جدیدترین مطالب

افغانستان؛ عرصه ای برای همکاری ایران و روسیه

افغانستان؛ عرصه ای برای همکاری ایران و روسیه

یادداشت خانم ماندانا تیشه یار که در همایش بین المللی به مناسبت «چهل و پنجمین سالگرد انقلاب اسلامی در ایران» که توسط انستیتو شرق شناسی در آکادمی علوم روسیه در سوم و چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار شد، نوشته شده است. 

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

وقتی، نه خبری از تشکیل کشور فلسطینی است و نه ایجاد ارتش فلسطینی

در حالی که طی ماه‌های اخیر رژیم صهیونیستی و همچنین غربی‌ها، حماس را متهم به کارشکنی در مذاکرات برای آتش بس و تبادل سرا کرده‌اند که هره‌های کلیدی این جنبش فلسطینی به کرات طرح‌های خود را برای پایان دادن به کشتار و جنایت اشغالگران در باریکه غزه رائه کرده‌اند. در این باره گفته‌های روز چهارشنبه خلیل الحیه در مصاحبه با الشرق می‌تواند یکی از بارزترین نمونه‌هایی باشد که ثابت می‌کند حماس در عین حفظ خطوط قرمز و اصول مقاومت، برای پایان دادن به رنج بی‌پایان مردم غزه حاضر به انعطاف سیاسی هستند، کما اینکه در همین راستا خلیل الحیه در مقام  نایب رئیس جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس از شروط این جنبش برای کنار گذاشتن اسلحه رونمایی کرده و گفته به شرط تشکیل کشور مستقل فلسطینی این کار را انجام خواهد.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

روسیه، محور تنش

روسیه، محور تنش

وزیر خارجه ایالات متحده پس از دیدار از شانگهای، روز گذشته در پکن با همتای چینی خود دیدار و درباره روابط نظامی، اقتصادی و تنش‌های میان دو کشور گفت‌وگو کرد. آنتونی بلینکن در این دیدار درباره عوامل منفی در روابط واشنگتن و پکن از‌جمله کمک پکن به مسکو در جنگ اوکراین هشدار داد.

قناد زاده: نگاه ایران به آفریقا نگاهی دو طرفه است

صادق قنادزاده معاون ارتقاء کسب و کار‌های بین المللی سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه در روابط با آفریقا صادرات در حوزه‌های مختلف بالادستی و پایین دستی مانند پتروشیمی، فنی مهندسی و صنایع فلزی را دنبال می‌کنیم افزود: واردات در حوزه‌های کالاهای اساسی مانند محصولات کشاورزی و معدنی راپیگیری می کنیم.

Loading

أحدث المقالات

الهندی: پاسخ ایران ثابت کرد اسرائیل قادر به حفاظت از خود نیست

معاون دبیرکل جهاد اسلامی با اشاره به اینکه حماس به‌نمایندگی از کل مقاومت فلسطین در مذاکرات، از حقوق فلسطینی‌ها دفاع می‌کند، گفت: عملیات «وعده صادق» ایران ثابت کرد اسرائیل قدرت محافظت از خودش را ندارد و کشورهای منطقه باید در محاسباتشان تجدیدنظر کنند.

آغاز خروج نیروهای حافظ صلح از قره‌باغ

تهران- ایرنا- همزمان با نزدیک شدن جمهوری های ارمنستان و آذربایجان به توافق صلح، پرچم کشورهای روسیه و ترکیه از منطقه‌ای در قره باغ به نشانه خروج نیروهای حافظ صلح پایین آورده شد.

Loading

برجام در آستانه نقطه صفر؟

۱۳۹۸/۰۹/۱۳ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: تعامل ایران با اروپا با بلاتکلیفی‌های عمده‌ای مواجه است؛ شاید بخشی از دلیل آن به نبود انسجام لازم میان اروپایی‌ها در قبال برجام و ایران برگردد، چه آنکه از یک سو می‌گویند برای حفظ توافق هسته‌ای تلاش می‌کنند، اما از دیگر سو فرانسه زبان تهدید را برگزیده و صحبت از توسل به مکانیسم ماشه برای بازگرداندن تحریم علیه ایران می‌کند.

یک هفته پیش از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در ششم دسامبر (۱۵ آذر)، شش کشور اروپایی، در یک بیانیه رسمی اعلام کردند که با هدف حفظ توافق هسته‌ای به سازوکار «ابزار حمایت از مبادلات تجاری» (اینستکس) خواهند پیوست.

کشور‌های بلژیک، دانمارک، فنلاند، هلند، نروژ و سوئد با اعلام این خبر گفتند که اهمیت زیادی برای حفظ و اجرای کامل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) توسط همه طرف‌ها قائل هستند. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که آیا چنین اقدامی می‌تواند گام موثری در جهت عملیاتی شدن اینستکس و حفظ برجام تلقی شود؟  عبدالرضا فرجی راد، کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی به این سوال پاسخ داده است.

 

آنچه در ادامه می‌خوانید متن کامل این گفتگوست:

پرسش:  اقدام شش کشور اروپایی در پیوستن به اینستکس، می‌تواند کمکی به عملیاتی شدن این  سازوکار کند؟

دانمارک همراه با فنلاند، نروژ، سوئد، هلند و بلژیک که بیشتر کشورهای شمال و مرکز اروپا را تشکیل می‌دهند، اگر به اینستکس بپیوندند شاید تنها کاری که بتوانند انجام دهند در رابطه با غذا و دارو باشد. البته صددرصد با اطمینان نمی‌توان گفت که در این زمینه هم بتوانند قدمی بردارند، چرا که آمریکایی‌ها اجازه نمی‌دهند و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده نیز به دنبال آن است که در همه زمینه‌ها فشار حداکثری بر تهران وارد آورد و راه اروپا را سد کند. واقعیت این است که فعلا هیچ تضمینی دیده نمی‌شود که اینستکس عملیاتی شود؛ چراکه موفقیت این سازوکار به موافقت آمریکا با آن بستگی دارد.

در عین حال باید توجه داشت که بین کشورهای اروپایی انسجام لازم در قبال برجام و ایران وجود ندارد، همچنانکه از یک سو برای حفظ توافق هسته‌ای تلاش می‌کنند و از سوی دیگر فرانسه صحبت از مکانسیم ماشه می‌کند.

همچنین پیش تر نیز اروپا بارها تلاش کرده در غالب اینستکس اقداماتی انجام دهد ولی تا به امروز فقط شاهد بی‌عملی بروکسل بوده‌ایم. در این فضا ایران نیز تا زمانی که مطمئن نباشد که اینستکس نتیجه‌ خواهد داد از کاهش تعهدات برجامی‌‌اش کوتاه نخواهد آمد.

 

پرسش: ارزیابی شما از این تصمیم کشورهای اروپایی در برهه کنونی چیست؟

با توجه به اینکه ایران در حال اجرایی کردن گام چهارم کاهش تعهدات برجامی‌اش است و قرار است اگر وضعیت به همین صورت باشد وارد گام پنجم شود، اروپایی‌‌ها نگران شده‌اند و تلاش دارند اقداماتی انجام دهند تا به نوعی تهران را تشویق کرده باشند که گام دیگری برندارد که به نقطه صفر نزدیک شویم.

 

پرسش: آیا در آینده، اروپا اقدامات دیگری با هدف حفظ برجام انجام خواهد داد؟

به نظر می‌رسد که این بازی تا انتخابات آمریکا ادامه پیدا خواهد کرد و اگر دونالد ترامپ برکنار شود و یک دمکرات روی کار بیاید این احتمال وجود دارد همچنانکه گفته‌اند آمریکا را به برجام بازگردانند. در این صورت کشورهای اروپایی نیز می‌توانند گام‌های موثری بردارند، اما در شرایط فعلی با فشارهای آمریکا تقریبا نمی‌توانند اقدام اثرگذاری انجام دهند. لذا هرچند شاید مقامات اروپایی تصمیم جدی برای عملیاتی کردن اینستکس داشته باشند؛ اما با شیوه‌ای که آمریکایی‌ها در پیش گرفته‌اند بعید به نظر می‌رسد که کاری از پیش ببرند.

 

پرسش: با این تفاسیر، سرنوشت برجام به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا وابسته خواهد بود؟

تقریبا همین‌طور است و به نظر می‌رسد تا زمان برگزاری انتخابات آمریکا و تعیین سرنوشت دونالد ترامپ نه ایران از برجام خارج شود و نه اتحادیه اروپا. البته می‌توان پیش‌بینی کرد که کاهش تعهداتی برجامی از سوی ایران و بی‌عملی اروپا ادامه خواهد داشت و ممکن است وضعیت به سمتی پیش برود که تهران به این نتیجه برسد که نقطه صفر با وضعیت به‌وجود آمده، تفاوتی ندارد.

 

پرسش: اگر همین مسیر ادامه پیدا کند و اروپا نتواند اقدامات مدنظر ایران را انجام دهد، سرنوشت برجام چه خواهد شد؟

ایران اعلام کرده که فاز پنجم کاهش تعهدات برجامی‌اش را در زمان مقتضی آغاز خواهد کرد. در این راستا شاهد بودیم که آمریکایی‌ها با خروج یک‌جانبه از برجام این توافق را نقض کردند و اروپایی‌ها نیز نتوانستند گام‌های لازم را برای جلب رضایت ایران انجام دهند، لذا اگر این روند ادامه پیدا کند شاید به نقطه صفر نزدیک شویم.

البته یک سناریوی نسبتا خوش‌بینانه نیز وجود دارد مبنی بر اینکه همچنان اروپایی‌ها به رهبری فرانسه از فعالیت‌هایشان برای جلب‌نظر ایران و همکاری‌های برجامی دست نکشیده‌اند،  لذا اکنون پیوستن این شش کشور به اینستکس با برخی اقدامات فرانسه جهت حفظ برجام را شاید بتوان حرکت به سمت جلو ارزیابی کرد. درواقع تحلیل کشورهای اروپایی به رهبری فرانسه این است که اگر چنین اقداماتی نتیجه مثبت داشته باشد شاید در قالب سازوکار اینستکس در حوزه غذا و دارو بتوانند گام‌های دیگری نیز بردارند و شرایط برای حفظ برجام آسان‌تر شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *