جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

ابعاد راهبردی «انتقام سخت» ایران

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه عملیات نظامی ایران در حمله به پایگاه نظامی آمریکا در بغداد صرفاً ضربه ای برای فروریختن هیمنه آمریکا بود و پاسخ ایران زمان‌دار و در جغرافیای محور مقاومت است، تأکید کرد: آمریکایی‌ها باید نوع پاسخشان را با محاسبات جدید بسنجند و نه در محاسبات قبلی که ایران با خویشتن‌داری عمل می‌کرد.

دکتر ابوذر گوهری مقدم در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی پاسخ مستقیم نظامی ایران به آمریکا را به لحاظ تاریخی بی‌سابقه ارزیابی کرد و گفت: این عملیات از سوی ایران نشان داد محاسبات آمریکا غلط است و منافع آمریکایی‌ها در ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی تأمین نشده است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه آنچه آمریکا را به این تصمیم رساند که سردار سلیمانی را ترور کند، نوعی اشتباه محاسباتی بود، خاطرنشان کرد: آن‌ها تصور می‌کردند ایران به دلایل متعدد در موضع ضعف قرار دارد و به دلیل فشارهای حداکثری که اعمال کرده‌اند، سرمایه اجتماعی‌اش را از دست داده و برخی از آشوب‌هایی را که در آبان ماه رخ داد، در این راستا ارزیابی کردند.

وی افزود: به تعبیر مقام معظم رهبری آن‌ها تصور می‌کردند کار ایران تمام است و مجدد می‌توانند آشوب‌هایی را در محیط داخلی طراحی کنند. از طرف دیگر هم برخی حزم اندیشی‌ها و خویشتن‌داری‌های ایران را در پاسخ به دشمن در حوزه منطقه‌ای، ازجمله تحرکاتی که راجع به رژیم صهیونیستی در سوریه و برخی مناطق دیگر علیه مواضع ایران و متحدانش بود، به ضعف تفسیر کردند.

این تحلیلگر مسائل راهبردی با بیان اینکه در فضای منطقه‌ای عراق و لبنان شاهد شورش‌هایی بودیم که سعی کردند آن را ضد ایرانی جلوه دهند و نشان دهند قدرت نرم و نفوذ ایران در این کشورها کاهش یافته، ادامه داد: درعین‌حال آمریکا پرستیژ خود را درخطر افتاده می‌دید و تصور می‌کرد به دلیل عدم واکنش به سقوط پهپادش توسط ایران تحقیر شدند.

گوهری مقدم گفت: در ماجرای حمله به نفت‌کش‌ها و آرامکو نیز احساس کردند آمریکا قدرت بازدارندگی‌اش را ازدست‌داده و قدرت نظامی‌اش از اعتبار افتاده است. همچنین آن‌ها نگران بودند ماجرای تسخیر سفارت در عراق تکرار شود و وجهه‌شان در عراق کلاً از بین برود. مجموعه این تصورات و اشتباهات باعث شد که آن‌ها به ترور سردار سلیمانی اقدام کنند. انتظار آن‌ها این بود با این اقدام یک تغییر راهبردی از سوی ایران اتفاق بیفتد و مقدمه‌ای برای برداشتن گام‌های بلندتر با هدف کاهش نفوذ منطقه‌ای ایران و کشاندن ایران به‌پای میز مذاکره و مهار ایران شود.

وی تأکید کرد: عملیات نظامی ایران در حمله به پایگاه‌های نظامی آمریکا در بغداد صرفاً ضربه ای برای فروریختن هیمنه آمریکا بود و پاسخی که جمهوری اسلامی مدنظرش است پاسخی زمان‌دار و در جغرافیای محور مقاومت است. به تعبیر مقام معظم رهبری ایران صرفاً یک سیلی به این‌ها زده و اگر آن‌ها دست از پا خطا کنند و بخواهند واکنشی نشان دهند، با ضربه دومی مواجه خواهند شد که به‌طورقطع منافع جدی آمریکایی‌ها را به خطر خواهند انداخت.

 

تشییع میلیونی شهید سلیمانی؛ شروع واکنش ایران

گوهری مقدم این انتقام سخت ایران را پرده‌ای از این ماجرا عنوان کرد و افزود: شروع واکنش ایران از تشییع میلیونی شهید سلیمانی در سراسر کشور بود که نمایشی از وحدت ملی و تقویت سرمایه اجتماعی بود. در گام نخست آمریکایی‌ها در حوزه داخلی با این انتقام سخت مواجهه شدند و همه زیر پیکر شهید سلیمانی متحد شدند و این اولین ضربه سختی بود که به آمریکایی‌ها وارد شد.

 

اعتبار نظامی و توان بازدارندگی ایران

وی افزود: در گام دوم حمله مستقیم ایران به پایگاه آمریکایی نشان داد که اعتبار نظامی و توان بازدارندگی ایران همچنان سر جای خود است. ایران می‌تواند مقتدرانه علیه آمریکا اقدام کند و اگر آن‌ها تصور می‌کنند که با تغییر سطح بازی و تنش‌زایی می‌توانند ایران را به گوشه رینگ ببرند و وادار به عقب‌نشینی کنند، این اقدام پاسخی قاطع و تخریب بازی راهبردی بود که آن‌ها آغاز کردند.

 

خروج آمریکایی‌ها از منطقه و عراق

این استاد روابط بین‌الملل مهم‌ترین دستاورد این اقدامات را خروج آمریکایی‌ها از منطقه و عراق دانست و افزود: پاسخ فوری، قاطع و متناسب بازدارندگی لازم را ایجاد خواهد کرد و نشان خواهد داد که ایران به لحاظ اقتدار همپایگی راهبردی را با آمریکایی‌ها دارد و با این پیامی که به واشنگتن منتقل‌شده به نظر می‌رسد محاسبه و مشورت‌های اشتباهی که به ترامپ داده‌شده، اصلاح خواهد شد و نتیجه نهایی آن تأمین منافع ایران و تثبیت اقدامات ایران در محور مقاومت خواهد شد.

 

ارزش راهبردی پایگاه‌های اربیل و عین الاسد

وی در خصوص ارزش راهبردی پایگاه اربیل که هدف انتقام سخت ایران واقع شده، گفت: این پایگاه یکی از پایگاه‌های سازمان سیا است و ارزش بالایی برای سازمان سیا و موساد داشت. به لحاظ فعالیت‌های جمع‌آوری و کنترل عملیات و شنود پایگاه اطلاعاتی و حوزه گردآوری بود. ازاین‌جهت ارزش بالایی دارد. ارزش این پایگاه‌ها به تعداد افرادی که در آن‌ها مورد اصابت قرار گرفتند، نیست. ارزش راهبردی آن به لحاظ تجهیزات و نوع اقدامی است که آن‌ها علیه ایران به‌واسطه این پایگاه انجام می‌دهند و پیامی به آمریکایی‌ها بود که ما اشراف اطلاعاتی نسبت به تحولات داریم.

گوهری مقدم در خصوص پایگاه عین الاسد نیز گفت: عین الاسد یکی از پایگاه‌های مهم آمریکا در عراق با تمرکز نیروی بالا است. قبلاً هم آن‌ها از همین پایگاه‌ها کمک‌هایی به داعش داشتند و ازآنجا عملیات مربوط به شهادت سردار سلیمانی را مدیریت کردند. شاید پاسخ قاطع ایران نشان‌دهنده این بود که از همان نقطه‌ای که آن‌ها علیه ما اقدام کنند، ضربه خواهند خورد. هم رژیم صهیونیستی به شکل غیرمستقیم در این عملیات و هم آمریکایی‌ها متوجه نوع نگاه کلان و راهبردی ایران در پاسخی که به آن‌ها داده شد، شدند و قطعاً این پیام را دریافت کرده‌اند.

 

ارزش راهبردی عملیات

این استاد دانشگاه با بیان اینکه این عملیات مستقیماً از سوی ایران انجام شد و نه از جانب متحدانش، افزود: این اقدام نشان می‌دهد ایران باکی از مقابله‌به‌مثل ندارد. آمریکایی‌ها مستقیماً با ما روبرو شدند و عالی‌ترین سطح فرماندهی ما را به شهادت رساندند. پاسخ اولیه ایران هم مستقیم طراحی شد و صورت گرفت. ارزش راهبردی این اقدام این بود که ما این اقدام را انجام دهیم. هرکدام از متحدان منطقه‌ای ما اگر این اقدام را انجام می‌دادند، این اثر بازدارندگی را نداشت.

وی تأکید کرد: اگر ما در پاسخ و در آن انتقام سختمان هرگونه کوتاهی می‌کردیم، خطر درگیری و تصاعد بحران خیلی بیشتر از وضعیتی بود که الان اتفاق افتاده و احتمالاً عقلانیت و مدیریت بحرانی که وجود دارد باعث خواهد شد که بحران تصاعد پیدا نکند. ضمن اینکه ما هم پاسخ مقتضی را به آن‌ها دادیم. اگر آن‌ها مجدداً دست از پا خطا کنند قطعاً متحدان منطقه‌ای ایران نیز وارد عمل خواهند شد.

 

متحدان آمریکا دور از دسترس ایران نیستند

گوهری مقدم با تأکید بر اینکه قطعاً متحدان آمریکا مانند رژیم صهیونیستی، دور از دسترس ایران نیستند و آن‌ها هم اگر بخواهند تحرکات جدیدی داشته باشند، باید مجازات شوند، تصریح کرد: این مسئله درباره متحدان عرب منطقه خلیج‌فارس هم به همین ترتیب صادق است. در فازهای بعدی اگر بخواهند دست از پا خطا کنند متحدان منطقه‌ای ما وارد می‌شوند. اینکه در این مرحله ایران مستقیم پاسخ داد بر اساس تدبیر و عقلانیتی است که در مجموعه نظام سراغ داریم.

وی در رابطه با واکنش مقامات آمریکا و بازتاب‌ها در این کشور نیز گفت: قطعاً باید ارزیابی‌های اولیه از سطح خسارت ارائه شود، شاید اساساً آن ها بخواهند بر اساس این ارزیابی‌ها اقدامی را انجام دهند، ولی واکنش ترامپ نشان دادکه او به خوبی پیام را گرفته و سعی می کند با خودداری از اقدام جدید فضا را آرام کند.

این تحلیلگر مسائل راهبردی با اشاره به توئیت ترامپ پس‌ازاین عملیات، تأکید کرد: عملکرد ترامپ نشان داده شخصیت او ثبات لازم را ندارد و به نوع واکنش او انتقاداتی در داخل آمریکا صورت گرفت؛ بنابراین ارزیابی‌های او ملاک درستی برای سنجش سیاست ایالات‌متحده نیست.

وی خاطرنشان کرد: آن‌ها باید نوع پاسخشان را با محاسبات جدید بسنجند و نه در محاسبات قبلی که ایران با خویشتن‌داری عمل می‌کرد. آن‌ها در شرایط فعلی نوع واکنش ایران و احتمال تسری بحران به متحدانی مانند حزب‌الله، انصار الله و دیگران را بیش از گذشته لحاظ می‌کنند.

 

اثرگذاری بر انتخابات آمریکا

گوهری مقدم تأکید کرد: بخش زیادی از جامعه آمریکایی به ترامپ به خاطر شعارهای ضد جنگی که داشته رأی دادند. قرار بود او وارد جنگ‌های تمام‌عیار و بی‌پایان نشود و آمریکا را از جنگ‌های بی‌پایان بیرون بکشد. در شرایط کنونی، ترامپ به دلیل اشتباه محاسباتی که داشته دقیقاً در وسط معرکه‌ای قرارگرفته که حتی ممکن است نتیجه انتخابات ریاست جمهوری را برای او به خطر بیندازد. نوع واکنش جمهوری اسلامی و تصاعد بحران این خطر را برای ترامپ دارد و او شاید بیش از هر چیزی نگران این مسئله است.

این تحلیل‌گر مسائل راهبردی گفت: در شرایط فعلی فشارهایی از سوی دموکرات‌ها و حتی جمهوری‌خواهان به شخص او وارد می‌شود. شاهد هستیم بعد از واکنش ایران لحن جمهوری خواهان هم معتدل‌تر شده است. آن‌ها حتی شاید تصور چنین واکنشی را نداشتند. به هر میزان زمان بگذرد و متوجه سطح و عمق ضربه‌ای که خوردند بشوند آن‌ها هم مجبور می‌شوند ادبیات جنگ طلبانه خود را اصلاح کنند و به شکل واقعی به صحنه خاورمیانه، قدرت ایران و توان پاسخ‌گویی آن نگاه کنند و درنهایت بتوانند برای حفظ آبرو و پرستیژ آمریکا تلاش کنند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *