جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

سیاستمدار فرانسوی: بخش بزرگی از سلاح‌های غربی در اوکراین سرقت می‌شود

تهران- ایرنا- فلوریان فیلیپو رهبر حزب میهن‌پرستان فرانسه با بیان اینکه همه سلاح‌های غربی که به کی‌یف ارائه می‌شود، به میدان جنگ ارسال نمی‌شود، تاکید کرد: بخش بزرگی از سلاح‌های غربی در اوکراین به سرقت می‌رود.

شولتس: موشک تاروس به اوکراین نخواهیم داد

تهران- ایرنا- اولاف شولتس صدراعظم آلمان بار دیگر ایده ارسال موشک‌های تاروس به کی‌یف را رد کرد و گفت: موشک تاروس را به اوکراین نخواهیم داد زیرا اگر بخواهیم این موشک را به این کشور بدهیم باید نیروهای خود را هم به آنجا اعزام کنیم و ما هرگز این کار را نخواهیم کرد.

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

Loading

موانع حل و فصل بحران شبه جزیره کره

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا خبری منتشر شد مبنی بر اینکه ایالات متحده به دنبال از سرگیری مذاکرات با کره شمالی است.به گفته مشاور امنیت ملی کاخ سفید "این یک نشانه مثبت است که کیم جونگ اون رهبر کره شمالی هدیه کریسمس تهدیدآمیز خود را ارائه نکرده است." با این وجود هنوز راه طولانی و پر پیچ و خمی پیش روی حل و فصل بحران در شبه جزیره کره قرار دارد و بر اساس روندهای فعلی نیز نمی‌توان چشم انداز مثبتی برای حل آن حداقل تا پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ پیش‌بینی کرد. محمد زارع - کارشناس مسائل آسیا و چین

در ارتباط با پرونده کره شمالی باید بیان داشت که این پرونده در طول چند سال گذشته نوسانات زیادی داشته و طیفی از همراهی کامل تا عدم همراهی کامل و بن‌بست در مسیر دیپلماسی را در روابط میان کره شمالی و آمریکا تجربه کرده است.به بیان دیگر و علی رغم اینکه کره شمالی در چند سال گذشته آغوش خود را به روی مذاکره مستقیم با کره جنوبی و آمریکا به امید کسب نتایج ملموس در سیاست و اقتصاد باز کرد، اما مسیر تحولات تا پایان سال 2019 به گونه‌‌‌‌ای پیش رفت که مقامات کره شمالی، عملا به بن‌بست رسیدن مسیر دیپلماسی را با انجام یک آزمایش موشکی جدید و تولید سلاح‌‌‌‌هایی که به گفته مقامات کره شمالی می‌‌‌‌تواند به طرز قابل توجهی شکاف توانمندی نظامی میان این کشور با آمریکا را جبران نماید، اعلام کردند.

به بیان دیگر به نظر می‌‌‌‌رسد که کره شمالی تا پایان سال 2019 به این نتیجه رسیده بود که آمریکا تمایلی به بازگشت سیاست به مسیر “متعارف” و عادی شدن سیاست منطقه‌‌‌‌ای و بین المللی پیونگ‌یانگ ندارد. کره شمالی به خوبی متوجه این مسئله شده است که در شرایط گذار در نظم، “توافق‌ها” لزوما به معنای تضمین بقا و پایداری یک نظام سیاسی ناهمسو نیست.

در طرف مقابل این مسئله هم آمریکایی‌ها نشان داده‌اند که توافق لزوما به معنای پایبندی نیست.به بیان دیگر توافق‌ها از عمر مفید برخوردارند و این کشور تا جایی آن را رعایت می‌کند که این توافق‌ها بتوانند به تامین منافع آمریکا منجر شوند.خروج این کشور از توافق تجارت آزاد فراپاسیفیک، خروج از توافق پاریس و خروج از برجام نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها به خصوص در دوران ترامپ “اصل توافق و پایبندی” را نمی‌خواهند رعایت کنند.این مسئله و تلاش‌های آمریکا برای حرکت در این مسیر تنها موجب “بی نظمی” و “بحران” و گسترش بیش از پیش “بی اعتمادی استراتژیک” در جهان خواهد بود.

عدم تمایل آمریکا برای حل کامل این مسئله و پیشبرد همزمان سیاست فشار و مذاکره، نه تنها منطق روابط این کشور با کره شمالی را به نقطه صفر بازگردانده است، بلکه تحریم‌های اخیر این کشور علیه کره شمالی به خصوص قرار دادن دو شرکت تجاری نمگانگ و سوکباسکو در لیست تحریم‌‌‌‌های واشنگتن نیز این موضوع را تشدید خواهد کرد.همچنین این رویکرد نگرانی بیش از پیش کره جنوبی را در ارتباط با بی‌‌‌‌توجهی واشنگتن به دغدغه‌‌‌‌ها و ملاحظات امنیتی سئول باعث شده است.

در همین رابطه نیز رئیس جمهور کره جنوبی در بخش‌هایی از سخنان خود به مناسبت سال نو میلادی و در نقد ضمنی سیاست‌های آمریکا و عدم همراهی کامل این کشور بیان داشت که اگر کره شمالی گام‌‌‌‌های عملی برای خلع سلاح و غیرهسته‌‌‌‌ای شدن را برداشته است، می‌بایست آمریکا و جامعه بین الملل نیز گام‌‌‌‌های مشابه را برداشته و کاهش تحریم ها علیه این کشور را انجام دهند.شاید به همین دلیل باشد که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در ملاقات با وزیرخارجه کره جنوبی در فیلادلفیا بیان می‌دارد که آمریکا هماهنگی بیشتری با کره جنوبی برای ارائه هرگونه پاسخ به کره شمالی انجام خواهد داد و دو کشور همکاری‌های خود در تحقق و پیشبرد اهداف استراتژیک هندو پاسفیک را افزایش خواهند داد.

آنچه مشخص است آن که روابط آمریکا و کره شمالی در یکی از حساس‌‌‌‌ترین دوران روابط خود در چند دهه گذشته  قرار گرفته‌‌‌‌است؛ هر چه زمان می گذرد، امکان تبدیل کره شمالی به یک “قطب” در مجموعه امنیتی شرق آسیا بیشتر می شود؛ قطبی که از توان و ظرفیت لازم برای “شکل دهی” معادلات و نظم امنیتی منطقه در کنار بازیگرانی مانند چین، ژاپن و کره جنوبی برخوردار است.

رسیدن کره شمالی به این جایگاه می‌‌‌‌تواند ساختار توزیع قدرت منطقه‌‌‌‌ای را به گونه‌‌‌‌ای دچار تغییر و تحول نماید که هم ظرفیت‌‌‌‌های جدیدی در اختیار این کشور قرار گیرد، هم اتحادش با چین به خصوص در منطقه و در رقابت با آمریکا و بازیگران متحد آمریکا در منطقه متاثر از آن شود و هم آمریکایی‌‌‌‌ها را وادار به بازتعریف روابط امنیتی خود در مجموعه امنیتی شرق آسیا کند.

به همین دلیل باید گفت که هم مجموعه امنیتی شرق آسیا و هم آمریکا در آینده نزدیک با انتخاب‌‌‌‌های استراتژیک دشواری در ارتباط با مسئله و بحران شبه جزیره کره مواجه خواهند بود؛ انتخاب‌‌‌‌های دشواری که جهت آن هرگونه که باشد، تعمیق و افزایش حجم رقابت‌‌‌‌های استراتژیک در این منطقه را بیش از گذشته خواهد کرد.

در هر حال هنوز راه طولانی و پر پیچ و خمی پیش روی حل و فصل بحران در شبه جزیره کره قرار دارد و بر اساس روندهای فعلی نیز نمی‌‌‌‌توان چشم انداز مثبتی برای حل آن حداقل تا پایان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ پیش بینی نمود؛ چراکه اولا روابط آمریکا و کره شمالی در حال حاضر دچار بی اعتمادی استراتژیک است و احیا و بازسازی این اعتماد به آسانی امکان پذیر نیست؛ مگر اینکه آمریکا بخواهد گام‌‌‌‌های واقعی بزرگی برای حل آن بردارد که نشانه‌‌‌‌ای از این مسئله هم وجود ندارد.

دوم آنکه گسترش بی اعتمادی میان دو کشور، کره شمالی را در رها کردن توانمندی‌‌‌‌ها و سرمایه‌‌‌‌های استراتژیک هسته‌‌‌‌ای و موشکی خود با تردید قابل توجهی روبرو نموده و تحولات جدید نظم منطقه‌‌‌‌ای و بین‌‌‌‌المللی و به خصوص افزایش استفاده آمریکا  از “سیاست اجبار” برای حل معضلات امنیتی خود نیز نمی‌‌‌‌تواند چنین گزینه‌‌‌‌ای را در غیاب وجود ضمانت‌‌‌‌های امنیتی قوی و چشمگیر، به یک گزینه و انتخاب عقلانی برای کره شمالی تبدیل نماید.

سوم هم اینکه سیاست در آمریکا به آرامی در حال ورود به دوره و شرایط انتخاباتی است و طبیعتا با چنین فرصت و زمان محدودی نمی‌توان یکی از پیچیده‌‌‌‌ترین بحران‌‌‌‌های باقی مانده از زمان جنگ سرد تا کنون، یعنی بحران در شبه جزیره کره را آنگونه که باید و شاید حل و فصل نمود.

اگر به این سه عامل، ورود روابط چین و آمریکا به دوره “رقابت استراتژیک فراگیر” و عدم تمایل چین برای از دست دادن سرمایه‌‌‌‌های راهبردی خود در منطقه شرق آسیا را هم اضافه نماییم، آنگاه پیچیدگی آینده بحران شبه جزیره کره بیش از گذشته خواهد شد.

به همین جهت سال 2020 را می‌توان سال ” پرونده‌‌‌‌های باز و دشوار” برای آمریکا دانست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *