جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تانک مجهز به هوش مصنوعی؛ آلمان و فرانسه قرارداد تسلیحاتی چند میلیارد یورویی امضا کردند

وزرای دفاع فرانسه و آلمان روز جمعه ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت) برای تصویب توافقنامه طرح تولید تانک مشترک جدید به نام «سامانه اصلی رزم زمینی» یا ام‌جی‌سی‌اس، در پاریس با یکدیگر دیدار کردند. این توافق رسمی نقطه آغاز فاز اول از طرح تولید یک خودروی زرهی است که «تانک آینده» نامیده می‌شود و ارزش آن به میلیارد‌ها یورو می‌رسد.

فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند

یک هواپیمای شخصی اسرائیلی که اخیرا تعدادی از مقامات اسرائیلی را به قطر و مصر برده بود، بعدازظهر امروز (شنبه)، در ریاض فرود آمد. تلویزیون اسرائیل «کان» گزارش داد این هواپیما از فرودگاه بن گوریون در تل‌آویو برخاسته و بعد از توقف کوتاهی در عمان به عربستان سعودی رفته و آنجا فرود آمده است.

لطفا جلوی جنگ را بگیرید

لطفا جلوی جنگ را بگیرید

اسرائیل از نگاه خودش، به ادامه حملات به اهداف ایرانی مجبور است چرا که گمان می کند به این ترتیب ایران را تحت فشار می گذارد و به خیال خودش از تهدیدهای ایران علیه خود کم می کند. تا زمانی که دو طرف درگیر نزاع باشند، این زدوخوردها ادامه خواهد داشت.

اجلاس بین المجالس قدس در استانبول ترکیه

پنجمین اجلاس سالانه بین المجالس با عنوان بین المجالس قدس با حضور هشتاد هیئت پارلمانی از جهان و کشورهای اسلامی در استانبول ترکیه در حال برگزاری است.

Loading

گزینه اروپا در دنیایی در حال گذار

۱۳۹۷/۰۷/۱۸ | دیدگاه, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین: پس از فروپاشی شوروی در دهه 1990 میلادی، مناسبات جهانی همچنان در حال سپری کردن دوران گذار است؛ دورانی که در آن از یک سو آمریکا تلاش دارد نظام تک قطبی را همراه با یکجانبه گرایی حاکم کند و از دیگر سو، دیگر کشورها تلاش دارند مانع از تحقق چنین سناریویی شوند.

بر این اساس، نوعی نزاع بر سر توزیع قدرت در سطح جهانی شکل گرفته است و از این منظر می‌توان تحولات ژئوپلیتیکی و چگونگی تعامل نظام‌های سیاسی، اقتصادی، امنیتی و منطقه‌ای را تحلیل کرد. این نزاع بر سر توزیع قدرت هم در سطح منطقه‌ای و هم در سطح بین‌المللی جریان دارد، به‌گونه‌ای که برای نمونه، سر برآوردن قدرت‌های نوظهور در قالب بریکس، موجب تلاش آمریکا برای محدود کردن این قدرت‌ها شده است.

در چنین قالبی، گرچه باید اتحادیه اروپا را جزئی از قدرت هژمون‌طلب ایالات متحده قلمداد کرد، اما اگر این اتحادیه بخواهد نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌دهی به نظم جدید سیاسی جهان داشته باشد، می‌بایست راه مستقلی را در پیش بگیرد. به نظر می‌رسد در دوران گذار سیاسی کنونی که هر یک از بازیگران بین‌المللی به دنبال ایجاد نظم بین‌المللی مطلوب خود هستند، اروپا نیز گریزی از انتخاب راهی مستقل از آمریکا نداشته باشد، چرا که ریاست جمهوری شخصی مانند دونالد ترامپ در ایالات متحده، میزان ضعف و وابستگی اروپایی‌ها در برابر این کشور را به رخ قاره سبز کشیده است.

هیئت حاکمه جدید آمریکا نشان داده همچنان به نظریه برخورد تمدن‌های ساموئل هانتینگتون علاقه‌مند است و همان طور که پس از پیروزی از انقلاب اسلامی، کاخ سفید تلاش داشت انقلاب اسلامی را جریانی تندرو معرفی کند و چهره‌ای غیرواقعی از اسلام و ایران ارائه دهد، حالا نیز واشنگتن تلاش دارد چهره‌ای غیرواقعی از خط مقاومت و جبهه مقاومت در منطقه غرب آسیا ترسیم کند تا به این ترتیب هم مسائل اصلی همچون فلسطین را در ذهن جهان اسلام منحرف کند و هم جایگاه رژیم صهیونیستی را در منطقه تثبیت نماید.

با این حال، آمریکای امروز یک تفاوت اساسی با ماهیت ایدئولوژیک سابقش دارد و آن بر مسند قدرت بودن تاجری است که سیاست پیشه کرده است. به این ترتیب او نه رهبری در سطح جهانی، بلکه رئیس جمهوری است که می‌خواهد مسئول اداره آمریکا باشد. او خودش به‌صراحت این را گفته و لذا عرصه امنیت و سیاست بین‌الملل را هم جولانگاه تجارت کرده است. ترامپ به‌صراحت گفته که اگر اروپا از آمریکا امنیت می‌خواهد و می‌خواهد که واشنگتن در ناتو بماند، باید هزینه‌اش را هم تقبل کند. او گفته که اگر حمایت آمریکا از عربستان نباشد، آل سعود دو هفته هم دوام نمی‌آورد، لذا ریاض باید فاکتوری را که کاخ سفید صادر می‌کند، پرداخت کند.

در حالی که انتظار می‌رفت آمریکا با اروپا به‌عنوان متحد راهبردی، برخورد دیگری داشته باشد، اما شاهدیم که جنگ تعرفه‌ای و تجاری این کشور علیه اروپایی‌ها به راه افتاده است؛ این همان شیوه‌ای است که آمریکا به آن اعتیاد پیدا کرده و می‌گوید هر کس با ما همراهی نکند، باید هزینه‌هایش بالا برود؛ الگویی که نه تنها علیه ایران، بلکه هم اکنون علیه چین و روسیه و اروپا هم به کار گرفته است.

به این ترتیب با توجه به دوران زمامداری ترامپ، همه کشورها به‌طور عام و اروپا به‌طور خاص، می‌توانند نقش تعیین‌کننده‌ای در ایجاد چارچوب‌های نظم جدید جهانی ایفا کنند. تجربه برجام می‌تواند نشانه خوبی از تلاش برای تغییر وضع موجود در روابط تحقیرآمیز آمریکا با دیگر کشورها باشد. اروپا می‌تواند جدی‌تر، سریع‌تر و گسترده‌تر به نجات برجام و حفظ نظام مطلوب برای خود اقدام کند، در غیر این صورت سرنوشت محتومش مغلوب شدن در برابر نظم مطلوب و هژمونی آمریکا خواهد بود.

اروپا به دلیل همسایگی‌اش با منطقه غرب آسیا باید در نظر داشته باشد که دیر یا زود با تغییراتی در چهره این منطقه مواجه خواهد شد. اگر گذشته را چراغ راه آینده بدانیم، آنگاه بر مبنای آنچه در عراق و سوریه روی داد، قطعاً این منطقه ضدآمریکایی‌تر و ضد صهیونیستی‌تر خواهد شد. این سؤال جدی، راه را روشن‌تر می‌کند که مگر پول سعودی پشتوانه نقشه‌های آمریکایی و صهیونیستی قرار نگرفت تا انتخابات اخیر در عراق به‌گونه‌ای رقم بخورد که بیشترین منافع را برای مثلث عبری – عربی – غربی داشته باشد؟ پس چرا با وجود همه این هزینه‌ها انتخاب مردم عراق، ندای استقلال‌طلبی و مقاومت شد؟

شاید همین مثال‌ها به بهترین شکل گویای این باشد که چرا اروپا نیازمند طراحی راهبردی صحیح در قبال منطقه غرب آسیاست. در این راستا اروپا نمی تواند کشوری بهتر از ایران جهت رایزنی و تصحیح رویکرد راهبردی خود در این منطقه انتخاب کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *