل درگیر می‌شوند؛ مانند چاد، نیجر و سودان که چون در همسایگی لیبی قرار دارند در تقسیم‌بندی‌ها قرار می‌گیرند. بنابراین این کشورها بازی دوگانه دارند و بعضا سعی می‌کنند روابطشان را عادی جلوه دهند، اما در اصل فقط با یکی از این دو دولت همراه هستند.

اکبری با بیان اینکه تلاش مشترک کشورهای مداخله گر در لیبی این است که در دولت آینده آن نقش محوری داشته باشند، ادامه داد: این کشورها در نظر نمی‌گیرند که موقعیت ژئوپلیتیکی و حساس لیبی علاوه بر اینکه می‌تواند فرصت‌ها و منافعی برای کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای داشته باشد، اگر غفلت کنند ممکن است تبدیل به تهدیدی علیه آن‌ها هم بشود؛ به این معنا که لیبی کشوری است در نزدیک‌ترین فاصله به اروپا و می‌تواند ورود مهاجرین را تسهیل کند و یا مامنی برای جریان‌های تندرو و افراطیه ای شود.

وی ضمن تاکید بر ضرورت توجه کشورهای فرامنطقه‌ای به مقابله با زمینه‌های تشدید بحران و جنگ منطقه‌ای در لیبی، به عملکرد روسیه و ترکیه در افزایش تنش‌ها در این کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه در چنین شرایطی سازمان ملل توان میدانی ندارد که از حکومت مورد نظرش دفاع کند، بنابراین بعضی از قدرت‌های محلی مانند منطقه طرابلس، مصراته و قدرت‌های شهر زلیتن هستند که مناطق اطراف طرابلس را حفظ می‌کنند.

 

افزایش خشونت‌ها

سفیر پیشین ایران در لیبی با بیان اینکه هر طرفی که در لیبی پیروز شود می‌تواند منافع طرف مقابل را به شدت تحت تاثیر قرار دهد و به این دلیل مقداری خشونت‌ها افزایش یافته است، افزود: بین مردم لیبی اختلافات قومی، مذهبی و سیاسی نیست و جز قدرت، هدف دیگری در جنگیدن با یکدیگر ندارند. متاسفانه به دلیل فقدان رهبری و نبود سازوکارهای حزبی و سیاسی، مردم ناخواسته طعمه منافع بازیگران خارجی قرار گرفته اند و تا امروز این جنگ بی‌نتیجه را ادامه دادند.

اکبری تاکید کرد: در شرایط فعلی، هر چند سال هم با یکدیگر بجنگند جنگ بدون نتیجه خواهد بود، چرا که طرفین جدی‌تر و توانمند‌تر از این هستند که بخواهند شکست را بپذیرند.

وی با تاکید بر ضرورت فراهم کردن زمینه مذاکرات لیبی – لیبی، گفت: جنگ منطقه‌ای را ممکن نمی‌بینم، اما معتقدم شرایط به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد؛ چرا که ابعاد جنگ چنین اجازه‌ای نمی‌دهد و شرایط جغرافیایی هم این مساله را ممکن نمی‌کند، اما خشونت‌های فعلی و جدال‌های سیاسی به طور جدی ادامه پیدا خواهد کرد.

 

بحران لیبی؛ اوج ناتوانی سازمان ملل

سفیر پیشین ایران در طرابلس با بیان اینکه لیبی میدانی است که اوج ناتوانی و ناکارآمدی سازمان ملل را در حل یک مشکل ابتدایی نشان می‌دهد، اضافه کرد: این سازمان به لحاظ هویتی هیچ نقش و تاثیری ندارد. در حالی که لیبیایی‌ها هیچ مشکل جدی با هم ندارند، حتی دو قومیت، دو حزب و جریان و تفکر متمایز هم نیستند. اساسا هویت‌های این چنینی در لیبی وجود ندارد. دو تقسیم‌بندی با غفلت و یا توطئه برخی کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی صورت گرفته و باعث شده که این کشور سال‌ها درگیر جنگ باشد، در حالی که سازمان ملل هیچ توانایی و ابزاری برای حل مشکل آن‌ها ندارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *