جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بحران دیپلماتیک اکوادور- مکزیک؛ شکایت متقابل به لاهه

تهران- ایرنا- بحران دیپلماتیک میان اکوادور و مکزیک تا جایی بالا گرفته است که پس از تعلیق روابط و شکایت اخیر مکزیک به «دیوان بین‌المللی دادگستری»، دولت کیتو نیز در اقدامی متقابل، از مکزیکوسیتی شکایت کرد.

کیشیدا: برنامه‌ای برای انحلال مجلس ملی وجود ندارد

تهران- ایرنا- فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن که در انتخابات میاندوره‌ای برخی از کرسی‌ها را به احزاب مخالف واگذار کرده و تحت فشار برای برگزاری انتخابات زودهنگام است، اعلام کرد که هیچ برنامه‌ای برای انحلال مجلس ملی وجود ندارد.

امیرعبداللهیان: توسعه همه جانبه مناسبات با آفریقا از اولویت‌های سیاست خارجی ایران است

«انگاته روبارد» وزیر شرکت‌های کوچک و متوسط آفریقای مرکزی که برای شرکت در دومین همایش ایران و آفریقا و نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده است، با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفت‌وگو کرد.

Loading

آمریکا عامل تضعیف توافقنامه‌های بین‌المللی

۱۳۹۸/۱۰/۰۴ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه اگر خروج آمریکا از نهادها و توافقنامه‌های بین‌المللی ادامه پیدا کند، می‌تواند باعث تضعیف آن‌ها شود، گفت: اگر ترامپ با خروجش از این توافقات دستاورد ملموسی برای آمریکایی‌ها داشته باشد و مزیت نسبی آمریکا را نسبت به برخی کشورها مانند چین و روسیه تغییر دهد، احتمال دارد که این سیاست میان سایر کشورها و حتی دموکرات‌ها هم حامی پیدا کند و آن‌ها هم بخواهند این روند را ادامه دهند.

دکتر مجید محمد شریفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی در رابطه با دستاوردهای حداقلی بیست و پنجمین اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل که با حضور نمایندگان 200 کشور در مادرید برگزار شد و همچنین تضعیف این اجلاس پس از اعلام خروج آمریکا از آن، خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها دو سال پیش اعلام کردند که خواهان خروج از توافقنامه پاریس 2015 هستند و 4 نوامبر 2020 این تصمیم اجرایی و تصویب می‌شود. با تصویب این خروج آمریکا از توافقنامه پاریس خارج خواهد شد؛ یعنی تقریباً یک روز بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پنج روز مانده به برگزاری بیست و ششمین نشست اقلیمی سازمان ملل در گلاسکو.

شریفی ادامه داد: زمانی که ترامپ درصدد اعلام خروج از توافقنامه پاریس بود، افرادی مانند «رکس تیلرسون» و «جیمز متیس»، وزرای خارجه و دفاع وقت، خیلی اصرار داشتند که آمریکا در این توافق بماند، اما با کنار رفتن این افراد که رأی مستقل‌تری نسبت به ترامپ داشتند آمریکا تصمیم گرفت که از این توافق خارج شود. البته از آن زمان وزارت خارجه‌شان با رهبری مایک پمپئو خیلی تلاش کرده که قواعدی را که مدنظر آمریکایی‌هاست، در معاهده پاریس بگنجاند و تثبیت کند؛ یعنی همچنان خواهان این هستند که در معاهده پاریس اعمال نفوذ کنند.

وی با بیان اینکه خروج آمریکا از معاهده پاریس به معنای خروج از توافقنامه تغییرات اقلیمی سازمان ملل نیست و توافق پاریس بخشی از کنوانسیون تغییرات اقلیمی سازمان ملل است، یادآور شد: آمریکایی‌ها با ماندن در این کنوانسیون همچنان به‌عنوان عضو ناظر در معاهده پاریس باقی می‌مانند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه آمریکا، چین، هند و عربستان بیشترین تولیدکننده گازهای آلاینده به‌حساب می‌آیند، اضافه کرد: بدون آمریکا حتی اگر معاهده‌ای تصویب شود نمی‌توان آن را اجرایی کرد. وقتی کشوری که یک‌سوم آلایندگی‌ها متعلق به آن است از توافقنامه کاهش آلایندگی خارج شود چگونه می‌توان این توافق را الزامی و اجرایی کرد! بنابراین سایر کشورها تلاش می‌کنند علیرغم خروج آمریکا از توافقنامه پاریس همچنان این کشور را ملزم به تعهداتی که در این معاهده در نظر گرفته شده است، نگه دارند. درواقع اروپایی‌ها تلاش می‌کنند جبهه واحدی را علیه آمریکا و کشورهایی که با توافقات مخالفت می‌کنند تشکیل دهند.

وی با بیان اینکه به نظر نمی‌رسد که آمریکایی‌ها بتوانند با خروج از این معاهدات به این سمت بروند که به‌طورکلی این توافقنامه‌ها را از بین برده و نظم جدیدی بر اساس توافقنامه‌های دوجانبه دنبال کنند، ادامه داد: در همین نشست معاهده پاریس هم شاهد بودیم که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، در آن شرکت کرد؛ یعنی آن‌ها معتقدند حضور ما در نشست‌ها و توافقنامه‌های بین‌المللی همچنان باید حفظ شود زیرا این بخشی از وظیفه‌مان در نقش رهبری جهان است و اصلاً نباید از این توافق‌ها خارج شویم؛ بنابراین خروج آمریکا از این نوع توافقات بین‌المللی مخالفین بسیار زیادی دارد. حتی در دولت ترامپ هم کسانی هستند که مخالف این رویکرد هستند.

وی با تأکید بر اینکه به نظر می‌رسد این سیاست فقط خاص گفتمان شخص ترامپ است، افزود: خروج از توافقات چندجانبه صرفاً در بخشی از گفتمان ترامپ که جنبه پوپولیستی و ملی‌گرایانه دارد، معنا می‌دهد و اگر دولت دموکرات دیگری روی کار بیاید احتمالاً آن‌ها به توافقاتی که ترامپ از آن خارج شده بازگشت خواهند کرد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در خصوص اینکه خروج از این توافقات از سوی آمریکا نتیجه‌بخش بودن اجلاس‌های سالانه را زیر سوال می‌برد، گفت: اگر دولت آمریکا بخواهد تعهداتش را در این توافقنامه و سایر تعهدات بین‌المللی کاهش دهد احتمال اینکه یک سری از دولت‌ها از آن پیروی کنند وجود دارد. کما اینکه در شرایط فعلی شاهد هستیم که تعدادی از کشورها در حال پیروی از این سیاست هستند. حتی در ناتو هم‌چنین اتفاقی رخ‌داده است که منجر به انتقادات شدید رئیس‌جمهور فرانسه شد؛ یعنی اگر آمریکا در حال کاهش تعهداتش است در طرف دیگر ترکیه هم تعهداتش را کاهش می‌دهد و سایر کشورهای عضو هم به اشکال دیگر این سیاست را در پیش می‌گیرند.

شریفی با بیان اینکه اگر خروج آمریکا از نهادها و توافقنامه‌های بین‌المللی ادامه پیدا کند می‌تواند باعث تضعیف آن‌ها شود، افزود: اما مسئله این است که این روندی کلان در سیاست خارجی آمریکا نیست و خواست دولت ترامپ است؛ اما اگر این روند موفق شود و ترامپ با خروجش از این توافقات دستاورد ملموسی برای آمریکایی‌ها داشته باشد و مزیت نسبی آمریکا را نسبت به برخی کشورها مانند چین و روسیه تغییر دهد احتمال دارد که این سیاست میان سایر کشورها و حتی میان دموکرات‌ها هم حامی پیدا کند و آن‌ها هم بخواهند این روند را ادامه دهند.

وی گفت: ترامپ نشان داده که او و حلقه نزدیکانش در تصمیماتی که می‌گیرند چندان به جنبه‌های راهبردی نگاه نمی‌کنند و پیامدهای راهبردی تصمیمات ازجمله در رابطه با ایده حکمرانی و رهبری جهانی آمریکا را در نظر نمی‌گیرند. دولت ترامپ چندان به مسائل انتزاعی وقعی نمی‌گذارد و بیشتر به دنبال نتایج ملموس و عینی در توافقات است.

شریفی با اشاره به اینکه هیچ نماینده‌ای از سوی دولت ترامپ در اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل حضور نداشت، افزود: اگر روند خروج آمریکا از تعهدات بین‌المللی ادامه پیدا کند در بلندمدت پیامدهای بسیار منفی‌ای در همه حوزه‌ها خواهد داشت؛ اما سؤال این است که آیا واقعاً این روند ادامه پیدا می‌کند. در حال حاضر چون دوره ترامپ است باید برای پاسخ درست به این پرسش صبر کنیم چراکه ممکن است این روند با آمدن دموکرات‌ها تغییر کند؛ زیرا آن‌ها بیشتر به این مسائل حساسیت نشان می‌دهند و آن را زیر سؤال رفتن وجهه و اعتبار آمریکا به‌عنوان رهبر جهانی قلمداد می‌کنند.

وی بابیان اینکه خروج آمریکایی‌ها از توافقنامه‌های حساس و مهم برای نظام بین‌الملل، ازجمله پیمان‌های منع موشک بالستیک کوتاه برد و هسته‌ای بسیار تأثیرگذار است، گفت: این اقدامات می‌تواند عملکرد آن‌ها را به‌شدت زیر سوال ببرد.

شریفی توضیح داد: ترامپ معتقد است از طریق خروج از این توافق‌ها امکان اینکه مزیت نسبی آمریکایی‌ها را بالا ببرد بیشتر است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *