جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا اخراج ۱۱ هزار لبنانی را به تاخیر انداخت/ علت؛ درگیری بین اسرائیل و حزب‌الله

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، شامگاه جمعه پنجم مرداد در یادداشتی اعلام کرد که به دلیل درگیری بین اسرائیل و حزب‌الله در جنوب لبنان، آمریکا برای حدود یازده هزار و پانصد شهروند لبنانی که هم اکنون در آمریکا هستند، مجوز کار صادر می‌شود و از اخراج از این کشور معاف هستند.

افزایش مبتلایان به کرونا در ژاپن

رسانه های محلی ژاپن روز گذشته (جمعه) گزارش دادند موارد ابتلا به کووید-۱۹ در این کشور در حال افزایش است و کارشناسان بهداشتی خواستار اقدامات پیشگیرانه در طول فصل تعطیلات تابستانی هستند.

بلینکن: ما سخت تلاش می‌کنیم تا به آتش بس در غزه دست یابیم

«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در نشست وزرای خارجه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) گفت که ایالات متحده “با پشتکار روزانه” برای دستیابی به آتش بس در نوار غزه و یافتن راهی برای صلح و امنیت تلاش می‌کند.

Loading

تاثیر کاهش ثروت عربستان بر سیاست خارجی ریاض

۱۳۹۸/۰۸/۲۷ | اقتصادی, خبر تاپ, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه اقدامات منطقه‌ای عربستان باعث شده که درآمدها و ثروتی که در این کشور ذخیره شده، کاهش يابد، خاطرنشان کرد: با کاهش منابع مالی عربستان، آمریکایی‌ها توجه خاص‌شان به این کشور کمتر می‌شود. هر چه توجه آمریکا کمتر شود، عربستان مجبور می‌شود که در سیاست‌های منطقه‌ای‌اش بیشتر تجدید نظر کند.

دکتر احمد بخشایش در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی در خصوص اظهارات رئیس سابق سیا مبنی بر کاهش ثروت عربستان اظهار کرد: وضعیت عربستان را از این جهت مانند وضعیت آمریکا می‌دانم. آمریکا بزرگ‌ترین کشور ثروتمند دنیاست و در همین حال بزرگترین بدهکار دنیا هم محسوب می‌شود به طوری که یک تریلیون دلار بدهی دارد. از طرف دیگر عربستان هم 11 میلیون بشکه نفت صادر می‌کند، مانند معمر قذافی که هزار میلیارد دلار در اروپا سرمایه‌گذاری کرد و وقتی کشورش دچار جنگ داخلی شد، بلوکه‌اش کردند، عربستان هم به همین شکل رفتار کرده است.

وی با اشاره به ارزیابی دیوید پترائوس مبنی بر اینکه ذخیره ارزی عربستان به کمتر از 500 میلیارد دلار رسیده و کسری بودجه این کشور هر سال از 40 تا 60 میلیارد دلار است، ادامه داد: عربستان حدود 23 میلیون نفر جمعیت دارد که به لحاظ درآمد سرانه وضعیت بسیار خوبی دارد و هزینه‌های این جمعیت نسبتا قابل کنترل است. پیش از اینکه در سیاست خارجی و منطقه‌ای‌اش تغییراتی اعمال کند، چنین وضعی نداشت، اما در شرایط فعلی مخارج عربستان زیاد شده است.

این استاد دانشگاه افزود: سیاست منطقه‌ای و اقدامات عربستان باعث شده است که مجبور به استفاده از ذخایر مالی‌اش شود. این کشور فقط حدود 800 میلیارد دلار در یکی از بانک‌های آمریکایی داشت که 500 میلیارد دلار آن صرف قرارداد نظامی برای تجهیز تسلیحاتش شد و به واسطه این خرید سلاح بخشی از اموالش را از دست داد.

بخشایش درخصوص سخنان رئیس سابق سیا که گفته بود فعالیت‌های عربستان در کشورهای منطقه و جهان باعث کاهش منابع مالی این کشور شده تصریح کرد: عربستان با ائتلافی که علیه یمن شکل داده حدود 10 تا 20 هزار سرباز را از سودان، پاکستان و کشورهای دیگر به این منطقه آورده است که باید به آن‌ها پول بپردازد. علاوه بر این‌ها در عراق و سوریه پول‌های زیادی خرج می‌کند تا نظم داخلی و منطقه‌ای را به هم بزند. هزینه‌های بالایی برای پیگیری سیاست هایش از طریق شبکه مجازی می‌پردازد. حتی پول‌هایی را در ایران هزینه می‌کند تا بازار ایران را به هم بریزد. همه اینها باعث می‌شود که درآمدها و ثروتی که در عربستان ذخیره شده، کاهش یابد.

وی گفت: محمد بن سلمان تلاش دارد این‌ها را از طرق مختلف جبران کند؛ مثلا یکی از اقداماتش این بود که حدود 60 تن از شاهزاده‌ها را در یکی از هتل‌ها زندانی کرد و از هر کدام حدود 20 میلیارد ریال عربستان گرفت تا آزاد شوند و الان هم با پابند الکترونیکی آن‌ها را کنترل می‌کند.

وی در عین حال درباره نیاز عربستان به سرمایه گذاری خارجی و پول برای پیشبرد چشم انداز 2030 که محمد بن سلمان به دنبال آن است، توضیح داد: عربستان از اینکه یک خانواده بر این کشور مسلط شده و از باب مسائل حقوق بشری و رفتار با منتقدان و ترس و وحشتی که ایجاد می‌کند، تحت فشار است. در این کشور نظام پادشاهی روی کار است که در آن کشمکش‌های ولیعهدی و شاهزادگی وجود دارد و مانند امپراتوری عثمانی که در حرمسراها بسیاری از اختلافات دنبال می‌شد و برای اینکه به قدرت برسند شاهزاده‌ها را کور می‌کردند، امروز هم حدود 50 نفر از آن‌ها با پابند کنترل می‌شوند.

وی در خصوص مشکلات آینده عربستان در پی این کاهش ثروت حاکمیتی گفت: می‌توانیم اینگونه ارزیابی کنیم که عربستان مواضعش را تغییر خواهد داد؛ چرا که عربستان به خودش تکیه ندارد و به آمریکا و اسرائیل متکی است. وقتی می‌بیند آمریکا در قبال اقدامات ایران مثلا سرنگون کردن پهپادش اقدامی نمی کند، باعث می‌شود در سیاست‌هایش تغییر موضع بدهد. مثلا عربستان با یمنی‌ها مذاکره کرد و از پاکستان خواست که با ایران گفتگوهایی را دنبال کند تا بتواند مشکلات منطقه‌ای‌اش را حل کند.

بخشایش توضیح داد: بنابراین با اینکه کاهش ذخیره مالی مد نظر مقامات عربستان است، اما از لحاظ درآمدی نیست که به عربستان فشارهای تعیین‌کننده‌ای می‌آید. بلکه بیشتر مسئله این است که آمریکا حاضر نیست به عنوان نقطه اتکای عربستان سعودی در منطقه عمل کند و مثلا عملیات نظامی علیه ایران انجام دهد. این امر باعث می‌شود که موضع عربستان عوض شود.

وی با بیان اینکه عربستان روزانه 11 میلیون بشکه نفت صادر می‌کند، ادامه داد: بنابراین درآمد عربستان مستمر است و کاهش ثروت اندوخته شده‌اش موجب درهم شکستگی آن نمی‌شود. حتی می‌تواند نفتش را پیش فروش کند، اما آمریکا به عربستان به عنوان گاو شیرده نگاه می‌کند. با کاهش منابع مالی عربستان، آمریکایی‌ها توجه خاصشان به این کشور کمتر می‌شود. هر چه توجه آمریکا کمتر شود عربستان مجبور می‌شود که در سیاست‌های منطقه‌ای‌اش بیشتر تجدید نظر کند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: وقتی محاسبه آمریکا در خصوص عربستان عوض می‌شود، عربستان احساس می‌کند که سر بزنگاه نمی تواند از آمریکا کمکی بگیرد. آمریکایی‌ها تا کنون هم در حد انتظار عربستان ظاهر نشده اند. عربستان وقتی دید که صحیح نیست به جایی دل ببندد که در وقت نیاز به آن کمکی نمی کند، درابطه با یمن تغییر موضع داد.

وی با اشاره به اینکه عربستان ایران را رقیب منطقه‌ای خود می‌بیند و سعی می‌کند مانع نفوذ ایران شود تاکید کرد: عربستان از این باب در کشورهای منطقه و مخصوصا در رابطه با ایران تغییر سیاست می‌دهد که می‌بیند آمریکا که باید همیار و همکار او در منطقه باشد عکس العمل لازم را در برابر ایران نشان نمی دهند  و در مواقع نیاز به کمکش نمی آید.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *