جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: قانون کردن شهرک‌سازی در کرانه باختری، حطرناک و بی‌ملاحظه‌گری است

 معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به گزارش‌هایی درباره تلاش مقام‌های اسرائیلی برای قانونی کردن ساخت شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری، حمایت از پایگاه‌های غیرقانونی را «خطرناک و بی‌ملاحظه‌گری» خواند.

معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: قانون کردن شهرک‌سازی در کرانه باختری، حطرناک و بی‌ملاحظه‌گری است

 معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به گزارش‌هایی درباره تلاش مقام‌های اسرائیلی برای قانونی کردن ساخت شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری، حمایت از پایگاه‌های غیرقانونی را «خطرناک و بی‌ملاحظه‌گری» خواند.

Loading

شورای همکاری خلیج فارس؛ از چالش‌های ساختاری تا کارکردی

۱۳۹۷/۰۲/۰۲ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: منطقه خلیج‌فارس اگرچه یک منطقه ژئواستراتژیک است اما از شاخص‌های بد توسعه و ارتباطات انسانی رنج می برد؛ یک منطقه کمتر توسعه‌یافته که به دلیل درگیری منافع متعدد و متضاد خارجی نتوانسته علیرغم قدمتی که دارد از ظرفیت‌های بالقوه توسعه و ارتباطات انسانی خود به درستی استفاده کند.

نصرت‌الله تاجیک/ سفیر پیشین ایران در اردن

در این میان هرگونه همگرایی که باعث شود ظرفیت‌های ارتباطات انسانی شکوفا و تبدیل به یک مدل توسعه منطقه‌ای شود، باید مورد استقبال هر شهروندی که علاقه‌مند به صلح و ثبات منطقه است، قرار گیرد. ولی به دلیل این که این نگرش حادث نشده، متاسفانه در این منطقه شاهد دسته‌بندی‌ها و اقدامات گروهی از این کشورها علیه کشور دیگر هستیم که به وخامت اوضاع منطقه انجامیده است. همچنانکه شورای همکاری خلیج (فارس) که شش کشور حاشیه جنوبی این آبراه شامل عربستان سعودی، قطر، بحرین، عمان، کویت و امارات را شامل می‌شود به این وضعیت دچار شده است. این تشکل در سال ۱۹۸۱ میلادی و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران شکل گرفت و اعضای آن سازوکار مشترکی را برای همکاری‌هایشان در بعد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی برای مقابله با ایران که جدیدا شاهد تولد حکومتی نو پا بوده طراحی کردند.

بنابراین مهمترین مشکل این مجموعه به «هدف» آن بازمی‌گردد؛ یعنی هدف شورای همکاری به‌جای آنکه بر اساس همکاری میان اعضا برای برطرف کردن یک نیاز مشخص مردم منطقه باشد بر‌اساس دشمنی و مقابله با ایران به عنوان یک عنصر و بازیگر موثر در این منطقه پایه‌گذاری شده است و این ضعف اساسی این شورا محسوب می‌شود. این ضعف از ابتدای شکل‌گیری شورا بر کلیه ارتباطات، جلسات، ساماندهی‌ها، تحرکات و فعالیت‌های آن تاثیرگذار بوده است.

این در حالی است که اگر دست‌اندرکاران تاسیس شورای همکاری به جای دشمنی با ایران، طراحی و هدف‌گذاری‌شان فقط روی همکاری با یکدیگر بود تا نیازهای مشخص و اولویت‌های مردم را مخصوصا برای توسعه و رفاه تامین کند، شاید شورا موفق‌تر بود. اما اغلب اعضای این شورا بر دشمنی با ایران و مقابله با انقلاب اسلامی متمرکز بوده اند.

علاوه بر اینکه هدف‌گذاری این شورا اشتباه است، این ۶ کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس به دلیل اختلافات سیاسی، اجتماعی، مذهبی، فرهنگی و گرایشات قومی، دارای اختلافات زیادی هم با یکدیگر هستند که هر کدام از این اختلافات دارای زیرمجموعه‌ای از اختلافات دیگر است. البته اگر هدف‌گذاری اشتباه یعنی مقابله با ایران وجود نداشت، شاید حل کردن این مشکلات برایشان راحت‌تر بود ولی وجود این هدف‌گذاری غلط، مشکلات را پیچیده‌تر و چند بعدی کرده است که حل کردن آنها دیگر به این سادگی‌ها میسر نیست.

چون طیفی از نظرات در میان این ۶ کشور نسبت به ایران وجود دارد؛ کشوری مثل عمان صرف‌نظر از این که چه حکومتی در ایران بر سرکار است، سلطنت خود را مدیون ایران می‌داند و کشوری مانند عربستان سعودی به دلیل حجم تخریبی بالای سیاست خارجی‌اش اختلافات بین دو کشور را به مسائل امنیتی تبدیل کرده و در دشمنی با ایران از دیگر کشورها گوی سبقت را ربوده است.

لذا در حال حاضر اعضای شورای همکاری با توجه به تحولاتی که در منطقه به‌وجود آمده به خصوص بعد از تحولات ۲۰۱۱ بیداری اسلامی چه در خاورمیانه و چه در منطقه خلیج فارس و هراس از این که نسیم بیداری جامعه آنها را نیز متحول کند، دچار اختلافات بیشتری شده‌اند. یعنی آن اختلافات قبلی اکنون به مراتب رو به تزاید گذاشته است.

اینک بعد از ۳۵ سال اگر سابقه همکاری‌های این شورا را در زمینه‌های مختلف مورد بررسی قرار دهیم باید گفت امروز در ضعیف‌ترین وضعیت قرار دارد. چنانکه از مانورهای نظامی و تحرکات نظامی آن به نام سپر جزیره گرفته تا فعالیت‌های سیاسی و اقتصادی آن دچار رکود شده است.

اگر طی سال‌های گذشته آنها دارای فعالیت‌های سیاسی-اقتصادی و پروژه‌های مشترک بودند، امروز نه تنها صحبت از آن نمی‌شود بلکه بعد از شکل گرفتن اختلافاتی میان قطر و عربستان، نقش و قدرت شورای همکاری در ضعیف‌ترین و پرتنش‌ترین دوران خود قرار دارد.

درنتیجه اگر یک بررسی تاریخی یا کرونولوژیک داشته باشیم اختلافات اعضای این شورا صرفا به ایران بازنمی‌گردد و حتی میان اعضای آن نسبت به یکدیگر نیز اختلافاتی وجود دارد؛ مثل اختلاف‌نظرها بر سر قطر که میان بحرین و عربستان از یک سو و عمان و کویت از سوی دیگر شاهد هستیم.

لذا این شورا در شرایط کنونی از مجموعه‌ای از بیماری‌ها رنج می‌برد؛ هم بیماری‌های ساختاری و هم بیماری‌های فلسفه وجودی و هم بیماری‌های کارکردی.

به گونه‌ای که اگر همین روند و همین شتاب مشکلات منطقه ادامه پیدا کند خیلی دور از ذهن نخواهد بود که تا چندی دیگر این شورا نیز به سایر همکاری‌های شکست‌ خورده منطقه‌ای که بعد از جنگ جهانی دوم و مخصوصا در 5 تا 6 دهه اخیر به عنوان ترتیبات منطقه‌ای و همکاری‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مطرح و شکست خوردند، بپیوندد.

البته دخالت و منافع متضاد و متعدد خارجی نیز در این وضعیت بی تاثیر نبوده و بدیهی است حضور دونالد ترامپ در دولت آمریکا به‌دلیل اهداف غیرشفاف و پیگیری سیاست‌های فروش تسلیحات نیز بر وخامت اوضاع خواهد افزود. این اوضاع جدید صرفا بین ایران و شش کشور مذکور نبوده بلکه حتی پیش‌بینی می‌شود بین خود این مجموعه نیز مشکلات از سطح سیاسی به تراز امنیتی خواهد رسید و این امر طراحی الگوی جدیدی از رفتار و تعاملات خارجی برای کشورهای این منطقه را ضروری می‌سازد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *