جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

تظاهرات دانشجویان دانشگاه‌های لبنان

دانشگاه ملی لبنان و برخی دانشگاه‌های دیگر دراین کشور شاهد تجمع و تظاهرات دانشجویی در همبستگی با مقاومت فلسطین و لبنان و محکومیت جنایت‌های رژیم صهیونیستی بود.

افشای یک رسوایی اخلاقی دیگر در بی بی سی

کارکنان آژانس مبارزه با جرایم در انگلیس، از رایانه دیوید موندی از کارکنان پیشین بی بی سی، حدود ۵۸ هزار تصویر مستهجن جنسی درباره کودکان کشف کردند.

Loading

مداخله عربستان و امارات در سودان برای جلوگیری از قدرت گرفتن اخوان المسلمین

۱۳۹۸/۰۴/۱۵ | سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: آنچه که در مورد سودان اتفاق افتاد یا مسئله‌ای که منجر به کودتا یا شبه کودتا در این کشور شد، به یک سری عوامل و دلایلی همچون ناکارآمدی سیستم سیاسی دولت عمر البشیر و همچنین کنش‌های وی در چند سال اخیر نسبت به سیاست خارجی یا دیگر موضوعات بازمی‌گردد.

احمد بخشی/ کارشناس مسائل آفریقا

مسائل و تظاهراتی که چند ماه پیش از کودتا در سودان آغاز شده این گما‌نه‌زنی را به خصوص نزد کشورهایی همچون عربستان و امارات و یا نظامیان سودانی مطرح کرد که شاید این کشور نیز به سرنوشتی همچون سرنوشت مصر یا تونس دچار یا شرایط برای روی کار آمدن گروه‌های اسلام‌گرا فراهم شود. بنابراین کشورهایی چون عربستان نسبت به این فرایند کنش‌هایی نشان دادند و در عین حال گروه‌های سیاسی و نظامیان نیز به دلیل ماهیت جغرافیایی و ژئوپلتیک سودان در این رابطه واکنش‌هایی از خود بروز دادند. نیروهای ارتش نیز همچون کشورهایی چون عربستان و امارات هراس آن را داشتند که فرایند اعتراضی در سودان به نتیجه‌ای چون مصر و تونس بیانجامد. باید توجه داشت که در این کشورها وقتی صحبت از جنبش‌های اسلامی می‌شود اغلب گروه اخوان‌المسلمین مدنظر است و از این رو ترس کشورهای منطقه و ترس ارتش باعث شد که شاهد بروز یک شبه ‌کودتا در سودان باشیم. درواقع  در حال حاضر با توجه به گرایش مردم سودان به اسلام شاید یکی از نیروهای آلترناتیو در سودان برای حکومت فعلی اخوان باشد گرچه در این زمینه نمی‌توان به قدرت ارتش توجهی نکرد و به نظر می‌رسد بخشی از آن‌ها در این فرایند تلاش کنند که مانع روی کار آمدن اخوان در این کشور آفریقایی شود.

همچنین خبرها حاکی از آن است که کودتاچیان پیش تر بازدیدهایی از عربستان داشتند و در عین حال از حمایت ضمنی این کشور برخوردار بودند.

عملا می‌توان گفت آنچه که در سودان اتفاق افتاد یک کودتای وتویی بود بدین معنا که مردم اعتراضاتی برپا کردند و به تدریج به دنبال به نتیجه رساندن برخی مطالبات دموکراتیک‌شان بودند اما شاهد بودیم که ارتش در این زمینه ورود پیدا کرد و لذا عملا بخشی از مطالباتشان نادیده گرفته شد.

از این رو مشاهده کردیم بلافاصله بعد از کودتا، مردم سودان این حس را داشتند که بسیاری از مطالباتشان که در اعتراضات مطرح کردند محقق نشده و یک دیکتاتور رفته اما دیکتاتوری باقی مانده است. در نهایت چندی پیش نیز ارتشی‌هایی که گفته بودند فقط برای دو سال حکومت را عهده‌دار می‌شوند به دلیل فشارهای منطقه‌ای و جامعه مدنی و ساختارهای موجود در نهایت به این نتیجه رسیدند که دولتی ائتلافی و متشکل از گروه‌های مردمی، سیاسی و نظامی تشکیل شود.

درخصوص آینده تحولات در سودان باید توجه داشت آنچه که در این کشور اتفاق افتاد یک کودتای وتویی بود؛ بدین معنا که مردم یک سری مطالبات داشتند و برای رسیدن به این مطالبات، دست به تظاهرات زدند. اما به دلیل نگرانی از آنکه از دل این اعتراضات، جریانی به قدرت برسد که مطلوب گروه‌های نظامی یا برخی قدرت‌های منطقه‌ای چون عربستان و امارات نباشد، انقلاب را به نحوی جلو انداختند. لذا مطالبات مردم سودان برآورده نشده یا به صورت ناقص و با فشارهای مردمی برخی از آنها پاسخ داده شد.

با این تفاسیر احتمالا شاهد شکلگیری یک فضای دموکراتیک در سودان نخواهیم بود؛ چراکه در دوره‌ زمامداری عمر البشیر، احزاب سیاسی فضای آن را نداشتند که مطالباتشان را پیگیری کنند.

بنابراین اکنون درمورد سودان این احتمال وجود دارد که شرایطی مانند مصر یعنی اقتدار نظامیان در این کشور حاکم شود. دلیل آن نیز به مواردی چون ناامنی در این منطقه، اهمیت ژئوپلتیک این کشور و مشکلات سودان بازمی‌گردد. بدین ترتیب مباحث مربوط به دموکراسی مانند توسعه و یا گشایش عرصه سیاسی خیلی مورد توجه قرار نگیرد و بیشتر مسائل امنیتی قابل توجه باشد. به همین دلیل نیز نظامیان زمام امور را در اختیار گرفته‌اند.

این نکته را نیز باید در نظر گرفت که گشایش فضا در شمال آفریقا، مطالبات مردمی و همچنین تحول در عرصه اطلاع‌رسانی دیگر نمی‌تواند شرایط پایداری را برای نظامیان پدید آورد که همچون بسیاری از اقتدارگرایان در شمال آفریقا، نظامیان بتوانند برای چند دهه دوام بیاورند. درواقع فشارهای ساختاری آنها را وادار به پذیرش بسیاری از واقعیات خواهد کرد. لذا احتمالا در آینده در سودان یک شبه دموکراسی شکل خواهد گرفت و از آنجایی که مولفه‌های ساختاری در این کشور وجود ندارد آینده مطلوب و مورد نظر دموکراسی خواهان در آنجا شکل نخواهد گرفت. البته جامعه سودان به دلیل تنوع عقیدتی و تنوع ماهیت‌های سیاسی و ایدئولوژیک می‌تواند تاحدی به باز شدن فضای سیاسی کمک کند هرچند که در سودان شاهد توسعه از بالا هستیم که این نوع از توسعه خیلی با فرایند دموکراسی سازگار نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *