جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

فرصت ۱۹۳ میلیارد دلاری منابع تجدیدپذیر در آفریقا

بنا بر یافته‌های یک مطالعه جدید، کشورهای جنوب صحرای آفریقا، فرصتی ۱۹۳ میلیارد دلاری برای سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و گذار انرژی تا سال ۲۰۳۱ فراهم می‌کنند که بازدهی آن، نسبت به اروپا و آمریکا، چند برابر است.

۵ دلیل هشدار پوتین نسبت به نفوذ اروپا در قفقاز

پوتین در هشدارهای خود به اتحادیه اروپا، به طور خاص بر خطرات ناشی از افزایش نفوذ اروپا در قفقاز تأکید کرده است. این هشدارها نشان‌دهنده نگرانی‌های روسیه از تضعیف موقعیت استراتژیک خود در این منطقه است.

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

شانتاژ رسانه‌ای برجام یا مذاکره به وقت خداحافظی؟!

در روزهایی که مسعود پزشکیان خود را برای ورود به پاستور آماده می‌کند، گزارش‌های ضد‌و‌نقیض رسانه‌ای درباره آمادگی دولت جو بایدن در جهت مذاکره با تهران برای احیای توافق هسته سال ۲۰۱۵ مطرح شده است. دراین‌باره روزنامه کویتی الجریده به نقل از منابع خود مدعی شد «نمایندگان طرف آمریکایی سه‌شنبه گذشته به ایرانی‌ها ابلاغ کرده‌اند که دولت جو بایدن آماده گفت‌وگو برای بازگشت سریع به توافق هسته‌ای امضاشده در سال ۲۰۱۵ میلادی پس از واردکردن اصلاحات ساده در آن است».

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

نگاهی به سن رهبران قدرت های بزرگ جهان

جلال میرزایی در یادداشتی می نویسد: انکارکردنی نیست که در سال‌های اخیر برخی رهبران جوان در کشورهایی نظیر اتریش، سوئد، نیوزیلند و کانادا روی کار آمده‌اند اما این اتفاق در روندی عادی بوده و جوان‌بودن معیار انتخاب نبوده است، کمااینکه در همین کشور‌ها در دو سال اخیر دوباره شاهد انتخاب رهبران مسن‌تر و باتجربه‌تر از سوی اکثریت مردم بوده‌ایم.

قمار بزرگ مکرون در فرانسه/ ناکامی لوپن به نگرانی‌ها پایان داد/ امکان اتحاد احزاب مخالف علیه راست افراطی

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: پارلمان جدید هنوز تشکیل نشده که ببینیم از میان این پارلمان چه کسی می‌تواند نخست‌وزیر فرانسه باشد. اما آن نگرانی که وجود داشت که راست افراطی به رهبری لوپن پست نخست‌وزیری را به دست بیاورد، عملی نشد.

Loading

خروج آمریکا از عراق و موانع پیش روی آن

۱۳۹۸/۱۰/۲۳ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مهم‌ترین مانع کلیدی در راه خروج آمریکایی‌ها از عراق نبود دولتی مقتدر در این کشور در مقطع کنونی است؛ دولت کنونی با اغتشاشات اخیر دست‌ساخته آمریکایی‌ها به‌شدت ضعیف شده و اقتدار لازم را برای تصمیم‌گیری درباره صیانت از تمامیت ارضی و احترام به حاکمیت ملی در عراق را ازدست‌داده است. جعفر قنادباشی- کارشناس مسائل خاورمیانه

در پی شهادت سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس، قائم‌مقام سازمان نیروهای بسیج مردمی عراق به همراه هشت نفر دیگر که با دستور مستقیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا صورت گرفت، مجلس عراق پانزدهم دی‌ماه طرح خروج نیروهای ‌آمریکایی‌ها از خاک این کشور را به تصویب رساند. ۱۷۰ نماینده مجلس عراق پیش‌نویس قانون اخراج نیروهای آمریکایی را امضا کردند و رأی‌گیری با حضور اکثریت و با رعایت حدنصاب قانونی انجام شد. عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر دولت موقت عراق نیز در جلسه رأی‌گیری مجلس این کشور خواستار خروج فوری نیروهای آمریکایی از عراق شد و گفت که منافع عراق و آمریکا ایجاب می‌کند نیروهای خارجی خاک عراق را ترک کنند.

اکنون خشم ملت عراق در قبال نقض حاکمیت ملی‌شان مسئله‌ای است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. باید توجه داشت خشمی که مردم عراق نسبت به آمریکایی‌ها دارند تنها به اقدامات غیرقانونی چند هفته اخیر و آغشته شدن دست آمریکا به خون مردم عراق منحصر نیست، بلکه این خشم و نفرت سابقه طولانی دارد؛ به‌خصوص طی دو دهه اخیر و بعد از سقوط رژیم بعث عراق که آمریکایی‌ها منتهای دشمنی و خصومت را علیه مردم عراق اعمال کردند. ایالات‌متحده آمریکا برای ورود به صحنه عراق در سال 2003 ابتدا به‌دروغ بزرگی که دست‌ساخته رژیم صهیونیستی بود متوسل شد و با این اتهام که  رژیم عراق دست به تولید سلاح کشتارجمعی زده به عراق حمله کردند.

درواقع با اتکا به این دروغ بزرگ، زمینه‌های تهاجم نظامی بسیار زیان‌بار را به عراق فراهم کردند. در جنگ آمریکا علیه عراق بسیاری از زیرساخت‌های این کشور تخریب شد و این در حالی بود که آمریکایی‌ها با توسل به همین دروغ (تولید سلاح کشتارجمعی) زمینه‌های یک تحریم همه‌جانبه و فلج‌کننده را علیه مردم عراق آماده کردند. به‌طوری‌که بر اثر سوءتغذیه و کمبود مواد غذایی بسیاری از کودکان عراقی در سال‌های تحریم جان باختند.

هرچند تجاوز نظامی آمریکا به عراق زمینه سقوط رژیم دیکتاتوری بعث را فراهم کرد، اما با اقدام عمدی آمریکا برای انحلال ارتش عراق، این کشور را به کشوری بی‌دفاع و بسیار ضعیف تبدیل کرد. در همین حال بود که پایه‌های حرکت‌های تروریستی که تا آن زمان در عراق هیچ سابقه‌ای نداشت، گذاشته شد. درواقع بعد از حضور آمریکایی‌ها در عراق بود که این کشور حضور گروه‌های تروریستی مختلف را تجربه کرد. علاوه بر این باید به نحوه برخورد آمریکایی‌ها با متهمان عراقی اشاره کرد که برخورد بسیار ضدانسانی آن‌ها با بازداشت‌شدگان در ابوغریب از نمونه‌های روشن برخورد وحشیانه آمریکا محسوب می‌شود.

این در حالی است که دولت واشنگتن بعد از تجاوز نظامی به عراق و درحالی‌که هنوز دولت مستقل و مقتدری در این کشور شکل نگرفته بود، درصدد ایجاد پایگاه‌های متعدد نظامی برآمد و پایگاه‌های نظامی پانزده‌گانه‌ای که اینک در عراق ایجاد شده حاصل آن تجاوز غیرمشروع یا غیرقانونی آمریکا به صحنه عراق است. پایگاه‌هایی که هر یک به‌خودی‌خود نشانه بی‌احترامی به تمامیت ارضی مردم عراق و نادیده گرفتن حاکمیت دولت این کشور است و در هر رویداد سیاسی زمینه‌های مداخلات ناخواسته و نامشروع آمریکا در عراق را در قالب اختلاف‌اندازی و تضادهای قومی، مذهبی و زبانی به وجود می‌آورد. با عبور از موارد بالا، کوشش آمریکایی‌ها برای ایجاد داعش و کمک به تحرکات بسیار خشونت‌بار و زیان‌بار این گروهک شاید بزرگ‌ترین عاملی است که به بدبینی مردم عراق و خشم آن‌ها علیه دولت آمریکا دامن می‌زند.

به‌خصوص که آمریکایی‌ها در مراحل اصلی درصدد برآمده‌اند تا به‌موازات زمینه‌سازی برای تجزیه بخش‌هایی از عراق (کردستان)، کلیه نیروهایی که در قلع‌وقمع داعش و فروپاشی پایتخت آن‌ها در موصل نقش اصلی را ایفا کردند، موردحمله قرار داده و آن‌ها را سرکوب کنند؛ یعنی دقیقاً سرکوب شجاع‌ترین و محبوب‌ترین نیروهای مردمی که با فداکاری بسیار بخش‌های مختلف عراق را از شر حرکت‌های خشونت‌بار داعش رهایی بخشیدند.

بنا بر شواهد و مدارک متقن، آمریکایی‌ها در ماه‌های اخیر یعنی سه ماه گذشته نیز اصلی‌ترین نقش را در ایجاد ناآرامی‌ها در عراق و دامن زدن به اغتشاشات خیابانی ایفا کردند و بدین‌وسیله موجبات تضعیف دولتی که حاصل یک انتخابات دمکراتیک بود را فراهم نمودند که می‌توان مجموعه این تلاش‌ها را تازه‌ترین دلیل خشم مردم عراق علیه آمریکا به شمار آورد.

در خصوص خروج نیروهای آمریکایی از عراق باید به نقش بسیار مؤثر و کلیدی مجلس عراق اشاره کرد که با مصوبه خود بر غیرقانونی بودن حضور نیروهای آمریکایی‌ در عراق تأکید کرد. این بدان معنا است که ازلحاظ قانونی موانع موجود بر سر راه خروج آمریکایی‌ها برداشته‌شده و لذا مانع جدی حقوقی دیگری برای اخراج این نیروها وجود ندارد.

بااین‌حال موانع جدی دیگری را می‌توان در این خصوص مورداشاره قرار داد و آن اهرم‌های مختلف سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی است که ممکن است مقامات واشنگتن درصدد بهره‌برداری از آن برای باقی ماندن در عراق باشند که ازجمله آن‌ها طرح مطالبات هنگفت در ازای هر یک از پایگاه‌ها و همچنین خدمات ادعایی‌شان است. این در حالی است که برخی از احزاب سیاسی و گروه‌های سیاسی در عراق به دلیل پیوستگی‌های نهان و آشکار خود با دولت واشنگتن خواهند کوشید تا فشارها برای خروج آمریکا از عراق کاهش یابد و در این خصوص با بعضی از دولت‌های منطقه که آن‌ها نیز خواهان باقی ماندن آمریکا در عراق هستند همسویی دارند.

بااین‌وجود شاید مهم‌ترین مانع کلیدی در راه خروج آمریکایی‌ها نبود دولتی مقتدر در عراق در مقطع کنونی است که با اغتشاشات اخیر دست‌ساخته آمریکایی‌ها به‌شدت ضعیف شده و اقتدار لازم برای تصمیم‌گیری درباره صیانت از تمامیت ارضی و احترام به حاکمیت ملی در عراق را از دست داده‌اند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *