جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

افشای راز «نفرین توت عنخ آمون» که بیش از ۲۰ نفر را کشت

متون مصر باستان تهدید کرده‌اند که هرکسی که بقایای یک عضو مومیایی‌شده خانواده سلطنتی را بر هم بزند، بر اثر بیماری که هیچ پزشکی توان تشخیص آن را ندارد کشته خواهد شد. با این حال راس فلوز معتقد است که یک دلیل بیولوژیکی پشت این مرگ‌های مرموز وجود داشته است.

وال استریت ژورنال: اسرائیل برای تصمیم‌گیری درباره توافق آتش‌بس یک هفته مهلت داده است

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مسئولان مصری گزارش داد تل آویو یک هفته به حماس مهلت داد تا با پیشنهاد ارائه شده درباره آتش بس و تبادل اسرا موافقت کند و در غیر این صورت عملیات رفح را شروع می‌کند.

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

پاسخ سنجیده اسرائیل به حمله ۱۹ آوریل ایران، به دو طرف این امکان را داد که موقتا دور کنونی نزاعشان را ببندند. با این حال، کارزار پایدار میان دو طرف بعید است که پایان پذیرد و سابقه ای که مداخلات مستقیم نظامی شان برجای گذاشته، گزینه تازه ای را روی میزِ هماوردی قرار می دهد.
Loading

تئوری مرد دیوانه، ترامپ و تقابل با ایران

۱۳۹۶/۰۷/۰۱ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: سخنرانی اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل نشان داد آنچه ترامپ به زبان آورد سخنانی نیست که مورد تایید نخبگان سیاسی آمریکا قرار داشته باشد و روی آن تامل شده باشد، بلکه صرفا نظرات شخصی ترامپ است.

طهمورث غلامی – کارشناس مسائل آمریکا

متن سخنرانی ترامپ نشان داد که او هیچ درکی از مسائل بین‌المللی و جهانی از جمله منشور سازمان ملل متحد در مورد حفظ صلح، امنیت و مقابله با جنگ ندارد. درعین حال باید توجه داشت که که ترامپ بر اساس نظریات شخصی خود این مواضع را گرفته، ولی تصمیم نهادهای نظامی، امنیتی و سیاسی آمریکا احتمالا چیز دیگری بوده است. براین اساس، نمی توان از سخنرانی ترامپ در سازمان ملل، راهبرد و یا سیاست جدید آمریکا را استخراج کرد.

لذا سخنرانی ترامپ که بیشتر یک شوی سیاسی بود؛ بر این مبنا است که رئیس جمهور آمریکا به تئوری مرد دیوانه نیکسون معتقد است. در تئوری مرد دیوانه، رئیس جمهور آمریکا باید تلاش کند خود را فردی غیرقابل پیش بینی، خطرناک و آماده توسل به زور تعریف کند تا از این طریق دیگر بازیگران را مجبور به دادن امتیاز کند. نیکسون به خوبی نقش این فرد را بازی کرد و توانست از این طریق امتیازاتی از شوروی بگیرد، اما بازی ترامپ، بیشتر شبیه کمدی است و به همین دلیل سخنرانی وی حتی داخل آمریکا نیز مورد نقد قرار گرفت و بسیاری سخنرانی رئیس جمهور آمریکا را در حد شان و جایگاه این کشور نمی‌دانند.

در این شرایط نباید انتظار داشت که از دل سخنرانی ترامپ، راهبرد و سیاست جدیدی بیرون کشیده شود. در واکنش به سخنان ترامپ در خصوص ایران نیز، رئیس جمهور ایران به خوبی واکنش نشان داد، چرا که در تئوری مرد دیوانه یک گزاره نظری وجود دارد بر این اساس که تلاش می‌کند طرف مقابل را عصبی و برآشفته کند به گونه‌ای که رفتارهای احساسی و هیجانی نشان دهد و این دامی بود که ترامپ در سازمان ملل برای ایران طراحی کرد به این امید که واکنش جمهوری اسلامی ایران نیز شدید و تند باشد. این در حالی است که ایران با استناد به قوانین بین‌المللی و منشور سازمان ملل سخنان ترامپ را محکوم کرد به گونه‌ای که سخنان رئیس جمهور آمریکا با مخالفت کشورهای اروپایی نیز مواجه شد. در مقابل سخنرانی رئیس جمهور ایران در سازمان ملل مورد تایید و همراهی سایر کشورها قرار گرفت. از این رو جمهوری اسلامی ایران باید تلاش کند همچنان خود را بازیگری متعهد به قوانین بین‌المللی و مسئول در چارچوب اصول بین‌الملل نشان دهد و همچنان در راستای مفاد منشور در جهت صلح و امنیت بکوشد.

همچنین نشان دهد بازیگری که درصدد برهم زدن قواعد است، ایالات متحده است و نه ایران. ترسیم این چهره مطلوب از ایران بر مبنای موضع‌گیری‌ها و پایبندی‌هایی که به قوانین و مقررات نشان می‌دهد می‌تواند منجر به تضعیف موضع آمریکا و تئوری مرد دیوانه دونالد ترامپ شود.

دونالد ترامپ با تهدید مبنی بر اینکه قصد دارد از برجام خارج شود، صرفا دنبال یک چیز است و آن موضع گیری مقامات ایران است. به طوری که اگر آمریکا از برجام خارج شود، جمهوری اسلامی ایران نیز از برجام خارج خواهد شد. همچنانکه طی چند روزی که آقای روحانی در آمریکا بودند، رسانه‌های مختلف این سوال را از وی می‌پرسیدند که اگر ایالات متحده از برجام خارج شود، جمهوری اسلامی ایران به شکل صریح چه اقدامی انجام خواهد داد. ایشان با هوشمندی پاسخ صحیح و دقیقی به این سوال ندادند، چرا که اعلام این موضوع که اگر آمریکا از برجام خارج شود، ما نیز از برجام خارج خواهیم شد، همان چیزی است که ترامپ دنبال آن است، زیرا اگر ایران از برجام خارج شود در آن صورت اگرچه واشنگتن در ابتدا به دلیل خروج اولیه از برجام محکوم می‌شود، ولی در گام‌های بعدی این جمهوری اسلامی ایران است که محکوم خواهد شد.

دو دلیل برای این موضوع می‌توان ذکر کرد: نخست اینکه برجام صرفا معاهده‌ای میان ایران و آمریکا نبوده است و در صورت خروج ایران از برجام، تهران ملاحظه دیگر کشورهای امضا کننده برجام را نکرده است، دیگر اینکه شرایط به دوران پیش از برجام بازمی‌گردد و ایالات متحده می‌تواند با امنیتی کردن موضوع ایران اینگونه وانمود کند که جمهوری اسلامی ایران در پی دستیابی به سلاح اتمی است.

چنین ادعایی سبب خواهد شد که کشورهای اروپایی و حتی روسیه و چین نگران شوند و بار دیگر اجماع احتمالی علیه ایران شکل بگیرد. لذا این مسئله که دولت ایران تاکنون هیچ موضع صریحی نگرفته که در صورت خروج آمریکا از برجام آیا ایران نیز از این توافق خارج خواهد شد یا خیر، خود گام بسیار مهمی در جهت تضعیف سیاست آمریکا مبنی بر خروج از برجام است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *